A Borrajongó

Ráspinál

2013. február 05. 06:00 - akov

Franz Weninger és Jandl Kálmán meglátogatása után Ráspinál búcsúztattam a Soproni Borvidéket. Nem számítottam el magam, hisz Ráspinál csak az csalódik, aki nem tudja, mit keressen errefelé. Ha azonban nyitott receptorokkal érkezünk Fertőrákos gasztro-remetéjéhez, olyan multidimenzionális élményben lehet részünk, amelyhez hasonlót nemhogy a szomszédságban, de egészen az üveghegyekig sem találunk. Talán itt készítik a világ legjobb ételeit? Valószínűleg nem. Talán innen kerülnek ki a világ legjobb borai? Valószínűleg nem. És mégis, Ráspinál járni egyszerre jelent klasszis ételeket, kiváló borokat, feltöltődést kínáló eszmecseréket és nem várt meglepetéseket. Ez pedig így együtt egészen más, mint enni-inni valamit egy jó kis vidéki étteremben.

raspi_pince.jpg

Már sötétedik, amikor megérkezünk az eklektikus fertőrákosi portához. Csukott szemmel is eltéveszthetetlen, de ha mégis figyelünk a részletekre, a faragványok és kövek halmazában hamar felfedezhetjük a rendező elvet. Mindenben van valami gondolat, valami kis utalás és a sok gyökeresen különböző dolog mégis valahogy összeáll. Már vár is az első meglepetés, hiszen a bejárat mellett lilatönkű pereszke kacsintgat egy ládából. Hiába járom évek óta a határt utána, gyermekkorom finoman aromás gombáját egy fertőrákosi kapualjban kell megtalálnom. Nem szerepel az étlapon, de errefelé csak kérni kell, és máris átalakul az előétel, én meg ismét tízéves lehetek. Fantasztikus. Egy füst alatt átbeszéljük Ráspival az elmúlt szezon gombászélményeit, bőven került idén vargánya és császárgalóca is a vendégek tányérjára. Ennek örömére szárított vargányából készült levest rendelek, amely elképesztően intenzív, tiszta ízű és tartalmas. A főétel – szintén étlapon kívüliként – fácánsült, általában kerülendő műfaj, de Ráspi kiválóan készíti el. Az egyik legszárazabb hús itt valószerűtlenül szaftos és lédús marad. Kapunk még egy meghökkentően harmonikus és izgalmas túrógombóc-variációt, és – készülve a közelgő Ünnepekre – egy jó adag kísérleti bejglit. Jólesően majszolom, miközben a séf velem szemben ül, időnként gallérja mögül előkap egy barna üvegcsét és bele-belenyal a saját fejlesztésű gyógyszérumba. Szokatlan lehet ez a csúcséttermek pattanásig feszélyezett világában, de Ráspinál minden másképp van.

A pince az étterem része, vagy a pince maga az étterem, a hordó-vendég távolság így a lehető legrövidebb. Ahogy lebattyogunk, átfut az agyamon, hogy filozófiai síkon mennyire sokat, technológiai oldalról pedig mennyire keveset tudok erről a pincészetről. Jártam már itt korábban, de egyértelműen van mit pótolnom. A Ráspi Borászat jelenleg 21 hektár körüli területen gazdálkodik, amellyel már inkább a középbirtokok sorát gyarapítja. A jól ismert, természetességre törekvő borászati filozófiához igazodva a szőlőművelés évek óra organikus szemléletben zajlik. Ehhez az alapot a kén-, illetve réztartalmú szerek jelentik. Kártevő atkák ellen ragadozó atkákat telepítenek a szőlőben. A növény védekezőképességének erősítéséhez barna alga kivonatot és melaszt tartalmazó kondicionáló anyagot alkalmaznak. A hidegen sajtolt, narancsolaj tartalmú lombtrágya szintén a szőlő immunrendszerét erősíti, így egyben segíti a gombás megbetegedések elleni küzdelmet. A lepkehernyók (moly) ellen olykor-olykor Bacillus thuringiensis alapú permetszert (Dipel) szórnak ki, amely tulajdonképpen egy természetes, szelektív rovarölőszer. A szőlőmoly ellen feromon csapdák telepítése is tervben van, de a több tulajdonoshoz tartozó, széttördelt területeken egyelőre nem sikerült a közös fellépést megszervezni.

A borászathoz tartozó területek:

Újhegy: A legjobb terület, összesen 16 hektár tartozik itt a pincészethez. A több különböző korú kékfrankos parcella közül egyik-másik kora a 80-100 évet is eléri. A kékfrankos mellett megfér még a pinot noir, a cabernet sauvignon, a kadarka, a csókaszőlő és némi furmint is gazdagítja a felhozatalt. Az Újhegy egyik aldűlője a 2.5 hektáros, mészköves altalajú Kopár, ahol pinot noir, cabernet sauvignon és keverten ültetett kékfrankos és zweigelt telepítéseket találunk.

Kereszt-hegy: 1.5 hektár, kékfrankos.

Kräftner: 2.5 hektár, leányka.

Savanyúkút: 1 hektár, Balf és Fertőrákos között található, szakcsoportos terület, kb. 30 éves tőkekorral. Cabernet sauvignon.

Warme imfried: 2 hektár. A Spérn Steiner közelében található, nagyon jó terület, de messze esik a pincétől, így nem tudnak energiát fordítani a művelésre, nem szüretelnek innen.

Az utóbbi évek átoltásainak köszönhetően néhány, a borvidéken szokatlan szőlőfajta is lassan belopja magát a Ráspi-szortimentbe. Az átoltások most kezdenek kereskedelmi szempontból is értelmezhető mennyiséget teremni. A Sopron környékén régi-új fajtáknak az Újhegy kolhoz-koncepcióval szelektált kékfrankos tőkéi estek áldozatul. A furmint a Tündér elnevezésű fehér házasítást fogja gazdagítani. A kadarka a Szentesi-féle, apróbb szemű, nem rothadékony klónszelekcióból származik és 2011-ből már fajtabor várható belőle. A csókaszőlő szintúgy Szentesi Józseftől származik, a 2011-es évjárat már egy 500 literes hordót is megtöltött, így felszállhat végre az első soproni csóka.

A cikk folytatása itt érhető el.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr35060293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fiskális 2013.02.05. 09:42:14

Kezdesz enciklopédista lenni. De örömünkre:-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.05. 10:14:46

@Fiskális: Köszi. Bármit is jelentsen ez. :D

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.02.05. 16:07:27

nagyon jó a cucc, nemtom mér kellett félbehagyni, hacsak nem imádod a nyáladzó álkapcsunkból lógó nyelveinket látni...:-D

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.05. 16:22:46

@szenvedély S.: Köszi! Nagyon hosszúnak ítéltem meg, ezért.

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2014.10.08. 14:02:55

A ráspinak tényleg jó borai vannak. Idén közel fél évet dolgoztam nála, és a kedvenc munkálataim között volt a borkóstoltatás! A nagy kedvencem az Electus volt, de a Skadar, a Gneisz, és a Pinot se volt semmi. A 2009-es Shyraza vitte a prímet, amíg a 2006-os Zweigelt válogatása meg lesöpört mindent az asztalról.
süti beállítások módosítása