A Borrajongó

H a négyzeten

2014. augusztus 01. 06:00 - ungert (törölt)

Ismert matematikai axióma, hogyha H eleme a valós számok halmazának, akkor négyzete biztosan nem negatív (vizsgálódásunk a komplex számsíkra ezúttal ne terjedjen ki). Ennek a gondolatnak a cirádás fogalmazásoktól sem mentes, túlnyomóan humán alapokra építkező borleírások között alapvetően semmi keresnivalója sincsen, de itt ez a címkének nevezett, műszaki rajzlapra kerekített, analitikailag pontosan kivesézett szőlőfürt egy hibátlanul szerkesztett változó négyzetével a jobb felső sarkában, úgyhogy mégsem szereptévesztés számtani ismétléssel kezdeni a mondanivalót. Az egyszeri villamosmérnök H második hatványának látványától nyilván a bukott elektrodinamika-kreditjeire, valamint a mágneses térerősségre asszociál, de itt nem erről, hanem Horváthék nagyrédei borairól van szó (mindezt innen tudom egyébként).

30072014932.jpg

Szóval itt ez a furmint és kékfrankos, ami mintegy szárnypróbálgatásnak számít a széles fogyasztói kör szeme láttára, a szerepének megfelelően okosan árazva, helyesen. Az jól látszik, hogy a csokornyi mérnök alkotta, 2011-ben alapított vállalkozás egyelőre még nem a mennyiségre gyúr, már csak az a kérdés, hogy mi a helyzet a minőséggel. A jelenlegi másfél hektár mintegy harmadáról szedett szőlőből szűrt boroktól kiforrott stílust még nem vártam, de a helyzet már most sem rossz, a kitűzött cél – a borvidék legszebb arcának megmutatása –talán már nincs is olyan messze.

H-négyzet Pince Mátrai Furmint 2013

Már pusztán a számadatokból is látszik, hogy nem a laza, könnyű furmint-vonalat igyekszik reprezentálni: a szesz tizennégyes, a cukor félszáraznyi, a sav hét gramm literenként. Orrban súlyos, nem a friss gyümölcsökre építkezik, inkább a sűrű, ízlés szerint nehézkesnek is elkönyvelhető marcipános-aszalt barackos vonal felől támad. Nem robbantja fel a poharat a frissességével, de legalább becsületesen tiszta. A korty krémes, tömör, a cukor éppúgy veszik el benne, mint a sav, a szesz viszont árnyalatnyit csíp a végén, noha hosszúnak éppen nem mondanám. Stílusán belül rendben van, de egy picit több frissességet, részletgazdagságot el tudnék még viselni. 4 pont. (1 690 Ft, pincearon.hu)

H-négyzet Pince Mátrai Kékfrankos 2012

Hát ez sem a fajtán oly sokszor követelt, a friss savakra építkező, kifinomult stílust hivatott képviselni: erőteljesen (de nem igénytelenül) hordós, enyhén túlérett, de még éppen nem lekváros. A korty simogatóan tiszta, jól iható (tulajdonképpen semmiből sincsen benne sok), de a vibrálás elmarad. Cabernet-re butított kékfrankos, és mint ilyen, lehetne kiműveltebb és hosszabb is, de ha sutba dobjuk a túlzó elvárásokat, akkor tulajdonképpen egy jól iható, korrekt vöröset kapunk potom pénzért. A furmintnál meggyőzőbb, 5 pont. (1 890 Ft, pincearon.hu)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr236554873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagadtos 2014.08.01. 09:24:16

Szerintem is a kékfrankos a jobb a kettő közül. De amikor kóstoltam, először az jutott eszembe, hogy olyan, mint egy nem túl drága spanyol bor, a túlérett gyümölcseivel és az igen erős, ráadásul kókuszos-vaníliás hordójával. Nekem kevés a sav, a tannin sem ad gerincet, kissé struktúra nélküli, túl édes, túl alkoholos bor, de tagadhatatlanul finom (és levegővel jön valami a kékfrankosból is). Szóval nem a mi borunk, de az átlagfogyasztónál, ha van olyan, nagy sikere lehet.

Daeril 2014.08.01. 10:33:17

A kritikát köszönjük, hordóinkat igyekezzük betörni.

U.i.: Elektrodinamikából? nem buktam kreditet :)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.01. 17:47:55

@Daeril: A részemről sok sikert kívánok! A jó villamosmérnök titka pedig egyértelműen a nem bukott dinamika-kredit. : )

shiraz2 2014.08.01. 18:05:42

h2-ről jutott eszembe:
pincearon.hu/cikkek/zoldszuret
érdemes lenne utánanézni, h mikor járt le szakmailag progresszív borászoknál a zöldszüret léte

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.01. 19:58:10

@shiraz2: biztosan art a szolo lelkivilaganak, es stressz ala vonja nem letezo idegrendszeret. Csak erre tudnek gondolni.

shiraz2 2014.08.02. 12:10:53

@akov: fején találtad a szöget :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.06. 18:51:38

@Syntax Error: Igen, sokan csinálják ebből az alapból a verjus-t. Viszont idén mindenki sokat volt kénytelen permetezni, szóval nem biztos, hogy érdemes verjus-t készíteni belőle!

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.06. 19:34:32

@akov: hát igen, ilyen időben... nekem is küzdenem kell hogy ne rohadjon le a paradicsomom a kertben :)
süti beállítások módosítása