A Borrajongó

Bodegas Alnardo: PSI 2010.

2013. április 17. 06:00 - pardi norbi

A patináns ribera del duero-i Dominio de Pingus pincészet alsóbb kategóriás bora (a harmadik, ha nem tévedek), öregtőkés tempranillo-ból készül, helyi termelőkkel történő együttműködés gyümölcseként. Persze azért harmadbor ide vagy oda, nem kell megijedni, hiszen egy ekkora presztízsű pincénél nem adnak ki akármit a kezükből, úgyhogy mindenképp nagyon jó borra számítottam és lényegében meg is kaptam. Sötét bíbor szín, igen fiatalnak tűnik. Közepesen intenzív, elegáns, abszolút nem tolakodó nagyboros illat: sok friss pirosbogyós, kevés füst és hordóvanília. Közepesnél kicsit teltebb korty, és érződik ugyan a boron a fiatalság, de ennek ellenére remekül iható már most is. Az illathoz hasonló ízkép, finom gyümölcsök és elegáns hordós jegyek, remek arányban. Nem kifejezetten mély, de jól fókuszált korty, semmi nem lóg ki, kiváló érett savak és bársonyos tanninok, sehol egy él, vagy oda nem illő részlet. Érdemes lenne pár évet palackérlelni, de mint említtem, már most is élvezetes ital. A Wine Advocate 92 pontot adott rá, az áltunk használt skálán a 7 pont alját éri el, némi éréssel komplexebbé válva még szebb lesz. $45, akov kolléga itt írt a 2009-es évjáratú testvéréről.

2_1.jpg

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr645230637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.17. 07:42:28

Like. Köszi, már régen írtunk a Pingusról! :D

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.17. 07:43:48

A link a korábbi cikkre hibás volt, javítottam!

Fiskális 2013.04.17. 23:21:00

Nagyon szép ez a cimke is. Bár nekem a három ágú tőke, a görög PSI (pszi) párosítása csak vizuálisan stimmel. Írják, hogy a görög abc 23. betűje a pszichológia rövidítése, s a Pingusnál is erre utal, de bevallom nekem ez tartalmilag nem áll össze. Szóval mit nem értek? :-) (kicsit egyes Thummerer cimkéken köszön vissza a grafikai stílus szerintem amúgy.)

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.18. 00:32:59

@akov: köszi András a javítást!

@Fiskális: én a pszi alakú gyökéren túl már nem mélyedtem bele egyéb esetleges tartalmakba, szóval nemigen lehetek hasznodra ebben a tekintetben...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.18. 08:33:16

@Fiskális: @pardi norbi:

"While the goal for Pingus is to test the upper limits of Tinto Fino, the goal for Ψ PSI is subtler but perhaps just as profound: to find the soul of Ribera del Duero. There will be experimentation with winemaking as the project develops, but the primary concept is to eschew many of the modern techniques used in the region today."

www.rarewineco.com/producer/psi-peter-sisseck/

Fiskális 2013.04.18. 09:29:30

@akov: Igen, ez így OK. Valami lélek-dolgot sejtettem bele (a PSI a pszichológia könyveken is elterjedt logó, s az ókortól kötik a lélekhez ezt a betűt, mint az omegát véghez, s az alfát a kezdethez stb.), csak nem tudtam, hogy tudatos-e, vagy csak grafikai elem... köszi! (Elnézést, hogy mindig kibújik belőlem a bölcsész.)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.18. 11:42:37

@Fiskális: Semmi gond, legalább én is utánanéztem...
süti beállítások módosítása