A Borrajongó

Quinta da Romaneira a Veritasban

2013. október 17. 06:00 - akov

Alig jöttem haza a Douro- túráról, máris egy nem várt meghívó várt. A Veritasnál dolgozó kedves ismerősöm invitált a Budakeszi Rathauskellerben celebrálandó Quinta da Romaneira borvacsorára. Mivel nemrég jártam már a minőségi kosztot kínáló Rathauskellerben és a Romaneira is nagyon érdekelt, hát kapva kaptam az alkalmon.

veritas_rathauskeller.jpg

A birtokot Ricardo Campos kereskedelmi igazgató képviselte, aki meghökkentő módon gazdag magyar vonatkozásokkal is rendelkezik. Valamikor a kilencvenes években a Közgázon tanult ösztöndíjjal, majd – mi sem természetesebb ennél – magyar hölgyet vett feleségül és non plusz ultraként éppen a Budakeszi úton lakott albérletben. Kisebb-nagyobb kitérők után még éveket dolgozott Magyarországon, mielőtt végül a Portugál boripar beszippantotta.

A Portói erősített borairól híres Quinta da Romaneira igen öreg birtok, nyomai vagy 300 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Az idők során 14 quintát „felfaló” Romainera ma az öt legnagyobb birtokok egyike a Douroban. Összesen 400 hektár termőterület felett diszponálnak, ebből közel 90 hektáron találunk termő szőlőket. Az egykor híres Romaneira lassan szertefoszló hírnevét 2004-ben mentette meg a 12 befektető élén érkező Christian Seely, aki a Quinta do Noval és az AXA birtokok – köztük a tokaji Disznókő – irányításért felelős nemzetközileg is respektált szakember. A klasszikusan felépített birtok a szokványos fajtákkal dolgozik, amelyet néhány hektár syrah és petit verdot egészít ki. Az első száraz borok viszonylag későn, a 2004-es évjáratból kerültek piacra. Az évi 250.000 palackos termelésnek jelenleg kb. 20%-a Portói, a többi száraz fehér- és vörösbor.

A kóstolt borokhoz a Vertias Budakeszi Rathauskeller fiatal szakácsai társítottak kiváló fogásokat. Nézzük a sort:

Branco 2012

60% malvasia fina, 40% gouveio. Előbbi fában, utóbbi acélban erjedt. Összesen 5.000 palackot töltöttek le. Tiszta, közepesen intenzív illat, nem túlzottan komplex, de azért vonzóan szép, akácvirággal, ízléses fahatással. A markáns savak indukálta savanyú gyümölcsökre épül, főként nyári alma, grapefruit és lime vezetik. Feszes, friss, jó felépítésű és elég hosszú is. Mindazonáltal lehetne komplexebb és cizelláltabb. 4.000Ft. 6p-

(Hozzá: Hideg, vulkáni sóban pácolt tőkehal spenótpürével, bébi zöldségekkel és rebarbara gyöngyökkel. Könnyed kiválósággal indító fogás, kellemesen tompítja a borban lévő picit rusztikus savat.)

Sino da Romaneira 2010

A birtok bejáratánál függő harangról („sino”) kapta a nevét. Vörös alapbor. 25 éves tőkék, tinta roriz, touriga nacional, touriga franca és tinto cão házasítása. 14 hónap fa. Meleg hatású, finoman fűszeres illat, érett fekete bogyósokkal, kék virágokkal, kevés aszalt gyümölccsel. A közepesnél éppen testesebb, az illatban megismerthez hasonló aromatikával, amelyhez némi piros bogyós gyümölcsösség is társul. Rendben lévő alkohol, jó sav, kevés fa. Van tannin, de annyira „polgári”, hogy szinte fel sem tűnik. Nehézkesség nélküli, jól iható bor. 4.000Ft. 5/6 (85p)

(Hozzá: Pecsenye libamáj paté sült baconnel, bazsalikomos-vaníliás málna szósszal és paradicsomos káposztalevél-salátával. A fogásba csempészett málna remekül találta meg a borban feltűnő piros bogyós gyümölcsökkel a kapcsolatot, a többi meg már magától értetődött.)

Quinta da Romaneira 2008

60% touriga nacional, 40% touriga franca, 14 hónap fa. Csak jó években készül. Mélyebb illat az előzőnél, már finom érési jegyekkel, a fajták és a hordó remek fűszerességével. Természetesen testesebb, komolyabb, mélyebb. Édesre érett fekete bogyósok, jó sav, kellemesen simuló fás jegyek. Friss is, virágos is, de mellettük szép aszaltas gyümölcsösség érhető tetten. Tömör, de elegáns, szép hosszú lecsengéssel, kulturáltan „megmunkált” tanninnal. 6.700Ft. 6/7p

(Hozzá: Mogyoróvajban érlelt kacsamell vargányás szilvahabbal, aszalt szilvás kuszkuszos nori tekerccsel és spárgával. Ha lehet, ezzel a fogással sikerült még egy lapáttal rádobni. A hibátlanul elkészített, jó állagú és megfelelően texturált kacsamell lehengerlő élményt nyújtott a borral. Őszintén gratula ezért a fogásért!)

qdr1.jpg

Quinta da Romaneira Reserva 2008

És a nagy bor, 40 éves tőkékről, abszolút limitált szériás, 9.000 palackot töltenek le belőle. Kb. fele touriga nacional, 40%-a touriga franca, amelyet még egy kevés tinto cão-val dobnak fel. Wine Spectator 94 pont, Jancis Robinson 17.5. Szép, vonzó illat, varázslatos fűszerességgel, gyógynövénnyel, vadvirágokkal, földdel, aszaltakkal, kiváló minőségű francia fával. Kóstolva testes, a sok fekete bogyós gyümölcs, a zseniális minőségű fa és a fűszeresség tölti fel tartalommal. Jó arányok, hosszú lecsengés, valamint a friss és aszaltas jegyek megfelelő kombinációja teszi izgalmassá. Remek bor. 13.400Ft. 7p+

(Hozzá: Enyhén füstölt vaddinsznószűz csipkelekvárral, édesburgonya chipsszel és keserű csokis rozmaringgal. A Rathauskellert nem csak a borokért, de házi füstölésű húsaiért is érdemes látogatni. Ez a vaddisznószűz szintén zseniálisan sikerült, a vad kellemes aromái és a füst, meg az őket kiegészítő körítés minden eleme az összhatás megteremtésén dolgozott. És nem kis sikerrel!)

10 Years Old Tawny

Végül egy tízéves Tawny zárta a sort. Komplex és mély illat, fűszerekkel, kávéval, dióval, aszalt gyümölcsökkel, dohánnyal, kevés piros bogyóssal, karamellel, fügével. Szájban fűszer-robbanás, ismét csak dohány, dió, aszaltak és még piros bogyósok. Nagyon hosszú lecsengés, olajos magvakkal és kovászos kenyér izgalmas kombinációjával. Élményszámba megy. Tippem szerint tíz évnél jóval idősebb borokból áll össze, hiszen másként nem hordozhatna ilyen jegyeket. 6.500Ft. 7p

(Hozzá: Mézben sült marhasteak karamellizált fügével, datolyával, dióval, gorgonzola krémes házi keksszel és szarvasgomba olajjal. A koncepció érthető, azonban az édes aszalt gyümölcsök, az agresszíven intenzív gorgonzola és túlzott mennyiségű szarvasgombaolaj valahogy sehogy sem találták meg a harmóniát, és mind a bort, mind az egyébként kiváló minőségű marhasteaket háttérbe parancsolták.)

Köszönöm a meghívást a Veritas Budakeszi Rathauskellernek!

A pincészet weblapja: http://www.quintadaromaneira.pt/

A Rathauskeller weblapja: http://www.budakeszi-rathauskeller.hu/

(2013. június 11.)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr675578016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fiskális 2013.10.17. 11:48:11

No most így ebéd előtt ez készületlenül ért. :-)
"Mogyoróvajban érlelt kacsamell vargányás szilvahabbal, aszalt szilvás kuszkuszos nori tekerccsel és spárgával." - azt hiszem ma a menzán mást eszem, s mást is iszom hozzá... Mert ugye ízlések és pofonok :-)
Bocs, lehet megtalálnám, de te biztosan tudod: kommerszebb (elérhetőbb) helyeken ezeket forgalmazzák valahol?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.10.17. 11:50:51

A Veritasnál kaphatók:

www.borkereskedes.hu/61-portugal-borok

Mivel nagyker, nem kizárt, Szegeden is megtalálhatók a borok valahol. Igaz, nem olcsók.
süti beállítások módosítása