A Borrajongó

Szentesi 2012

2012. október 25. 06:00 - akov

A Szentesi Pince idei szüretét bemutató posztom után most jöjjön a pincetechnológia és vele párhuzamosan a már kierjedt borok bemutatása. Amikor augusztus végén egy ismerős borásznál jártam és meséltem neki, hogy Szentesihez bekéredzkedtem a pincébe, kb. ez a párbeszéd játszódott le köztünk:

„– A Jóskához?

– Ja. – mondom.

– Ott nem fogsz sokat tanulni.

– Mi? – ült az arcomra a kérdőjel.

– Hát a Jóska nem sok mindent csinál a pincében. (röhögés)”

ballonok2.jpg

És tényleg. Pár héttel később magam is láthattam, hogy a Szentesi borok – ahogy mondani szokás – a szőlőben készülnek el. Amit az évjárat, a szőlészeti munka és a szüreti időpont megválasztása adott, azzal lehet gazdálkodni a pincében.  Ha valamit év közben elrontottál, kedves barátom, itt nem számíthatsz a boripari korrekciókra. Nemhogy a „rivörz ozmó”, de még a mindennapi fajélesztő és tápsói sem tehetik be lábukat e pincébe. Ennek – bármily furcsa – előnye is van. Az évjáratot, a fajtát és a termőhelyet respektáló „hiteles” boron túl már nem kell sok időt eltöltened a pincében. Ahogy magában erjed a must és maga regulázza magát borrá, lesz időd elgondolkodni, mit is kéne jövőre másképp csinálni.

Ennyi elég is, nézzük a borokat. Az első részben a fehér fajták idei teljesítményéről számolok be. A borok természetesen nem készek, így bármilyen előzetes fogyasztói következtetést levonni teljességgel felesleges.

Zengő

Kezdjük talán a zengő fajtával, amely a pince alapborait, illetve az esetleges fehér házasítások alapját is adhatja. Ahogy már írtam, a zengő egy magyar keresztezés, felmenői az ezerjó és a bouvier. A zengő bogyóhéja viszonylag vastag, tanninban gazdag és rendesen keserű. Ezeket a tulajdonságokat a szélsőségesen meleg és száraz évjárat csak felerősíthette. A keserű aromák miatt ennél a fajtánál a héjon áztatás merőben dőreség, így itt a héj és a must leggyorsabb elválasztására alkalmas egészfürtös préselés a jó döntés. Érdekesség, hogy a zengő mustja rövid oxidáció után teljesen narancssárgára színeződik, tisztára mintha répalével lenne dolgunk. A must minimális kénezést követően műanyag kádakban landolt, majd egy 24-48 órás ülepítés után a szintén műanyag erjesztőkbe került.

Zengő Öcsi 2012

Erőteljesen virágos, grillázsos és karamelles illat (a Gazda szerint ez zengő fajtajelleg), fehér húsú őszibarack. Kóstolásra is grillázsos, már szárazra kierjedt, elég testes, fehér húsú gyümölcsösséggel, jó savval és a héjból származó kesernyével a végén. Meglep, hogy már szinte letisztult a bor, a kénességnek hűlt helye, csak a tiszta ízek maradtak. Nagyon tetszik.

Zengő Bátyus 2012

Őkelme némi lemaradásban van, még narancsos színű, átlátszatlan. Illata fülledt, zárt és kénes, de ott bujkál a virág, az alma és a zöldalma. Még van benne cukor, még murcis a hangulata, de már most jól látható borszerűbe hajló jövője. Jó sava van, alapvetően a szőlő ízei határozzák meg, nagyon zamatos és igen jó arányokkal bír. Remek. Éljen a zengő! Erjedés után nagyméretű, már korábban több évjárathoz felhasznált Stockinger hordóban folytatja karrierjét.

Rajnai rizling

A rajnai a másik fehér fajta, amelyből évről évre egy tisztesebb mennyiség kerül palackba. Feldolgozása megegyezik a zengőével, azaz egész fürtös préselésen, ülepítésen, majd műanyagban történő erjesztésen megy keresztül. Érdekesség, hogy a rajnai borának klasszikus jegyei sem a szőlőben, sem a mustban nem fedezhetők fel, azok – úgy tűnik – erjedéskor alakulnak ki. Ezért játszhat kulcsszerepet egy esetleges fajélesztős erjesztés a vélt fajtajelleg erősítésében.

Rajnai Rizling Öcsi 2012

Illatát még uralja a kén, a termálvizes karakter szinte minden illatot elmaszkol. Nagyon zamatos, még jócskán van benne cukor, szép virágok, fehér húsú gyümölcsösség, nagyon jó arányok, tiszta ízek és hosszú lecsengés jellemzik. Természetesen mustos reflexek még bőven felfedezhetők. Itt is érezhető némi cseres kesernye, de nem kell megijedni, ennek egy jó részét majd az idő szortírozni fogja.

Rajnai Rizling Bátyus 2012

Fülledt illat, átszűrődik némi fehér húsú őszibarackra és körtére emlékeztető aroma. Még nagyon édes, valamiért az Öcsinél lassabban forrt, szinte must állapotban van. Emiatt a szőlős-murcis aromák jellemzik. A jó sav azért így is érezhető már, ez is kissé cseres, de nagyon finom és szép hosszú a lecsengése. Szintén nagyméretű Stockinger hordóban folytatja.

Rajnai Rizling Bátyus préslé 2012

Érdekességként írom csak le a törköly lazítása, majd ismételt megnyomása után nyert préslé jellemzőit. Vicces, de illata már tisztább és jellemzőbb a fajtára. Fehér húsú őszibarack és körte, virág és valami kis sonkás füstösség jellemzik. Kóstolásra őszibarackos leginkább, elég sok benne még a széndioxid. Van sava rendesen, sőt eléggé rusztikus és cseres is az előzőkhöz képest.

ballonok.jpgZöldveltelini 2012

A pázmándi zöldveltelini több mint ígéretes. Bizton állíthatom ezt a 2011-es tartályminta ismeretében. A Gazda szerint a veltelini akkor jó, akkor mutat szép aromákat, ha előbb szedik, és nem hagyják túlérni. A pincénél a zöldveltelini az egyetlen fehér fajta, amely rövid (48 óra) héjon áztatást kap. Erjedés közben már lehetett érezni az ebből származó cserességet és az ezzel járó kesernyét. Elképzelhető, hogy az idei szárazság miatt megvastagodott bogyóhéjnál ez hosszabb volt a kelleténél.

Egészen szépen letisztult már, igazán borszerű minden szempontból. Tiszta, már most fajtajelleges illat jellemzi, zöldalmás, golden almás, virágos és citrusos. Jó egyensúlya van, kóstolásra is a fajtajelleg tűnik fel elsőként. Vannak azért még murcis felhangok is, de rettentően hamar borszerűvé változott. Az alkoholt picit magasnak érzem. A cseresség és a kesernye is érezhető, igaz a korábbi kóstoláshoz képest nagyon jelentősen csökkent a mértékük. Micsoda átalakulás!

Szürkebarát 2012

A szürkebaráttal belépünk a mikrotételek doménjébe. Innentől minden fehér fajta feldolgozása a zúzás-bogyózás utáni préseléssel, majd az ezt követő ülepítéssel történik. Az erjesztés az adott fajtánál szüretelt mennyiségtől függően különböző méretű üvegballonokban zajlik. Jelen szürkebarátunk a héjból kioldódott színagyagnak köszönhetően enyhén pirosas. Nagyon szürkebarátos, tiszta, fehér húsú őszibarackos. Kóstolásra is tiszta, ízletes és zamatos. A sav érezhetően visszafogott, de ennek ellenére is nagyon szerethető. Lehet ezt így kéne meginni! :)

Vörös Dinka 2012

Még mézédes, valamiért lelassult és talán meg is állt az erjedés. Ilyenkor az ülepítésből visszamaradt durva seprővel lehet az élesztőpopulációt felturbózni. Persze ettől függetlenül finom, tiszta és zamatos.

Lisztes, fehér góhér, zöld szilváni és piros szilváni („cuvée I.”)

Pár tőkéről, egybe szüretelve találkoztak össze ezek a korai fajták. Illata nagyon tiszta, őszibarackos, szőlős és még murcis, de valami elképesztően finoman illatos-virágos és közben nem társul semmiféle közönségességgel! Még bele sem kóstoltam, de már akkor nagyokat nyelek. Száraz, nagyon zamatos és tiszta, eszméletlen jó savval, már most érezhető egyedi aromatikával, amely a virágokra és a fehér húsú gyümölcsökre épül. Közben még szerkezetre is rendben van. Ki gondolta volna az „alávaló” hangzású nevek alapján? Pofátlanul jó! Egyértelműen az est bora.

Egyelőre ennyi. Az biztos, hogy nincs mit szégyenkezni, a fentiekből rossz bor már nem lehet. Igaz, a nüánszokról, azaz a sav-alkohol-cukor és egyebek egymáshoz viszonyított finomságairól majd később lehet érdemben nyilatkozni. Most minden tétel egy jó darabig pihen és finomseprőn marad. Ahogy hűl a pince, szépen tisztulnak és ülepednek. A fehérek sora persze itt nem ér véget, ennél azért bonyolultabb a Szentesi Pince. A kései fajták, a furmint, a hárslevelű, az olaszrizling és társai csak nemrég kerültek ballonokba, így kóstolásuknak nincs sok értelme. Idén a zengőből is készül majd egy kései, részben betöppedt változat, már ő is biztonsággal megérkezett a pincébe. Igaz, a munka dandárja befejeződött, a hihetetlen átalakulásnak azonban még nincs vége. Most az időnél a főszerep, csak tegye a dolgát szép csendesen.

(A következő részben a kierjedt vörös borokról fogok beszámolni.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr584868358

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.10.26. 10:03:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása