A Sabar Borházat Ádám Gábor és a Villa Tolnaynál is borászkodó Nagy László alapította meg 2009-ben. A vállalkozás névadója a Káptalantóti határában emelkedő, 217 méter magas Sabar-hegy, a Balaton-felvidék hegyeinek talán legkisebbike. Itt található a birtok központja – egy 1937-ben épült, azóta a tulajdonosok által felújított, majd 2013-ban kibővített pinceépület - és saját ültetvényei.
A pincészet jelenleg kb. 5 hektár szőlőt művel, de a saját területek termése mellett több helyről vásárolt szőlővel is dolgoznak. Utóbbiak elsősorban Nagy Lászlóhoz családi vagy baráti szállal kötődő és a borász útmutatása alapján dolgozó tulajdonosoktól érkeznek. A pincészetnél a szőlőmunkák során minél kevesebb vegyszer használatára törekednek; gyomirtó és rovarölő szereket egyáltalán nem alkalmaznak, a gombabetegségek ellen szükség szerint védekeznek permetezéssel. A közismerten nehéz 2010-es évjárattal debütáltak a Sabar-borok, fiatal pincéről beszélünk tehát. A cél a termőhelyet kifejező, gyümölcshangsúlyos és elérhető árú borok készítése. A borok ára valóban igen kedvezőnek mondható, 1400-2400 Ft között mozog.
A szortiment fajtaborokból áll, illetve amikor az évjárat lehetőséget ad rá, a „Mórocz” névre hallgató fajtaválogatás áll a termékpiramis csúcsán, amellyel Nagy László nagyapjának, Mórocz Györgynek állít emléket, akinél Badacsonyban gyermekkorában a nyarakat töltötte, és akinek a szőlő és a bor szeretetét is köszönheti.
Ádám Gábor tulajdonos és Nádasi András marketing-felelős képviselte a birtokot a 2014-es borok bemutatóján a Képzeld el! borbárban, amelyen rszabival mi is részt vettünk. A friss tételek bemutatását követően előkerült néhány régebbi palack is a pince mélyéről.
A 2014-es évjárat hatása többé-kevésbé minden borra rányomta bélyegét, ezt bizonyos fajták esetében pozitívumként, másoknál negatívumként könyveltük el. Az viszont bizonyos, hogy a pincészet több best buy gyanús bort készített a nehéz év ellenére is.
Ottonel muskotály 2014
A Csobánc és Bács-hegy közötti Hercegföld dűlőről származó, tartályban erjesztett és érlelt tétel.
rszabi: Tiszta, elegáns illat, a savak tipikusan 14-es jellegűek, a citrusosság már majdnem átcsap citrompótlósba, de ebből az évjáratból szinte minden reduktív fehér ugyanezzel a problémával küzdött. 3p
furmintfan: Felismerhető, de nem tolakodóan fajtajelleges muskotály-illat, szőlővirággal, szőlővel, keleti fűszerekkel, friss citrusokkal. Egyenes, ropogós savú, jól iható bor, (a savak miatt szerencsére) a vártnál valamivel nagyobb testtel, citrusos, citromvelős, szőlős ízvilággal. 4p
Sauvignon blanc 2014
A Bács-hegy déli fekvésű, agyagos, löszös Feketebács dűlőjéből származó alapanyag 70%-a 3 és fél hónapig volt 500 literes Stockinger hordókban, míg 30%-a hűtött acéltartályban pihent.
rszabi: Nem a közhelyes, szuper intenzív megjelenése a fajtának, de nekem az évjárat itt is maga alá gyűrte a fajtajelleget; túl törékeny, túl savas. 4p
furmintfan: Visszafogott illatában zöldalma, enyhe citrusosság, zöldfűszerek és csalán, utóbbi főleg a szárazpróbánál. Szolid, nem túl intenzív ízű, óvilági stílusú sauvignon blanc, feszes savakkal, ízében citromvelővel, citromhéjjal, finom zöldes jegyekkel. 4p+
Szürkebarát 2014
A borász Nagy László rokonságának tulajdonában álló badacsonyörsi területekről származik az alapanyag. Kereskedői kérésre magnum-palackba töltötték le.
rszabi: Az egyik olyan fehér fajta amiből még alig ittam igazán jót. A 14-es csapadékos év most igazán dinamikussá varázsolta ezt a lomha, olajos és - valljuk be - kissé unalmas fajtát. Ízes feszes és jól csúszik, meg is van a 6 pont.
furmintfan: Kellemes illat: őszibarack, nyári alma és egy kis fűszer. A korty sima tapintású, jó savak támogatják, ugyanakkor selymesebbnek, gördülékenyebbnek hat, mint a sorban később következő olaszrizling. Szájban citrusos, őszibarackos, enyhén fűszeres és kőporos jegyeket mutat fel. Ismét egy remek példa, hogy a hűvösebb, csapadékosabb évjárat a jellemzően lustább bort adó fajták boraira kedvező hatást is gyakorolhat. 5p+
Szürkebarát "Mórocz" 2014
Ahogy az „alap” szürkebarát, részben ez is a badacsonyörsi Öreg-hegy déli lejtőjéről szüretelt szőlőből készült, amelyet ezt a Badacsony felső részéről származó szürkebaráttal házasítottak össze. 500 literes Stockinger és Trust hordókban erjedt és öt hónapig érlelődött.
rszabi: Szerkezetben és aromatikában is még rá tud tenni egy lapáttal az előzőre, majdnem klasszis, de lehet hogy már az. 6p/7p
furmintfan: Citrusok, zöldalma és enyhe sósság fedezhető fel illatában. Magasabb, komolyabb szerkezetű bor, mint az eddigiek; feszes, tömör és kellően hosszú. Elsősorban citromvelős, köves-sós jegyek vezetik ízét, amelyhez némi lime és finom fűszeresség társul. Vakon aligha mondanám szürkebarátnak, de ez persze nem von le erényeiből: a 2014-es sor legjobbja és egyben az egyik legjobb a fajtából, amit eddig itthonról ittam. Erős 6p
Olaszrizling 2014
A Csobánc-hegy nyugati lábánál található Palotavölgy-dűlőből leszedett alapanyag 5 hónapot érlelődött 500 literes tölgyfahordókban (Stockinger, Trust és Ézsiás).
rszabi: Mindenben visszaléptünk nem is kicsit. Fröccsnek jó kategória. 3p
furmintfan: Meglepően intenzív és populáris illatot hoz a fajtához képest: fehér szirmú virágok, édes alma, körte, édes fűszerek. Szájban is nagyon ízes, enyhén édeskésnek is hat, az illatra rímel. Szerkezetét tekintve kevésbé egységes és varratmentes képet mutat, mint a szürkebarát. 4p+
Olaszrizling "Mórocz" 2014
Dűlőszelektált olaszrizling a Sabar-hegy nyugati lejtőjéről, fél évig 500 literes osztrák Stockinger és francia Boutes hordókban érlelve.
rszabi: Egy fokkal tömörebb és fajtajellegesebb, de a fajta nem tudta legyűrni a csapadékos évjárat kihívásait. 5p+
furmintfan: Citrusos, almás, körtés, enyhén virágos illat, jóval elegánsabb és moderáltabb kiadásban, mint az „alap” olaszrizling esetében. Struktúráját tekintve is komolyabb, valamivel teltebb, ugyanakkor kellően feszes savak adnak neki tartást. Ízében a citrusos, körtés, mérsékelten fűszeres jegyek mellett, köves, sós villanások is feltűnnek. 5p+
Rajnai Rizling 2014
A Badacsony-hegy déli lejtőjéről (Köbölkút-Hármashegy dűlő) származik, fél évig érlelődött 500 literes, enyhe pörkölésű osztrák Stockinger hordóban.
rszabi: Fajtajelleges, szépen cizellált, de nem túl bonyolult darab. 4p/5p
furmintfan: Kissé zárkózott, lassan nyílik a pohárban, pici virágot és őszibarackot dob ki a pohár. Fókuszált, élénk, csiszolt savú bor, feszes, közepesnél hosszabbra nyúló korty. Ízében édes citrusok, zöldfűszerek, csipet só és kis őszibarack. 5p+
Kékfrankos Rosé 2014
A Bács-hegy déli fekvésű Feketebács-dűlőjében termő kékfrankosból készült, tartályban erjedt és érlelődött.
rszabi: Epres, savas, iható, többet nem is várok egy tizennégyes rozétól. 3p
furmintfan: Szamócás, cseresznyés, érintésnyi tutti-fruttival, ízben ezekhez társuló citrusossággal és enyhe édes fűszerességgel, élénk savakkal. 3p+
Rajnai Rizling 2011
rszabi: Egy jó évjárat és 3 év palackos érlelés csodákat tud tenni, minden dimenziójában többet nyújt mint a 14-es 6p/7p
furmintfan: Érett fehér bogyós gyümölcsök (alma, körte, őszibarack) és érintésnyi petrol is megjelenik illatában. Nagyon szépen érik, a savak pont ideális mennyiségben vannak jelen, kerekre, simára csiszolódtak, testre legalább közepes, a szerkezeti összetevők jól egybeforrtak. Őszibarackos, édes citrusos, finoman fűszeres, fehérborsos, finoman sós. Szép. 6p+
Olaszrizling 2011
rszabi: Szintén óriási az előrelépés a 14-eshez képest, de a fajta korlátait nem lépi át, illetve a hordó is dominánsabb. 5p/6p
furmintfan: Érett, szénás, zöldfűszeres illat, gyümölcsöket már nem érezni. Viszonylag telt érzetű, egy kis maradékcukor is érzékelhető benne és a hordó fűszerei határozottabban érvényesülnek, mint az eddigi borokban. Vanília, némi édes citrus, pici zöld fűszer és lime fedezhető fel ízében. 5p+
Sauvignon Blanc 2010
rszabi: Illatában már csak tercier jegyek maradtak, életben van még de nem sok örömöt okoz.
furmintfan: Fülledten indul, majd spárga, zöldpaprika, némi leveszöldség tűnik fel érdekes érettséget hordozó illatában. Iható, de egyértelműen megöregedett, elfáradt, gyümölcseit már elvesztette és kicsit oxidált is, némi reszelt alma, gomba és enyhe sósság fedezhető fel ízében.
Ádám Gábornak és Nádasi Andrásnak köszönet a kóstolóért, a Képzeld el!-nek pedig a helyszínért és a kísérő falatokért.