A Borrajongó

Kb. tíz napja ittam

2016. május 19. 07:00 - drbarta

Somlói Apátsági Pince: Nagy-Somlói Juhfark 2014

Az utóbbi években többször volt olyan benyomásom, hogy a SAP borok stílusváltáson mentek keresztül, mintha a kezdeti évek extrémitásai felől befogadhatóbb, letisztultabb, de kevésébé ütős irányba mozdultak volna el. BZoli ezt a felvetésemet cáfolta, amit ugye első kézből származó info lévén kénytelen vagyok elfogadni. Ugyankkor egész mostanáig én egyszerűen gyökeresen másnak éreztem az elmúlt néhány évjárat borait, mint a kezdetekét. Itt sem kell olyan olajosan sűrű, fenolos jegyekben gazdag borra számítani, mint a 07-08-as évjáratokról őrzött emlékekben, de mégis azokat idézi a beltartalom, a gazdagság, a jó értelembe vett túlérettség, csak kultúráltabb köntösben.

Nagyon érett, tömény, enyhén aszaltas, de abszolút vitális sárgabarackos-birsalmás-primér fehér szőlős gyümölcsösség. Mellette van egy kis mézesség plusz némi sós-fémes-vegetális-avaros fűszeresség, ami ad neki egy karakánságot.Szájban elég nagy testű, intenzív ízű. Zamatos és karakteres a korty. Hossz, mélység tekintetében közepesnél komolyabb anyag. Savban se nem kinomult, se nem karcos, inkább olyan élettelteli, enyhén darabos, de mégis jól eső. Az alkohol diszkrét. Kifejezetten tetszett. Erősebb 6 pont.

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr278729628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.05.19. 09:14:53

Nekem az utóbbi 5 évben, egy kivételével (2010), mindig a juhfark volt a kedvenc SAP borom.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.19. 09:30:52

@rszabi: Így-így, nálam is hasonló a helyzet szituációja.

egresi 2016.05.19. 09:35:33

A szöveg alapján a Kékkuti ásványvíz is lehetne!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.19. 09:50:23

@ungert: @rszabi: Engem nem zavar ha valakinek a Juhfark a kedvence ameddig a négy fal között csinálja :D Én azért az évjáratok 80%-ban a traminit hozom ki győztesnek. De tény, hogy a Juhfark a nagy átlagban a Furminttal pariban ott van az élen.

Dávidnak köszi a posztot. Örülök a hat pontnak. Külön jól esik, hogy elmaradt a néha már unalmas szabadkozás az évjárat miatt :) Érdekes apróság, hogy a '14-es Juhfark cukormentes extraktja (44g/l) messze a magasabb az összes eddiginél. Viszonyításképpen annyit, hogy ez az extrak 10%-kal több mint a 6 puttonyos aszúknak megszabott minimális cukormentes szárazanyagtartalom.

A gyakran és amúgy kétség kívül jogosan felmerülő stílusváltás kérdésére a válasz pedig egyszerűen az, hogy az evolúció az nem mindig revolúció :) Szóval a fejlődés iránya mindenképpen a kultúráltabb, alacsonyabb alkoholú, barátságosabb, de ugyanolyan beltartalmú és erejű bor, immáron tizedik éve.

gergo16 2016.05.19. 10:08:06

Szia. A 44-s extrakt minek köszönhető, az alacsony terhelésnek? Más: a tradicionális hazai fajták esetében gyakran emlegetik, hogy a nehéz évjáratokban nem tudnak teljesíteni, te úgy látszik rácáfolsz erre. Hogy látod ezt a kérdést?

gergo16 2016.05.19. 10:12:25

@BZoltan: Szia. A 44-s extrakt minek köszönhető, az alacsony terhelésnek? Más: a tradicionális hazai fajták esetében gyakran emlegetik, hogy a nehéz évjáratokban nem tudnak teljesíteni, te úgy látszik rácáfolsz erre. Hogy látod ezt a kérdést?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.19. 10:43:06

@gergo16: A kimagaslóan nagy extrakt oka semmi más mint a botritiszes szemek magas aránya. 2014-ben annyira kevés volt a termés, hogy semmi értelmét nem láttam annak, hogy az aszús fürtöket külön szedjük. Titkán szokták megemlíteni, hogy a botritisz gombának van egy sejtfalbontó enzimatikus hatása. Vagyis már 5-10% botritiszes fürt áztatása is több cukrot és extraktot tár fel mint egy ugyanannyi ideig tartó, de botritiszmentes szőlő áztatása.

A tradicionális hazai vagy inkább kárpát-medencei fajtákat egy kalap alá venni szerintem helytelen. Azt biztosan tudom, hogy a Juhfarkkal kapcsolatban van egy nagyon elterjedt tévhit, hogy rothadékony lenne és csak ritkán ad jó alapanyagot. Konkrétan a Fekete Béla bácsinak tulajdonítják ezt. Pedig ő nem egészen így fogalmaz. Ő inkább azt mondja,hogy tíz évből egyszer ad nagyon nagy alapanyagot, vagyis magas cukorfokot és jó savakat. Ez igaz.

A 15. évjáratnak futva neki a mi tapasztalatunk az, hogy messze az egyiklegmegbízhatóbb fajta a Juhfark. Tény, a jó eredményhez alacsony terhelés, jó talaj, szellős lombfelület és gondos zöldmunka és jól elkapott szüreti időpont szükséges.

De az, hogy egy fajta hogyan teljesít az nagyban függ attól, hogy milyen elvárásokkal állunk hozzá :) Az biztos, hogy aszúsodásra és töppedésre hajlamos a Juhfark és ezt sokan rothadékonyságnak fordítják. De szerintem pont ott van a kulcs a fajtához, hogy ez a tulajdonsága az előnyére fordítható.

gergo16 2016.05.19. 11:28:18

@BZoltan: Köszi, így már egész más megvilágításba helyezted a dolgot!

Mojjo 2016.05.19. 14:43:37

@egresi: Gyakran érzel a kékkúti ásványvízben birsalmás, sárgabarackos, mézes jegyeket?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.05.19. 18:09:14

@gergo16: Nehéz évjáratokban, lásd 2010, 2014, Tokajban is extrém extraktot tudott produkálni több bor is (más borvidéken is előfordulhatott, azokkal ezekben az évjáratokban kevesebb a tapasztalatom), a botritisz valószínűleg ott is megmagyarázza a dolgot, de talán a szigorúbb válogatás is lehet egy tényező, bár ezt talán inkább a borászoknak kellene megerősíteni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.19. 18:54:07

@BZoltan: Zoli. Nem a hamu volt magas abban az extrákkal? 14-ben magas volt sok helyen és fajtában.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.19. 19:49:12

@akov: 2.95g/l a 2014-es Juhfark hamutartalma ami 0.3g/l-rel több mint a 2013-as juhfark főbor. A Juhfark hamutartalma 2.1-2.3g/l környékén szokott lenni. A 2012-es évben volt 1.9g/l de az egy extrém karcsú év volt. Szóval, igen a hamu magas, de ez csak 0.6-0.7g/l extrakt növekedésben ludas.
süti beállítások módosítása