A Borrajongó

Az Olaszrizling Október margójára - badacsonyi olaszrizling trió

2015. október 16. 06:00 - furmintfan

Az Olaszrizling Október fő attrakciójának számító, múlt hétvégén megrendezett nagy kóstolót ugyan a bodrogkeresztúri Mindszenthavi Mulatság miatt megint kihagytam, de az idei élményeim legalább ismét felcsigázták a fajta iránti érdeklődésemet, ami az utóbbi években erősen megkopott. Én ezt leginkább utólag a forró, és ennek következtében lustább borokat adó 2011-es és 2012-es évjárat számlájára írom, majd jött a hűvösebb 2013, és az olaszrizling visszavágott... aztán persze ki tudja... Annyi viszont bizonyos, hogy a nyáron (főleg) 2013-ból (és főleg a Balaton északi partjáról) végre ismét elegendő izgalmas és/vagy élvezetes olaszrizling került a poharamba ahhoz, hogy belássam, tudok én még elismerően csettinteni olaszrizlinget kortyolgatva. 
Májustól augusztusig kóstoltam szép olaszrizlingeket a Káli-medencében, Badacsonyban és Badacsonyörsön, és Csopak-Paloznak dűlőiről is. A rend kedvéért az utóbbi két-három hétben bontottam néhány badacsonyi "olaszt" otthon is, ezekből következik a három legjobb.

badacsonyiolaszrizlingtrio.jpg

Az itt szereplő trióval kapcsolatban annyit megjegyeznék, hogy a Szászit kb. egy héttel korábban kóstoltam, mint a másik két bort, azokból már egy napon repült ki a dugó. Jobb pillanataiban mindhárom bornak voltak 6 pontos villanásai, de végül csak az egyiküknél éreztem teljesen jogosnak a magasabb pontszámot.

Szászi-Hoffmann Liliomfi Badacsonyi Olaszrizling VI. 2013
Több, mint 30 éves gyalogtőkék termése. Meglehetősen lassan nyílt ki, nekem úgy tűnt, hogy leginkább csak a bontás másnapján. Először tehát kissé visszafogott, zárkózott, érett citrusokkal, pici fűszerrel, majd egyre intenzívebb (értsd kb. közepesen) narancsos, édes fűszeres, őszibarackos illatot hoz. Szájban jó egyensúlyt mutat, széles, de még nem lapos, inkább kerek, mint feszes savai vannak (bár amennyire észrevettem, ez mostanában Szászi Endre legtöbb általam kóstolt borára jellemző volt). Érett-édes citrusok, némi őszibarack, mandula, enyhe édes fűszeresség, pici mandula és hangyányi só alkotja az ízképet, amely fanyar, mandulás lecsengésben csúcsosodik ki. 5p+ (3800 Ft - pincétől)

Sabar Borház Mórocz Olaszrizling 2013
Határozottan citrusos, zöldalmás, csak enyhén fűszeres illattal indít, majd egyre több fűszer fedezhető fel, pici vaníliával, mogyoróval. Nagyon egyenes, penge savak vezetik szájban, olaszrizlinghez képest szokatlan ez a feszesség, persze a hűvös évjárat keze bőven benne van. Nem tűnnek igazán csiszoltnak ezek a savak, cserébe viszont hosszúra nyújtják a kortyot. Zöldalmás, citrusos, lime-os, citromvelős ízvilág uralkodik szájban, fokozatosan egyre határozottabban érvényesülő fűszerességgel, valamelyest ellensúlyozva a citrus- dominanciát. Elég tömör anyag, okosan használt hordóval, amely gömbölyít kicsit az alapvetően szikár, egyenes boron, de némi savtolerancia azért nem árt az élvezetéhez. Talán idővel egy kicsit jobban lekerekedhetnek az élei, most 5p+ (2500 Ft - pincétől)

Bakó Ambrus A Gróftól Olaszrizling 2013
45 éves ültetvény. Némi idő ennek a bornak is kellett, hogy kibontakozzon a pohárban: nyári alma, édes gyümölcsök, enyhe süteményesség és fehér virágok. Nagyon bájos, kedves, arányos bor: selymes textúrájú korty, finom savak, mindenből pont annyi, amennyi kell. Ízét, sűrűségét tekintve közepesnél se nem intenzívebb, se nem tömörebb, de mindez szerintem tökéletesen rímel a szerkezet finomságaira, szépen adagolt a hordó és a bor közben összetettségnek sincs híján. Nyári alma, őszibarack, édes citrusok, szép fűszeresség, pici vanília fedezhető fel ízében. Elegáns és arányos. 6p (3950 Ft - Bortársaság)

A Sabar Mórocz palackját a pincétől kaptam, köszönöm.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr997969218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása