A Borrajongó

Megvenném-e újra?

2013. március 05. 06:00 - drbarta

Elhatároztam, hogy kísérleti szinten ezzel a pofonegyszerű költői kérdéssel, illetve az erre adott rövid válasszal fogom mostantól kiegészíteni a borleírásaimat.

Sokáig ódzkodtam, illetve ma is ódzkodom attól, hogy premier plánban lebeszéljek embereket sokszor példamutató munkával készült remek borokról, csak azért mert nekem konkrétan nem az eseteim. Továbbra sem  ez a cél, illetve egy esetleges „nem” választ sem minősítésnek, vagy vásárlásról való lebeszélésnek szánok. Inkább afféle szubjektív tetszési index kinyilvánítás, összekombinálva a szintén szubjektív és személyre szabott ár-érték aránnyal. 

Szerintem legtöbben, akik írnak a borról törekednek arra, hogy a vizsgált tételt, bizonyos mértékig legalábbis, az ízlésüktől függetlenítve értékeljék. Ez teljesen rendben is van, szerintem is vannak olyan tulajdonságai a boroknak, amelyek stílusuktól függetlenül feltétlen értékei, úgy mint ízintenzitás, komplexitás, hosszúság, egyensúly stb... Valahol helyes is, ha nagyjából ezek alapján történik a pontérték körülbelüli belövése, még ha tapasztalat szerint  a különböző kóstoló személyek ezeket az „objektívnek szánt” értékeket is végtelenül szubjektíven élik meg.

Ugyanakkor az, hogy megvennénk -e újra, korántsem (csak) ezektől az értékektől függ, hanem attól, hogy tényleg tetszik-e az adott bor, ízlik-e, vagy legalábbis megfogott-e benne valami. No és persze attól, hogy kifizetném -e ezért az élményért újra a vételárat.

11 komment
Címkék: borértékelés

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr615117310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.05. 07:58:22

Pl. az nagyot segítene, ha minden jegyzet végén árat is írnál. A pontszámmal kiegészülve ez majdnem eldönti a felvetett kérdést...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.03.05. 08:09:07

ebben a műfajban minden szó szubjektív. még ha esetleg nehéz is ezt elfogadni, mert könnyű légvárakat kergetni.:-)

azért kedvellek olvasni, mert sok olyasmit megtalálok a borban, amit írsz, de ettől még nem leszel objektív, csak hasonló az ízlésünk. de semmi baj, ezt kerestem!:-)

+ egyetértek akovval!:-)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.03.05. 08:24:32

Jó ötlet, néha én is le szoktam írni. Szerintem nem kell attól tartani, hogy negatívan befolyásolod ezzel a bor forgalmát. Nagyjából 2 eset lehetséges.

1, Ha valaki a te leírásod/ajánlásod alapján választ bort, akkor megnézi a pontszámot és az árat, aztán eldönti, hogy megéri kipróbálni, vagy sem.
2, Ha leírod ezen felül, hogy teszem azt egy bor 5 pontig jutott nálad és az ára 2000 Ft, jó volt, de nem vennél belőle újra, akkor aki még nem próbálta miért ne tenné (hiszen nem azt állítod, hogy nem érdemes a kipróbálásra, csak azt, hogy még egyszer nem költenél rá), aki meg igen az már úgyis el tudja dönteni, hogy akkor újra venni belőle vagy sem.

Személy szerint, még a nekem tetsző boroknak is a nagy részéből nem vennék újra, egészen egyszerűen az okból, hogy nagyon sok mindent szeretnék kipróbálni, még így is nagyon sok minden kimarad. De ez sokszor nem a bor hiányosságát tükrözi, egyszerűen csak pénzügyi kérdés.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.05. 08:46:43

@szenvedély S.: @akov: Azt máris látom, hogy nem sikerült megfogalmaznom a lényeget. :)

1)Meggyőződésem, hogy én is azt próbáltam sugallni a posztban, hogy a műfaj minden eleme szubjektív, akkor is ha elismerünk bizonyos értékeket olyan borokban, melyek nem képezik az ízvilágunkat, illetve látjuk esetlegesen a korlátait azoknak is melyek egyébként ízlenek. Ettől még senki nem lesz a külvilág felé objektív.

2)Nem egyszerűen pont/forint jellegű ár-értékarányról szeretnék mostantól beszélni. A pontok nem feltétlen adják vissza az élményt. Van, hogy kompenzálva születnek az értékelések, egy nem igazán tetsző bor egyébként valós értékeit inkább elismerjük, mint szeretjük, osztjuk-szorozzuk az erényeket és hiányosságokat. Ugyanazon kategórián belül lehet az egyik borért sokkal jobban rajongani, mint a másikért.
Ezzel az egy szóval, hogy szeretném-e újra megvenni jelzem a továbbiakban, hogy ténylegesen mennyire ÍZLETT a bor, és nem pedig azt, hogy mennyire értékeltem...Persze, ha nincs ellene kifogás.:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.05. 10:07:39

@drbarta: Nálam nem a szubjektivitás dolga a kérdés, amit leírtál érthető volt. Itt van pl. Jamie Goode rövid cikke a témában, nem teljes, de azért mondd 1-2 jó dolgot:

www.wineanorak.com/wineblog/uncategorized/learning-the-counter-to-subjectivity-in-wine-appreciation

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.05. 11:59:18

@akov: Ha lesz 5 percem elolvasom. Azért gondoltam, hogy nem értjük egymást, mert az első kommentben azt jelezted, hogy ha van egy pontszám és van egy ár, akkor már el van döntve a kérdés.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.05. 12:26:24

@drbarta: bocs, ha felreertheto voltam. Az ar egy segitseg a dontesben az olvasonak. Nem hiszem, hogy automatikus dontesek lehetsegesek itt. Ha pl. lelkendezel egy borert es 6p-t adsz ra, akkor ez erdekes lehet. Ha 40 Eur, akkor persze mar el is dolt a dolog.... :D

emoss 2013.03.06. 11:17:18

Jó ötlet az ár feltüntetése, mint döntően befolyásoló tényező.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.03.06. 16:30:35

@emoss: többször kértem/tük, nem mindig teszi meg.:-)

@drbarta: világosabb már, kösz. bármennyi is a szubjektum és a kompenzáció, szívesen olvasom az írásaidat! hozzáteszem: minél több info van a borró, annál könnyebb dönteni!

apropo. mikor .érkeznek az első 2012-es tokaji hordómintaleírások? már március van!!:-D

117 2013.03.06. 21:55:37

@drbarta: A magam részéről teljesen értem, és támogatom az elképzekésedet. Én is hasonló módszerrel dolgozom. Alapszinten.
süti beállítások módosítása