A Pannonhalmi Apátsági Pincészet sok szempontból érdekes színfolt a magyar borászatok között. Egyrészt nyugodtan állíthatjuk, hogy ez a borvidék egyetlen szélesebb körben ismert pincészete, a gazdag történelmi múlt és az apátsági háttér is egyedülálló a magyar borászatok között, de a pincészet más érdekességgel is szolgál. Május elején jártam Pannonhalmán, és bár nem először fordultam meg ott, és a borokkal is összefutok alkalmanként, a feldolgozót belülről eddig nem még láttam, és ilyen hosszú borsort sem kóstoltam egyben a pincészettől.
A Pannonhalmi Apátság meglátogatása könnyedén kitölt egy teljes napot, hiszen az apátság épülete, a hozzá kapcsolódó múzeum, az arborétum, a gyógynövénykert, a Viator Étterem és a borászat meglátogatása változatos programot kínál az idelátogatóknak. Az apátság bebarangolása, és az arborétumban tett kiadós séta után a Viatorban elköltött kiváló ebéd előtt/mellett kezdtem el behatóbban ismerkedni az apátsági borokkal, majd a jó egy órás, a pincészet történetét és a borkészítést részletesen bemutató idegenvezetést követően a kóstolóteraszon várt még rám további nyolc bor.
Az 1001-1002-ben kiállított apátsági alapítólevél szerint Géza fejedelem szorgalmazta a Szent Márton hegyén elhelyezkedő monostor megalapítását. Az első bencés szerzetesek 996-ban érkeztek Itáliából, Csehországból és Bajorországból. Szent István kiváltságlevele szerint a monostornak már ekkor is voltak szőlőbirtokai a környéken, majd Koppány legyőzése után Szent István Koppány birtokának, Somogynak a tizedét is a monostornak adományozta, és ez magában foglalta az ott készülő bor tizedét is. Szent László és más adományozók tovább növelték az apátság birtokait, így egyre több helyről érkezett az apátságba szőlő. Az apátok a 15. századtól igyekeztek az apátság közvetlen környékére koncentrálni a birtokokat, így a távolabbi földeket eladták, és helyettük a monostor közelében elhelyezkedő, könnyebben megvédhető birtokokat szereztek. A török hódoltság megnehezítette a szőlőtermelést, a monostor is adózott a törököknek. A 18. századi fellendülést követően a 19. század elején a császári gazdaságpolitikának köszönhetően visszaesés mutatkozott, mert a mennyiségi szemlélet vált uralkodóvá. Az 1848-as forradalom eredményei, majd a polgári társadalom kialakulása megteremtette a szabad szőlőbirtoklás, a polgári szőlő- és borgazdaság kialakulásának lehetőségét, ekkor azonban megérkezett a filoxéravész. A kötött talajú területeken ugyan kipusztult a szőlő, de a filoxéra elleni küzdelem a századfordulóra eredményeket hozott, bár a fajtaösszetétel ennek köszönhetően Pannonhalmán is átalakult. Ekkoriban kezdtek a monostorban palackozott borokat is készíteni a folyóbor mellett. Az első világháború után a bencés rend komoly válságba került. A Tanácsköztársaság az alkoholfogyasztást, így a bort is üldözte, majd a gazdasági világválság újra komoly problémákat okozott. A második világháború után az apátsági birtokok állami kézbe kerültek, a szőlő feldolgozása innentől fogva termelőszövetkezeti rendszerben zajlott, megszakadt tehát a bencések több évszázados múltra visszatekintő borászati tevékenysége.
A rendszerváltást követően, 2000-ben megkezdődtek a modern borászat létrehozásának előkészületei. Szakmai tanácsadónak a nemzetközileg is elismert szakembernek számító egri borászt, a néhai Gál Tibor kérték fel. A főborász Liptai Zsolt lett. Gál Tibor segítségével, a régi források elemzése nyomán a legjobb adottságokkal rendelkező termőterületeket kutatták fel. 2000 és 2002 között 52 hektárnyi terület került vissza apátsági tulajdonba. Ez ugyan a felét sem éri el a korábbi birtokméretnek, de a hatékony gazdálkodáshoz elegendő. Az első két évben 37 hektárt telepítettek újra a Babszökő, Széldomb és Tavaszó dűlőkben, majd később 15 hektárt a Packallóban. A talaj meglehetősen heterogén: homokos, löszös, agyagos, vályogos és mészköves részek váltakoznak. A tőketerhelés a fehéreknél jellemzően 1-1,3 kg, míg a vöröseknél 0,8-1 kg körül alakul. Az első apátsági borok a 2003-as évjáratból kerültek palackba, akkor még 40.000 palack bor készült, manapság évente mintegy 300.000 palack bor kerül ki innen.
Amikor a főapátság elhatározta, hogy újraindítja a borászatot, megpróbálták visszavásárolni a régi pincét, de ez nem sikerült. Ekkor döntöttek Gál Tibor javaslatára egy új, 21. századi technológiával ellátott új pince felhúzása mellett. A Szent Márton-hegy déli lejtőjén található épület közel 2000 m2 alapterületű és 3 fő részből áll: a présházból, a pincéből, és a kettőt összekötő "kútból". A legfelső és a legalsó szint között 32 méter szintkülönbség van. A présházban kinyert must a gravitáció segítségével halad lefelé a feldolgozóban. Maga a présház is négy szintből áll, és úgy alakították ki, hogy szükség esetén a gépeket mozgatni lehessen az egyes szintek között. Itt történik a zúzás, bogyózás, és a vörösborok erjesztése fakádakban és acéltartályokban. Itt kaptak helyet a prések is. A kút alsó része az érlelőpincékhez csatlakozik, ahol 225 és 500 literes hordókban érlelődnek a borok. A pinceágakhoz csatlakozó borházba érkezik csöveken keresztül a présházból a fehérborok mustja. A reduktív fehérborok itt erjednek rozsdamentes acéltartályban. A pincében található az erjesztő-, érlelő, tárolótér, a raktárak és a palackozó is. A borok kivétel nélkül fajélesztővel erjednek. A pincészet legtöbb bora csavarzáras palackba kerül, a parafadugós tételek aránya fokozatosan csökken.
Ami a szortimentet illeti, az alsó szegmensben helyezkedik el a Tricollis névre hallgató fehér, illetve vörös birtokházasítás, a rosé, és az acéltartályban erjesztett és érlelt fehér fajtaborok. Önálló fajtabor a kék szőlők közül a pinot noir terméséből készül. A fehér fajták között kiemelt szerepet kapott a rajnai rizling, amelyből 2009 óta a legtöbb évjáratban (2010 kiesett) készül egy válogatás tétel is, Prior néven. A pince csúcs fehér-házasítása Hemina névre hallgat. Az utóbbi évjáratokban egyre több fehér fajtából készült fahordós tétel is, 2013-ból ezek a chardonnay, a sauvignon blanc és a viognier. Megfelelő évjáratokban pinot noir-ból is készül egy válogatás, ez a bor, valamint a cabernet franc és merlot házasításából készülő Infusio képezik a szortiment csúcsát.
A Viatorban két méltán népszerű tételt kóstoltam a kiváló ebédhez, amelyek mostanában már ki is pörögtek a polcokról.
Sauvignon Blanc 2013
A hűvösebb Tavaszó és a melegebb Széldomb termése. Közepesnél intenzívebb illat: citrusok, csalán, zöldpaprika, bodza, vágott fű, kevés trópusi gyümölcs. Élénk savak vezetik, a szerkezet közepesen tömör, kortyközép tájékán minimális krémességgel, a test közepesnél valamivel könnyedebb. A hűvösebb sauvignon blanc-vonalat követi: citrusok, lime, citromvelő, grapefruit, zöldpaprikával, vágott fűvel, érintésnyi trópusi gyümölccsel, fanyar lecsengéssel. Jellemzően a legjobb magyar sauvignon blanc-ok egyike. 6p-
Pinot Noir 2013
A melegebb Széldomb, a hűvösebb Tavaszó és a kötöttebb talajú, testesebb borokat adó Babszökő dűlők adják az alapanyagot, fele új, fele másodtöltésű hordóban érlelődött 10 hónapig. Vonzó és kifejezett illata új-zélandi és oregoni pinot-kat idéz: tonnányi édesfűszer, szárított narancshéj, szegfűszeg, fahéj, édeskés szárított virág, szeder, málna és erdei gyümölcsök. Gazdag húsos korty, selymes tannin, jó arányok, remek hordóhasználat és közepesnél hosszabb lecsengés jellemzik szájban, telt, de mégis elegáns. Ízében is dominál a vonzó fűszeresség és a málnás-szedres gyümölcsösség, narancshéj, vérnarancs, potpourri. Nagyon tetszett. 6p/7p
A borászat bejárását követően az épület kóstolóteraszán foglaltunk helyet. A sort három 2014-es tétellel kezdtük. 2014 Pannonhalmán sem álom-évjáratként vonul be a történelemkönyvekbe, de a lenti három fehérbornál az acélosabb savak és a hűvösebb tónus éppen kedvezően befolyásolták a végeredményt.
Sauvignon Blanc 2014
A hűvös Tavaszó termése, acéltartályban erjedt és érlelődött, finomseprőn tartva. Hűvös hangulatú illatában a zöldes jegyek dominálnak: egres, bodza, vágott fű, citrusok és egy kis virágosság. Üde és lendületes, épp csak leheletnyi krémességgel, citrusos, lime-os, zöldalmás, vágott füves, zöldpaprikás jegyekkel. Hűvösebb stílusú, szikárabb, "zöldesebb", mint a 2013-as előd, de ugyanúgy tetszett. 5p+
Olaszrizling 2014
A Packalló-dűlőn található kísérleti telepítés (amelynek célja a terroir-hoz leginkább megfelelő klón megtalálása) olaszrizlingje remekül állta a sarat 2014-ben, és egy kellemes, jó savú bor készült belőle. Kellemes, őszibarackos, virágos, finoman mandulás indulat. Egyenes savait egy pár gramm maradékcukor kerekíti, a szerkezet kicsit szellős, de a sav ad neki tartást, a cukor pedig kedvességet biztosít. Ízében is citrusos, őszibarackos, enyhén mandulás. Nem egy bonyolult darab, de az üde savaknak és a pici maradékcukornak köszönhetően igen jól csúszik. 4p/5p
Tramini 2014
A Széldombról származik a termés, és ennek a fajtának is jót tett a hűvösebb, csapadékos évjárat, így ugyanis szépen megőrizte savait, feszesebb, egyenesebb bort adott. Hozza a fajta kötelező rózsavizes, licsis, szőlős, szőlővirágos jegyeit, de nem tolakszik sem orrban, sem szájban. Ízben üde citrusosság is ad hozzá egy kis plusz frissességet, és ezt a bort is egy kis cukor teszi kedvesebbé. 5p
A 2013-as válogatás tételek következtek. A reduktív fehér-alapszéria mellett 2013-ban több fajtából is megjelent hordós válogatás tétel, és a rajnai rizling válogatás Prior is elkészült.
Prior Rajnai Rizling Válogatás 2013
2013-ban a Széldomb termése bizonyult a legalkalmasabb a Prior alapanyagnak. Egészfürtös préselést követően acéltartályban erjedt és érlelődött finomseprőn, hét hónapig. 6 g/l maradékcukor kerekíti. Aránylag visszafogottan indul, majd szép lassan bontakozik ki az illata, őszibarackkal, édes citrusokkal, egy kis virágossággal, körtével, leheletnyi propolisszal. Meglehetősen vastag, nem különösen fókuszált, de a sav azért egyenesben tartja és ad a kortynak egy megfelelő ívet. Az őszibarackos, édes citrusos, szőlős gyümölcsösség mellett kis fűszer, és krétás ásványos érzet jelenik meg. 6p
Chardonnay 2013
Az összesen 15 kishordónyi chardonnay-ból a legszebb 6 hordó házasítása adta ezt a tételt. A Packalló termését egészfürtösen préselték, majd egy részüket testesebb, másik részüket gyümölcsösebb borokat adó élesztővel oltották be és 500 literes Trust hordókban érlelődtek 9 hónapig. Csak a tétel egy része ment keresztül almasavbontáson az élénkebb savérzet megőrzése érdekében. Populáris illat: banán, édesfűszerek, déligyümölcsök, érett fehér húsúak, ananász, vanília, grillázs. Jót tesz neki a több sav, a krémesség mellett van benne lendület, de szájban nem teljesen állt össze egységgé a szerkezet. Ízében enyhén édeskés fehér húsú gyümölcsökkel, almával, vaníliával, grillázzsal, édes citrusokkal. 5p
Viognier 2013
A melegebb klímájú Széldomb tetejéről október végén szüretelt, szinte már töppedő bogyójú fürtök termése. Édes hangulatú, egzotikus fűszeres, trópusi gyümölcsös, őszibarackos, sárgabarackos aromatika, tehát hozza a fajtajegyeket. Testes és masszív, meglepően jó savval, kis cukorral, és kissé magas alkohollal, amit azért a bor teste többnyire elnyel. 6p-
Pinot Noir Válogatás 2013
Ez a tétel egy hordóválogatás, és rendszerint mindhárom dűlő borából kerülnek bele hordók, ugyanúgy, mint az alap pinot-nál.Egy leheletnyit talán visszafogottabb az illata az alap pinot-nál, de ugyanazokból a panelekből építkezik. Szájban sincs nagy különbség, hasonló szerkezet, hasonló aromaprofil, egyedül a fát éreztem többnek és markánsabbnak. Nem igazán tapasztaltam minőségi ugrást az alap pinot-hoz képest, de ettől függetlenül ez a bor is nagyon tetszett. 6p+
Infusio 2012
10 éves korú tőkék merlot és cabernet franc tőkék termése nagyjából 80%-20% arányban a Babszökőről. A bor első- és másodtöltésű hordókban érlelődött 18 hónapig. Mély, lekváros illat, áfonyából, szederből, málnából, édesfűszerekkel és érintésnyi medvecukorral. Testes és koncentrált, az eddigieknél melegebb hangulatot árasztó bor, sok tanninnal és magas alkohollal, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Erdei gyümölcsök lekvárja mellett fekete bogyósok színezik, sok fűszerrel, fahéjjal, nem kevés, de minőségi fával. 6p+
Korsós Tamásnak köszönet az idegenvezetésért.