A Borrajongó

Vega Sicilia látogatás

2012. július 20. 06:00 - akov

Magunk mögött hagyva a modernül szikrázó Aliónt, a Finca Vega Sicilia felé fordítjuk a kocsirudat. Az összefüggő területet alkotó, mintegy 1.000 hektáros Vega Sicilia farm csak 15 kilométer innen a Valladolidot és Peñafielt összekötő főúton. A hatalmas birtok régi és új épületei szinte észrevétlen bújnak meg az út menti fák mögött, csak egy apró táblácska jelzi: van itt valami nem hétköznapi.  Nincs sok idő a botanikus kertnek is beillő buja vegetációt, a szökőkutat és a másfél évszázados épületeket bámulni. Javier Ausás főborász rögtön terepjáróba terel minket és máris indulunk a szőlő felé. Miközben gurulunk, ismét van időm magamban hálálkodni és feldolgozni azt, ami már kész tény: bejutottunk a Vega Siciliához! Hogy miért érdekes ez? Mert vitán felül Spanyolország elsőszámú és a világ egyik legpatinásabb csúcsbirtokán járunk. Ráadásul, a Vega Sicilia arról is ismert, hogy vastag kapui zárva maradnak a látogatók előtt. Exkluzív, több részes tudósítás következik tehát a megközelíthetetlen spanyol legendáról.

vega-sicilia.jpg

Tovább
3 komment

Kreinbacher: Kőkonyha 2009

2012. július 19. 06:30 - drbarta

Érett, kortalan, de vonzó illat, mézes-sós-puncsos-gesztenyés díszítések. Viszonylag nagy testű korty, puha, krémes konzisztencia. Telt íz, az illathoz hasonlóan kortalan karakter, érzékelhető palackbukéval, hordófűszerekkel, ásványossággal. Korrekt anyagmennyiség a kortyközépen, inkább széles, de azért kellően gerinces savak kísérnek. Precízségről, cizellált tömörségről nincs szó, inkább olyan lazán hömpölygős a korty, de az alkotói a helyükön.  Közepesnél hosszabb lecsengés. Az utóízben kissé kilógó, de azért nem kellemetlen tapintatú cserességgel búcsúzik. 6 pont megvan.

Szólj hozzá!

Riesling-rovat VIII.

2012. július 18. 06:30 - drbarta

DSC_1008.JPGBaron Knyphausen: Riesling Erbacher Marcobrunn Grosse Lage 2010

Tavasszal hoztam magammal Rheingau-ból. Akkor nem tudtam kóstolni ezt a tételt, pedig erre voltam a legkíváncsibb a szortimentből. Ez az esemény óta ugyanis érdekel az ominózus terület. (Marcobrunn)

Zárkózottan induló, majd szépen nyíló illat. Érett, vastag, húsos őszibarack, grapefruit, méz, gyógynövények. Közepesnél nagyobb test, intenzív, telt ízek, vaskos, harapható gyümölcsösség, a kortyközépre is még jócskán tartogatva koncentrációt. Enyhén krémes konzisztencia, tömör mag, elég hosszú lecsengés. Élénk, magas, fajsúlyosan vastag savak, nem mondhatni vibrálónak, de kiválóan vezetik az ízeket, élettel és gerinccel töltik meg a gazdag kortyot. Robosztus, de egyedi tétel. Kis szépséghiba, hogy a savak a végén önállósulnak, a finis kissé 2010-esen savanyúcukorkás. Ez miatt 6+, de lényegesen több van benne. (88-89)

 

Prager: Riesling Smaragd Achleiten 2011

Ezt a bort talán már nem kell bekonferálni. Írtam már jónéhány évjáratáról, mindig tetszett.

Citrusok, zöldalma, fehérhúsú őszibarack az illatban. Később egyre jobban ásványosabbanak hat fogpasztás-kőporos jegyek révén. Szájban közepes, vagy egész picit nagyobb test, mindenképp nagyon arányos. Harsogó, hűvös karakterű gyümölcsösség, finom, de átható mineralitás, letisztult, azt lehet mondani tipikus karakterű. Mély, intenzív indítás, majd precíz, acélos, cizellált savak kísérik a szépen fókuszálódó kortyközépi tartalmakat, jó hosszú lecsengés. Csiszolt felszínek, rendkívüli tisztaság, szép egyensúly, feszes elegancia, az érezhető fiatalság mellett is remek az alkotók egysége. A korábbi évjáratok alapján talán melegebb, direktebb borra számítottam, de a klasszis szinthez nem férhet kétség. 7+ (91-92)

Szólj hozzá!

Losonci: Úrráteszi olaszrizling 2011

2012. július 17. 14:00 - drbarta

DSC_1006.JPGAlmás-birses-vaníliás illat. Közepesnél nagyobb test, krémes konzisztencia. Viszonylag telt ízek, fehérhúsú gyümölcsökkel, édes fűszerekkel, közepesen, vagy attól leheletnyit hosszabb lecsengéssel. Elég sűrű szövés, kétségtelen anyag-jelenlét, viszont a szélesebb, szétterülősebb savak végett nem érzem igazán fókuszáltnak, mégha az egyensúlyt fenn is tartják. Tisztaság, sima felszínek, de ez mellett is kicsit nehézkesnek tűnt. Több napon keresztül fogyasztottam, volt, hogy 5-höz, volt, hogy 6 ponthoz éreztem közelebb. (85)

Szólj hozzá!

Királyudvar: Ilona-cuvée 2008

2012. július 17. 06:30 - drbarta

 

A tavalyi év egyik legemlékezetesebb édes bora volt számomra. Itt és itt már írtam róla.  Múltkoriban történt, hogy vendégeimet szerettem volna valamivel jól elkápráztatni, ami jó alkalomnak bizonyult, hogy egy év után újra ránézzek.

Aszalt kajszi, aszalt citrusok, mangó, banán, sütőtök, méz. Mélyről jövő illat. Szájban telt korty, rendkívül intenzív ízek, színes gyümölcskavalkád, zamathegyek. Jelentős édesség, de a lendületes citrusos savak végett fürgén mozog a korty, ehhez még hozzátesz a minimálisan, de kétségtelenül jelen levő co2 is.  A kortyközépen újabb és újabb rétegekben érkeznek az ízek, nagyon hosszú a lecsengés. Összességében remek egyensúly, viszont még mindig fiatalosan rakoncátlan egység. Hatalmas anyag, a 8 pont továbbra is megvan nálam.

4 komment

Alión látogatás

2012. július 16. 06:00 - akov

Az egész napunk borzalmasan összesűrűsödött. Bodega egy, bodega kettő, bodega három... Mindenhová oda kellene érni, minden percre ki van számítva. Ráadásul a borvidék nem kicsi, simán 50 kilométer távolság is lehet két termelő között. Tiszta ideg vagyok, hiszen nem akárhová megyünk látogatóba. Óriási tiszteletlenség volna elkésni egy olyan helyről, ahol nem fogadnak látogatókat és minket mégis szeretettel várnak. Nagyon kellemetlen lenne sűrű elnézéseket kérni éppen a Vega Sicilia főborászától! Ezt nem vállalom!

ferm_1.jpg

Tovább
4 komment
süti beállítások módosítása