A Borrajongó

Tegnap ittam - Kerekes Szőlőbirtok és Pince Kékfrankos 2013

2015. július 31. 06:00 - furmintfan

Azt hiszem megtaláltam az idei nyár egyik tökéletes vörösborát. Még az elején le kell szögeznem, hogy nem áll a kijelentés mögött hosszú és kitartó kutatómunka, nyáron ugyanis elvétve fogyasztok vörösbort (35 fokban konkrétan bort meg úgy általában alkoholt sem feltétlenül van kedvem magamhoz venni). A jelen írás főszereplője a szabályt erősítő kivétel: nyári délutánokhoz, estékhez is kiválóan passzoló vörösbor. Nálam egy viszonylag hűvösebb nap végén került elő, és meglehetősen tempósan fogyott a palack tartalma.

kerekes_kekfrankos.jpg

A Kerekes Szőlőbirtok és Pince generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, gyöngyöstarjáni pincéjük 1770-ben épült, első palackos tételeik azonban csak a 2011-es évjáratból kerültek kereskedelmi forgalomba. Elsősorban fehér fajtákkal foglalkoznak, de készítenek kékfrankost is, ahogy a mellékelt ábra is mutatja. A borok spontán, acéltartályban illetve fahordóban erjednek. Kerekes Tamásék összesen 2,8 ha szőlőültetvénnyel rendelkeznek, ebből a kékfrankos 0,5 hektárt tesz ki és a szilikátokkal kevert barna erdőtalajjal borított Csipkés-dűlőben terem.

Fiatalos küllemű, bíbor színű, fürge mozgású bor fogad a pohárban. Már első szippantásra is intenzív és vonzó, illata és íze is tobzódik a piros bogyós gyümölcsös és fűszeres jegyekben: málna, szamóca, piros ribizli, koriandermag, római kömény, rózsabors és szárított virágok. A korty közepe tájékán beköszönnek fanyarabb, fekete bogyós gyümölcsök, feketeborsos fűszeresség felé hajló jegyek is. Az aromakavalkádhoz légies szerkezet társul: finom savak, érintésnyi tannin, és dicséretesen alacsony alkohol (11,75%). Ilyen paraméterekkel akár kadarka is lehetne. de az aromatika lebuktatja. Mély nyomot ugyan nem hagy, komolyabb koncentrációt ne várjunk, a lecsengés hosszra legfeljebb közepes, kellemesen száraz. Mindent összevetve: a bor kifejezetten finom, igazi gyümölcs- és fűszerbomba, könnyedsége mellett jó egyensúlyt mutat, ráadásul szellős karakterének és a moderált szesznek köszönhetően kíméletlenül és - egy darabig biztosan - büntetlenül itatja magát. Ízlés szerint, könnyebb ételek mellett vagy magában, (nem kánikulai) szobahőmérsékleten vagy kicsit behűtve, nyárra is bátran ajánlható, igazi fogyasztóbarát vörösbor. 5p+ (2090 Ft - WineShack)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr167666662

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: Megtaláltam az idei nyár egyik tökéletes vörösborát 2015.07.31. 09:13:01

A Kerekes Szőlőbirtok és Pince 2013-as kékfrankosa egy viszonylag hűvösebb nap végén került elő, és meglehetősen tempósan fogyott.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása