Az Olaszrizling Október, a Kékfrankos Most!, a Bordeaux Blend és a Magyar Borok Bálja mögött álló Winelovers új rendezvénnyel bővítette a nagyszabású kóstolók palettáját, a március végén debütáló Tokaj Grand-dal. Azon kívül, hogy természetesen a legnevesebb hegyaljai termelők néhány kivételtől eltekintve kiállítóként megjelentek a rendezvényen, a különtermekben mesterkurzusok színesítették az eseményt. A Corinthia Grand Hotel Royal, mint helyszín, a VinCÉ-n már bizonyított és ismét helyt állt, a szervezés és a lebonyolítás profi volt. A Tokaj Grand különösen nagy gondot fordított arra, hogy a borvidéket és annak meghatározó rendezvényeit is megismertesse a nagyközönséggel, így ezeket - Tokaji Tavasz, Bor, mámor, Bénye, Tokaji Ősz és Mindszenthavi Mulatság - az események főszervezői külön-külön mesterkurzusok keretében mutatták be a vendégeknek.
Mielőtt szétváltak útjaink, akovval a Tokaji Tavasz - Nagy Tokaji Borárverés sajtótájékoztatóján és a Bor, mámor, Bénye beharangozó kóstolóján hangolódtunk rá a tokaji borokra.
Tokaji Tavasz – Nagy Tokaji Borárverés 2015
A Tokaj Grand tehát a Tokaji Tavasz 2015 szűkebb körben megtartott sajtótájékoztatójával kezdődött. A 2015. április 24-26. között megrendezésre kerülő Tokaji Tavasz központi eseménye természetesen ismét a Nagy Tokaji Borárverés lesz. A rendezvény első napján Budapestről nosztalgia vonat szállítja a résztvevőket Tokajig. A vonaton ételeket és borokat szolgálnak fel, továbbá dűlőbemutatóval szórakoztatják az utasokat, akiket este borkóstolóval egybekötött vacsora is vár. A főattrakciót jelentő borárverés helyszíne ismét a sárospataki Rákóczi vár lesz. Az aukció napján a piknikebéd fogásait az Anyukám mondta készíti, az esti gálavacsorának pedig a mádi Gusteau Élményműhely ad helyet. Az utolsó napon az árverésen szereplő borászatok meglátogatására is lehetőség nyílik. A bevételek egy részét a Tokaji Borlovagrend a borvidék értékeinek megőrzésére, növelésére igyekszik fordítani. Ha jól értettem, még nem született döntés arról, hogy az előző két árverés bevételét mire használják fel, de többek között felmerült egy, a dűlőkről szóló információkat tartalmazó mobil-applikáció kifejlesztésének támogatása is.
Mészáros Gabriella szerint az árverésen elkelő tételek nem feltétlenül a legjobbak érzékszervileg, azonban az érzelmi kötődés is sokat számít. A tavalyi aukció tapasztalatai alapján ezt a megállapítást tanúsíthatom is, hiszen több, egyébként kiváló minőségű, kis családi borászat által készített bor nem kelt el, míg az ismertebb, nagyobb pincészetek tételei általában gazdára találtak. Gyerekcipőben jár meg az árverés, remélhetőleg az idő előrehaladtával ezek az egyedi tételek mind gond nélkül elkelnek majd.
A sajtótájékoztató alkalmával kivételesen nem az idén leütésre váró tételekből, hanem az előző két árverésen eladott borokból kóstolhattunk egy kis válogatást.
Tokaj Kikelet Pince Váti Hárslevelű 2012
Illatában finom fűszeresség, szájban érett citrusok, grapefruit, sok fűszer, kis vanília. Testes, gazdag, jó savakkal, szép hordóval, jó egyensúllyal, hosszú lecsengéssel. 6p/7p
Füleky Pincészet Király Furmint 2012
Fülledten nyit, kicsit illós is, tipikus mádi fűszerességgel, kövességgel. Kicsit lágy, szétterül a szájban. Mennyiségre eléggé sok, de minőségi hordó van rajta, ízében fűszerek, érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök. 5p+
Samuel Tinon Szent Tamás Furmint 2013
Szép, elegáns illat, sok fűszerrel, körtével. Lendületes, feszes savak, remek hordóhasználat, szép ívű korty, hosszú lecsengés. Citrusok, körte és sok-sok fűszer. 6p/7p
(fotó: akov)
Szepsy Pince Nyulászó Furmint 2013
Eleinte gumis, fülledt illat, majd főleg fűszereket érezni. Jó felépítésű, egyelőre nem teljesen integrált, de minőségi hordóval. Testes, eléggé tömör, érett körtével, vaníliával, fűszerekkel. 6p+
Szent Benedek Pince Köveshegy Furmint 2009
Egészen fiatalosnak tűnik illata alapján, fűszeres, sok hordóval. Ízében is a hordó dominál, fehér húsú gyümölcsökkel , pici reszelt almával. A hordó ráül a gyümölcsökre, enyhén oxidáltnak is tűnik, kissé lágy is. 5p+
Budaházy Pince Szent Tamás Makovicza Furmint Késői Szüret 2013
Nem különösebben komplex illat, édes szőlővel, barackkal, némi illóval. Jól iható, sima, de egyszerű, édesség-hangsúlyos, rövid és az évjárathoz képest kicsit lágy. 5p
(fotó: akov)
Tokaj-Hétszőlő 6 Puttonyos Aszú „7-es Hordó” 2010
Illatában kajszibarack és édes körte, némi körömlakkos illó mellett. Jó arányok, élénk savakkal, sok fűszerrel, naranccsal, sárgabarackkal, némi birssel. Még érőfélben. 6p
Disznókő „Hetedik” Zéta 6 Puttonyos Aszú 2011
Egyelőre kissé tompa és zárkózott, kis barackkal, fűszerekkel, szájban vaníliakrémmel és mézzel kiegészülve. Sűrű és testes. Ez is fiatal még. 7p
A tokaji borlovagrend és a Tokaji Tavasz honlapja: http://tokajiborlovagrend.hu
Bor, mámor, Bénye 2015
Erdőbénye ugyan kicsit messzebb esik a borvidék legismertebb, nagyjából Mád-Tokaj-Bodrogkeresztúr által határolt nyugati részétől, mégis fontos szerepet tölt be a borvidék életében. A település már csak azért is egyedi jelenség a borvidék kevésbé ismert keleti részén, mert a Bor, mámor, Bényének köszönhetően itt hamar összefogtak a borászok és a falu is országos hírnévre tett szert. 2009-ben rendezték meg az első fesztivált a gyönyörű fekvésű településen, amelyen akkor még 5-6 borászat vett részt. A Bor, mámor, Bénye azonban gyorsan szinte kult-státuszba emelkedett, ugyanakkor az egyre több látogató mellett is megőrizte családias hangulatát. A szervezőkön, résztvevő borászokon látszik, hogy valóban szívükön viselik a település sorsát és a rendezvény sikerét. Ők hoztak egy kis ízelítőt a bényei borokból a mesterkurzusra.
Gigerli Babylon Furmint 2013
Homonna Attila Gigerli névre hallgató borbárjának dolgozói készítették, a borász útmutatásával. Elég friss, seprős, élesztős, fűszeres jegyekkel, szájban sós-citrusos ízekkel kiegészülve. Könnyed, és jól iható bor benyomását kelti, de jelenlegi állapotában kicsit rusztikus. 5p-
Préselő Apukám Bora Furmint 2013
Debütáló pince első bora. Tartályos erjesztésű és érlelésű furmint, az alapanyagul szolgáló szőlőt már "készen kapták". Barackos, körtés, némi kökényes kesernyével. Kicsit híg és a testéhez képest alkoholos. 5p-
Vayi Borászat 100 Éves 2013
Furmint és egy kis hárslevelű. Már mutat egy kis érettséget is propolisz, méz, viasz formájában, szájban kis cukorral, édes citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, némi integrálatlan cserességgel. 5p
Jakab Pince Padi-hegy Furmint 2012
Viaszos, hordófűszeres, édes gyümölcsös, visszafogottan körtés aromatika. Szerkezetben rendben van, de picit sok a fa, és lehetne benne több gyümölcs. 5p+
Karádi-Berger Narancsi Furmint 2013
Jól strukturált, érettebb barackos jegyekkel, érett fehér húsúakkal, a hordó fűszereivel, egyedi ásványos karakterrel. Ígéretes, de még fiatal. 6p-
Bardon Borászat Hárslevelű 2013
Friss, üde, könnyed, kedves és behízelgő, sok citrussal, finom barackkal és enyhe trópusi gyümölcsös színezettel. 6p-
Budaházy Fekete Kúria Christmann Hárs 2013
Érett fehér húsú gyümölcsök, a hordó fűszerei, kis bors jellemzi aromatikáját, finoman kesernyés lecsengéssel. Meglehetősen testes, viszont kissé lágy és fás, némi maradékcukorral. 5p+
Illés Pince Furmint Késői Szüretelésű 2011
Illatában egy kis oxidáció és némi illó is megjelenik. Reszelt almás, érett barackos, körtés aromatika. Kissé lágy és egyszerű. 4p
Béres Szőlőbirtok 5 Puttonyos Aszú 2007
Eleinte emelkedett illó, majd egy kis szellőzéssel érett barack uralja illatát. Könnyedebb, lazább szerkezetű aszú, nem különösebben hosszú lecsengéssel, ízében aszaltas őszibarackkal, kajszival, trópusi gyümölcsökkel, mézzel. 6p
A rendezvény honlapja: http://bormamorbenye.hu/
A Tokaj Grandra és a mesterkurzusokra a szervezők hívtak meg. Köszönet érte!