A Borrajongó

Tokaji hétvége II. Gigászi hárslevelű-kóstoló

2013. május 08. 06:00 - drbarta

Első esti nagy kóstolónk témája a hárslevelű volt. A frissen épült Basilicus Borkultúra Központ volt a helyszín, a résztvevő borászatok pedig a Bott-pince, a Tokaj Nobilis, a Tokaj Kikelet, Demeter Zoltán, az Erzsébet pince, a Paulay Borház, Dorogi István, a Basilicus birtok, illetve a Bodnár-pince.

A technikai részletekről: 2012-es tételekkel indítottunk és haladtunk időben visszafelé egészen 2005-ig. A borokat vakon kaptuk kettesével és minden évjárat után az adott kört felfedtük. Kissé korlátozott volt a rendelkezésre álló idő, így elég tempósan haladt a sor, amiből következik, hogy tényleg csak futó benyomásokat sikerült rögzítenem. A pontozásról lemondanék, de egy aláhúzással megjelöltem a kiemelkedőbbnek érzett tételeket.

2 0 1 2

Basilicus Hosszú: Visszafogott illat, némi alma, sósság, füstösség. Közepes test, közepes ízintenzitás, alig közepes lecsengés, eléggé éles savak.

Bott: Előhegy:  Élénk, kellően intenzív illat, citrus, bodza, kerti fűszerek. Zamatos korty, telt ízekkel, koncentrált gyümölccsel. Játékos savak, sima felszínek, jó egyensúly. Tetszik.

Bott Határi: Szép illat, alma, barack, virágok, ásványosság. Közepes-plusz test, ízintenzitás rendben. Élénk sav, némi cseresség, még rendezetlen egység.

2 0 1 1

Erzsébet Zafír: Érleltebb illat, sajt, kortalan gyümölcsösség, némi ásvány és sok fa. Közepes-plusz test, ízében is telt, a hordó itt is meghatározó. Közepesen tömör szerkezet, kissé cseres vég.

Bott Határi: Az előző bor után először nagyon visszafogott az illat, de második-harmadik szippantásra már szépen nyílik. Tiszta, jól definiált gyümölcsök, barackvirág. Szájban  jelentős test mellett is arányos. Letisztult, fineszes, kifejező világ. Egy pici feszességet még elbírna, de így is hosszú és elegáns. Nagyon tetszett, az est egyik legjobbja.

Kikelet Lónyai: Érett gyümölcsök, méz, picit érleltebb hangulat. Közepes-plusz test, ízben szépen kitöltött. Magas sav, sima felszínek.Rendben van, de kicsit előrehaladottabbnak tűnik, mint a kora sugallná. (Leleplezésnél persze elcsodálkoztam, hiszen nem ilyesmi szokott lenni. A visszakóstolásnál megtaláltam a szokott grapefruit-osabb világot, lehet némi szellőzésre volt szüksége, de az se lenne meglepő, ha az érzékeim tréfáltak volna meg)

Bodnár: Ez pedig még előrehaladottabbnak tűnik, érlelt tercierebb jegyekkel. Közepes-plusz test. Ízben visszafogott. Kissé szétterülős szerkezet, szélesebb savak, a végén érződik az alkohol is.

Demeter Szerelmi: Gyakorlatilag azonnal felismerhető az illat. Buja, vastag, tele szuperérett trópusi gyümölccsel, tejszínes krémességgel, finom fűszerezettséggel. Nagy test, mély, tiszta íz, a némi fölösleg ellenére is szépen fejlődő korty, hosszú lecsengéssel. Itt is érződik az alkohol, de nekem megint csak nagyon tetszik kifejező gazdagsága.

Nobilis Barakonyi: Érett-mézes-ásványos illat, némi érleltség. Szájban szép, testben és ízében is telt, vastagsága mellett arányos. Érett savak, némi maradékcukor?, elég hosszú. Szép.

Erzsébet Betsek: Itt is kissé kortalan fehérhúsú gyümölcsöket találunk, ásványossággal, mézességgel. A bor egésze az előzőhöz hasonló méretű, koncentráltságú, talán picit feszesebb savakkal. Jó anyag.

2 0 1 0

Demeter Szerelmi: Itt is van egyfajta érleltség, de fineszes az illat, komplexebb fűszerességgel, virágossággal, diszkrét mézességgel. Arányos test, tartalmas íz, szép, feszes, fókuszált struktúra. Igen elegáns, az este egyik legjobbja.

Erzsébet Zafír: Illatban van hasonlóság, mézes-virágos-fűszeres,  de jóval egyszerűbb. Szájban sokkal hígabb, elég visszafogott tartalom.

2 0 0 9

Bott Határi: Érett barack, alma, méz, virágok, sósság. Nagy test, telt íz, vastag gyümölcsösséggel. Sűrű, kerek a korty, jól is esik a 10-esek után, érett-széles savak.  Gazdag és tartalmas bor, de ehhez képest kissé hömpölygős és szétterülős a második fele, kissé hamarabb alábukva és jobban teret adva az alkoholnak.

Dorogi Lónyai: Elég előrehaladottnak tűnik az illat, mézességgel, petrolossággal. Szájban sokkal meggyőzőbb, jó zamatok, még mindig elegendő gyümölccsel, élénk, jóízű savakkal. Hossz is rendben. Nem rossz.

Paulay:  Elég mély illat mézes érettséggel. Szájban kevesebbet nyújt. A test elég nagy, de az ízek szellősen töltik ki. Szétterülő vég.

Kikelet Lónyai: Szép illat, érett, szinte szaftos gyümölcsösség, édeskés, finom fűszeresség, virágpor. Közepesnél picit nagyobb test, korrekt ízkoncentráció. Kiváló arányok, jó savak, szép hosszú lecsengés. Elegáns, a legjobbak között volt számomra.

2 0 0 8

Holdvölgy Betsek: Érlelt illat, sajt, kukorica, méz, ásványosság. Közepes-plusz test, ízben nem annyira telt. Savban élénk, de nem éles, ez viszi tulajdonképpen a kortyot, lehetne mellette nagyobb mélysége.

Nobilis Barakonyi: Kevésbé érződik a kor, csak egy enyhe palackbuké fűszerezi a  gyümölcsös-mézes-virágos illatot. Közepesnél nagyobb test, ízekkel szépen kitöltött, feszes savak vezetik. Szép.

2 0 0 7

Szepsy Király: Érlelt-tercier illatok. Nagy test, telt íz. A korty nagy részét tekintve kerek a bor, az évjárathoz képest elég élénk savval. A végére összkuszálódik, savak, cser, alkohol kissé külön utakon búcsúzva.

Nobilis Barakonyi: Szebb illat. Palackérett ő is, de előrehaladottság helyett inkább komplex és egységes. Testben és ízében is telt korty, mintha némi maradékcukor is támogatná. Lekerekedett részletek, elég hosszú lecsengés. Szép.

2 0 0 5

Kikelet Lónyai: Szép, komplex palackbuké. Szájban igen meggyőző. Közepesnél nagyobb test, ízben is telt. Krémes konzisztencia, némi maradékcukor?, élénk, fiatalos, de jól integrált savkészlet. Harmonikus bor, az est egyik legjobbja.

Ezután megnéztünk még néhány édesebb tételt, de ekkor már nem igazán jegyzeteltem

Paulay félédes 2012- Szép illat, tiszta gyümölcsök, virágok, pici méz. Telt íz. Tiszta, bájos, arányos, jóivású.

Paulay 2011-Hasonló.

Erzsébet Betsek Kései 2010- Megszokottabb  tokaji late harvest aromák, hordófűszerek Szájban zamatos, finom bor, az évjárat ellenére élmentes savakkal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr915285840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása