A Borrajongó

Rizlingek és 2009-es vörösek októberben

2013. november 08. 06:00 - furmintfan

(akov) A fene gondolta, hogy humorizáló "álláshirdetésemre" akad épeszű vállalkozó. Pedig bizony akadt. Furmintfannak hívják és a hétről-hétre jelentkezik majd olvasmányos kóstolási jegyzeteivel. Fogadjátok nagy szeretettel!

Először is szeretném megköszönni a blogger társaknak a megelőlegezett bizalmat, nagy öröm, hogy részt vehetek a Borrajongó további működésében. Bemutatkozó posztként egy, a Bortársaság Lánchíd utcai üzletében a közelmúltban tartott rendezvény tapasztalatait osztanám meg. A Bortársaság október közepén egy kötetlen kóstoló keretében mutatta be az októberi kiadványukban szereplő borok egy részét, leginkább rajnai rizlingeket és 2009-es vörös cuvéeket. A fehérborok újdonságként kerültek be a kínálatba, a 2009-es évjáratból származó vörösek pedig egy 6 palackos válogatásban kaptak helyet. Közülük nem egy bor már szerepelt a blog hasábjain.

furmint1.jpg

Sauska Tokaj Furmint 2012

Az üdvözlő ital szerepét töltötte be aznap este, tökéletesen. Több dűlő termése területenként külön-külön tartályban erjesztve és érlelve, majd később házasítva. Vonzó illat, citrusok, némi édesfűszer és tavaszi virág. Lendületes savak vezetik, friss, gyümölcsös, almás, körtés, zöldfűszerekkel, vegetális jegyekkel. A 2011-es furminthoz képest számomra határozottan kellemes meglepetés. Nálam ez erős 5 pont, és best buy-gyanús tétel. (1850 Ft)

sauska_tokajifurmint_2012_n.jpg
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior 2012

Tartályban erjedt és érlelt rajnai rizling válogatás az écsi Babszökő-dűlőből. A délkeleti irányba lejtő dűlő talaja homokos löszre települt barna erdőtalaj. Illatában zöldalma, citrusok, ásványos jegyekkel gazdagítva. A nyelv hegyén kis szén-dioxid érezhető. Savai élénkek, de maga a bor eléggé lineáris, a kortynak lehetne több íve, az aromatika nem túl bonyolult és nem is túl intenzív, az illatban is megismert zöldalmás-citrusos-finoman ásványos vonalat hozza. Kicsit többet vártam, de így is megér stabil 5 pontot. (3750 Ft) 

Gilvesy Pincészet Rajnai Rizling T001 2012

A T001 az alapanyagként szolgáló rajnai rizling klónt jelöli.A bor zempléni tölgyfahordóban erjedt és abban is érlelték. Ezt le sem tagadhatná, sajnos - egyébként nem túl intenzív - illatára és ízére is rányomja a bélyegét a hordó. A fás, vaníliás, puncsos hordós jegyek mellett alma és badacsonyi ásványosság érezhető, savai kissé lusták, lecsengése kesernyés. Csalódás. 4 pont. (3850 Ft)

Káli Kövek Szentantalfa Rajnai Rizling 2012

25 éves rajnai tőkék termése, 4 hónapig 500 literes hordóban érlelve. Illata nagyon zárkózott volt, nem sok mindent sikerült belőle kipörgetnem. Kóstolva a bor gazdag, telt karakterű, arányos szerkezetű, almával és körtével némi ásványossággal, és a hordós érlelésnek köszönhető fűszerességgel. Ha a hordót teljesen bedolgozza, még jobb lesz, most nálam 5+. (4350 Ft)

Bott Frigyes Riesling 2012

Löszös, mésztartalmú agyagos talajon termett rajnai rizling tartályban és hordóban erjesztve, majd 7 hónapig érlelve, nagyrészt hordóban. Gazdag illatában vaj, alma, körte, őszibarack, hordófűszerek, vaj és kis fa. Telt, mindenből van benne bőven, de valahogy a savak, a 14-es alkohol, a kevéske maradékcukor mégis kiegyensúlyozzák egymást. Ízében alma, körte, fűszerek, ásványos jegyek, hosszú lecsengés. Egy kis érés még biztos hasznára válik, de így is a többi fehérbor fölé nőtt aznap. 6+ (3950 Ft)

rajnai.jpg
N.A.G. Veresföld Chardonnay 2010

Általában szeretni szoktam Németh Attila Gábor nem éppen konvencionális mátrai borait, kíváncsian vártam mit hoz ez a félszáraz chardonnay. Már az illat is egyedi: olajos magvak, konkrétabban szotyola, pörkölt tökmag, a novemberi szüretre utaló sárgabarack, vaj, kis fa. Telt, gazdag, hosszú utóízű bor. Földes, sárgabarackos, érett almás, mézes, fűszeres, diós ízeket egyaránt fel lehet benne fedezni. Ami az egyensúlyt illeti... nos, azt nem sikerült megtartani. A savak ugyan megmaradtak, de a 15-ös alkohol túlságosan fűt, a bor pedig - különösen a lecsengésnél - meglehetősen cseres. Annak ellenére, hogy a szerkezet széttart, mégis izgalmas, és egyedi bor, de feltehetően kevesen fognak őszintén rajongani érte, így 5 pont. (2950 Ft)

Günzer Zoltán Bocor 2009

A vörösbor-sor első tagja, 90% kékfrankos a Boczorból, 10% Syrah a Kopárról, amely 2 évet töltött 225 és 500 literes hordókban. Először kis égett gumi csap ki a pohárból, utána azért jönnek szépen a gyümölcsök is, főleg piros bogyósok, némi édesfűszerrel. A bor íze az illatnál jobban szálazható: sok fűszer, feketebors, eper, meggy, ribizli, szeder. Az alapanyag jónak tűnik, de a tannin még kissé nyersnek hat, az alkohol csak finoman melegít. 5 pont.(2950 Ft)

Heimann Birtokbor 2009

50% cabernet franc, 28% kékfrankos, 17% merlot, 5% syrah a Batti kereszt-dűlőből, nagy fakádban, acéltartályban és betonkádban erjesztve, 18 hónapig vegyes hordóban érlelve. Vonzó, gyümölcsös illat és íz, főleg piros bogyósok, eper, cseresznye, meggy, málna, szeder, finom fűszerességgel. Tanninja még picit húz, de összességében véve a hordóhasználatért pirospont jár. Tartalmas, mégis remekül iható tétel, és a 14 és feles alkohol sem lóg ki, tetszett, mint mindig. 6+ (3350 Ft)

St. Andrea Hangács Egri Bikavér Superior 2009

A tufás altalajú demjéni Hangács-dűlő termése, 40% kékfrankos, 24% cabernet franc, 22% merlot, 14% pinot noir. 20 hónapig vegyes hordóban érlelve. Komplex és részletgazdag illat, sok gyümölcs, egries zöldfűszerek és gyógynövények, szeder, málna, ribizli, meggy, eukaliptusz, ánizs és egy kevés bőrösség. A szerkezetbe nem tudok belekötni: kellően élénk és tartós savak, ideális mennyiségű, szépen besimult tannin, hosszú lecsengés. Kóstolva sok erdei gyümölcs és zöldfűszer vezeti az ízeket, szamóca, szeder, málna, meggy, némi gyógynövényes jelleggel és határozott, de az összképbe belesimuló ásványos vonulattal. Nálam az este legszebb bora volt, 7 pont. (5500 Ft)

2009_I.jpgKonyári Loliense 2009

Klasszikus Bordeaux-i fajtákból áll: 45% merlot, 44% cabernet sauvignon, 11% cabernet franc. A bor 2 évet töltött 225 literes első- és másodtöltésű hordóban. Érett, már-már túlérett gyümölcsös illat, meggy, eper, málna, sok édesfűszer, majd édesgyökér. Szép, arányosan telt, nem nehézkes bor. Ízben is főleg a piros bogyós gyümölcsös vonulat vezet, édesfűszerekkel kiegészülve. Tanninja még kissé érdes, de biztosan simulni fog, bőven van még ideje. 6+ (4350 Ft)

Sauska Villány Cuvée 11 2009

57% cabernet franc, 25% merlot, 13% cabernet sauvignon, 5% syrah a siklósi Makárról és a villányi Ördögárokról, 18 hónapig új és használt tölgyben érlelve. Sokrétű, piros és fekete bogyós gyümölcsös, fűszeres aromák jellemzik, szeder, málna, ribizli, cseresznye, meggy, szilva. Jó egyensúly, sok érett gyümölcs. Minimális égett gumi is érezhető ízben, a tannin picit simulni fog még. A pincészettől megszokott profi munka. 6+ (4950 Ft)

Ikon Tulipán 2009

40% merlot, 30% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 10% syrah, 16 hónapig 225 literes magyar tölgyfahordóban érlelve. A többi borhoz képest előrehaladottabb, érettebb illatot mutat, kávé, fekete bogyós gyümölcsök, kis fűszer. Szép kerek, de nem túl élénk bor, savai meglehetősen lágyak, tanninja szép érett, ízében fekete bogyós gyümölcsök és fűszerek dominálnak, és itt is megjelenik a kávés aroma. Csúcsa környékén járhat, én nem tartogatnám sokáig. 6 pont. (5950 Ft)

(A szőlőfürt kivételével a képeket a Bortársaság oldaláról metszettem.)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr215619942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.08. 10:30:08

Isten hozott Téged is ! Várjuk a további írásokat is.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.08. 15:08:06

Köszönöm. :)
A bemutatkozásból kimaradt, de fontos:
"Minőségi borok fogyasztása mellett elkötelezett, független borszerető emberek vagyunk, akik borokkal kizárólag hobbiból foglalkoznak és tisztán hobbiból írnak is róluk." Ez természetesen rám is vonatkozik. Soha nem dolgoztam, és jelenleg sem dolgozom a borszakmában, és nem is írtam borokról... eddig.

Fiskális 2013.11.10. 20:34:23

Köszönet és Isten hozott. :-) A "Hangács-leve" már két éve is igen jó volt (úgy emlékszem az egri Imolában kóstoltuk), már akkor úgy fondoltam akár 5-6 év is benne van, ezek szerint még felfelé megy.

Fiskális 2013.11.11. 14:46:00

@Fiskális: nem fondoltam, csak gondoltam :-)

117 2013.11.12. 18:53:41

A Heimann Birtokbort, a Hangácsot és a N.A.G chardonnay-t kóstoltam a fentiek közül. Teljesen egyetértek a leírással és az értékeléssel is.
süti beállítások módosítása