Idén október közepén negyedik alkalommal tartották meg Bodrogkeresztúron a Mindszenthavi Mulatságot. A rendezvényre már tavaly is szerettem volna eljutni, akkor azonban egy rosszul időzített torokgyulladás megfúrta a kirándulást. Ebben az évben azonban semmi nem állt az utamba, az időjárás ragyogó volt, a torokgyulladás pedig kedvesen megvárta, hogy visszaérjek Budapestre, csak utána indított egész pályás letámadást. Péntek délután érkeztem Tokajba, vasárnap délután indultam haza, így volt időm más pincészetek meglátogatására is. Első körben azonban a fesztiválon töltött szombati napról emlékeznék meg.
A Mindszenthavi Mulatságon a Bodrogkeresztúrhoz, illetve Bodrogkisfaludhoz kötődő termelők mutatják be boraikat, lekvárjaikat, boreceteiket, sajtjaikat és más kézműves termékeket több helyszínen. A fesztivál szervezői gondoltak a kicsikre is: egész napos gyermekprogramokból sincs hiány. Akinek a szombati nap után még maradt ereje egy kis esti vigassághoz, a Faluház épületében megrendezett táncházban folytathatta a mulatozást, majd vasárnap gyógyíthatja a kutyaharapást szőrével, és újra megmerítkezhet a tokaji borokban.
Az egész rendezvény családias hangulatban zajlik, sehol nincs tömeg, senki nem siet sehová, bőven van tehát lehetőség több termelő borainak alaposabb megvizsgálására nyugodtabb körülmények között, és ezzel rá is térnék a lényegre: a kóstolt borok leírására.
Bott Pince
Miután megcsodáltam az aszúsodó szőlőfürtöket a dűlőkben és kiélveztem a csodás panorámát Kilátó-pontról, a Tokaji Borecet Manufaktúra épülete felé vezetett utam, ahol a Bott Pince borait lehetett megkóstolni. A pince képviseletében ezúttal Bodó József fogadott a megszokott vendégszeretettel. A borászatot a blog legtöbb olvasójának valószínűleg nem kell bemutatni, úgyhogy rövidre is fogom.
Bodó Judit és Bodó József 2005-ös, első évjáratával azonnal berobbant a tokaji élvonalba, és boraik azóta is tartják a magas színvonalat. A pince a tokaji Szerelmi-pincesoron található, a szőlőültetvények a borvidék különböző településeinek határában, a Teleki, Előhegy, Határi, Csontos és Kulcsár dűlőkben vannak.
Bott Pince Teleki 2012
70% furmint, 30% hárslevelű a löszös talajú tokaji Teleki-dűlőről. Pontosan hatodjára kóstoltam ekkor a bort ebben az évben, nagy élmény követni, ahogy változik. Az illatnak van egy kis sauvignon blanc-os beütése, ez a 2011-esre még inkább jellemző volt. Citrusok, zöldalma, némi bodza, és egy kis virág. Élénk, cizellált savak, citrusok, grapefruit, alma, finom fűszeresség, finom löszös ásványosság. Elegáns bor, kifogástalan egyensúllyal. 6+
Bott Pince Határi Furmint 2011
Szintén volt szerencsém többször kóstolni, ez a bor viszont nem igazán változott az idén. Vonzó illat, édes almával, körtével, virágokkal, némi trópusi gyümölccsel, egy kis mézzel és édesfűszerekkel. Az előzőnél testesebb, teltebb, komplexebb bor. Az alkohol picit fűt, de igazából ezt a bor savai és közepesnél nagyobb teste elbírják. Az illathoz hasonlóan gazdag az íz is: alma, körte, őszibarack, méz, rengeteg fűszer, a dűlő kaolinites talajának köszönhető egyedi ásványosság. A kortynak szép íve van, a lecsengés iszonyúan hosszú. Kiváló bor. 7+
3 Grácia Édes Grácia 2012
A Bott Pince, a Kikelet Pince és a Tokaj Nobilis koprodukciója: Berecz Stéphanie hárslevelűt, Bárdos Sarolta és Bodó Judit furmintot hozott a közös borba. Virágos, trópusi gyümölcsös, finoman fűszeres illat, édes ringlóval, ízében szőlő, licsi, trópusi gyümölcsök, kis fűszer, pici cseresség. Kedves, könnyed bor, de egy kicsivel több savat még elbírna. 5+/6 pont.
Bott Pince 6 Puttonyos Aszú 2008
Aszúsodott furmint-szemek a Határiból és a Csontosból, késői szüretelésű furmint és hárslevelű alapborral. Mély, komplex illat, keleti fűszerek, trópusi gyümölcsök, aszalt kajszi, ananász, mangó, narancslekvár, kis szarvasgombával. Nagyon elegáns, élénk aszú, vibráló savakkal, remek arányokkal. Íze is gazdag, sok citrus, kandírozott narancshéj, sok trópusi gyümölcs, mangó, a korty vége felé kis sütőtök, hosszú lecsengés. Fantasztikus bor, 8+.
3 Grácia 2011
Az aszú után kóstoltuk, ekkorra hűlt le megfelelő hőmérsékletűre. Virágos, friss almás, őszibarackos, édesfűszeres illat. Szép savak, jó arányok, közepesnél könnyedebb test. Ízében alma, őszibarack, kis ásványosság, némi zöldfűszer, kis méz, de feltűnt egy kis reszelt alma is. Tartogatni nem nagyon érdemes, úgyis érkezik nemsokára a 2012-es. Erős 5 pont.
Bott Pince Teleki-kert Furmint 2006
A Teleki 70 évesnél idősebb tőkéiről 2006. október végén szüretelt alapanyagból készült, ezért Teleki-kert. Félszáraz bor, 14 gramm maradékcukorral, 7,2-es savval, 13,9 %-os alkohollal.
Első meghatározó Tokaj- és egyben borélményem ehhez a borhoz kötődik: három éve első tokaji látogatásom előestéjén kóstoltuk egy barátomnál. Nagyjából akkortájt lehetett csúcsformában, és hát finoman szólva elvarázsolt. Ugyanettől a barátomtól azután kaptam egy palackot ajándékba is, amit eltettem egy későbbi, megfelelő alkalomra. Ismerve, hogy Bodóéknál a korábbi évjáratok boraiból még referencia-anyag sem maradt a pincénél, úgy gondoltam, hogy érdekes lenne a bor készítőivel megnézni, hogy hol tart most az útján.
Érett illat, kicsi oxidáció is érezhető: zölddió, vaj, aszalt gyümölcsök, fűszerek. A savak érettek, de még kitartanak. Ízben is azt kapjuk, amit az illat ígért: zöld dió, aszalt kajszi, körtelekvár, kis fűszer, finom mineralitás. A maradékcukor szép kerekséget ad a bornak. Csúcsán bizonyosan túl van, de még most is élmény fogyasztani, a 6 pontot bőven megérdemli.
Füleky Pincészet
A Bott-borok megkóstolását követően átsétáltam a Füleky Pincészet szomszédos birtokközpontjába, ahol a 2012-es évjárat borait kóstoltatták. A Füleky Pincészet összesen 9 dűlőben rendelkezik szőlővel (Vinnai, Teleki, Bakonyi, Úrágya, Király, Somos, Sajgó, Palandor, Mestervölgy). A pincészet szőlésze és borásza Brezovcsik György. Egyébként a birtoknál indult Bodó Judit tokaji karrierje is.
Füleky Furmint Birtokbor 2012
Vaníliás, kókuszos, édesfűszeres, fehér húsú gyümölcsös illat, kis virágossággal. Maradt a borban 5,8 gramm maradékcukor, ami kis kerekséget ad neki. Íze citrusos, fehér húsú gyümölcsös, hordófűszerekkel, vaníliával, finom fával, egy kis cserességgel, ami jól ellenpontozza a maradékcukrot. 5+
Füleky Kabar 2012
Édes szőlős, virágos, cukorkás illat, fűszerekkel. A cukorkás jelleg ízben is megvan, mellette szőlő, alma, fehér húsú őszibarack. A bor félszáraz, a maradékcukrot itt is egy kis cseresség ellenpontozza a korty végén. Az alkohol kicsit fűt, de nem vészesen. 5+
Füleky Sárgamuskotály 2012
Klasszikus muskotályos illat, szőlő, licsi, virágok, kis keleti fűszer. Szinte csontszáraz. Ananászos, szőlős, a lecsengésben egy kis szappanossággal, száraz, fanyar lecsengéssel. Eléri az 5 pontot.
Füleky Pallas Késői Szüret 2012
Kissé lassan nyíló, visszafogottabb illat, édes szőlő, alma, édes gyümölcsök, kis tropikális jelleg. 104 gramm maradékcukorral birkózik a 6,6 gramm sav. Ananászos, őszibarackos íz, kis fűszerrel, a korty végén kis fanyarsággal. Nem túl komplexre hangolt, jól iható, könnyed késői szüret. 5+
Bodrog Borműhely
A Bodrog Borműhely Hajdú János és Farkas Krisztián 2007-ben alapított közös vállalkozása. A borok a Lapis, Dereszla, Halas, Deák és Barát dűlők terméséből, összesen nagyjából 5 hektárnyi szőlőből készülnek.
A Borecet Manufaktúra előtti standnál Hajdú János képviselte a borászatot. A standon kihelyezett árlista szerint 4 vagy 5 bor volt kóstolható, de ahogy beszélgettünk, ugyanennyi tétel került elő az asztal alól is. Sajnos a várva várt jég ekkor még nem érkezett meg a standhoz, így a pult alatti borok nem voltak ideális hőmérsékletűek. Ezekről csak 1-2 szót vetettem papírra, és bár pontszámot írtam minden borhoz, árnyaltabb képet inkább egy újabb kóstolás alapján alkotnék.
Bodrog Borműhely Dereszla Hárslevelű 2011
Fehér húsú gyümölcsös, virágos, ásványos illat. Alma, barack, citrusok, fűszerek, finom ásványosság illatban és ízben egyaránt. Sajnos az ízben már felütötte a fejét némi reszelt alma is. 5+
Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2012
Vonzó, virágos, gyümölcsös, fűszeres illat, édes almával és körtével. Ízében kis vanília és kókusz, alma, pici fa. A hordót még érezhetően nem integrálta a bor, és kicsit melegít az alkohol is. 5+
Bodrog Borműhely Lapis Hárslevelű 2012
Illatában alma, kis fűszer, pici fa, minerális jegyek. Ízben is hozza az illatjegyeket, a fát még ez a bor sem dolgozta be teljesen. Most 5 pont.
Bodrog Borműhely Barát Hárslevelű 2012
Illatában és ízében hordófűszerek, vanília, kókusz, édes alma, őszibarack, édes fűszerek, jó arányok, finom ásványosság. 6 pont.
Bodrog Borműhely Narancsbor 2012
2 hétig héjon erjesztett furmint a Deákból. Narancsba hajló szín, késői szüretes illat, érett gyümölcsökkel, kis fűszerrel. Kóstolva elég magas alkohol, kis cseresség, alma, vanília, kókusz, finom fanyarság a lecsengésben. Egyedi karakter. 6+
Bodrog Borműhely Lapis Furmint Késői Szüret 2011
50 gramm cukor. Érett almás, kicsit vajas, trópusi gyümölcsös illat. Szájban érett alma, körte, kis vajasság, finom kesernye, jól iható, könnyed, nem túl bonyolult, viszonylag lágyabb savkészlettel. 5+
Bodrog Borműhely Mesés 2011
Késői szüretelésű furmint és hárslevelű. Almás, körtés, ananászos illat kis mézzel. Kóstolva édes alma, kajszibarack, trópusi gyümölcsök, ananász, kis fűszer. A sav és a cukor jól egyensúlyban van. Elegáns, jól iható bor, amelynek vannak rétegei is. 6+
Bodrog Borműhely 4 Puttonyos Aszú 2008
Furmint és hárslevelű. Illatában kajszilekvár, kis fűszer, kandírozott narancs, trópusi gyümölcsök. A nagyon hosszan tartó, penge savak szinte repítik a bort. Gazdag ízében füge, édes narancs, trópusi gyümölcsök, kajszibarack, kis méz. Nagyon élénk, lendületes aszú, élvezet volt kóstolni. 7+
Breitenbach Pince
B. Kiss János pincészete szó legszorosabb értelmében véve kézműves borászat, technológia nélkül készülnek a borok. A pincészetnek a Lapis, Nagy-Palánt, Csadó, Göböly, Ciróka és Alsógát dűlőkben vannak területei. A Breitenbach-borokra jellemző a későn szüretelt alapanyag, a hosszú érlelés, az oxidatív jelleg, az érett aromavilág. A borász a fesztivál idején is a szőlővel foglalatoskodott, így most testvére töltögetett a vendégeknek.
Breitenbach Nagy-Palánt Furmint 2009
A november eleji szüreti időpontnak megfelelően a késői szüretes jelleg az illatban egyből tetten érhető. Érett őszibarack, édes fűszerek, zöld dió jellemzik az aromavilágot. A savak élénkek, jól tartják a viszonylag magas alkoholt és a közepesnél nagyobb testet. 5 pont.
Breitenbach Lapis 2011
Vajas, hordófűszeres, érett gyümölcsös illat. Élénk savak, picit emelkedett alkohol, kifejezetten telt érzet. Ízében érett alma, körte, őszibarack, kis vajasság, és a hordós érlelés fűszerei. 5+
Breitenbach Késői Szüret 2007
A Lapis-dűlő furmintja, késői szüret, de szárazra kierjesztve. Kissé lassan nyílik, és az illat később sem válik intenzívvé, érett őszibarackot, grillázst és olajos magvakat mutat, amelyek aztán az ízben is megjelennek. A többi borhoz hasonlóan ez is telt, relatíve magas alkohol és pici cserességgel. 5+
Breitenbach Száraz Szamorodni 2009
Érett barackos, diós karakterű aromatika. Az alkohol itt is kissé magas, a test közepesnél nagyobb. Az egész bornak van egyfajta rusztikus hangulata. 5+
Breitenbach Száraz Szamorodni 2011
Minta. Érett gyümölcsös, avaros, zöld diós illat, aszalt kajszival. Ízében sok fűszer, aszalt kajszi, kis avarosság, dió. 6 pont.
Breitenbach 5 Puttonyos Aszú 2007
Érett-érlelt illat, kis földességgel, gomba, avar, aszalt kajszibarack. Élénk savak tartják a cukrot és a közepesnél nagyobb testet. Aszalt kajszis, avaros, gombás, fűszeres íz. Nem a fiatalos, lendületes aszúk közé tartozik, de mégsem lomha. 7 pont.
Tokaj Nobilis Szőlőbirtok
Bárdos Sarolta és Molnár Péter családi pincészete a Bodrogkisfalud határában lévő Barakonyi és Csirke-mál dűlőkben található, saját telepítésű szőlőből készíti borait.
A pincénél aznap minden korosztály megtalálhatta a számítását: a borok mellé a Sárga Borház Vendéglő ételeiből lehetett falatozni, a kicsiket bábszínház szórakoztatta, Nagy Kornél történész pedig a bodrogkeresztúri dűlők történetéről tartott előadást. Késő délután még Berecz Stéphanie és Berecz Zsolt is beugrott egy kicsit lazítani.
Tokaj Nobilis Birtokbor 2012
Furmint és kevés hárslevelű a két dűlő terméséből, együtt szüretelve, együtt erjesztve. Friss, gyümölcsös, fűszeres, finoman minerális illat. Ízében zöldalma, körte, kis fűszeresség, ásványos jegyek, finom fanyarság. Jó savak, jó egyensúly, friss, remek belépő bor. 5+/6 pont alja.
Tokaj Nobilis Susogó 2012
A Csirke-mál dűlő felső részén található parcella furint szőlőjéból készült, tartályban erjedt és érlelődött. Illatában őszibarack, termálvíz, ásványok, kis zöldfűszer. A savak kissé lágyak, kicsit hiányzik a lendület a borból. Íze őszibarackos, ásványos, citrusos, zöldfűszeres, zsályás. Elég egyedi karakterű bor, de az előző évjárat borának szikársága, direktebb ásványossága nekem jobban tetszett. 5 pont.
Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2012
Nem vagyok egy nagy muskotály-rajongó, de a Nobilis muskotályai mindig örömet okoznak. Virágos, friss gyümölcsös illat, licsi, szőlő, trópusi gyümölcsök. A tétel félszáraz, de a cukor csak színesíti az összképet, jól áll a bornak. Szőlős, trópusi gyümölcsös, ananászos, licsis íz, a muskotályra sokszor jellemző szappanosság nélkül. 5+
Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2011
Gyümölcsös-fűszeres, süteményes illat, finom hordós hatással, almás-őszibarackos pitét juttat eszembe. Kerek, komplex bor, gazdag ízvilággal, hosszú utóízzel. A kis maradékcukor szépen kerekíti, a savak érettek, csiszoltak, az alkohol dícséretesen moderált. Az ízvilágot alma, körte, barack, méz, finom édesfűszerek, határozott minerális aromák jellemzik. 7 pont.
Tokaj Nobilis Kövérszőlő 2008
Illata érett szőlős, trópusi gyümölcsös, ananászos. A bor ¾-e tartályban, ¼-e hordóban erjedt, 66 g/l cukrot tartalmaz, és aszúsodott szemek is jutottak bele. Szájban kellemesen édes, de nem gejl, trópusi gyümölcsös, ananászos, édes szőlős. Valahogy kortalannak hat, többször kóstoltam már, de nem nagyon változik. 5+
Tokaj Nobilis Amicus 2008
85% furmint, 10% kövérszőlő, 5% hárslevelű, 122 g/l cukor. Csak aszúszemeket is legalább 30%-ban tartalmazó fürtökből készült. Illatában sárgabarack, aszalt gyümölcsök, kis virágosság, finom fűszerek, vanília, némi érett trópusi gyümölcs. A savak végig remekül tartják a szerkezetet, a bor lecsengésében sem az édesség dominál. Komplex, több rétegű íz: méz, aszalt gyümölcsök, főleg sárgabarack, kis füge, ásványok. Óriási kedvenc, eléri a 8 pontot.
Tokaj Nobilis 5 Puttonyos Aszú 2008
Furmint és kövérszőlő aszúszemek, 140 g cukor, 9,5 g sav. Virágos, kamillás, kapros, aszalt kajszis, körtés, érett ringlós, déligyümölcsös illat. Az élénk, eleven savaknak köszönhetően remek egyensúlyt mutat. Elegáns, kecses, de tartalmas bor. Ízében aszalt kajszi, déligyümölcsök, citrusok, körte, csipetnyi ásványossággal, pici kaporral, finom fűszerekkel. Nagyon szép, a délután méltó betetőzése volt. 8+
A borászoknak ezúton is köszönöm a szíves vendéglátást, remélem jövőre ismét ott lehetek.
A Mindszenthavi Mulatság honlapja: http://tokajfestival.hu/
(A fesztiválon saját költségemen vettem részt.)