A Borrajongó

Tizenegyes tokaji klasszisok

2013. november 12. 06:00 - ungert (törölt)

Bár eddig is nyilvánvaló volt számomra, hogy igen nehéz száraz tokajiakból rossz, vagy akár közepes sort összerakni, de a pénteken nyitott két-két furmint és hárslevelű minden várakozásomat felülmúlta. A tizenegyes dűlős borok alapján egyértelmű, hogy a kivételesen jó évjáratnak és a precíz pincemunkának köszönhetően olyan borok születtek, amiket még minden bizonnyal évekig fogunk követendő példaként emlegetni. A kóstolt borok alapján nehezen tudom meghúzni a két klasszikus hegyaljai fajta közötti megbonthatatlan határvonalat; ha jó kezekbe kerül, a furmint is tud legalább annyira csiszolt, részletgazdag és törékeny lenni, mint a hárslevelű. Ráadásul úgy, hogy semmit sem veszít abból az üzenetből, amit a termőhely hozzáad az összképhez. De nem tudom szó nélkül hagyni a Szil-völgy ígéretét sem; ha a Szilágyi László által gondozásba vett terület már két évvel ezelőtt ilyen izgalmakat rejtegetett, akkor érdemes lesz odafigyelni, hogy mit hoz a jövő.

1417758_670777586288818_1636566945_o.jpg

Gizella Szil-völgy Hárslevelű 2011

Világos szalmasárga szín. Közvetlenül nyitás után nem túl ígéretes, a klasszikus löszös, citrusos vonalon kívül nem sokat tudtam belőle kipörgetni. Nagyjából fél óra múlva viszont szépen kinyílt, gazdagodott: rengeteg édes- és zöldfűszer, kakukkfű, koriander, észrevehető, de nem tolakodó és nem gejl trópusi gyümölcsök támogatták meg az egyébként meglehetősen lineáris citrusos alapot. A korty sűrű, krémes konzisztenciájú, gazdagon gyümölcsös és fűszeres, határozott, vibráló savakkal megtámogatva. Hosszan, tisztán búcsúzik. Kikezdhetetlen struktúrájú hárslevelű, az egyik legjobb, amivel az idén találkoztam. Erős 7 pont. (5 000 Ft)

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2011 

Egészen más stílus, mint a Gizella; az érett, már-már túlérett vonalat képviseli, nélkülözi a fűszeres, zöldes jegyeket. Illatában grillázs, mangó, egyéb sárgahúsúak. Vonzó, de meglehetősen egyszerűnek hat (főleg ebben a kontextusban). Kóstolva puha, a savak tompábbak a kelleténél. Bár megfelelően gyümölcsös és tiszta, hiányzik belőle az élet, a lendület. Gyorsan, kissé cseresen búcsúzik. Tulajdonképpen nincs rossz formában, de úgy tűnik, hogy leszállóágra került. Kétlem, hogy lesz még jobb, akinek van belőle, most fogyassza el. Eléri a 6 pontot. (cca. 4 000 Ft)

Bott Határi Furmint 2011

Erre a borra még a februári furmint-nagykóstolón figyeltem fel. Tetszett, hogy nem erővel és koncentrációval akart sikert aratni, hanem átlagon felüli fineszességével és cizelláltságával, ami azon a délutánon egyedülálló volt. Nyolc hónap alatt semmit sem változott; illatában virágok, marcipán, rózsavíz, trópusiak, mentol. Izgalmas, rendkívül nehezen szálazható. A korty sem erőből támad, a struktúra mégis hibátlan. Hosszú, életteli, a cizellált savainak köszönhetően az elejétől a végéig sziporkázik, vibrál. Nemcsak hibátlan, de egyedi is. Erős 7 pont. (cca. 4 000 Ft)

Balassa Mézes-Mály Villő Furmint 2011

Balassa István bora a másik irányból közelíti a tökéletességet; a bor robusztus, koncentrált, minden szempontból nagy. Már az illat is brutális, lehengerlő: aszalt sárgabarack, méz, rengeteg túlérett trópusi gyümölcs, ribizli, mangó. A korty tankönyvi módon koncentrált, a savak hosszúak, a korty teljes hosszában tartanak, gyümölcsei áradóak, aszút közelítően rétegzettek. Hömpölyög, mégsem lusta, a tizenötös alkohol szinte eltűnik benne. Lecsengése végtelenül hosszú. Nagysága mellett megvan benne az a vidámság, amit az elmúlt időszakban a legtöbb, ebben az árkategóriában versenyző dűlős furmintban nem találok. Erős 8 pont. (10 000 Ft) 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr635623343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.11.12. 08:25:11

nagyon jó sor! a Határi Furmint az egyik legszebb meglepetés. a Lónyait sajnálom és megfogadom a tanácsodat.:-(

sok borász örülne, ha olyan bort tudna készíteni, mint a Villő. hány év lehet még benne szted?

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.12. 08:39:17

@szenvedély S.: Nem merek merész tippelgetésbe bocsátkozni, de én tíz év múlva is szívesen megnézném.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.12. 09:32:59

@szenvedély S.: Én megfogalmaznék egy ellenvéleményt, ugyan tényleg nem volt most csúcsformában a Lónyai, de én még semmiképpen nem írnám le..
Én is pihentetem még az utolsó palackot egy ideig.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.12. 09:35:35

@szenvedély S.: Ja és a Határi miért meglepetés? Nekem mindig kedvenc volt, akármilyen környezetben kóstoltam. :)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.12. 09:44:27

@rszabi: Én nem tartogatnám. : ) Szerencsére te tartogatod, ami mondjuk azért jó, hogy pár év múlva visszakóstoljuk, aztán kiderüljön, kinek van igaza.

Én úgy látom, hogy annak a bornak a múltja fényes, a jelene korrekt, jövője pedig nincs.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.12. 12:43:37

@ungert: Én se temetném még.
Pár hónapja volt szerencsém Tokajban egy szép hosszú hárs sort kóstolni.
borrajongo.blog.hu/2013/05/08/tokaji_hetvege_ii_gigaszi_harslevelu-kostolo
A sorban 2005, 2009, 2011-es Lónyai is szerepelt és nálam nagyjából ez is volt köztük a tetszési sorrend.
A borok tudnak változni, viszonylag jellemző sok egyéb borra is, hogy 2 éves koruk körül esetlegesen zártabbá válhatnak a primer gyümölcsfázis múlásával, de még az érettebb komplexitás kialakulása előtt.

A Balassa Mézes Mály tényleg aranyos. Én ugyan 7 és fél körülre tettem, mondván, hogy léteznek ettől tökéltesebb egyensúlyú, precízebb részletekkel bíró nagyborok is, de valahol utólag egyre inkább én is a 8 felé tendálok. Tény és való, hogy a 11-es furmint sorunkban egy stabil 7 pontos borokkal teletűzdelt sorban, mind a tízünkből egyöntetűen szaladt ki az elkerekedett szemű BA*dd mmeg!!, amikor sorra került...és valahol ez az ami igazán számít...hogy zuhantak az állak a földre, zsigerből jövő örömforrás volt mindannyiunk számára, függetlenül attól, hogy kritikusan kekec szemlélettel tudok e hibát találni benne.
(Furcsamód egyébként azt tapasztalom hogy a "hozzáértő" embereknek nem szokott így tetszeni.)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.12. 12:58:46

@drbarta: Szerencsére én nem tartozom a "hozzáértő" emberek közé.. :)
Így annyi ponttal szórom meg, amennyivel jólesik. Azért kíváncsi lennék, hogy milyen komolyabb kritikát lehetne megfogalmazni ezzel a borral szemben.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.12. 15:19:20

@rszabi: Így helyes :) Nem tudom, gondolom van egy réteg aki száraz fehérben ódzkodik bárminemű maradékcukortól, túlérett jellegű gyümölcsöktől illetve a 15-ös alkoholtól. Nem mondom, hogy én feltétlen ezeket keresem, de ha ilyen köntösben van, akkor jöhet :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.12. 18:12:55

@drbarta: Akkor most beszólok. :D

Nem kóstoltam, de 2-3 forrásból is hallottam negatív kritikáról. Fa, szesz, kései, ez volt a lényeg. Igyekszem meglesni majd én is.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.12. 18:51:26

@drbarta: A Lónyai pontszámával a hétvégi találkozásunk alapján én sem tudok vitatkozni, viszont csatlakoznék azokhoz, akik még bizalmat szavaznak neki. Ahogy drbarta is írta, egy ilyen kisebb "hullámvölgy" belefér a bor fejlődésébe, erre azt hiszem, pont Berecz Stephanie hívta fel a figyelmemet még régebben és más bor kapcsán.
"egyöntetűen szaladt ki az elkerekedett szemű BA*dd mmeg!!"
A Balassa Mézes Mállyal való első találkozásom reakciója pedig valami hasonló volt. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.11.12. 20:31:36

@rszabi: először tavaly jutottam furminthoz a Határi-dűlőből, korábban csak a hársot ismertem. az jó.

@akov: hát akkor én is beszólok:-)

remélem meg tudnak nevezni ezek a források ennél nagyobb tokaji furmintot 2011-ből! nekem nem sikerült, pedig sztem ebből az évjáratból a valamire való furmintok 80%-át biztos leengedtem a torkomon már.:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.12. 21:07:26

@akov: Bizonyára akkor a te forrásaid is a "hozzáértők" táborába tartoznak :)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.13. 06:01:58

@drbarta: Hiszek nektek a Lónyaival kapcsolatban, és ennek fényében akkor kíváncsian várom, hogy mit hoz a jövő. Én lennék a legjobban meglepve, ha még feltámadna, és újra egy sziporkázó hárslevelű lenne benne.

Kíváncsi lennék egyébként egy-két hozzáértőre, ugyanis ha van csúcsbor, ahol cseppet sem lóg ki se a fa, se a szesz, akkor az a Villő. : )

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.13. 08:10:23

Nézd, pontosan nem tudhatom, hogy ez a bor konkrétan hogy fog viselkedni, csak annyit, hogy volt már szerencsém akár 8 évesen is remek formát mutató Lónyaihoz, illetve tartom annyira profinak a pincét, hogy egy két éves boráról korai legyen kijelenteni, hogy nincs jövője.

2013.11.13. 08:39:47

@akov: @drbarta: Megkérdezhetem, hogy kik azok a hozzáértők?

Az mit jelent pontosan? Előző életében bordói palack volt egy kiváló évjárat borával a bendőjében, vagy hogy kell elképzelni?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.13. 08:56:49

@akov: Mindenfajta rosszindulat nélkül mondom következőket: Ha valaki a Villő kóstolása után annyit tud kiemelni, hogy "Fa, szesz, kései", azt csak sajnálni tudom.
Kb olyan mintha elmennél egy karibi szigetre és annyi maradna meg benned, hogy dög meleg van és óriási páratartalom. Azt meg "elfelejtenéd" megemlíteni, hogy a homok hófehér volt, a tenger azúrkék és mindezt buja pálmafák vették körbe.. :)

2013.11.13. 10:11:42

@rszabi: Érdekes ez, nem akarok feltétlen a hozzáértők védelmére kelni (nincs is szükségük rá, hisz hozzáértők:), de van olyan korszak, amikor csak eleganciát keresel a borban, és egy kilógó kis hibáért máris a földbe döngölöd...

Én is ilyen korszakban vagyok épp, csak azért mondom. Várjunk csak... lehet, hogy én is hozzáértő vagyok? :D:D:D

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.11.13. 11:13:40

@szeretemadragaszarborokat: @drbarta: @rszabi: @akov:

probléma, hogy az ilyesfajta "hibakereséskor" a szakértő/hozzáértő olyannyira elfogult és oly kevéssé nyitott, hogy már nem lehet annak nevezni. a "véleményvezér" elnevezést engedheti meg magának, vagy inkább a pejoratívabb "megmondóember" kategóriát.

emiatt nem is vagyok kíváncsi arra, hogy ki/ki rejtőznek ebben a kategóriában. elég, ha a sok megszakértett borból mondanak egy jobbat a 2011-es évjárat fehér boraiból. nagy kedvezmény ez, nem csak a tokaji furmintok közül kell jobbat mondaniuk.:-)

na hajrá, szakértelem!

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.13. 12:41:01

@szenvedély S.: Szerintem annál nagyobb dicsőség nem kell egy bornak, mint amilyen hatást kiváltott jónéhányunkból. Nem emlékszem, hogy valaha száraz bor miatt ennyien és ilyen szinten rajongtunk. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.11.13. 18:48:12

@rszabi: sztem ebben akkor van igazad, ha ezt (csaknem) mindenkiből kiváltotta. nos, létezik néhány megmondóember...:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.16. 09:01:57

A Villőt az elmúlt hétvégén kóstoltam ismét, ezúttal nem tokajiak között, hanem komolyabb nemzetközi kontextusban.
Itt azért bebizonyosodott, hogy jócskán van még feljebb.
Kétségtelenül mély és gazdag anyag, de a hordó itt most elég meghatározó volt, ami miatt kevésbé tűnt kifejezőnek, mint korábban, de ettől függetlenül is a sor legjobbjai egyértelműen tömörebb szerkezetűek, intenzívebbek, hosszabbak voltak. A 7 pont most mindenképp reálisabbnak tűnt,de annyit azért hozott.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.16. 10:26:49

@drbarta: Ennyit számíthat a kontextus... Mi volt még a sorban?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.18. 09:01:09

@furmintfan: @akov: Bocsássatok meg, az elmúlt két napban egyszerűen arra nem volt időm, hogy egy kommentet írjak :)
Huet Clos du Bourg 2011, Georg Mosbacher Riesling GG Forster Ungeheuer 2011, Tement SB Zieregg 2011, és persze a jó öreg Prager Klaus 2011 :)
A szesz nem zavart, szerintem jól megfért a bor gazdagsága mellett, azzal együtt is kerek egész volt. Összessségében nem vallott szégyent, az Huetnél egyértelműen magasabbra tenném (mondjuk az Huetnek ez az évjárata a leggyengébb, amit eddig kóstoltam). A Mosbacher-rel is partiban volt, csak persze stílusban nincs sok logika egymás mellé tenni őket :) A Tement és a Prager meg egyszerűen minden porcikájukban más szintet képviselnek.
süti beállítások módosítása