A Borrajongó

Dél-Pannon nagyágyúk a szegedi borfeszten I.

2015. május 16. 08:00 - drbarta

A közel jövőben olyan kóstolót tervezek a klubban, hogy különböző árkategóriákon belül szeretnék egymás mellé rakni dél-francia, piemonti, dél-pannon vöröseket. A vége az lenne az eseménynek, hogy az említett területekről 35-45 Euro környékén tanyázó tételek feszülnének egymásnak. Amíg a külföldi versenyzők már megvannak, addig teljes bizonytalanságban vagyok, hogy itthonról melyik tétel képviselje ezt a kategóriát.

Ilyenkor jön kapóra, hogy épp megkezdődött a szegedi borfesztivál, így lehetőségem nyílik deciáron tesztelgetni a képbe jöhető borsos árú jelölteket. A nyitó napon tehát kiballagtam kisüvegjeimmel, majd otthon egymás mellett, mindenféle sorrendben végigkóstoltam néhány nehézsúlyú versenyzőt. 

 

Takler Primarius 2011: Erősen aszalt, mazsolás, odaégett aromák. Vastag test, glicerindús konzisztencia, de mégse igazán intenzív ízű. A korty második fele nem mutat igazán fejlődést, nem érezni a szerkezeti tartalékokat, nem vesz lendületet, ellenben a sok , de nem túl jó minőségű tannin meg a magas alkohol kesernyés, sorjás, csipős emléket hagynak hátra. Nehézkes, teljes mértékben frissesség nélküli bor. 

Bock Cabernet Franc Fekete hegy 2011: "Klasszikus hazai nagybor" illat, rengeteg kávés-kapucsínós hordóval, túlérett, kissé tunya fekete gyümölcsökkel, szerencsére viszont az imént zavaró odakozmált hangulat nélkül. Szájban vastag, krémes, valahogy a frissesség hiányában ez se tűnik túl intenzívnek, illetve a korty második felére itt is pukkad a lufi, nincs mi lendületet adjon, szétterül. A tanninok és textúra mindenesetre némiképp simábbak, az alkohol sajnos viszont masszívan befűt. Mennyi legyen? 5?


Bock Cabernet Sauvignon Jammertal 2009: Egy lépéssel mindenképp jobban tetsző illat, a túlérett, aszalt erdei gyümölcsök és a felnőtt adag hordó mellet van egy kis kabernés cédrusos-pirazinos csavar, ami ad az egésznek némi karaktert, pikantériát. Szájban szintén nagy és sűrű, talán intenzitásban is picit feljebb vagyunk, a tanninok is immár nem csak súlyt, hanem vázat is adnak. Ennek ellenére itt is van hiányérzet a lendületet tekintve, a korty második felének történései komótosabban csordogálnak, az alkohol viszont némiképp kíméletesebb, vonzóbb az összkép.  6-


Dúzsi Tamás Görögszó 2011: Határozottan szebben definiált, lédúsabb, élőbb gyümölcsöket kínál, áfonya, cigánymeggy, fekete cseresznye, szilva, a hordó végre nem tűnik túlzónak, a puncsosság csak színez. Vaskos-krémes ismét, de zamatosabb, mint az eddigiek. Különösebben nem komplex, szerkezetileg se igazán tömör, de a sok tannin mellett jótékony savakat is találunk, így a korty második fele is mutat tisztességes fejlődést, vitalitást. Az alkohol érződik, de viszonylag jól elfér, közepesnél hosszabb. 6+

Az első három bor kb. 10 ezer Ft.-ba kerül, a Dúzsi Görögszónál viszont már 15 000 Ft/palacknál járunk.

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr757463310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kotta 2015.05.16. 08:49:56

Én javasolnék egy próbát Iványi borokkal, Szekszardrol a Merfelsz pincével. Normálisabb áron, kevésbé rusztikus borok, melyeket nemzetközi összehasonlítasba is simán be mernék dobni.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.05.16. 09:31:49

Kíváncsi vagyok, találsz-e méltót? És respekt, h hajlandó vagy még keresni.

Octopus 2015.05.16. 09:50:06

Kiváló árértékű borok, kedvet kaptam a vásárlásra! :)

BTW Wassmann CF 2012?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.16. 14:03:05

@Kotta: a Merfelsz pedig pont a túlérett, mazsolabor képviselője. Egy olcsó chilei elvérezteti.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.16. 14:26:26

@Kotta: Köszönöm a tippeket, nekem meg sajnos épp Iványi borokkal nem voltak túl jó tapasztalataim :)
@Takács Kr.: Decinként finanszírozva nem olyan vészes :)
@Octopus: Még nem kóstoltam a 12-es Wassmann Cf-t, de a 11-es cabernet cuvée-t nagyon szerettem, így feltehetőleg ezt is kedvelni fogom. Viszont most kifejezetten a 10-15 ezer közti kategória érdekelne, a sorból ez hiányzik :) Esetleg ebben az intervallumban tudsz olyat, amelyik hozzávetőleg éri a pénzét, nem csak azért kerül annyiba, mert épp ennyire pozicionálta a gazdája, hanem érzékszervi értékei alapján is bátran betehető 40 Euro körüli dél-rhone/languedoc-i esetleg piemonti borok mellé?

loading 2015.05.16. 14:47:39

@drbarta: Nehéz ügy és én is várom keresésed eredményét. A 2006-os Duenniumot nem ajánlom, mert bár 10eFt körüli, igazából nem okoz nagy robbanást, max. 4eFt-nyi vörösöket idéző erő van benne. Taklertől a Görögszó Kékfrankos válogatást próbáld.
Vagy elmégy a CorAuchanba és a húspult melletti akciós borstandon körülnézel. Legutóbb a 2009-es Ikon Tulipán volt 2eFt-ért. Annyiért rendben volt, bár eléggé "kócos" volt így 6 évesen.

Octopus 2015.05.16. 16:05:50

@drbarta: sajnos nincs elég tapasztalatom ezekkel, ritkán kóstolok ilyen borokat. De ha van egy, amivel próbát tennék, az a Sauska CF 2011. Nyilván a pince házi stílusában készül, modern, szuperérett, 15-ös a szesz is, ahogy látom. De a 2007-es is ilyen volt, és többen nagyon szerettük.

Kotta 2015.05.16. 18:59:58

Az Iványi CF válogatás 2008 szerintem az egyik legjobb magyar vörös per pillanat, ár-értek aranyban pedig végképp.

Ja, alacsony tőketerhelés es késői szüret, ez igaz ra is es Merfelszre is, de legalább a szőlőröl szólnak a borok, nem a hordóról :)

Mondjuk ezeket a 10-15 juró kategóriába ajánlottam, nem tudtam, hogy mar csak a 40€ jatszik... - az nehéz, még a Barbár is csak 8 ezer... Annál drágább bort pedig en nem veszek, mert nem adnak igazi örömet.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.16. 23:37:35

@Kotta:
Khmmm, Merfelsztől botrányos(an illós) kadarkát sikerült legutóbb vásárolnom...

Meszely 2015.05.17. 08:01:10

2011-es Barbár most szép állapotban van.
Árban nem éri el a 40 EUR-t, de ez csak árazási kérdés. Stílusában -szerintem- jól reprezentálja a bort amit keresel, és azt várnám, hogy jobban helyt áll az összehasonlításban, mint a fentiek.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.17. 08:18:06

A Merfelszhez: nekem a 2010es bikaveruk tetszett, mast nem ittam, de ilyen mezonybe nem dobnam be.

A poszt temajahoz: talan a Takler Gorogszo kekfrankos, a Heimann Barbar, vagy egy St Andrea Merengo, vagy talan a Figula Fulop lehetne jo egy ilyen sorban

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.17. 08:20:19

Ja sorry a St Andrea es a Figula nem del-pannon, ezt a kitetelt kifelejtettem :)

silvousplait 2015.05.17. 08:40:45

@drbarta: Elaggott dinoszauruszok dragan mert halalhorgesei az elet egyetlen teruleten sem erdekelnek. Azt aruld el nekem inkabb, miert nem csinal miniforradalmat es felhaborodast senki, amikor egy nemzetkozi szinten igencsak kozepecske itokacska (mar a leirasa is sejteti) ara egy evjarat alatt a ketszeresere ugrik, es annyiba kerul, mint egy burgund 1er cru ?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.17. 09:31:26

@silvousplait: Miért és hogyan kéne forradalmat csinálni? A fogyasztó a pénztárcájával szavaz. Ha ezeknek a boroknak van piaca és van olyan fogyasztó aki kiad értük ennyi pénzt akkor nincs mit tenni.

A 90-es években egy fél tucat borászatnak sikerült olyan brandet építenie ami áttörte a 3-5 ezer fős vakbuzgó borrajongó tábor korlátait. Jó időben voltak jó helyen és sikerült a 20-30 ezer fős alkalmi borivóknál kanonizálni a borstílusukat, áraikat és nevüket. A Bock, Gere, Takler és tudom, hoyg felségsértés, de én ide sorolom Szepsyt is azért tudja eladni csillagászati áron a boraikat, mert ők már akkor, 15-25 éve megvetették a lábukat abban a piaci szegmensben ahova sem az elérhető külföldi sem pedig az új hullámos magyar borok híre még nem jutott el.

Képzeld el a magyar boros világot úgy mint egy hagyma rétegeit vagy 20-30 aki ír és beszél róla, van 500-600 aki folyamatosan követi az eseményeket, tájékozódik és képben van. Van egy 3-5 ezer fős kemény mag akik tudatos fogyasztók, tudják mit keresnek és szeretnek, kifinomult ízlésük van, de csak alkalomadtán foglalkoznak a bor mint élvezeti cikk mögötti dolgokkal. Van egy 20-30 ezer fős tábor akik néha isznak jó bort, de jellemzően az olcsóbb rozékat, könyedebb fehéreket és a jól ismert vörösöket isszák. Ők még kimennek fesztiválokra, isznak bort az éttermekben... ezen túl már mosódnak a határok, de biztosan van egy 300-800 ezres kör akik tudnak arról, hogy van olyan ital, hogy bor és időnként adnak-kapnak ajándékba áruházban vett szerintük drága 2000-3000 forintos bort közismert nevektől.

Kisebb nagyobb tévedéssel ezek a rétegek vannak... Bármelyik termelőről beszélünk érdemes tudn elhelyezni, hogy ebbena struktúrában melyik rétegnek is csinál és ad el bort.

Nos, ezek a 90-es években befutott sztárok valahol a legkülső réteg alsó mesgyéjén vannak. Ha a többszázezres táborból merítesz akkor csak ezeknek a dinoszauruszoknak neve lehet ismert... talán, vagy legalábbis tudja a nép, hogy ők a felső polcos drága borok termelői. Ők a hétköznapi emberek vágyainak szimbólumai. A nép úgy megy el a Bock-Gere-Takler borok előtt a boros polcon mint ahogy a bélszín mellett megy el a húsos pultnál... aztán berakja a vargabort és a sertésdagadót a kosarába. De vágyik a "drágább" anyagra, mert attól érezné jómódúnak magát.

A gazdag pedig megveszi a Gere-Bock-Takler borokat, ahogy megveszi az elagott fejőstehénből hentelt hulladék bélszínt... és otthon a szarrá sütött tehénje felett nagyott csettint.

Ez van.. ilyen a borkultúra felénk. Miközveb a feltörekvők vért hugyoznak, hogy betörjenek a 20-30 ezer fős fogyasztói rétegbe.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.17. 10:45:48

@silvousplait: @BZoltan: A Görögszó árazásához, hozzátartozik, hogy eredetileg ez egy 7-8000 forintos bor volt. Aztán jött a decanter díj és kisöpörték a készleteket a boltokból. Erre megduplázták az árat, ez a kereslet-kínálat törvénye. Látunk már hasonlót nem is olyan rég a Sauska 5-ös cuveevel.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.17. 11:39:09

@Kotta: 15 Euro környékén a Bakonyi Makár 12 indul, így most csak a "nagybor" kategóriába keresek jelöltet.
@Meszely: Abszolút a jelöltek között van/volt a Barbár 11 (bár nem minden kóstoláskor tetszett ugyanannyira). De első sorban tényleg arra vagyok kíváncsi, hogy van-e olyan 40 Euro környéki vörösünk, amelyik egyértelműen többet tud, mint a legjobbnak tartott 25-30 Eurósok.
@Syntax Error: Isten igazából ha bárhonnan Magyarországról van ilyen bor, akkor az megfelelne, azért gondoltam dél-pannont, mert a külföldi versenyzők is elég déliesek lesznek...

silvousplait 2015.05.17. 12:06:31

@rszabi: Koszonom a valaszt. A kereslet-kinalat torvenyeben persze hiaba keresnem az erkolcsot es az onmersekletet. Ha pedig mindent a kereskedo diktal, az se eppen a legjobb. Szoval sehogyse mutat ez az egesz.

silvousplait 2015.05.17. 12:13:57

@BZoltan: Koszonom, pontos a latlelet az en joval csekelyebb tapasztalataim szerint is. Es sajnalom, akiknek nem jut levego (se eleg penz). A "forradalom" tenyleg csak annyi (lehetne), hogy kimuveltebb emberfok mosolyognak szeliden es elnezoen az erkolcstelenul arazott, erkolcstelenul rossz es dilettans borok lattan, majd tovabblepnek. Illetve kezet is mosnak, ha veletlenul valamelyik ilyen palackhoz ertek volna.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.17. 12:19:13

@rszabi: @silvousplait: Az az igazság, hogy az önmérséklet az nagy erény, de nem feltétlenül erkölcstelen a magas ár, ahogy az önmérséklet nem jelent aszkézist sem. Semmi rosszat nem látok abban, hogy ha egy termelő a jó ár/érték arányú kínálatába tart egy olyan bort ami bátran van árazva. Szerintem az, hogy ez egy olcsón megtermelhető és gyorsan kipörgethető cash-flow bor vagy egy kisebb szériás prémium bor amit a piaci átlag fölé áraz az szerintem lényegében ugyanaz.

Én sem sokáig gondolkodnék ha lehetne egy minden évben biztosan elkészíthető borunk amire a kereskedőim egyike azt mondaná, hogy háromszor ennyiért is el tudná adni...Becsúszna így a költségvetésembe néhánymillió forint. Pár fejlesztést előrébb tudnék hozni, tudnék fizetést emelni a munkásoknak... esetleg lecserélném a tíz éves swiftet vagy rakatnék ablakot a deszkák helyére a pince feletti épületbe. Szóval az sem feltétlenül erkölcstelen, ha a termelő utoléri magát egy kicsit.

A gáz szerintem akkor van, ha a termelő elszáll magától és elhiszi, hogy neki még a vizelete vagy akár a 150Ft/kg áron felvásárolt szar szőlőből összerakott gyenge bora is 10k+ palackáron eladható. Vagy ha a pincepalotáját és a wellnes szállodás bankhitelét próbálja valahogy utolérni.

Meszely 2015.05.17. 13:29:03

A poszt érdekessége, hogy arról szól a téma, hogy milyen dél-pannon vöröset lehet szembeállítani néhány piemonti és dél-francia vörössel. Néhány napja a Márkus György interjú verte ki a biztosítékot a Gault&Millau-n. Azt gondolom, hogy egy pl. bordesux-i borokban jártasabb min. 50-100 bort tudna felsorolni az adott árkategóriában, itt meg megy a görcsölés, hogy 3-4 bor felsorolásra kerüljön.
Elgondolkodtató.
Egyébként még a Barbár mellé én Malatinszky-t tennék, és ha nem érzékeny a kóstoló nép a brett-re akkor Gere-Wenninger Cab Fr. Selection 2009-t. Mindhárom alatta van a 40 EUR-nak, de jobban szereplőnek gondolom őket, mint számos drágább bort a régiókból.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.17. 13:56:35

@Meszely: nem verte ki az a biztosítékot...Én hisztiztem és páran meg értetlenkedtek ezen. Az egész vihar annyira biliben megy.. azt a GM cikket olvasta vagy 500 ember. Ha kirakok a facebookra egy budis fotót azt tízszer ennyien látják. Ezek a témák nem érik el a fogyasztók ingerküszöbét. Erről írtam silvousplait-nek feljebb.

Kotta 2015.05.17. 17:08:11

@drbarta: a nagybor az nem egyszerű, szerintem sem. Még friss az élmény, kb 2 hete kóstoltunk olyasmiket, amik árban ez a kategória, magnifico, elysium, primarius, solus, sauska merlot, 2006-09 évjáratból. Mit mondjak... én nem biztos, hogy annyit adnék ezekért, amennyibe kerülnek...

Ti, ha jól érzékelem, a Bakonyi-Hummel-Wassman vonalat kedvelitek, ott talán akad valami - Hummel sem a szerény árazásáról ismert :) Bár még a Panterra is csak 8500. Hát sok sikert!

Kotta 2015.05.17. 17:18:52

majd elfelejtettem, Ráspi 9es Resveratrolja is benne volt a sorban, az kapható és 15ezer... mit mondjak, nagyon-nagyon kilógott a többiek közül a természetességével, de azért az is egy túlárazott bor. jobb híján?

ha ez sem jó, marad a Bock Capella, az legalább reprezentatív a hazai prémiumban :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.17. 18:13:05

@drbarta:
A 25-30 eurós sávban mit gondolsz jónak?

tezu 2015.05.17. 20:03:27

Azt hiszem hogy itt most egy ertelmetlen vita folyik az ar-ertek aranyrol.
a körülöttümk levö orszagokban valoszinüleg hasonloan jarnak el,keresik a kiutat ,vagy felemelkedest ,egyfajta elismerest.
Szerintem a belföldi piac megteremthet egyfajta kiutat is hosszutavon.

Octopus 2015.05.17. 21:54:09

@drbarta: ha bárhonnan belefér, akkor egy NJK Grand Bleu 2011? Igaz, ez már felülről lóg ki, majd húsz rugó. A 2009-es nekem nem volt teljesen tiszta, egyébiránt inkább déli, nagyboros, jó sűrű cuccnak tűnt. Európainak nagyon bejött.

monarchiaborok.hu/bor/kovacs-nimrod-grand-bleu-21591.html

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.17. 22:41:06

@Hepci: Szerintem a Wassmann cab fr. sauv cuvee 11 es a Barbar is rendben vannak.

Kotta 2015.05.17. 22:44:07

@Octopus: nem semmi, húsz ropi egy magyar KF-ért, ráadásul a egy olyan borászattól, amelyik 1200-ért palackoz bikavért a Tesco-nak (jó szart), hát van arca... hú, de megkóstolnám, persze, csak ha valaki meghív egy pohárkára :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.18. 06:24:20

@Kotta: A Ráspi Resveratrol-t, de az általában körberajongott Gneisz 11-et is többször kóstoltam. Hát nem gondolnám őket se berakni ebbe a sorba.
@Octopus: Köszi a tippet, de inkább kihagyom:)

silvousplait 2015.05.18. 10:29:14

@Meszely: Igen, igen, majdcsak osszejon sok izzadas aran az a nehany reprezentativ nagyagyu, melyeknek aztan joga lesz annak rendje es modja szerin lebogni a nemzetkozi mezonyben.

silvousplait 2015.05.18. 10:31:19

@BZoltan: Mar megint sokmindenben egyetertunk. Mikor lesz nalunk jol szabalyozott, "kvazi-erkolcsos" piac, ahol nem eri meg poffeszkedni es rosszalkodni ? (A piac onszabalyozasa + egyfajta fogyasztoi felvilagosultsag.)
süti beállítások módosítása