A Borrajongó

Tegnap ittam – Bakonyi Makár 2012

2014. október 13. 06:00 - ungert (törölt)

A rendszerváltás utáni Villány nemcsak megteremtette saját keretrendszerét, de bebizonyította, hogy a fősodor által definiált, szűk területet körülfogó, szinte az égig érő korlátok úgy tarthatók helyükön, hogy sem a mozgástér szélesítése, sem a kitörés lehetősége nem válik a napi viták, beszélgetések tárgyává. A mazsolával és alkohollal édesített egység-egyéniség borok egyrészt hordósírba fektették a gyümölcsöket, másrészt úgy uniformizálták a borvidéki palettát, hogy a fősodortól való eltérés egyszerre jelent gazdasági kockázatot, reménytelen próbálkozást és dacos különcséget, amit csak egy szűk réteg kiváltsága élvezni és szeretni. Az elmúlt évek eredménye egy kisebb, de már érzékelhető forradalom, melynek célja a borélettér kiszélesítése, sokszínűségének megteremtése, és – tegyük hozzá gyorsan – a minőségi szint emelése. Bakonyi Péter Makárja egy a forradalmárok közül, csak le kell venni a mazsolakeretes kishordó-szemüveget, hogy tisztán lássuk kontúrjait, értékeit.

bakonyi_makar.jpg

Pillanatnyilag nem tudok még egy ilyen, éteri tisztaságú, kompromisszummentes és élvezetes cabernet franc-legényt talpon a vidéken. Karaktere hűvös, mint egy rutinosan kihangolt syrah, struktúrája Villány-idegenül hibátlan. Nagy, de nem izmozik: orrban mentolos és fűszeres, érett, de túlérettséget hírből sem ismerő piros gyümölcsökkel indít, és szellőzéssel sem butul, hogy a tehetségesen használt hordóról már ne is beszéljek részleteiben. A korty valószerűtlenül arányos: hibátlanul beépült, épp’ közepes tannin, szép savak, lendületes gyümölcsösség, méreteihez képest dicséretes hosszúság. Elhiteti, hogy gyümölcsből, és nem hordóból készült. Egyedül képes újrakalibrálni a cabernet franc-iránytűt. Borvidéki unikum, magyar etalon, de talán a legfontosabb, hogy egy kiváló, élvezetes vörösbor. Még az is lehet, hogy kivételesen bőkezű vagyok a 7 ponttal. (3990 Ft, Borfalu Bortéka)

[A palack fotóját a borásztól emeltem el.]

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr156769273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.13. 06:47:33

Ez az egyik kedvenc hazai vörösborom. NAgyggyon jó

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.13. 06:54:51

@drbarta: Hát igen. Az a helyzet, hogy pillanatnyilag én sem tudnék jobbat említeni ezen az árszinten. Sőt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.13. 08:34:44

@ungert: Kb. fél éve nem kifejezetten összehasonlítós céllal, de mégis egy asztalon voltak nyitva egy 09-es Pávával.
Azon kívül, hogy sokkal jobban ízlett ez, mint alapanyag se éreztem a Pávát különbnek, csak sokkal jobban rá volt ülve a hordó.
Tehát jócskán van rá példa, hogy jelentősen drágább kategóriában se feltétlen kapunk ilyen szintű bort. (egyébként nálam a Makár sincs tisztán 7 pont, nálam inkább olyan 6.5, de ezen a szinten, sőt bármiféle pontoktól elvonatkoztatva is beleköthetetlen örömforrás)

Szten00 2014.10.13. 09:11:14

Szia ungert!

Miután kemény harcot vívva sikerült végre regisztrálnom, egy kérdésem lenne:
"Még az is lehet, hogy kivételesen bőkezű vagyok a 7 ponttal."
Itt azt akartad írni, hogy tulajdonképpen nincs meg egyértelműen az a 7 pont, inkább nálad is csak 6+/7-, de mivel épp bőkezűen osztod a pontokat, megadod neki?

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.13. 09:14:18

@Szten00: Szia. Valahogy így. Azt szerettem volna mondani, hogy racionálisan, szigorúan az értékeire hagyatkozva ez a bor nálam megáll erős hat pontnál, viszont egyedülállósága, valamint a kiváló élvezeti értéke miatt ezúttal feljebb kerekítettem.

Szten00 2014.10.13. 10:50:14

@ungert: Thx, így már világos.

shiraz2 2014.10.13. 13:47:16

@ungert: mitől egyedülálló?

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.13. 13:58:12

@shiraz2: Én ezidáig még nem fogyasztottam ilyen egyensúlyos, tartalmas, de nem súlyos, kiművelt magyar cabernet franc-t. Pláne nem Villányból.

shiraz2 2014.10.13. 16:33:14

@ungert: köszi, tehát a te kóstolási tapasztalaitaid szerint egyedülálló.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.13. 16:35:43

@shiraz2: Nyilván. Igen nehezemre esne más kóstolási tapasztalatára hagyatkozni.

shiraz2 2014.10.13. 17:56:28

@ungert: köszönöm a választ

2014.10.13. 19:37:37

@shiraz2: Érdeklődnék, hogy nem te vagy esetleg a hazai borvilág vagy legalább boros online részének médiuma, esetleg napkeleti bölcse?

shiraz2 2014.10.14. 09:39:04

@szeretemadragaszarborokat: egyszerű kérdésre egyszerű válasz: nem.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2014.10.14. 09:52:05

@shiraz2: Pedig a másik poszt alatt folytatott biodinamikus vitában írott, meg az itteni kommentjeid alapján úgy tűnt.

Ha nem, hát nem. Ki fogjuk bírni.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2014.10.14. 14:59:19

@shiraz2: Vox populi.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.15. 07:34:55

Folytatásos vígjáték harminc percben.

shiraz2 2014.10.15. 09:51:25

@szeretemadragaszarborokat: a mikroközösségek a világ túlélésének zálogai

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2014.10.15. 11:06:15

@shiraz2: Kapásból rávágnám, hogy igazad van, de az én számból nem lenne hiteles. Inkább igyunk jó bor(oka)t, erre viszont vállalkozhatok!
süti beállítások módosítása