A Borrajongó

Joh. Jos. Prüm: Wehlener Sonnenuhr-Vertikális (2011-1995)

2013. február 26. 06:00 - drbarta

2013-02-18 15.48.52.jpg

Folytatnám a rieslinges ámokfutást. :)  A Klaus után ismét egy kedvenc tétel vertikálisa következik, a legalább oly gyakran emlegetett moseli kiválóság a Joh. Jos. Prüm pincétől.

A Wehlener Sonnenuhr a zászlóshajó területük. Innen néztünk 4 spatlese besorolású édes bort "szúrópróba" jelleggel lefedve a 2011-1999-ig terjedő időszakot, majd az i-re a pontként jött ugyanerről a területről egy auslese szintű, aranykapszulával is megkülönböztetett válogatás 1995-ből.

Joh. Jos. Prüm: Riesling Wehlener Sonnenuhr Spatlese 2011

Rögtön megüti orrunkat a jellegzetes élesztős-kénesnek ható fülledtség. Ez többeket azonnal leblokkol, mint az várható is volt, pedig ha jól meggondolom messze nem olyan erőteljes, mint egyes régebben kóstolt Prüm-borok esetén. Én mindenesetre rutinosan élvezem a mellette szép sorban megjelenő citrusos-csemegeszőlős-nyári almás gyümölcsösséget az érintésnyi mézzel és pikáns ásványos fűszerességgel. A visszakóstolásra egyébként már jelentős része kiszellőzik a kezdeti kissé áporodott felhőnek. Szájban nincsenek kétségek. Könnyű test, légies, kristálytisztán áttetsző konzisztencia. Sziporkázóan intenzív ízek, színes, zamatos gyümölcskosár, érett citrusok, mandarin, őszibarack, pici kajszi.  Rendkívül zamatos. A közép nem szédítő mélységgel ugyan, de kifogástalanul fókuszált, a lecsengés elég hosszú. A savak halál precízek, a legideálisabb mennyiségben vannak jelen, átjárják és vibrálóvá teszik a kortyot, miközben már fiatalon kiválóan integráltak.  Nagybetűs klasszis moseli riesling, elképesztően jó arányokkal, egyensúllyal, már most harmóniát mutat. 7+ (91-92) 

Joh. Jos. Prüm: Riesling Wehlener Sonnenuhr Spatlese 2009

Itt nemigen érezhető a prümös fülledtség, így szabadabban élvezhető a klasszikus citrusos-szőlős-barackos-zöldalmás-mézes-kőporos-fűszeres illat.  Nagyon hasonló egyébként szájban, nüanszokban van különbség. Egy picit teltebbnek hat az előzőtől, de a légiesség még így is sajátossága. Hasonlóképp tiszta és zamatos. Az ízek intenzívek, de egy leheletnyit kevesebb színnel, mint az előbb. Itt maradunk a grapefruit-os, szőlős, zöldalmás vonalon, nincs az a kajszis-mandarinos beütés, ami oly szépen megbolondította az előzőt. Viszont itt több méz van mellettük, illetve az ásványosság is sűrűbben jelentkezik.  A középen szép strukturális mag, talán egy leheletnyit mélyebbnek is tűnik, szintén precíz, cizellált, de egy lépéssel kevésbé magas, inkább egy csöppet szélesebb és a fordulatszámot tekintve is egy kicsit nyugodtabb savak kísérik a kibontakozását. A lecsengés hasonlóképp elég hosszú , az utóízben viszont egy kicsivel több fanyarság marad vissza.  Igen szép ez a bor is, a klasszis moseli rieslingek minden erényével, de az előző még szebb arányokat és egységességet mutatott. Eléri a 7 pontot. (90)

Joh. Jos. Prüm: Riesling Wehlener Sonnenuhr Spatlese 2003

Kicsit mélyebbnek tűnik az illat, illetve nyújt egy olyan kombinációt, ami engem azonnal megfog.  Még mindig sok gyümölcs, az előzőektől édeskésebbek, kevésbé harsogóak, ugyanakkor az egész mintha valami habkönnyű krémes-karamellás-mézes közegbe lenne ágyazva. Kicsit több a fűszer is, mint eddig és az egész valami nagyon egységes egyveleget alkot. Szájban egy picit nagyobbnak tűnik a test, bár lehet, hogy ezt az érzetet csak a konzisztenciában megjelenő nagyon finom állagú krémesség teszi. Intenzív ízek. Még mindig a gyümölcs dominál, de az illathoz hasonlóan itt is megjelenik az a diszkrét vajkaramella, amivel annyira szépen össze van dolgozva. Nem mondanám komplexebbnek, mint az előzőeket, sőt talán kevésbé is tűnik színesnek, de mindenképp nehezebben szálazhatóan vannak összefonódva az alkotók, illetve a textúra kényeztető simasága ad még nekem némi pluszt a sor bármelyik tagjához mérve is. Szép, tömör mag, gördülékenyen fejlődő korty, nagyon finom állagú, szinte puha, de abszolút cizellált savak kísérik. Nagyon érzékeny egyensúly, érezhetően lágyabb a sor többi tagjától, de számomra mégis úgy marad középen a mérleg, hogy érezhetően egy hajszál képes lenne megbillenteni valamelyik irányba.  Erőben lehetne feljebb, de tulajdonképpen elég hosszú, és így egységes és gömbölyű a történet. 7 és 8 pont között. (92) 

Joh. Jos. Prüm: Riesling Wehlener Sonnenuhr Spatlese 1999

Még itt se nagyon akar érződni a kor, pedig már 14. éves borról beszélünk. Hasonló jellegű, de élénkebb illat, sok citrus finoman karamellizált kiadásban, krémes közegbe ágyazottan, mézes-fűszeres-ásványos díszítésekkel. Könnyed korty, sziporkázó ízek. Friss, harsogó citrusok garmadája, komplex, hosszan szálazható fűszeres rétegekkel. Fókuszált közép, élénk, vibráló, csupa élet savkészlet, szép hosszú lecsengés. Szinte fiatalabbnak hat, mint az előző, illetve itt is megtaláljuk azt a finom tapintatú nagyon enyhén krémes textúrát, ami a fiatalokban még nincs meg. Az egyensúly szilárd és stabil, senkinek nem jutna eszébe megkérdőjelezni a kellő tartást és lendületet. Mégis engem az előző érzékeny harmóniája, tökéletesebb illesztés-mentessége jobban megfogott, de érdemben ugyanott vagyunk. 7+ (91-92)

Joh. Jos. Prüm: Riesling Wehlener Sonnenuhr Auslese Goldkapsel 1995

És akkor felcsavartuk a hangerőt. Sokkal mélyebbről jövő, komplexebb az illat, mint eddig bármelyiknél. Kandírozott citrusok, gyömbér, szegfűszeg és még ki tudja mennyi fűszer, pici füst, méz, narancshéj. Szájban valamivel nagyobb a test, illetve mindenből kicsit több van, de változatlanul könnyed és arányos marad.  Intenzívebbek és összetettebbek az ízek, több réteg, tömörebb, mélyebb a kortyközép, hosszabban, kifejezettebb fókusszal fejlődik a korty, a lecsengés is még hosszabb. Mindeközben a szerkezet sziklaszilárd, a savak penge-precízek, az egyensúly beleköthetetlen, csupa fiatalos vibráció járja át. Pazar. Jó masszív 8 pont. (94)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr625097888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócás 2013.02.26. 08:40:17

Egész jó borokat csinál az ez a "Prüg" :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.26. 09:53:43

Ahétszázát. Jó kis sor. Borok forrása és ára?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.26. 15:58:44

@szenvedély S.: Bott 2010. Analitikailag elég hasonló ezekhez a rieslingekhez, ami nem csoda, hiszen születését is egy rheingaui riesling ihlette. Abszolút helytállt egyébként. Nem jegyzeteltem le, mert már jó néhányszor írtam róla, és most is pont olyan volt, mint legutóbb. Stabil 6 pontos örömbor, sok színnel,gyümölccsel, jellegzetes karakterrel, kellő tömörséggel, hosszal, kissé citrompótlós savakkal. Ez utóbbi inkább a pontozó énemet zavarta, a hedonistát egyáltalán nem.

@akov: A 2011-est még anno a http://www.gute-weine.com-ról rendeltem. 27.50 volt az ára, most kb ezzel ekvivalens forintért megvehető itthon a www.riesling.hu -nál . A 2009-es és 2003-as szintén riesling.hu-tól származik,ezek még egy picit olcsóbbak voltak. Az 1999-est még tavaly rendeltem betársulva Octopus egy angliai rendelésébe, talán Formulawine ?? a neve, már nem emlékszem, 20 font körül volt. Az 1995-ös auslese goldkapsel Ausztriából a Classiswine-ból származik. 60 Euro volt egy 0.75-ös normál palack, nem kevés, de ugyanakkor egy friss évjáratot drágábban kapsz meg.

Szegediszomelijé 2013.02.26. 18:08:43

A helyzet az, hogy meg kell erősítsem, valóban ennyire jó sor volt. Ami elég ritka, egyetlen borra sem mondhattuk, hogy kicsit haloványabb volt. Emelem kalapom.

Bodomi 2013.02.27. 08:31:25

Most azért megemlítem, hogy a magas minőség ide vagy oda, bőven kerülhetett kén is a borokba, másnap reggel kissé nehéz volt a fejem. Nem a mennyiség miatt, ami lecsúszott, nem is más, eü. okból, tehát csak erre kellett gondoljak. Nem nagyon, csak épp annyira, hogy érezzem hatást.

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.02.27. 08:51:34

Kedves Mindenki, szeretném kiegészíteni a Dávid által leírtakat pár részlettel: a Riesling.hu kínálatában jelenleg 5 2011-es Prüm bor érhető el (2 kabinett, 2 Spatlese, 1 Auslese) - részletek a honlapon. Igény szerint be tudok szerezni/hozni néhány korábbi évjáratot is (többnyire a jegyzetben szereplőket..) is a következő készletfrissítésekkel.

Március - április során lesz Mosel évjárat "horizontális" és pl. Prüm vertikális kóstoló is.

Dr. Tar Ferenc - riesling.hu
süti beállítások módosítása