Rioja és Ribera del Duero után következzen egy kis ízelítő Priorat boraiból. A borvidék általános jellemzőiről például itt és itt juthatunk információhoz, bejegyzésemben a kóstolt tételekre koncentrálok. Nem volt pofonegyszerű még öt bort sem összeszedni a piciny vidékről, de azért sikerült. Nagyon szép borokat kóstoltunk, és akárcsak az eddigi tesztek alkalmával, ezúttal is sikerült kiemelkedő tételbe is belefutni, amely pontosan megmutatta miért lehet Prioratot szeretni:
L’ Agnet: Priorat 2008.: A borvidék két legfontosabb szőlőfajtájából, garnacha-ból és carigñena-ból készült, az arányokat nem tudom sajnos. Közepes bíborszínű. Kissé visszafogott illat, érett pirosbogyósok, minimális hordós aláfestés. A vártnál koncentráltabb, testes korty, gyümölcsös-ásványos jegyek, hordóból származó édesfűszerek. Megfelelő mennyiségű, frissességet biztosító érett sav, közepesnél kevesebb, érett, finomszemcsés tannin. Közepesen hosszú lecsengés, sajnos kissé égető alkohollal. Erős 5 pont. $28
Ardévol: Anjoli 2009. 10 hektáros családi pince. Csak érdekességképpen írom le, hogy – amennyiben igaz a történet - pár száz év borkészítés után a múlt század közepétől a borászkodás helyett mogyorótermesztésből éltek, majd alig húsz éve tértek vissza a rendes kerékvágásba és folytatták a szőlőművelést. Nem semmi. A bor 40%-a garnacha, a maradék 60% egyenlő arányban cabernet sauvignon, merlot és syrah. Sötét bíborszín. Közepesen intenzív illat, friss pirosbogyósok, fahéj, szegfűszeg. Nagytestű bor, ízben a pirosbogyósok mellett karakteresen jelen vannak a hordós aromák (édesfűszerek), kicsit újvilágias. A szerkezet nem kiemelkedően bonyolult, de belekötni sem nagyon tudok. Érett és elegendő mennyiségű sav és tannin, magas, de nem túlzó alkohol. Megfelelő gazdagság, szerkezetben és mélységben azért sokkal többet is nyújthatna. WE és WS 90 pont. Nálunk 6 pont. $26
Mas Martinet: „Menut” 2009.: Az előzővel összevethető méretű családi pince. Ez az alapboruk, garnacha, carigñena és merlot házasítása. Sötét bíborszínű. Az első borhoz hasonlóan kissé visszafogott, tisztán gyümölcsös jegyek (piros ribizli, málna, vörös áfonya), éppencsak érezhető hordó (állítólag kizárólag új, közepesen égetett francia hordót használnak). Koncentrált, gömbölyű korty sok-sok friss gyümölccsel, visszafogott hordós jegyekkel. Jelentős mennyiségű szuperérett selymes tannin, tökéletesen elegendő érett sav. Abszolút gyümölcsorientált, szép bor, egyensúlyos, szerethető. Hatalmas mélységeket itt se keressünk, de mindenképp az ajánlott kategória. 6 pont. $26
Altos el Convento: Priorat 2007.: Garnacha és carigñena házasítása, 7:3 arányban. Közepes rubinszínű. Közepesen intenzív illat elsősorban primer gyümölcsösséggel, de a korábbiakkal ellentétben finom érlelési aromák is előbukkannak. A hordóhasználat itt is remekül eltalált, a hordós jegyek csak finom fűszeres díszítésként, diszkréten jelennek meg. Közepesnél teltebb korty, lényegében minden tekintetben rendben van: tiszta, alapvetően gyümölcsös, közepes mennyiségű érett sav és tannin, remek egyensúly. WE 90 pont, nálam az előző kettővel egy súlycsoportban, tehát 6 pont. $24
Terroir al Limit: Terroja: 2008.: Ugyancsak garnacha és carigñena alkotja, kizárólag öregtőkék gyümölcséből szűrték. Közepes bíborszínű, kifejezetten fiatalnak tűnik. Eleinte visszafogott, de kissé melegedve szépen kibontakozó illat, a határozott ásványosság mindent visz, a háttérben friss pirosbogyósok, a hordót leginkább csak sejteni lehet. Nagyon koncentrált, de gömbölyű korty, az illathoz hasonlóan minerális-gyümölcsös. Sok tannin, sajnos kicsit tapad is, tökéletesen eltalált, érett sav. A jelentős koncentráció ellenére abszolút nem nehézkes, remek tartása és valószínűsíthetően jelentős érlelési potenciálja van. Kifejezett mélység, denz, fókuszált kortyközép, tanítanivaló szerkezet. Nagyon elegáns, komoly bor, kicsit a tanninok adstringenciája rondít bele az összképbe. Erős 7 pontos bor, lehet a nyolcat sem kéne sajnálni tőle. $64