Sokat gondolkoztam, milyen formába öntsem ezt az élményt, mert abban biztos voltam, hogy életem első, és talán egyetlen Vega Sicilia bora mellett csak nem mehetek el szó nélkül, de a "tegnap ittam" epizódokból mégis kilóg egy ilyen tétel, ez valahogy nagyon más. Végül maradt a külön poszt, egy Unico ennyit azért bizonyosan megérdemel.
A nagy találkozásra Tar Ferenc legutóbbi Finewines Lakás-borbár estjén került sor. Egymást váltották a szebbnél szebb borok az asztalon, de nem volt kérdés, hogy mi lehet az est fénypontja. Feri nagylelkűségének köszönhetően ráadásul a borbár legkitartóbb vendégei abban az örömben részesülhettek, hogy a házigazdával együtt kortyolgathatták el "hivatalos záróra" után a dekantálóban megmaradt nedűt, így a kóstolón szintén részt vevő (és ezzel a borral nem először találkozó) akovval mi is nem várt repetához jutottunk.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Vega Siciliánál tett látogatását akov útikönyvbe illő módon örökítette meg (történelem, szőlő, feldolgozó, borok), nála részletesebben és érzékletesebben pedig esélyem sincs írni a legendás pincészetről, térjünk tehát rá magára a borra.
Bodegas Vega Sicilia Unico 2003
Stephen Tanzer 95/100, Wine Spectator 94/100, Wine & Spirits 93/100, Wine Enthusiast 91/100
93% tempranillo, 7% cabernet sauvignon. Mély rubin szín, sötét mag. Rendkívül összetett és kortalan illatában konyakmeggy, rumos dió, szilvalekvár, érett fekete cseresznye, rózsa, rengeteg fűszer, kis dohány, friss és érett gyümölcsök. Bődületesen széles spektrumon mozog, mégsem esik túlzásokba.
Sűrű, intenzív és koncentrált, de nem úthengerként tör előre, ellenkezőleg: fokozatosan kerít a hatalmába. Telt, de a szó szoros értelmében nagyon testes borokra jellemző telítettség és lomhaság itt elmarad. Intenzív savassága gondoskodik róla, hogy egy percre se lustuljon el, végig remek íve van a kortynak. A tannin persze nem kevés, de kiváló minőségű, érett és szinte észrevétlenül oldódik fel a bor struktúrájában. Egy pillanatra sem válik zavaróvá, ahogy az emelkedett alkohol sem. Érett és friss gyümölcsök - meggy, szilva, fekete cseresznye, málna - és zseniális fűszeresség olvad tökéletes egységbe, és jön még mellé egy kis rumos dió, grafit, és minimális gyógynövény. Mondanom sem kell, a lecsengés is pazar.
Fantasztikus egyéniség, és amellett, hogy mennyire komplex, mégis élettel teli és jól fogyasztható. (Itt jegyzi meg akov, hogy Javier Ausás, a Vega Sicilia szakmai igazgatója, főborásza szerint ez a bor majd úgy 10 év múlva lesz olyan, mint amilyennek egy Uniconak lennie kell. Ki tudja, talán szerencsém lesz, és 10 év múlva egy pohár Unico mellett megtudom, milyen az. :)) Bivalyerős 8 pont és 9 pont határán, talán inkább az utóbbihoz közelebb. (94-95)
Tar Ferencnek köszönet a fantasztikus kóstolóért!