A Borrajongó

Ismét egy remek burgundi pinot

2012. augusztus 24. 06:00 - drbarta

Múltkori burgundi kóstolónkon fontos tanulság volt számomra, hogy érdemes szétnézni kevésbé felkapott appellációkban, és bele lehet botlani határozottan jó vételekbe. Marsannay pont megfelelő erre a célra, gyakorlatilag közvetlen határolja északról  a rendkívüli jelentőségű Gevrey-Chambertin-t, ugyanakkor jó nevű termelők dűlőszelektált tételei töredékáron hozzáférhetőek, mint a nagy nevű szomszédos körzetben.

DSC_0298.JPGDomaine Bart: Marsannay Les Champs Salomon 2009

Tiszta, jellegzetes burgundi pinot-illat. Friss málna, ribizli, meggy, mellette földes-krétaporos díszítések. Később sáfrányos-köményes-ánizsos fűszeresség hangsúlyozódik némi finom pörkölési aromajeggyel is kiegészülve.  Elég komplex, szépen változik is a pohárban, ugyanakkor annyira nem mélyről jövő. Közepes testű korty. Letisztult, ideális érettségű, élénk piros bogyós gyümölcsös ízek, harapnivalóan betöltik a szájüreget. Az ízek koncentrációja még a kortyközépen is elegendő mélységet ad, mellette plusz izgalmakat biztosít a savak cizellált játéka. A korty így teljesen tartalmas érzetű, anélkül, hogy kiemelkedően sűrű szerkezeti magja lenne. A tannin közepes, finomszemcsés, jól integrált. Magas, elegendően feszes, mégis kerek szerkezet. A lecsengés közepesnél valamivel hosszabb, az egység és egyensúly kiváló, az utóíz tiszta, a friss gyümölcsök kellemesen fanyar emlékét őrzi. Nagyon jóízűen fogyasztottam, 20 Euroért nagyon rendben van, szerintem számos 30-50 Euro környéki premier cru szintjén lehet.  6 és 7 pont közé gondolom. (89)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr464727114

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.08.24. 13:15:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2012.08.24. 07:47:32

"a kevésbé felkapott" appellationok Burg-ban tényleg meglepetéseket tartogathatnak. két fontosabb szempontot érdemes azért szem előtt tartani: melegebb évjáratokban és/vagy kiemelkedő birtok tud megbízhatóan érdekes bort termelni ezekről a helyekről.
süti beállítások módosítása