A Borrajongó

Tegnap ittam – Hummel Portugieser 2013

2014. november 29. 11:00 - ungert (törölt)

Bár a legutóbbi merítés is bebizonyította, hogy a portugieser közel sem a veszett fejsze nyele tipikus boranalógiája, én azért – biztos, ami biztos – további kísérletezésre szántam el magamat, hogy az egyalkalmas tapasztalatokból tett megállapításomat igazoltnak tekintsem. Az elmúlt hetekben két síkon mozogtam, ami az oportóügyet illeti: egyrészt felbecsülhetetlenül nagy mennyiséget temettem el a soltvadkerti Lantos Borászat kettőezer-tizenhármas évjáratú kékoportójából – másfél literje alig több, mint ezer forint –, ami a zsenialitást a maga egyszerű vidámságában értelmezi (állítom, hogy aligha van jobb hazai vörösbor ilyen árfekvésben), másrészt a Hummel-fronton maradva, de visszakapaszkodva a Jammerthal magaslatairól kísérletet tettem a pince alapportugieserével. Bár bérelt helye volt az egy hónappal ezelőtti sorban, beszerzési problémák miatt csak most, szólóban kóstoltam és ittam meg egy teljes palackot, miközben szemernyit sem veszítettem a lelkesedésemből.

InstagramCapture_6ed4fc14-2080-46c0-aa4c-96b0ac4aa37f.jpg

Amíg a Jammerthal sokszínű komplexitásával, ízlés szerint tolerálható éleivel vitán felül kivezet az oportótérből, addig Hummelék alapbora az eredeti értelmezési tartományon csiszolja tökéletesre a stílust, megteremtve így a legjobb hazai portugieserek igen szűk részhalmazát. A Wassmannal játszik egy ligában, és csak az egyéni preferencia képes szubjektív győztest hirdetni: miközben az a sűrűségével, a gyümölcshedonizmus kárára épített struktúrájával emelkedik ki az alapszintről, addig itt sokkal inkább a gyümölcsökről szól a dolog, még ha ez a koncentráltság kárára is történik. Az egész egyszerűen tiszta és vidám: zéró büdös hús, helyette árnyalatnyi ibolyás virágosság, meg a klasszikus piros gyümölcsös sztenderd, málnás-epres alaphangulat, kommersz felhangok nélkül. A korty sem több annál, ami: közepes test, visszafogott csersavkészlet, lendületes savasság, egyenes gyümölcsösség. Nem túl hosszú, cserébe élvezetes inni, és – a műfajon belül – becsületesen koncentrált is. Nem vált világot, de mintaszerű, kvalitásai a 6 pontos szintig emelik, ami kompromisszummentes  jó vételt jelent. (2190 Ft, Borfalu Bortéka)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr526931921

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tegnap ittam – Hummel Portugieser 2013 2014.11.29. 11:26:01

A portugieser közel sem a veszett fejsze nyele tipikus boranalógiája, én azért – biztos, ami biztos – további kísérletezésre szántam el magamat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.11.29. 17:31:07

No, meg(est)ebédelek, aztán megveszem a Borfaluban még ma, kompromisszummentesen.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.29. 21:39:52

Jó ez, egy pici redukció van benne. A Wassmannal együtt kóstoltam, talán az a jobb.

@Hepci: Wassmannt is vegyél.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.11.30. 02:57:49

@akov:
Kicsit későn szóltál, de vettem. :)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.30. 08:25:22

@Hepci: Az helyes döntésnek bizonyult. Majd számolj be, hogy ízlettek.
süti beállítások módosítása