A Borrajongó

Vigaszborok

2013. szeptember 11. 06:00 - pardi norbi

Kissé elszomorodtam, hogy ezúttal sem lehettem jelen a drbarta által celebrált éves furmintteszten, ezért a Philadelphiában rendelkezésemre álló szolíd készletemből bontottam témához kapcsolódóan két palackot, vigasztalásképpen (igaz, nem a 2011-es év terméséből)…Sikerült is jobbkedvre derülnöm:)

Tokaj Nobilis: Barakonyi furmint 2008.: Egy óra szobahőn történő szellőzés után kb. 14 fokosan kóstoltam. Közepes citromszínű. Gazdag, egész intenzív illat: szegfűszeges körtekompót, parányi vanília, érintésnyi mineralitás. Remek! Közepesnél teltebb korty, gazdag, olajos, de cseppet sem nehézkes. Ízben is a körte dominál, mellette megjelenik némi nyári alma, ananász, édesfűszerek (szegfűszeg, vanília). Szép szerkezeti felépítés, megfelelő tömörség és csiszoltság, tökéletesen integrált hordós jegyek, sav-alkohol-cukor remek egységben (félszáraz a bor). Nem nagyon tudok belekötni, így jó ahogy van, másnap semmit nem vesztett a formájából. Tökéletesen érett bor, fogyassza akinek még van belőle. Kompromisszummentes 7 pont.

barakonyi 08kicsi.jpg

Tokaj Kikelet: Váti furmint 2009.: Az előzőhöz hasonlóan, rövid szellőzést követően kóstoltam. Az egyik kedvenc száraz Kikelet borom, mindig tetszett, most is:) Közepes citromszín. Klasszikus “kikeletes” illat: gazdag, habzsolnivaló primer gyümölcsösség édes citrusokkal, fehér virágos aromák, kevés menta és marcipán. Közepesnél nagyobb test, elképesztő aromagazdagság és intenzitás (az illathoz hasonló jegyekkel), ugyanakkor tökéletes tisztaság. A hordós érlelés csak sejthető, nem aromákban, inkább csak a korty finom krémességében jelenik meg. Kiválóan felépített szerkezet, mindvégig remek tartás, precíz fókusz, elképesztő csiszoltság, részletgazdagság. Másnap ugyanilyen remek. Óriási örömbor, ha az előzőre hetet adtam, akkor ettől a 8-at sem sajnálhatom.

váti09kicsi.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr575506759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.11. 10:02:47

nagyon jó borokat bontottál. ugyanezeket a pontokat adtam volna!
süti beállítások módosítása