Minden burgony-fixált tag nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy az idei VinCE sztárvendége nem más, mint maga a nagy Coates. A valaha élt legnagyobb Burgundi-szakértőnek tartott Clive Coates MW számos alapművet publikált, pontszámait és birtokokat minősítő csillagait az egész világon mérvadónak tartják. Sokan voltak úgy, hogy a rendezvény forgatagát és a résztvevők – fogalmazzunk finoman – extrovertáltságát idén már nem vállalják, de végül a januárban meghirdetett mesterkurzus híre az évek óta gondosan épülgető VinCE-falakat is ledöntötte. Jómagam is így voltam valahogy, hiszen a hetvenhárom éves Clive Coates valóban rendkívüli, talán soha vissza nem térő élménynek ígérkezett.
Mihelyt letettem magam a teremben, és vetettem egy pillantást az előre meg nem hirdetett borlistára, már sejtettem, hogy gond van. Hasonló érzést fogott el, mint két évvel ezelőtt a Steven Spurrier kóstolónál. A sor ugyanis három-három bort tartalmazott Burgundia két legnagyobb négociant házától, és hiába van mindkettőnél kiváló bor, ezek biztosan nem a portfólió tetején ülnek. Meglepődtem, hiszen azt gondoltam, Clive Coates nem áll ki akármilyen borsor elé és minimum valami ritkaságot, de legalábbis egy itthon nem hozzáférhető érdekességet kóstolhatunk. Sajnos nem így alakult. Igaz, Coates előadásával még megmenthette volna a helyzetet, de kísérletet sem tett rá, így a nagypapás mesterkurzus végül egy általános iskolás szintű bevezető lett Burgundiához. Ebben a korban ez is szép dolog, azonban az előadást bárki, de tényleg bárki megtarthatta volna.
A kóstolt borok (az egyes tételek árát magam kerestem ki az internetről, Euróban adom meg):
Bouchard Père & Fils Bourgogne La Vignée Chardonnay 2012
Elhangzott az előadáson, hogy nem volt hordóban, pedig a valóságban egyötöde hordóban erjedt és érlelődött 6-8 hónapig. Ez textúráltságán érezhető is volt. Kellemesen tiszta, citrusos, fehér virágos, fehérborsos illat egy kevés vajassággal. Erőteljes, de jó fókuszt biztosító sav, citrusos tisztaság, minimális fa-érzet, nagyon jó egyensúly. Nem egy nagy formátum, de kellemes. 13,0 EUR. 5p
Bouchard Père & Fils Mersault Les Clous 2012
Nem túlzóan direkt illat, citrusokkal, virágokkal, kis szőlővel és egy adag fával. Testesebb, olajosabb az előzőnél, nagyon szép tiszta, nyári almával, gazdag citromos rétegekkel. Több fa érződik rajta – sokakat ez zavart is –, de szerintem rendben volt nagyjából (egy évet volt hordóban, 15% új fával). Szintén remekül fókuszált, kiváló egyensúlyú tétel, hosszú felé kacsintgató lecsengéssel. 26,0 EUR. 6p
Bouchard Père & Fils Beaune du Château Blanc 1er Cru 2010
Illatát a minőségi fa uralja, egyébként sok minden más nincs, eléggé zártnak tűnik. Testes, érett citrusokkal, nyári almával, lendületes, de egyben finom szerkezetű savval. Egyensúlyban és koncentrációban még ráver az előző két tételre, de egyben zártabb is, érlelésre van szüksége. 28,0 EUR. 6p
Drouhin Laforêt Bourgogne Pinot Noir 2011
Zárt illat, füstös, vegetális, hecsedlis-piros bogyós. Kóstolásra majdnem felállok és kifutok a teremből. Borzalmasan savanyú, nagyon rossz tanninnal, a többi meg szólásra sem érdemes. Ezt a „nyóceurós” szart betenni Clive Coates-nak, elképesztő. Aki ezt kiválasztotta, annak nálam másnap már biztosan nem kéne bejönnie a céghez. 7,45 EUR. 4p
Drouhin Nuits-Saint-Georges 2010
Vaníliával játszó fás jegyek, minőségiek, de kicsit talán sokan vannak. Mindenesetre vonzó az illat, szép piros gyümölcsökkel, kellemes vadassággal. A közepesnél teltebb, kemény, erőteljes, savanyúba hajló, citromos savval. Hosszan felrakódik, alig-alig üt át rajta a közepesen hosszú lecsengés. 39,0 EUR. 5p+
Drouhin Nuits-Saint-Georges Procès 1er Cru 2010
Nagyon elegáns és vonzó illat, jobb minőségű fát érezni, szép virágokkal, ribizlivel, izgalmas fűszerekkel. Kóstolva azonban ez sem dob sokkal messzebbre. Rigid, szikár, sok kesernyésbe forduló, hosszan felrakódó tanninnal. Elég hosszú az utóíz, szép a cseresznyés-ribizlis aromatika, de a citromosan markáns sav nélkül azért meglettem volna. Van benne fantázia, de zárt és rusztikus. 70,0 EUR. 5/6p
(A belépőt és a mesterkurzus árát természetesen magam fizettem.)