A Borrajongó

Sherry: Az oxidáció művészete – III. rész

2013. március 29. 06:00 - akov

A harmadik részben szépen átevezünk a sherry alfáját jelentő alapborok készítésére. Ez az a pont, ahol valóban találkozunk olyan egyedi és hátborzongató borászati megoldásokkal, amelyekről máshol nem is hallottak, vagy éppen ellenkezőleg, tűzzel-vassal megkergetnek.

flor.jpg

A sherry-t védő flor a Harveys-nál

Amint azt a Jerez szőlőiről szóló részben említettem, a legfontosabb alapanyagot a helyi eredetű palomino adja. Az érzékeny, vékony héjú szőlőfajtánál kritikus a szüreti időpont megválasztása, a legjobb minőségű borokhoz elengedhetetlen a kézzel szüretelt gyümölcs, valamint a lehető leggyorsabb feldolgozás. Ha itt valami nem stimmel, akkor a komoly borhoz szükséges potenciálnak már csak távolról integethetnek. A zúzás-bogyózás után azonnal préselnek, amelyhez többnyire horizontális préseket alkalmaznak. A különböző borstílusok kulcsa az eltérő beltartalmi értékű alapanyag.

A szelekció első lépése a termőhely és szőlőfajta alapú válogatás (ld. előző rész), a második pedig a préslé frakcionálásával keletkező mustok felhasználása. A legtörékenyebb, legkönnyebb fino, illetve manzanilla típusú sherry készítéséhez színlét használnak, amelyhez a préslé első max. 65%-át különítik el. Az ő neve „mosto de yema” vagy „primera yema”. A préslé következő 20%-a – un. „segunda yema”, azaz a „második must” – a nehezebb borok alapját képezheti. A borvidéken engedélyezett lékinyerés maximuma elég magas, egy mázsa szőlőre vonatkoztatva 70 liter. Az ezen felül kifacsart levet DO-n kívüli borokhoz, más termékekhez, vagy lepárláshoz használhatják fel.[1]

Az alapbor erjesztése

A préselést követően 24 órás ülepítés, majd szűréssel történő musttisztítás következik. Mivel nagyon délen vagyunk és a palomino nem éppen savgerincéről ismeretes, borkősavval savpótlást végeznek.[2] Bár a helyiek nem büszkélkednek vele, de a „savazás” Jerezben egy mindennaposnak mondható művelet. Ezt követi az acéltartályos erjesztés, amely viszonylag magas hőmérsékleten, 22-26°C között történik. Elsősorban szelektált élesztővel dolgoznak, de egyre inkább terjed a vadélesztő használata. Néhány tradicionalista öreg 600 literes fahordóval dolgozik, de ez inkább számít kivételnek. A keletkező bor csontszáraz közeli, alkoholtartalma valahol 11-12,5% között van. A frissen kierjedt jerezi újbor neve – érdekes módon – „mosto” (must), amelyet a helyiek nagy igyekezettel fogyasztanak a kimérésekben.

Az erjedést követő téli időszakban a pincemester (capataz) végigszalad a friss borokon és elvégzi az első szelekciót. A törékenyebb, könnyebb és világosabb színű tételek a biológiai érlelés (ld. később), irányába mennek. A testesebb, nehezebb és sötétebb borok pedig hosszas oxidatív érlelésen fognak átesni. Az erjedéskor félrecsúszó versenyzők már ebben a fázisban kikerülhetnek a játékból, az ő osztályrészük többnyire a lepárlás.

Az istenadta flor

Az ekkor még tipikusan 500 hektós acéltartályokban pihenő bor felszínén lassan megjelenik a sherry létét meghatározó élesztőréteg, az un. flor („virág”). Innen kezd nagyon érdekessé válni a dolog. A saccharomyces ellipsoideous csoporthoz tartozó élesztőgombák kedvező feltételek esetén vékony hártyát képeznek a bor felszínén és védik őt az oxidációtól. A flor növekedése 15-20°C-os hőmérsékleten, 65%-os páratartalom, valamint 14,5%-15,5% alkohol mellett optimális.[3] Ennél fogva a hártya – természetes körülmények között – nem lehet éven át aktív. Jerezben tipikusan ősszel és tavasszal növekszik, a nyári időszakban elvékonyodik. A tengerhez közeli Sanlúcar párás levegőjének hála a flor általában itt vastagabb és az év nagyobb részében aktív lehet.

flor3.jpgA flor közelről a Lustau plexifalú hordójában

A flor keletkezésének első lépcsője, a vékony élesztőhártya kialakulása kb. 10-30 nap alatt történik meg. Gombákról lévén szó, az életben maradáshoz tápanyag szükséges. Ez elsősorban az alkohol és a cukor, de jól fogy a glicerin és az ecetsav is. A tápanyagokon felül oxigént is fogyasztanak, ehhez részben a levegőt, részben pedig a borban oldott oxigént használják fel. A mérések szerint az élesztőhártya alatt lévő borból – alapul véve egy tradicionális 600 literes hordót – kb. 6-8 liter alkohol távozik évente. Nehéz volna ennyi szeszt az angyalok számlájára írni![3]

Mikroszkopikus barátaink azonban nem csak elvesznek, adnak is a borhoz. Tevékenységük eredménye acetaldehid és széndioxid. Míg utóbbi távozik, előbbi adja a fino sherry-re jellemző un. „aldehides” karaktert. Ezt szokták felületesen „oxidáltnak” hívni.

A flor összetétele hordóról hordóra és pincéről pincére változhat. A kutatások szerint az élesztőhártyát a saccharomyces ellipsoideous családhoz tartozó beticus, montuliensis, cheresiensis és más alfajok alkotják. Annyiban térnek el egymástól, hogy más-más összetételű tápanyagot használnak fel és acetaldehid képzésük is eltérő.[3] Az élesztőhártya alá zárt bor tehát egy mikrovilágot alkot. A flornak tápanyagra és levegőre van szüksége, amelyeket folyamatosan pótolni szükséges. A flor egyes részei elhalnak, lesüllyednek a tároló aljára, majd a keletkező gombák felemelkednek és csatlakoznak a bor felszínén dőzsölő társaikhoz.

Erősítés

Szakítva picit a florral, térjünk vissza az első válogatáshoz. A bor beltartalmától és érzékszervi paramétereitől függően dől el ugyanis, hogy élesztőhártya alatt (biológiailag) vagy nélküle (oxidatívan) érlelik tovább a borokat. Ennek azonnali erősítéssel, azaz borpárlat hozzáadásával szereznek érvényt. A biológiai érlelésre szánt bort 14,5-15,5% közé erősítik, amely a flor kivételével minden mikroorganizmust elpusztít. A teljesen oxidatív irányba haladó tételeket pedig min. 17%-ra húzzák fel, meggátolva ezzel a flor és minden más növekedését. Az erősítéshez általában érett sherry-t és borpárlatot kevernek fele-fele arányban, majd a keletkező elegyet töltik az alapborhoz.[3]

A szesz forrása

A jerezi borvidék méretét és a sherry házak nagyságát látva felmerülhet a nagy kérdés: honnan a fenéből vesznek ezek ennyi borpárlatot? Ekkora mennyiséghez több ezer hektár szőlő kellene, amely már szabad szemmel is jól látható terület. Van egy beugratós kérdés, amely előbb-utóbb tetszőleges bortanfolyamon előkerül: melyik a világ legnagyobb területen ültetett szőlőfajtája? Kaberné, merló, sárdonné, pörögnek a válaszok. De tévúton jársz, kedves barátom, mert a helyes mondás az airén. Az airén fajtát – a 2004-es számok szerint – kb. 300.000 hektáron termesztik Spanyolországban, amely az összes hispán szőlőterület megközelítőleg 30%-a![2] Az airén otthona pedig mi más, mint La Mancha ősi tája, ahol nem véletlen rohannak vérben forgó szemű polgárok holmi szélmalmokra.

Források:

[1] Consejo Regulador weboldala: http://www.sherry.org/

[2] Jancis Robinson: The Oxford Companion to Wine

[3] The making of sherry (Consejo Regulador oktatási anyag)

A sorozat eddigi részei:

1. A sherry története, bevezetés

2. Jerez szőlei

(Folyt. köv.)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr765176623

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mediterrán borkörkép 2015.04.01. 09:34:05

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Jöjjön egy új...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fiskális 2013.03.30. 00:51:24

A folytonos szelekció elég, hogy az egyes brand-ok állandó minőségét biztosítsa? most ezt úgy értem, hogy csinálják, hogy két évjárat egyforma legyen tökre, mert szerintem a sherrynél ez elvárás, nem? A nagy hordókban ami marad és egy csoportba "utazik" tovább, azok összekeverednek gondolom a palackozás előtt.
Az is nagyon érdekes, ahogy az oliva préselésre hajaz a dolog, jó hogy nem exra szűznek mondják az elejét:-) . A vége meg itt is megy a főzőüstbe, segédanyagnak.
Ezt a szőlőt ill. párlatát, amit a végén irsz, használja a spanyol nem kicsi pezsgőgyártás is vajon?

Fiskális 2013.03.30. 01:02:03

Sajnos a hozzászólásom hosszabb verziója elszállt valahogy feltöltéskor:-(
A kivonata: Vajon hogy biztosítják, hogy az évjáratok tök egyformák legyenek egy brand-en belül? a folytonos szelekció ehhez elég? s a végén a nagy hordók összekeverése adja az ugyanolyant? az alkohol/öreg sherry injekció ezt megoldja?
Érdekes mediterrán dolog, hogy az olíva-készítés is mennyire visszaköszön a préselésnél, még jó, hogy nem extra szűz az első eresztés:-)
A végén említett szőlő ill. alkoholja megy a nem kicsi spanyol pezsgőiparba is vajon?

Fiskális 2013.03.30. 01:02:59

no előkerült, csak lassan emészt a blogmotor:-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.05. 12:46:36

@Fiskális: Az azonos minőséget, sőt ízt, stílust, mindent a solera-nak nevezett érlelési módszerrel biztosítják. Erről fog szólni a következő rész... hamarosan.

Pezsgő: az a kérdés, készítenek-e airénből pezsgőt? Igen, készítenek, még a franciák is, de nem hiszem, hogy sokat. A legnevesebb spanyol pezsgős appelláció/termőhely Cava, ott ez nem engedélyezett fajta.

Fiskális 2013.04.05. 16:53:13

@akov: Pezsgő: az a kérdés, készítenek-e airénből pezsgőt? - nem, de ez is érdekes. Én arra céloztam,, hogy a degorzsálás utáni expedíciós párlatok nem ebből vannak párolva? (úgy értem airénből) - amit írtál, azon logika mentén gondolnám ezt...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.05. 16:57:48

@Fiskális: A degorzsálás utáni likőrözésnél sosem használnak alkoholt!!! A pezsgőnél a nagyon is moderált szesz a cél. Pezsgővel kevert cukorral pótolnak (dosage).

Fiskális 2013.04.06. 00:09:52

@akov: Ebben azt hiszem nem értünk egyet. Mármint a "sosem!!!"-ben. Mert az én forrásaim kifejezetten emlegetik a cukoroldat mellett a különféle konyakokat is, az meg az én fogalmaim szerint alkoholt is tartalmaz.
A klasszikus francia eljárásban ezt nem jellemző talán, bár irodalmat találtam (lsd. lejebb), de a cukorhoz többször pl. bor is társul azt hiszem, pl. a leírás szerint itt:
www.francis-boulard.com/en/champagne-dosage.htm
A konyak az vagy marhaság, vagy vándortévedés a neten, de sokszor felbukkan. Vagy pedig igaz. (Persze annyi mindet csinálnak és annyi mindenki, hogy mit lehet tudni.)
Hogy emlegetted, hogy alkoholt főznek a fajtából, akkor támad a gondolatom, hogy tán pezsgő likőrözéshez is, hiszen szőlőből nem nehéz azért konyakot főzni, árpából mégsem lehet...
Könyvtáros lennék, tehát egy klasszikus cikk jön :-))

The New York Times, August 23, 1891, p. 17. pl. így ír a "THE CHAMPAGNE COUNTRY
THE GREAT WINE-PRODUCING DISTRICT IN FRANCE." c. cikkében:

"The dose usually consists of very old wine of the best quality, to which a quantity of sugar candy and cognac is added. For "dry" champagne the dose is much smaller than for the ordinary kinds."

vö. : wine.quickfound.net/making_champagne_in_france_1891.html

Persze a NYT nem először tévedne, de mégis... s máshol is olvastam.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.06. 14:26:03

@Fiskális: Régen volt talán szokásban ilyesmi, de sok értelme nincsen, ma már biztosan nem engedélyezett Champagne-ban az ilyesmi.

en.wikipedia.org/wiki/Sparkling_wine_production#Dosage

"Dosage

Immediately after disgorging but before final corking, the liquid level is topped up with liqueur d'expédition, commonly a little sugar, a practice known as dosage. The liqueur d'expédition is a mixture of the base wine and sucrose, plus 0.02 to 0.03 grams of sulfur dioxide as a preservative. Some maisons de Champagne (Champagne brands) claim to have secret recipes for this, adding ingredients such as old Champagne wine and candi sugar. In the Traité théorique et pratique du travail des vins (1873), Maumené lists the additional ingredients "usually present in the liqueur d'expédition": port wine, cognac, elderberry wine, kirsch, framboise wine, alum solutions, tartaric acid, and tannins.

The amount of sugar in the liqueur d'expédition determines the sweetness of the Champagne, the sugar previously in the wine having been consumed in the second fermentation. Generally, sugar is added to balance the high acidity of the Champagne, rather than to produce a sweet taste. Brut Champagne will only have a little sugar added, and Champagne called nature or zéro dosage will have no sugar added at all. A cork is then inserted, with a capsule and wire cage securing it in place."

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.06. 14:27:04

@Fiskális: Alkohol hozzáadásának nemigen van és nem is volt értelme. A pezsgő eleganciáját igencsak rombolja a magas alkohol.

A dosage egyébként nagyon kevés mennyiség.
süti beállítások módosítása