A Borrajongó

Spanyol kvintett

2016. április 08. 06:00 - furmintfan

Öt, az utóbbi 2-3 hónapban kóstolt spanyol bor következik, különböző borvidékekről. Nem egyszerre nyitottam őket, de úgy gondoltam, talán érdemesebb, érdekesebb együtt írni róluk. Földrajzilag és árban is kalandozunk egy kicsit: az ország legészakibb, leghűvösebb borvidékétől a legdélibb fekvésű legforróbbig, az egészen olcsó bortól az 15 eurós kategóriáig jutunk.

spain-wine-region-map-wine-folly.jpg

(Spanyolország borvidékei - a kép forrása: winefolly.com)

spanyol1salneval.jpgSalneval Albarino 2013 - Rias Baixas DO

A sorban szereplő egyetlen fehérbor származási helye a Spanyolország északnyugati sarkában, Galíciában található Rias Baixas és ennek megfelelően az itteni fő fajtáról, egy albarino-ról van szó. A borvidékre  nedves, óceáni klíma, mérsékelt hőmérséklet és szeles időjárás jellemző. A fajta vastag héjú, a belőle készült borokat általában élénk savak és moderált alkohol jellemzi.

Egy kis palackbuké már érezhető rajta, érett citrusokkal, picinyke fűszerrel, karamellel, kevés érett fehér húsú gyümölccsel, zöldalmával. Hűvös stílus, jó savakkal, pici érettséggel, gyorsan kiürülő - az illatra rímelő - ízekkel, fanyar lecsengéssel. 4p (1000 Ft - Lidl)

 

 

 

spanyol1juandealbret.jpg

Juan de Albret Crianza 2010 - Navarra DO

Navarra Spanyolország északkeleti részén, a Pireneusok alacsonyabb részeitől az Ebro  medencéje felé terül el, Riojától délkeletre. A borvidék klímája kontinentális, de mind talajban, mind klímában körzetenként nagy a változatosság. A szőlőültetvények területének mintegy 95%-át kékszőlő teszi ki.

50% tempranillo, 30% cabernet sauvignon, 20% merlot 14 hónapig amerikai (65%) és francia (35%) 225 literes hordókban érlelve.

Kellemesen érett illat, aszalt meggyel, feketecseresznyével, málna- és szederlekvárral, finom fűszerekkel, fahéjjal. Savai alapvetően puhák, bár jól tartanak, de kicsit külön életet élnek (talán savpótlás?). A tannin finomszemcsés, érett, kissé felrakódik, a korty végét kissé befűti az alkohol. Érett erdei gyümölcsök mellett pici szárított paradicsom jelzi már érettségét, mellette édes és zöldfűszerek, pici kakaópor, vanília, szegfűszeg tűnik fel. Best buy. 5p (1000 Ft - Lidl)

 

spanyol1carmeloortega.jpg

Bodegas Carmelo Ortega Ezquerro Saxa Loquuntur Tres 2011 - Rioja DOCa

Rioja, mint Spanyolország leghíresebb borvidéke, talán a legkevésbé szorul bemutatásra. A három alrégióból (Rioja Alta, Rioja Baja, Rioja Alavesa) álló borvidék az Ebro folyó mentén elterülő fennsíkon található, nevét egyébként a szintén itt csordogáló Oja-folyóról (Rio Oja) kapta. Éghajlata kontinentális, talaja változatos, üledékes, hordalékos, agyagos, mészköves. A legtöbb itt készülő bor vörösbor, a kékszőlő hányada kb. 90%, a legfontosabb szőlőfajta a tempranillo.

Tempranillo, garnacha, mazuelo házasítása, 12-15 hónapig francia és amerikai hordókban érlelve.

Sötét, még némileg fiatalosan lilás szín. Az illat is vonzó, egészen fiatalos: édesre érett szeder, málna, feketeribizli, enyhe pörkölési jegyek, érintésnyi medvecukor, picinyke étcsokoládé. Az éppen közepes test kellemesen lágy savakra és leheletnyit tapadós, poros állagú tanninra támaszkodik, enyhén melegítő alkohollal. Ízében szeder, feketerizibli, málna, édesfűszerek, vanília, szegfűszeg, étcsokoládé. Nem különösebben komplex, de remekül iható és alapvetően jó arányokkal bíró bor. 6p (3300 Ft - Lidl)

spanyol1marquesdeburgos.jpg

Marqués de Burgos Crianza 2010 - Ribera del Duero DO

A Duero folyó mentén, magas fennsíkon található, fiatal borvidék mára már az ország legismertebbjei közé tartozik. Az éghajlat kontinentális és száraz, forró nyarakkal, gyakran nagyon hideg telekkel. Hordalékos és agyagos homok, helyenként mészkő, márga, és krétás képződmények alkotják a talajt. Itt is a tempranillo a legjelentősebb szőlőfajta.

A pincészet a riojai Bodegas LAN testvérbirtoka. A bor magasan fekvő (850 m) 40 éves tempranillo ültetvények termése, 1 évet töltött hordóban. 

Rengeteg édes fűszerrel nyit az illat, cédrussal, füstölővel, édesre érett fekete bogyós gyümölcsökkel, szilvával, enyhe toast-os jegyekkel. Megfelelő tartású sav, poros, kicsikét tapadós tannin, minimális édesség, csak finoman melegítő alkohol keretezi. Nem nagyon tömör, középen kicsit meg is bicsaklik az intenzitása, de zamatos és gazdag, fekete bogyós gyümölcsök - szeder, feketeribizli, áfonya és szilva - lekvárjával, cédrussal, grafittal, rengeteg fűszerrel, fahéjjal, szegfűborssal, szegfűszeggel. 6p (4590 Ft - radovin)

 

spanyol1huertadealabala.jpg

Huerta de Albalá Barbazul 2011 - Vino de la Tierra de Cádiz

Andalúzia nyugati részén járunk. Ez a vidék Európa egyik legdélebbi borvidéke és Jerez ugye a sherry-ről lett híres. A nyár forró és száraz, az óceán közelsége mérsékeli valamennyire a hőséget, az éves csapadékmennyiség túlnyomó része jellemzően ősz közepétől tavasz végéig esik le. Kék- és fehérszőlő fajtákat egyaránt találunk, utóbbi ugye főleg a sherry alapanyagát adja, a DO területeken csak a palomino, pedro ximénez és a moscatel termesztése engedélyezett. A sherry-n kívül DO besorolású bor nem készül, jelen borunk is a "tájbor" kategóriába passzol.

Tintilla de rota (graciano), syrah, merlot és cabernet sauvignon, előbbi 50 hektós fahordóban, utóbbiak acéltartályban erjednek, majd a bor 5 hónapot töltött francia barrique hordókban.

Kis érettséget mutat, pici bőr és fémes-földes vonal is fel-felbukkan illatában (legalábbis első nap), de alapvetően édesre érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, konyakmeggy vezetik, picike gyantával, málnalikőrrel, étcsokoládéval. Jól iható, meleg karakterű bor, kissé szellős szerkezettel. A 15% alkoholt nagyrészt elnyeli, inkább csak gyomorban tűnik soknak. Málna és erdei gyümölcsök lekvárja, konyakmeggy, kis likőrösség, étcsokoládé, cédrus, édesfűszerek, egy csipet dohány díszíti. Az ötösfogatból a kedvencem. 6p (4000 Ft - ifdt, radovin)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr628553982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.04.10. 07:40:10

Az elso harmat ittam, teljesen egyetertek a leirasokkal. Mindegyiket megvettem ujra.
süti beállítások módosítása