A Borrajongó

VinCE: Weingut Prager workshop

2014. március 17. 06:00 - akov

A balul elsült Clive Coates-szemináriumon túl a terroir-borok megszállottjainak másik kötelező programja az osztrák ikonnak tisztelgő Prager workshop volt. Wachau terroirjainak legkiválóbb ismerőjeként számon tartott, természetességre és diverzitásra törekedő Toni Bodenstein borász-tulajdonos valóban kitett magáért. Nem csak a borsor volt kiemelkedő, de előadónkból csak úgy dőlt a termőhely és bor kapcsolatát megvilágító információ. Remek dolog végre valakit hallani, aki ebben a lépten-nyomon kavicsokat hajigáló borvilágban nem futóbolondként viselkedik, hanem a tudományra, tapasztalatra és az ebből származtatott know-how-ra alapozva von le következtetéseket. Nagyon sok érdekes és megszívlelendő dolog hangzott el, röviden megpróbálom összefoglalni a fontosabb üzeneteket. Mivel a Borrajongó a Prager borok legnagyobb hazai promótere, a részletes beszámolót természetesen kötelességnek is érzem. :D

prager_tonib.jpg

A rövid történelmi áttekintés után Toni Bodenstein megindult Wachau terroirjának mélységei felé. A borvidék geológiai metszete egy iszonyatosan sokszínű és érdekes földtörténetet vázol fel elénk. A Duna szoros folyóvölgyében elnyúló Wachau talaja az alsó részen mélyebb szerkezetű, folyami üledékes, felfelé haladva pedig löszt, mészkövet, magas szilikát tartalmú kőzeteket (pl. márványt), tengeri korallok és más élőlények fosszíliáit, gránitot, palát és magas vastartalmú talajokat találunk. Van itt tehát minden, ezért olyan sokszínű Wachau, és ezért biztosít felfedezhetetlen izgalmakat kilencszáznál is több nevesített dűlője.

További érdekesség, hogy a borvidék keleti és nyugati részén eltérő klimatikus hatások érvényesülnek. Wachau keleti részén a melegebb, enyhébb pannon klíma teremti meg a kereteket. Itt minden előbb történik, korábban van a virágzás, magasabb a cukor, alacsonyabb a sav és a botrytisz is kevesebb. Ugyanakkor nyugaton, az Alpok hűvösebb befolyása a meghatározó. Több a sav, kevesebb a cukor, emiatt az innen származó borok lendületesebbek, hűvösebbek. A több nedvesség miatt több a botrytisz, továbbá a szüret időpontja akár 2-2.5 fél héttel is csúszhat. Nyáron jól temperál a hegyekből lefolyó hideg levegő, de a Duna párolgása szintén mérsékli az augusztusban gyakori kánikulát. További különbség, hogy kelet Wachau-ban inkább a savanyú (pH 6.2-6.4), míg a nyugati részen a bázikus talajok (akár 8.0 feletti pH) uralkodnak. A talajok pH értéke komolyan befolyásolja a borok karakterérét, hiszen a különböző kémhatású környezetben a szőlő anion, illetve kation felvétele jelentősen eltér egymástól.

Természetesen a fajták sem maradhattak ki a merítésből. Toni Bodenstein szerint a zöldveltelini egy kényelmes fajta, amely a mélyebb, tápanyagban gazdagabb talajokat kedveli. Gyengébben tűri a szárazságot, és általában a stressz sem teszi neki jót. Az 1820-tól elterjedt zöldveltelinit ezért inkább az alsó területekre telepítik. A rajnai rizling ezzel szemben a szegényes, köves talajt kedveli, jobban tűri a fagyot és szárazságot. Igazán nagy bort csak stressz mellett tud adni. Bodenstein hosszan beszél a Wachaut és a világ borvidékeit jellemző génerózióról, amellyel a folyamatosan pusztuló génállományra utal. Ez főként a folytonos szelekcióknak és klóntiszta telepítéseknek köszönhető. Szerencse azonban, hogy Wachauban vannak még 60-70 éves telepítések, amelyekből a régi fajtaklónok hozzáférhetőek. A Prager egyik fontos küldetésének tekinti a régi fajtaváltozatok megőrzését és telepítését, amely egyértelműen a minőség és sokszínűség záloga.

achleiten.jpg

Az Achleiten teraszai. Forrás: http://www.weingutprager.at/

A génállomány csak az egyik dolog. Természetesen a talaj flórája-faunája is hasonlóképpen fontos. Toni Bodenstein kiemelte a talajt átszövő mikorrhiza (gombafonal) szerepét, amely a szőlővel fenntartott szimbiotikus kapcsolata által segíti a foszfát alapú tápanyagok felvételét. Ebből pedig cukor és fehérje származik, így könnyen belátható, hogy mennyire fontos a talaj élővilága. A gépi művelésnél fellépő talajtömörödés súlyosan roncsolja a mikorrhiza állományát, ez pedig a borminőségre is jelentős hatással lehet.

A termőhelyi bor egyedi karakterét – folytatja Bodenstein a gondolatmenetet – csak minimális beavatkozással lehet megtartani. És nem csak a vadélesztőt felülíró fajélesztő hat a természetesség ellen, hanem bármilyen más adalékanyag is. A gyümölcs fajtától és termőhelytől függően egyedi enzim-összetétellel rendelkezik, amely alapvetően hat a bor karakterére. Amennyiben enzimekkel kezeljük a bort, akaratlanul is elfedjük a termőhelyi tulajdonságokat. Lehet, hogy a manipulált bor intenzívebb és illatosabb az első időszakban, de hamar hanyatlásnak fog indulni a palackban. Toni Bodenstein szerint ezek a borok továbbá gyorsabban élik fel szabad kéntartalmukat, ezért készítésükhöz több kéndioxid lehet szükséges.

A kóstolósor gerincét a 2010-es tételek adták. Ez az év Wachauban is egy igen nehéz évjárat volt, ámbár végül ők jobban jöttek ki belőle, mint mi magyarok. Az évet kemény tél jellemezte, sok hó esett, amely hosszan megmaradt. Később, a nedves időjárás megzavarta a virágzást, így a szőlő lemaradt, a megszokotthoz képest minden két héttel később történt. A júliusi kánikula bizakodásra adott okot, azonban a hó végén érkező erős lehűlés rengeteg csapadékot hozott. Végül az október végi száraz főn szél mentette meg az évjáratot.

A kóstolt borok:

Grüner Veltliner Smaragd Achleiten 2010

Az Achleiten egy nagyon meredek, 65 terasz által tagolt dűlő, amely 720-750 méterig kúszik fel. Talaja alapvetően savas. A veltelini az alsó-középső részen helyezkedik el, ahol gazdagabb a termőréteg. Nagyon tiszta, nagyon vonzó illat, édesre érett fehér húsú és trópusi gyümölcsök színezetével. Kóstolva citrusos, lime-os, virágos, trópusis és almás, de a gyümölcspanoráma ellenére is egy pici szikárság azért van benne. Lendületes, finom szerkezetű sava van, amely a szép hosszú lecsengést alakítja. Varázslatos és természetes, nagyon tetszik. 7p

Grüner Veltliner Smaragd Wachstum Bodenstein 2010

Szintén Achleiten, de egy magasabb részről. Közepesen intenzív, virágos, kissé zárt illat. Testesen olajos folyású, több CO2-vel, trópusi gyümölcsökkel, citrussal, almával és egy kevés túléréssel. Végtelenül tiszta, nagyon kimunkált savval, hosszú lecsengéssel. 7p

Grüner Veltliner Smaragd Stockkultur 2010

A Stockkultur a gyalogművelésű ültetvényre utal, amelyet 1937-ben telepítettek. A hektáronkénti tőkeszám egészen elképesztő, a tizenöt ezret is eléri! Tiszta illat, vonzó és virágos. Nagyon testes, sok trópusi gyümölccsel, érett lédús fehér húsúakkal, zöldalmával. A sav érzete kissé nyers és külön is mozog a bor többi alkotóelemétől. Igaz, ezzel együtt is remek bor. 7p-

Riesling Smaragd Achleiten 2010

Fülledt és fedett illat, egy kevés dohot (TCA?) éreztem benne. Kóstolva is gyanús volt, kevés gyümölccsel, ellenben nagyon markáns és szinte csípős savval, pici dohhal. Kértem másik palackból, de végül nem kaptam.

steinriegl97.jpgRiesling Smaragd Klaus 2010

És akkor a nagy Klaus. Trópusiakkal és almával gazdag illat, tiszta, minden tekintetben vonzó. Kóstolva szintén kristálytiszta, finom CO2 van benne. Citrusosan és nyári almásan lendületes sav, grapefruitos villanásokkal, kezdődő érettséggel. Pici mézet is érezni és a bor félelmetes extrakttartalma szinte tapad a szájhoz. Zseniális érzékkel elkészített bor, remek szerkezettel, nagyon-nagyon hosszú lecsengéssel, benne nyelvhegyi tűzijáték maradandó emléke. 8p-

Riesling Smaragd Wachstum Bodenstein 2010

Bájos, tiszta, virágosan vonzó illat. Finoman játszó CO2, az illathoz hasonló bájos-virágos érzet. Grapefruitosan lendületes keménység, picit fanyar savérzet. Emellett is szép bor, de ennek vagy idő kell, vagy a nehéz évjárat így érintette meg. 6/7p

Riesling Smaragd Ried Steinriegl 1997

A Steinriegl dűlőt szilikátban gazdag talaj jellemzi (márvány), sok korall-fosszíliát lehet itt találni, 8.0 felett van a talaj pH-ja. A legutoljára szüretelik. Illatában remek palackérettséget mutat, szép érett citrusokkal, kandírozott gyümölcsökkel, aszalványokkal és édesen virágos fehér húsú gyümölcsösséggel. Testes, érett aromatikájú, de még élet is van benne. Kiemelném szép savát, amely szinte friss citrusosságot csempész ebbe a közel 17 éves borba. A kor ellenére is teljes tisztaság jellemzi, nincs semmi elhajlás. Nagyon hosszú lecsengés, elképesztő életerővel. 13,5%. 7/8p

(A workshopért természetesen fizettem.)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr45859934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.17. 08:03:53

Köszi az írást! Általában az a tapasztalatom, hogy 2010-es rieslingek sokszor túlzottan kemények, szikárak, míg a meleg években lustaságra hajlamosabb grünereknek olykor kifejezetten jót tett ez az év.
Jónéhányat kóstoltam én is a fenti borok közül. A GV Achleiten-nél teljesen egyetértek a leírásoddal, magától értetődően elegáns, könnyeden tartalmas, vonzó bor volt, nálam egy kicsivel több koncentráció hiányzott a 7-eshez, inkább 6+ra adtam. A riesling WB-nál mind a leírás, mind a pontszám egybevág az én tapasztalatommal. A Klaus nálunk a tavalyi év elején tartott vertikálisban került elő. Én szűk 7 pontra adtam, abban a sorban inkább a kevésbé jelentősebb borok között volt. A Steinriegl 97 a 12-es Vievinumon szintén előkerül pult alól. Nagyon bejött nekem is, nálam szűken elérte a 8-ast is.

Amikor tavaly előtt villámlátogattam a pincénél, láttam, hogy ki van rakva afféle talajkeresztmetszet minden dűlővel kapcsolatban a kóstolóhelységben. Kérdeztem akkor tőle, hogy mi a véleménye az ásványosságról. Sajnos én nem tudok németül, Bodenstein meg azért küzdött az angollal, illetve időnek is szűkén volt, de éreztem, hogy a szemlélete elfogadható konszenzus lehetne a borok ásványosságát elismerő illetve "bullshit"nek tartó "klikk" számára is. Valahol az volt a lényege, hogy igen, valóban nem feltétlen az ásványosság a legjobb szó a jelenségre, hiszen nem a kövek ásványai anyagai vándorolnak direkte a szőlőbe, de a talaj konkrét összetétele megszab annyi, de annyi dolgot, melyek végül tükröződni fognak a borok ízében is.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.17. 08:47:15

@drbarta: Koszi a kommentet, jo visszajelzes, hogy egybevag a tapasztalataiddal. Abszolut ugy tunik, a kemeny evbol a meleg evjaratokban a Smaragd kategoriaban lusta ZV jott ki jobban!

benczei · http://www.benczebirtok.hu 2014.03.17. 09:27:04

Köszi az írást, nagyon fontos dolgok vannak benne, nagyon sajnáltam is, hogy nem tudtam elmenni a workshop-ra!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.17. 09:31:02

@benczei: Üdv a Blogon! (még nem láttam kommentedet). Köszi a hozzászólást. Nem ismertem a blogodat, érdeklődve olvasgatom! Kösz.

dagadtos 2014.03.17. 11:38:30

Nekem pont a stockkultur tetszett legjobban a zöldveltelinik közül, összetettben is második lett. Nem azt éreztem túl feszesnek, hanem a Wachstum Bodenstein nyalt be túlzottan előtte a sok szénsavval, érettséggel, gazdagsággal, kis édességgel. Persze az is kiváló volt, szerintem ízlés kérdése.
Nekem szakmailag néhol kicsit magas, de nagyon hiteles előadás volt egyébként, nem véletlenül olyanok a borok, amilyenek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.17. 11:50:46

@dagadtos: Köszi, abszolút jó az utolsó mondatod. Hiteles és nincs megingás.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.03.17. 12:22:25

Köszi az írást.
Nagyon jó előadás volt, remek borokkal.
Egyedül azt nem értem, hogy eredetileg miért volt a teremben kb. 20 ülőhellyel kevesebb, mint amennyire szükség lett volna. Mindegy, kis csúszás árán ez megoldódott.
Szerencsére az én Riesling Achleitenemmel nem volt gond, 7p/7p+. A veltelinik közül nekem is a Stockkultur tetszett leginkább, és a GV Achleiten nálam is inkább 6p+ volt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.17. 12:54:26

A 2010-es Stockkulturt sajnos nem kóstoltam, de kb. 4-5 évjárathoz azért volt szerencsém, és nekem is rendre az szokott kedvencem lenni a grünerek közül. Nekem eddig mindig több mélységet, erőt, "fókuszáltságot" nyújtott, mint a többi.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.18. 16:55:17

@furmintfan: szvsz azért, mert nagyon sokan bementek jegy nélkül. Gondolom a mivel a Drop Shop szervezésében ment a dolog, ők vihettek be embereket.
süti beállítások módosítása