A Borrajongó

Gere Attila „Attila” Cuvée 2006

2016. február 22. 06:00 - akov

Van az a fura és megfoghatatlan érzése az embernek, hogy az ízlése állandóan változik. Ahogy egyre többet tapasztalunk, talán – gondoljuk – egyre közelebb kerülünk valamiféle bölcsek kövéhez. Amit talán sok-sok éve kedveltünk, ma már csak fanyalogva nézegetnénk. A sok élmény és méricskélés kitágítja a világot, a rossztól a csúcsig, a kristálytisztától a dögletesig vagy ezerszer oda-vissza dobál. Aztán könnyen kiderülhet, hogy a régi, az akkor feledhetetlen most az egyre táguló játéktér szélén billeg, pont ott, ahonnan valamikor elindultunk. Nem feltétlenül arra a jól „becsattantós” időszakra gondolok, amikor mindent megittunk, aztán később csak próbáltunk felejteni. Arra gondolok inkább, amikor az ember már egy kicsit rutinosabb és nagyon is odafigyel arra, amit csinál. Ha a változás folyamatát akarjuk követni, vannak azért biztos pontok, de valljuk be, nagy a homályzóna is. Én például vagy 15 éve voltam először Villányban és teljesen letaglóztak az akkori borok. Még az a hülye kis oportó is adta az x-faktort, a többiről pedig ne is beszéljünk. Az akkort rekonstruálni nem lehet, hiszen kétszer ugyanaz a bor nem fordul meg senki a poharában. Aztán ha mégis előkerül egy-egy korabeli referencia pont, akkor néha megszólal a vészcsengő és komoly zavar keletkezik a mátrixban. Ilyenkor kell megállni egy pillanatra és elmélázni azon, hogy ki vagy mi változik itt és vajon miért konyult le végleg kábé 10 éve a villányi csúcsboripar?

attila2007.jpg

Álljon itt ez a bor élő példaként, a bizonyos szerencsés időszak legvégéről, egy kiváló évjáratból, egy csúcsszelektált bordeaux-i házasítás, amely rendet tesz a savtalanul édes, alkoholos lekvártengerek borzalmas poklában.

Gere Attila “Attila” 2006

Gere Attila csúcs hordó válogatása. A pontos adatokat nem találtam, de kb. fele cabernet franc lehet, egyharmada merlot, a többi meg cabernet sauvignon. Egészen elképesztő illat. Szinte bele lehet szédülni. Még fiatalos érzettel, szederrel, rumos meggyel, finom dohánnyal, medvecukorral, kávéval, garrigue és bőr enyhe illatával. Nem kevés, de komoly minőségű fa gazdagítja és teszi végtelenül komplex-szé. A korty is hozza, amit kell. Testes, sima, igen élénk savtartalommal, szinte feszes a bor, még fiatalos élet van benne. Szeder, sok fekete bogyós gyümölcs, kakaó, áfonya, fekete föld, felfoghatatlanul gazdag és egzotikus fűszeresség, zöldfűszerek hada adják az aromákat. Tíz év után is csak egy olyan alapvető érettséget mutat, ami azt súgja, most lépett be a fogyasztási ablakba. Iszonyú sűrű mag, szinte robbanó intenzitással, miközben az egyensúlyba sem lehet belekötni. A lecsengés végtelen, benne hosszú percekig érezni azt a féktelen és tiszta gazdagságot, amelyet Villány borai ma már defekt nélkül aligha tudnak. Világszínvonalú bor, sőt az egyik legjobb magyar vörösbor, amit valaha kóstoltam. 8p+ (már nem kapható, anno 25.000Ft volt a polci ára, pont 100 Euróra lőhették be, de ezzel ilyen minőség mellett nem vitatkoznék sokat)

(Köszönet Szomjas Gödénynek, hogy megmutatta.)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr648408182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2016.02.22. 14:38:22

2009-esből birtokol kóstoló kis pajtásom egy palackkal. Nagyban eltérhet a 06-ostól? Esetleg kóstoltad a 09-est is?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.02.22. 14:44:49

@MádiN.: Ezen túl a 2007-est ismerem csak, ami szintén anno jó volt. Itt írtunk róla:

borrajongo.blog.hu/2012/01/17/bordeaux_villany_a_vegso_parbaj

Sajnos a 2009-eshez nem volt szerencsém.

Szegediszomelijé 2016.02.24. 20:14:50

Igen, a 2007-esre azóta is emlékszem! Ezek alapján, a 2009-es évjárattal szemben is lehet elvárás.
A fejfájásom a következő: ha az egyik legnevesebb villányi pincészet csúcsbora ezt az utat követi: azaz elegancia előre, brutalitás hátra -akkor miért születnek még azóta is olyan borok, mint pl Günzer Pinot N 2009 valami válogatás, ami most itt van fél üvegben, és várja, hogy forralt bor legyen belőle
! Miért nem az Attila küvé a mértékadó a villányi termelőknek (tisztelet kevés számú újabb borászatnak)?! Most voltam Felvidéken, hát, a villányi fősodor elmehet a sunyiba pl Mátyás András Pinotjához képest, de ez csak egy volt az ottani több jó vörös közül... Ez GÁZ!!!

MádiN. 2016.03.13. 18:18:06

Félig OFF, félig ON.
Nem értettem egyet cimborám döntésével, miszerint idáig érlel egy nagy láda 03-as Kopárt, de tévedtem...
Kibontottuk az elsőt a mai napon és azt kell mondjam hibátlan, főhajtás a készítője előtt!
Önmagában is remekelt és egy erőteljesebb étcsokoládé brownie mellett is domborított.
Az amúgy remek felvezető bor, "baba kategóriásnak" tűnt mellette.

kepfeltoltes.hu/view/160313/12833225_1118421584876282_2121384886_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.03.13. 19:57:09

@MádiN.: köszi. Múltkor egy 2002-est bontottam Kopárból, szenzációs volt.

MádiN. 2016.03.13. 20:36:11

@akov: mindig felvillanyoznak ezek a vintage tételek, számomra a frissen piacra került boroknak semmi értéke nincs...el kell rakni, érlelni, aztán az idő hozzáteszi azt az extrát, ami egy friss borban nekem sosincs meg. Tavaly volt szerencsém egy '96-es silver oak-hoz, a 19 éves korával az volt a legidősebb, amit valaha kóstoltam, lifetime élmény volt.:)

'02 és '03 összetételében ugyanaz ?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.03.13. 20:53:41

@MádiN.: a 2002 kb. ua. Csak jobb év volt valamivel.

Nekem nagy kérdés a mai borok tudják-e azt, amit ezek. Nem hiszem, úgy érzem. Ld. a bevezetőt.

MádiN. 2016.03.13. 20:58:05

@akov: Igen olvastam.
Viszont itt megint felmerül egy olyan kérdés, ha most bedobsz egy karton '11-es Kopárt a trezorba és kibontod 2023-ban, akkor mit fogsz mondani egy 2018-as Kopárhoz viszonyítva pl.:)

Szted mi lehet az oka a minőség gyengülésnek? Tudom nyilván nem vagy jós, sem orákulum, de mégiscsak... Éghajlat, összetétel, tech., slendriánság, egyéb?
süti beállítások módosítása