Folytatom a július közepén tett három napos hegyaljai kis körutamról szóló beszámolót, amelynek első része a Tokajban, Tarcalon és Bodrogkeresztúron meglátogatott pincéknél szerzett élményeknek állított emléket. A folytatásban szintén Tokajban kezdünk, majd egy mádi kitérő után Szerencsen ér véget a bortúra. Elsősorban mostanában debütáló vagy még megjelenés előtt álló tételekről lesz szó, és az édes borok legalább akkora hangsúlyt kapnak majd ebben a részben, mint a szárazak.
(A Birsalmás és az Úrágya)
Rögtön az elején borítok is egy kicsit az időrendi sorrenden, és visszakanyarodnék még a Paulay Borházhoz és az első nap délutánjához. Ahogy az előző részben szóba került, a társaság másik fele már korábban megérkezett a borvidékre, és amíg én a Budapest-Tokaj távon zötykölődtem a vonaton, ők Balassa Istvánnal járták a dűlőket és utána persze kóstoltak is. A kóstoló során felbontott palackokat a borász nagylelkűen a társaságnak ajándékozta, így ezeket a borokat másoknak is volt még lehetőségük ízlelgetni.
A válogatásban a 2013-as száraz borok mellett még megjelenésre váró szamorodnik kaptak helyet, amelyeket tavasszal még tartályból kóstoltam a borásszal, most viszont már palackban pihennek. Balassa István a 2013-as évjáratból nem csupán parcella-szelektált borokat készített, hanem dűlős szamorodnikat is. Ezek megjelenésére azonban várni kell, először még a 2012-es évjárat szamorodnija érkezik, amelyet szintén megkóstolhattunk. Mindegyik tételre jellemző volt a rendkívüli maradékcukor- és beltartalom (előbbi a borokban 160-240 g/l között mozgott). Az első nap a Paulay Borházban a borokat velünk együtt kóstoló borászokkal beszélgetve - a borok vitathatatlan erényeinek elismerése mellett - felmerült a kérdés, hogy egy kb. 200 g/l maradékcukorral és egy komolyabb aszú beltartalmával rendelkező szamorodni mennyire feszegeti a műfaj határait és jelenthet konkurenciát akár az árban és minőségben feljebb pozicionált aszúnak. Érdekes felvetés ez, aminek megválaszolásával azonban valószínűleg érdemes várni, amíg ezeknek a formabontó boroknak a megjelenését követően elegendő visszajelzés érkezik a piac és a szakma részéről.
BalassaBor Thurzó Furmint 2013
Meleg hangulatot árasztó, széles savszerkezettel, magas alkohollal megtámasztott, testes bor. Aromatikáját sós-citrusos, neutrális fehér húsú gyümölcsös jegyek jellemzik. Nekem az alkohol sok volt, farnehézzé teszi a bort és az ízekre is ráül egy kicsit. 5p+
BalassaBor Betsek Furmint Andezit 2013
A Betsek Furmint-trió legszikárabb, leginkább ásványos érzetet sugározó tagja. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, sós-köves ásvány adja a fő ízjegyeket, némi trópusi gyümölccsel és visszafogott, de gazdag fűszerességgel színezve. 7p
BalassaBor Betsek Furmint Kvarc 2013
Egy kicsit kerekebbnek és kedvesebbnek tűnik, mint az Andezit. Nagyon gazdag, sárga húsú és trópusi gyümölcsös, citrusos, őszibarackos, körtés, remek fűszerességgel, finom sóssággal, pici kőporos beütéssel. 7p+
BalassaBor Betsek Furmint Riolit 2013
Az eddig ismert Balassa Betsek borok karakteréhez ez áll a legközelebb: behízelgő, kedves, krémes, kevésbé feszes szerkezetű. Rengeteg édes trópusi és mérsékelt égövi gyümölcs és finom fűszeresség dominál a kortyban. 7p
BalassaBor Szamorodni 2012 (M)
A Nyulászó, Betsek és Mézes-Mály termése. Őszibarackbefőtt, sárgabarack, édes citrusok és finom fűszeresség jellemzi. A komoly beltartalom és magas maradékcukor több savat is elbírna, kicsit lágynak hat a bor, de gazdagságához nem fér kétség.
BalassaBor Szamorodni 2013 (M)
Hasonló az előzőhöz, de egyrészt gazdagabbnak, másrészt élénkebbnek hat. Rengeteg trópusi gyümölcs és barack (mindenféle barack), remek fűszeresség és vaníliakrém díszíti. Mély, koncentrált, nagyon szép.
BalassaBor Betsek Szamorodni 2013 (M)
Még egyet ugrottunk felfelé: érezhetően sok maradékcukor, jó savak, narancsos, barackos, trópusi gyümölcsös, fűszeres, vaníliás jegyek. Döbbenetesen mély és komplex.
A Tarcalon és kisebb részben Bodrogkeresztúr környékén eltöltött igen tartalmas napunk estéjén a Gizella Pince vendégszeretetét élveztük, ahol egy bográcsos lecsó elfogyasztása és egy rövid beszélgetés erejéig Balassa István is csatlakozott hozzánk. Közben természetesen Szilágyi László is mutatott néhány friss Gizella-bort, amelyek közül a 2014-es Látomás éppen a napokban jelent meg a kereskedőnél. Ekkor már bőven vacsora után voltunk, nem nagyon jegyzeteltem, úgyhogy 2 borról csak rövid benyomásokat közlök. Ami viszont a 2014-es Látomást illeti, a napokban kidugóztam a borásztól tavasszal kapott palackomat (ezúton ismét köszönöm), hogy teljesen naprakész és valamivel részletesebb jegyzet is szerepeljen itt, ha már most került a boltokba a bor.
(A Szil-völgy és a Barát)
Gizella Pince Barát Hárslevelű 2014
Áprilisban, palackozás után kóstoltam, azóta érezhetően fejlődött. Édes citrusos, trópusi gyümölcsös, jó savakkal, legfeljebb közepes testtel. Nem annyira krémes és meleg hangulatot árasztó bor, mint a korábbi évjáratokban, cserébe frissebb, lendületesebb és persze jól iható. 5p+
Gizella Pince Látomás Cuvée 2014
Két hordó furmint és hárslevelű a Kastélyból, a Medvéből, a Barátból és a Szent Tamásból. A kettő közül egyik hordó új volt. 89 g/l maradékcukor, 9 g/l sav, 12,5% alkohol, 48 g/l extrakt.
Kissé lassan nyíló illatában sok fűszer uralkodik, és egyelőre kicsit a háttérbe szorulnak a trópusi gyümölcsök, a narancs és őszibarackbefőtt. Másnapra aztán fordult a kocka: a gyümölcsök vették át a vezetést. A korty eleje meglepően sűrű, de valahogy mégis légies tud maradni a bor. Az élénk savak és a maradékcukor játékához a hordó fűszerei is hozzátesznek egy dimenziót. Narancs, ananász, mangó, sárga húsú őszibarack, gyömbéres fűszeresség, némi méz és egy pici fa jelenik meg a kortyban. Jó egyensúlyt mutat, habár a hordó talán még egy hangyányit tovább simulhat a kortyba. Tisztán hagyja a szájat, a feszes savaknak köszönhetően a közepesnél hosszabb lecsengés szinte száraz érzetű. 7p
Gizella Pince Aszú 2013 (M)
Szilágyi Laci azt mondja, ez az aszú tavaly született Dénes névre hallgató kisfia bora lesz. Még nagyon fiatal, de jó felépítésű, ígéretes aszú, sok édes citrusos, barackos, trópusi gyümölcsös jeggyel, lendületes savakkal.
Az utolsó nap reggelijét már az Első Mádi Borházban fogyasztottuk el, kis csapatunk további ismerősökkel egészült ki és ifj. Szepsy István vezényletével nekivágtunk a mádi dűlőknek, majd Szent Tamás Pincészet 2013-as borait kóstoltuk.
A még telepítés előtt álló, de nagy dolgokra hivatott Kővágóban kezdtünk. A dűlő talaja láthatóan rendkívül összetett, a terület sokáig elhagyatott volt, nagyon sokat várnak a jövőben innen készülő boroktól. Robogtunk tovább a Szent Tamás-tetőre, ahol a szelekciós kísérletek eredményeképpen kialakított klóntelepet is megnéztük. Természetesen idősebb Szepsy Istvánnal is összefutottunk útközben. Mád túlsó oldalán a Birsalmás és az Úrágya volt a következő megálló. A Birsalmáson bekukkantottunk a Gusteau Kulináris Élményműhely és az Első Mádi Borház fogásaihoz fontos alapanyagokat szállító kecskefarmra is. A dűlőtúra alatt szóba került a Tokaji Ősz is, hiszen ifj. Szepsy Istvánt kérték fel az idei Tokaji Ősz szakmai vezetőjének. A 2015. szeptember 18-20. között megrendezésre kerülő rendezvény idén Mádot állítja központjába, és egyúttal szakít a több helyszínre kiterjedő hagyományos formátummal is: idén a teljes hétvégi programsorozatot mádi helyszíneken tartják meg.
A patyolat-tisztaságú feldolgozóba érve a borász a MÁD borok fontosságáról beszélt. Azon túl, hogy a mádi termelőknek is nagy lehetőség bekapcsolódni az integrációba és a magasabb minőségű szőlőért magasabb árat kapni, a MÁD borok küldetése is fontos. A MÁD és a Kanadába exportált Dry by Tokaj termékcsalád jó minőségű belépő szintű borokon keresztül hozza közelebb Tokajt (és Mádot) a külföldi fogyasztók, kereskedők, gasztronómiában dolgozó partnerek számára, akik ezután sokkal nyitottabbá válnak a dűlős borokra is. Így tehát a MÁD (és Dry by Tokaj) borok úttörő szerepet is betöltenek külföldön, nem csoda, hogy a pincészet igyekszik minél nagyobb mennyiséget palackozni ezekből a borokból. (Ennek fényében különösen érthetetlen számomra, miért lett a dűlőfaggatás közben szinte mostohagyermek a jó ár-érték arányú "alap" száraz furmint vagy száraz házasítás a borvidéken.)
Az Első Mádi Borházba visszaérkezve elköszöntünk ifj. Szepsy Istvántól és Kovács Orsolyával, a Borház által szervezett dűlőtúrák vezetőjével felköltöztünk az emeleten kialakított kóstolóterembe.
MÁD Furmint 2014
Citrusos, fehér húsú gyümölcsös, zöldalmás, majd ahogy nyílik egy kis fűszeresség és vanília is megjelenik az aromaprofilban. Szikár, feszes, egyenes bor, nem egy bonyolult történet, de belekötni sem lehet. Jó kezdés. Most stabil 5p
Szent Tamás Pincészet Nyulászó Hárslevelű-Furmint 2013
A Nyulászó fiatal borainál gyakran megfigyelhető, behízelgő illattal indít: édes gyümölcsök, őszibarack, finom vanília és más édes fűszerek, pici virág. Sima korty, remek arányok, jó savak keretezik a sokrétű ízvilágot: őszibarack, édes citrusok, kis trópusi gyümölcs, vanília, édes fűszerek, gyógynövények. A Nyulászót mindig amolyan best buy-nak éreztem a pince kínálatában, és úgy tűnik, folytatódik a sorozat. 6p+
Szent Tamás Pincészet Birsalmás Hárslevelű-Furmint 2013
Illatában körte, birs, szegfűszeg, édes fűszerek. Talán egy kicsit kompaktabb, tömörebb, mint a Nyulászó, de rusztikusabb is, legalábbis jelenlegi formájában egészen biztosan. Ízében is hozza a birses, körtés, köves, fűszeres jegyeket. A szerkezet még nem forrt össze teljesen, kicsit cseres, finoman rusztikus a korty, egy kis palackérlelést valószínűleg meg fog hálálni, mindazonáltal ígéretes bor. 6p
Szent Tamás Pincészet Percze Hárslevelű 2013
Illata egyszerre hozza a fajta behízelgőbb karakterét és a Perczére sokszor jellemző markánsabb, "ásványosabb" illatjegyeket. Ananász, trópusi gyümölcsösség, finom őszibarack, sárgadinnye, szép fűszeresség és finom köves jegyek jellemzik. Selymes, gazdag, kerek és szép egyensúlyt mutat. 7p
Szent Tamás Pincészet Percze Furmint 2013
Sokkal visszafogottabban indít, mint a hárs, de idővel szépen nyílik. Hasonló aromatika jellemzi, szép kerek a korty, de visszafogottabb, kevéssé áradó, inkább a mérsékelt égövi gyümölcsök felé tolódik az aromaprofil, és a fűszeresség is jobban érvényesül. Masszív felépítésű, komoly bor ígéretét hordozza, de egyelőre a hárs egy lépéssel előtte jár fejlettségben és fineszben is. 6p+
Szent Tamás Pincészet Szent Tamás Furmint 2012
Édes gyümölcsös, finoman fűszeres illat, őszibarackkal, trópusi gyümölcsökkel, azon belül is ananásszal az élen. Nagyon testes, krémes bor, teljesen betölti a szájat, pici édességérzet is rásegít a teltség-érzetre. A korty kerek, öblös, ananászos, barackos, sárgadinnyés, körtés édes gyümölcsösséggel, vaníliával, sok fűszerrel, de több élénkség jót tenne neki. 6p+
MÁD Késői Szüret 2013
Ezt a tételt már a desszert mellé kaptuk. 50% furmint, 30% sárga muskotály, 20% hárslevelű, kb. 130 g/l maradékcukor. Trópusi gyümölcssaláta illatban és ízben egyaránt, kedves, behízelgő, kicsit az édesség felé billenő egyensúllyal. 6p
A kóstolót követően az Első Mádi Borház kiváló ár-érték arányú fogásaival (a krumplisalátával kísért "denevérhús" - azaz a hátsó comb belső részéből készült, pankómorzsával bundázott, rántott sertésszelet - és a túrós csúszával tálalt marhapofa egyaránt remek, és drágának sem mondható) töltöttük meg gyomrunkat.
Az utóbbi két hegyaljai túrámon is az Első Mádi vendégszeretetét élveztem 1-1 ebéd erejéig, és olyan borokat is kóstoltam, amelyek a fenti sorban nem szerepeltek, úgyhogy itt a remek alkalom, hogy ezeknek a kóstolójegyzeteit is közzétegyem.
Első Mádi Borház Sárgamuskotály 2014
A Borház kialakítására rímelő címkével díszített, és csak itt elérhető tétel, javarészt a Szent Tamásról származó, tartályban erjesztett és érlelt muskotályból. Visszafogott muskotályos illat: szőlő, szőlővirág, citrusok. Virgonc savai szépen vezetik a kortyot, és bár a muskotályos, szőlős, bodzás, citrusos jegyek uralkodnak, érezni a borban, hogy nem akármilyen területről jött az alapanyag. Elegánsan visszafogott, de fajtajelleges, friss, üde bor. 5p+
Szent Tamás Pincészet Dongó Furmint 2013
Illatában és ízében megjelenik a - legalábbis szerintem - tállyai boroknál gyakran előforduló zöld körtés-zöld banános aroma, finom fűszerekkel, fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal, pici füsttel kiegészülve. Élénk sav, kerek korty, szép intenzitás és hossz. 6p+
Szent Tamás Pincészet Percze Hárslevelű 2012
Egymás mellett kóstoltam a két Perczét (nem tudtam, melyik pohárban melyik fajta bora van), de nem volt nehéz megkülönböztetni a két fajtát. A hárslevelű aromásabb, intenzívebb illata árad a pohárból, őszibarackkal, mangóval, ananásszal, sárgadinnyével, finom virágossággal. Selymes korty, leheletnyit lágy savérzet, finoman melegítő alkohol, érett, kényeztető ízek: trópusi gyümölcsök, édes citrusok, vanília, gyömbér, szegfűszeg. 6p
Szent Tamás Pincészet Percze Furmint 2012
Visszafogottabb, hűvösebb tónusú illat, az édesfűszerek mellett itt inkább citrusosabb jegyek jelennek meg. Szerkezetben nagyon hasonló a hárshoz, talán valamivel masszívabb. Ízében citrusos, citromfüves, édes fűszeres, vaníliás jegyek. 6p+
A desszert és a kávé után tehát elbúcsúztunk Mádtól és ismét útra keltünk. Az utolsó állomás a szerencsi Árpád-hegy Pince volt, ahol már csak egy villámlátogatásra jutott időnk, de Varkoly Ádám gondoskodott róla, hogy emlékezetes maradjon az ott töltött szűk óra. Egy száraz furminttal hangolódtunk rá a pince boraira, majd parádés édes borokból álló válogatást kóstoltunk. Az Ádám által prezentált sor méltó befejezése volt a szűk három napos hegyaljai kiruccanásnak, amely ismét rengeteg élménnyel tett gazdagabbá.
Árpád-hegy Pince Király Furmint 2013
Szüksége van egy kis szellőzésre, utána előbújnak a fűszeres-gyümölcsös jegyek, amelyek ízben is dominálnak: citrusok, őszibarack, körte, vanília, fűszerek, pici mogyoró. Feszes, tömör bor, pici maradékcukorral, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 6p+
Árpád-hegy Pince Zafír Késői Szüretelésű Hárslevelű 2013
Csak töppedt szemek felhasználásával készült, 167 g/l maradékcukor, 8 g/l sav, 9,3% alkohol. Szinte robbanó trópusi gyümölcskavalkád: mangó, papaja, ananász, vilmoskörte. Nagyon könnyed, szinte áttetsző, mégis gazdag és tartalmas. 7p
Árpád-hegy Pince 5 Puttonyos Aszú 2008
152 g/l maradékcukor, 8,6 g/l sav, 10,5% alkohol. Nagyon sűrű, koncentrált, telt bor, hosszú lecsengéssel. A méz és az aszalt sárgabarack a két vezető ízjegy, de virágpor, kamilla, kandírozott trópusi gyümölcsök is fűszerezik. 8p
Árpád-hegy Pince 6 Puttonyos Aszú 2013 (M)
190 g/l maradékcukor, 9,3 g/l sav. Hárslevelű alapbor, furmint aszúszemek, előbbi a Veresekből, utóbbi a Királyból. Illata még kicsit zárkózott, lassan nyílik, szájban viszont robban. Intenzív és koncentrált, különféle trópusi gyümölcsökkel, sárgabarackkal, édes citrusokkal. Kiváló egyensúly, kilométeres hossz. Nagyon ígéretes bor.
Árpád-hegy Pince 6 Puttonyos Aszú 1997
Inkább a régi iskolát idéző, de szép aszú. Érett jegyek, határozott aszús karakter, aszalt sárgabarack, méz, pici dohány, fűszerek, pici - de a stílusba illeszkedő és egyáltalán nem zavaró mértékű - oxidáció. 7p+
Árpád-hegy Pince Amabilis 2002
Egy aszúesszencia beltartalmával és kb. 240 g/l maradékcukorral rendelkező késői szüretelésű hárslevelű a Zafírból. Nagyon gazdag és kortalan, sárgabaracklekvárral, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, körtebefőttel, fűszerekkel, mézzel, gyógynövényekkel. A lüktető savak szinte teljesen lemossák a komoly maradékcukor-tartalmat, remek egyensúlyt és hosszt kölcsönözve a kortynak. Félelmetesen jó bor. 8p/9p
Balassa Istvánnak, Szilágyi Lászlónak, ifj. Szepsy Istvánnak, Kovács Orsolyának és Varkoly Ádámnak köszönet a vendéglátásért és a kóstolóért!