A Borrajongó

Jó éjszakát Mád 2016 II. - Holdvölgy, Lenkey Pincészet, Barta Pince

2016. július 14. 06:00 - furmintfan

A Jó éjszakát Mád kapcsán egy különleges kóstolóról már beszámoltam, azonban ha már a legtöbb pince ilyenkor tárt kapukkal, különféle programokkal, bejelentkezés nélkül várja a látogatókat, természetesen nem értük be ennyivel. Az Y generáció kóstolója után nyakunkba vettük a mádi utcákat, és bejártunk néhány mádi pincészetet. Útitársaim még nem jártak a Holdvölgynél, úgyhogy itt kezdtük az ad hoc bortúrát. Ezután Lenkey Gézánál következett egy kis borozással összekötött meccsnézés, a Barta Pincénél tett látogatást követően pedig az éjszaka folyamán már csak Zsiraiék és Lenkey Géza főhadiszállása között ingáztunk.

joejtmad2.jpg

Tekintettel arra, hogy ez nem igazán elmélyült kóstolgatásra kitalált rendezvény volt és a köpőcsésze is szabadságra ment, így a pontozástól eltekintek, inkább afféle zanzásított élménybeszámoló következik.

I. Holdvölgy
A Holdvölgynél odaérkezésünk idején már lassan hangoltak az esti koncertre. A teraszon a debreceni Ikon legénysége tüsténkedett, különféle kolbászokat, meggyes sört és koktélokat kínáltak. A késői ebéd előtt Gincsai Tamás főborásszal tettünk egy nagy kört az egyedi hangulatot árasztó pincelabirintusban és persze megkóstoltunk néhány bort is, zárásként egy érdekes újdonsággal.

joejtmad1.jpg

Holdvölgy Vision Tokaji Dry 2013
Az utóbbi fél év alatt szedett magára egy kis érettséget, ami további réteggel vértezi fel a feszes gerincet. A finom fűszeres jegyek szépen kiegészítik az elsősorban citrusokra épülő gyümölcsösséget. 

Holdvölgy Meditation Furmint 2012
A Holdvölgy, a Dorgó és a Betsek dűlők furmintja. Intenzíven fűszeres, citrusokkal, édes almával. Közepes teste mellett kerek savak tartják, jó arányokkal bír. 

Hold & Holló Sweet 2007
Édes házasítás furmintból és hárslevelűből. Határozottan érett aromatika: gomba, avar, aszalt gyümölcsök, kamilla, fűszerek, mazsola. A csúcsán szerintem túl van, de még mindig fogyasztható.

Holdvölgy Eloquence Szamorodni 2007
Sok fűszerből, intenzív sárgabaracklekvárból, kevés kandírozott trópusi gyümölcsből áll össze az illat. Széles és sűrű anyag, aszalt sárgabarackkal, trópusiakkal, narancslekvárral és fűszerekkel. Szép.

joejtmad6.jpg

Hold & Holló Uppp 2015
Félszáraz gyöngyözőbor, 100% zéta. Apró buborékok, jó sav, kellemes maradékcukor.  Intenzíven virágos, zöldalmás, körtés, mandarinos, jól iható, zamatos, kedves.

II. Lenkey Pincészet
Lenkey Gézánál a "Placz"-on remek hangulat uralkodott már délután is, de estére a fényeknek és az elfogyasztott boroknak köszönhetően ez csak fokozódott. A borokért természetesen Lenkey Géza, a zenéért (a Four Seasons-ben sommelier-ként dolgozó) Becker Gábor, az ételekért Pohner Ádám felelt. A Magyarország-Izland mérkőzést a pinceajtó mellé kihelyezett antennás tv-n lehetett nézni, az óriási kivetítők és tv-k korában már letűnt régi idők hangulatát megidézve. A mérkőzés után Gézával egy gyors kör erejéig alámerültünk a pincébe, ahol néhány hordómintát is megkóstoltunk.

Lenkey Flott 2013
Sárgamuskotály és ottonel muskotály házasítása. Citrusos, szőlős, citromhéjas, határozott, de nem tolakodó muskotályos jegyek, jó savak jellemzik.

Lenkey Hét Hordó 2009
Finom érettség, kortalan hangulat, finom fűszeresség, különféle almák, érett citrusok. Masszív szerkezet, remek savak, hosszan tartó korty. Remek.

 joejtmad3.jpg

Lenkey Dűlőházasság 2007
Visszafogott, érett illat, gomba, avar, érett citrusok, fűszerek. Szájban egy fokkal fiatalabbnak mutatkozik: citrusok, citromfű, fűszerek, pici vanília és kókusz, érett alma és barack. Szép érettséget mutató tétel.

Lenkey-Takács Lajos Úrágya 2015 (M)
Primőrös gyümölcsösség uralja, őszibarackos, körtés és - érdekes módon friss meggyes - jegyeket hordoz, egy kis maradékcukor emeli ki ízeit.

Lenkey Bomboly Hárslevelű 2015 (M)
Citrusos, barackos, körtés, van egy enyhe reszelt almás vonal is benne.

Siller 2015
Géza nagyapjának Őrségben található szőlőjéből készült. Picit otellós jellege van, szamócás, cseresznyés, kék szőlős, citrusos. Kissé rusztikus szerkezetű, van egy jó értelemben vett parasztboros hangulata.

Lenkey Szamorodni 2007
Aszalt sárgabarack, kandírozott trópusi gyümölcsök és citrusok (narancs, mangó, citrom), határozott fűszeresség, jó savak és kis krémesség mellett.

III. Barta Pince
A Barta Pincénél Takács Alexandrosz először végigvezetett a gyönyörűen felújított Rákóczi-Aspremont Kúrián. Az épület belseje még "romjaiban" is impozáns látványt nyújtott, de most végre teljesen újjászületett, és öröm volt így teljes pompájában megcsodálni. A kúriában három egyedi  és korhű berendezésű lakosztályt alakítottak ki, mellettük egy zeneszoba és egy szivarszoba is helyet kapott.

joejtmad4.jpg

A pincénél épp aznap állt össze a különböző alaptételekből a 2015-ös Öreg Király Furmint végleges házasítása, amelyből mi is kaptunk egy kis ízelítőt, majd a pince talán legkülönlegesebb borával kötöttünk szorosabb ismeretséget.

Barta Pince Öreg-Király Furmint 2015 (M)
Fiatalsága ellenére eléggé összetett, citrusos, fehér húsú gyümölcsös, enyhén trópusi gyümölcsös, fűszeres aromák keverednek benne. Savai stabil vázat biztosítanak, picike cseresség még érezhető a korty felületén, de tartalmas, ígéretes anyag.
 joejtmad5.jpg

Barta Pince Möbius 2008
Igazi különlegesség. A 2008-as szamorodni egyik hordója sehogy sem akart megállni az erjedésben, de Barta Károly és Homonna Attila úgy döntöttek, hogy kivárják a végét. A bor így 2008 őszétől egészen 2013 augusztusáig erjedt megállás (és kén hozzáadása) nélkül, ezt követően további hosszú hordós érlelést már nem is kapott. A végeredmény pedig egy nagyon egyedi tétel lett, 7,2 g/l savval, 30 g/l maradékcukorral és 15,8% alkohollal.
Sherry-s aromák, dió, aszalt barack és füge, némi olajos mag, kandírozott citrusos jegyek elegye adja az aromaprofilt. Tartalmas, koncentrált, robosztus felépítésű, kissé rusztikus, nagyon erőteljes bor.

 

Gincsai Tamásnak, Lenkey Gézának és csapatának, Takács Alexandrosznak és Barta Károlynak köszönöm a vendéglátást!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr88873790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása