A Borrajongó

Titánok harca

2012. július 27. 06:00 - drbarta

DSC_1009.JPG

Múltkoriban szinte szemrehányást kaptam egy kedves olvasótól, hogy még nem kóstoltam Szepsy-mester 09-es Szent Tamását. Tulajdonképpen igaza van. Már legfőbb ideje volt.

Annál is inkább, mert a szűk társaság már valami nagy durranásra vágyott. :) Elég volt abból, hogy nyáron fröccsözni kell, elég a sok tiszta, korrekt, szomjoltó italból! :) Jöjjön végre valami komoly!

Mivel a Szent Tamás azért túl grandiózusnak ígérkezett ahhoz, hogy csak úgy estére megbontsuk, szemináriumot kellett ülni hozzá. A koncepció nem túl szövevényes, rakjunk még mellé egy-két hasonló kaliberű versenyzőt itthonról és külföldről egyaránt. Fajta, évjárat nem számít, csak nagyon komoly legyen, és máris adott minden körülmény egy hedonisztikus  hangulatú kóstolóhoz, melynek keretében meg tudjuk nézni rendesen, hogy hol is helyezkedik el az említett bor.

Íme:

Demeter Zoltán: Lapis furmint 2008

DSC_1013.JPGMély illat érett trópusi gyümölcsökkel, banánnal, mangóval, mézzel, tejszínnel. Nagy test, krémes, sűrűn folyó konzisztencia. Telt, mély ízek, a kortyközépen is még szép rétegzettséggel követik egymást, ugyankkor szerkezetileg nem mondanám igazán tömörnek, vagy fókuszáltnak, a gazdagság inkább hömpölyögve éri el az egyébként tekintélyes hosszúságú lecsengést.  A savak fajsúlyosak, szélesek, lüktetve kísérik az ízek rétegeit. Az utóízben ugyan nem zavaró, de azért nem tökéletesen integrált cserességet érezhetünk, illetve az alkohol is kicsit melegít. Gördülékeny, de nem tökéletesen illesztés-mentes a szerkezet. Az apró kritikai észrevételek mellett is egy igen komoly anyagról van szó, és ami ettől is fontosabb, feltétlen örömbor volt valamennyi résztvevő számára. 7 pont. (91)

 

Szepsy István: Szent Tamás furmint 2009

DSC_1016.JPGNémi kénesnek ható fülledtség köszön ránk elsőnek, amivel egyesek nehezen tudtak barátkozni. Persze érződik mögötte az érett gyümölcsösség is, a karakteres ásványosság, némi füstösséggel és egyáltalán a kivételes erő ígérete. Szájban lenyűgöző. Nagy test, sűrű, krémes konzisztencia. Igen intenzív, mély ízek, vastag harapható gyümölcsösség, sajátos sós-fogpasztás-kőporos minerális rétegek, némi toastos hordófűszeresség. A kortyközép nagyon sűrű, szinte szűnni nem akar benne az anyag, elsőre meg is szédít a mélysége, a lecsengés nagyon hosszú. A savak vitális lüktetéssel kísérik az eseményeket, fej-fej mellett a többi alkotóval. Az egység is szép, ennyi tartalom mellett belefér, hogy itt-ott vannak kitüremkedések a felszínen, amúgy fiatalosan. Talán a legkomolyabb hazai száraz fehér eddig, nagyon kíváncsi vagyok a fejlődésére. Masszív 8 pont, de kerülhet még feljebb. (93-94)

 

René et Vincent Dauvissat: Chablis Grand Cru Les Clos 2007

Elképesztő nemzetközi pontokkal bíró tétel. Burghound 95, Wine Advocate 95, Wine Spectator 95, Bettane&Dessauve 19, Int. Wine Cellar 96, Cellartracker 94.6, 10 jegyzet átlaga alapján.

DSC_1015.JPGKissé zárkózott az illat, de rendkívül tiszta. Kortalan gyümölcsösség, krétaporosság, fehér virágok és nagyon minőségi, diszkrét vajas-krémesség szálazhatatlan elegye. Szájban közepesnél teltebb, izmos test. A sorban először érezzük, hogy nem a súly az első gondolat a korty szájba vétele után. A szétszedhetetlen szerkezet viszont engem teljesen megfog. Dinamikus, cizellált, acélosan precíz savgerinc vezeti a történéseket, az újabb és újabb impulzusok során folyamatosan összefonódik az összes alkotó, a felszínek és illesztések tökéletesen csiszoltak és simák. A konzisztencia könnyed, finoman krémes. A kortyközép sűrű, nagyon fókuszált, hosszan bontakozik. Mellette nincsen lehengerlő ízkavalkád, nincsennek színek, nehéz egyáltalán aromajegyeket gyűjteni. Semleges gyümölcsösség fehérhúsúakkal, citrusokkal, némi krétás-köves-sós mineralitás. A szerkezet a főszereplő, sterilen, a maga hibátlan valójában. Érdekes lenne jó néhány évre magára hagyni, és újra megnézni. A struktúra bőven bírná, az idő viszont feltehetőleg jótékony komplexitással ajándékozná meg.  Újra kóstolva a többi borral azért úgy tűnik, hogy a Szepsy és a Prager egyszerűen  egy osztállyal feljebb játszanak, a Demeter Lapis  viszont a nagyobb test, és gazdagabb ízkép mellett is kissé szétterülősen lazának hatott ennek a fókuszáltsága mellett. 7 és 8 pont között. (92), a többieknél általában nem jutott eddig.

 

Prager: Riesling Smaragd Klaus 2009

DSC_1014.JPGEz legutóbb hatalmasat durrant nálunk. Azóta beszereztünk néhányat egy másik forrásból, most kíváncsian vártuk, hogy megismétlődik-e a csoda.

Érett, szinte túlérett citrus-félék, narancshéjas pikánsság, sajátos ásványosság. Szájban robban. Közepesnél alig nagyobb test, az intenzitások viszont félelmetesek. Gyümölcsös-minerális ízrétegek, és ismételten csak az az áll-leszakító élmény, hogy egyszerűen az egész bor képtelen véget érni. Újabb és újabb impulzusok, savak, ízek, fókusz. És még mindig, még mindig…és még mindig. Döbbenet! Kis co2 is fokozza a vibrálást, bár ilyen cizelláltság mellett nem hiszem, hogy kulcskérdés lenne.  Ugyanakkor pici nüanszokban mégse ugyanazt nyújtja mint legutóbb. A kimeríthetetlen erő megvan, de múltkor mégis áttetszőbben tiszta volt, illetve az egység terén is még harmonikusabb emlékeim vannak. Volt olyan érzésem,mintha ennek a palacknak egy kicsit viszontagságosabb lehetett volna az előélete, mint a legutóbbinak, persze kicsit non-szensz ilyeneket mondogatni egy ekkora élményborról.  Magabiztos 8 pont, de most nem merült föl a kilences lehetősége. (93-94)  

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr754678714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.27. 07:30:10

a Szent Tamásból birtoklok én is, de akkor még marad a dugó. : )

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.07.27. 07:36:06

Jó poszt volt, kiegyenlített mezőnnyel.
Aztán megnéztem a Chablis árát a wine-searcher-en és majdnem leestem a székről, egyedül annyiba kerül mint a másik 3 együtt.. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.27. 09:50:14

@ungert: Hát, ha ebben az életben azt az egy palackot gondoltad abból a borból, ami az ára miatt teljesen érthető, akkor pár évet nyugodtan várhatsz még vele. Mindenesetre már most is nagy élmény.

@rszabi: Szerintem nem túl kedvező adatot találhattál, én tavaly Párizsban 50 Euroért vettem. Ez egy kicsit normálisabb árfolyam mellett nagyjából a Szent Tamásnak az ára (lenne).

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.27. 10:03:34

@drbarta: hát igen. az biztos, hogy ez nem az a tétel, amiért a kocsmából hazafelé tántorogva kiadom a pénztárcámban fellelhető összes maradék aprót.

már csak az a kérdés, hogy meddig tudok ellenállni a csábító kísértésnek.. : )

beragadt 2012.07.27. 12:52:35

Összefutott a nyál a számban miközben olvastam, de jó hogy péntek van

kegyetlenkirály 2012.07.27. 13:11:22

Olvasni is öröm volt ! :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.27. 13:57:00

Jó sor lehetett. A Szepsy száraz borok "kénessége" sokakat zavar, néha kifejezetten rámegy a borra. Volt már ezen a blogon is diskurzus erről.

Április végén, amikor utoljára Szepsy-nél jártam, felvetettem neki ezt, mondván "sokan panaszkodnak", hogy "túl vannak kénezve" a borok.

Szepsy erre azt mondja, hogy bármi is az, de nem túlkénezés miatt van, hiszen ő kevés ként használ, a megengedett kb. fele van a száraz boraiban. Pontos számra nem emlékszem, de max. 90-100 körüli teljes kénről beszélt talán. Szerinte az almasav bomlásból származó illatokat szagolhatja valaki kénnek.

Szerintem redukció is lehet simán, hiszen ilyenkor vagy 15-20 különféle fura aroma is keletkezhet a borban. Nem tudom általában, hogy a furmint hajlamos-e redukcióra.

Szegediszomelijé 2012.07.27. 14:02:58

@kegyetlenkirály: Hidd el, végigkóstolni is:-)

Tényleg igen elégedettek voltunk, nem volt hiányérzetünk! ASzepsy illatban szinte büdi volt, de egyrészt nem régi palackozás, másrészt szellőztetés nem ártana. Ám a korty tényleg tanári, nekem az ízek és rétegek sokasága mellett a felépítése volt nagy élmény: nem orrbaverő kezdet, viszont a korty levonulása tk. egy felvonulás, egyre erőteljesebb, egyre több és sokrétűbb, folyamatosan növekvő érzés, fáradhatatlan matéria.
Sok beszédnek sok az alja: jó volt ez na!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.07.27. 23:33:43

@drbarta: nem hiszem, hogy beszélni fogok még erről, de hiányolom a 10 pontot! :-D
másrészt elképzelni nem tudom, hogy tud valaki ilyen részletes leírást adni a borokról. most egy ideig megint nem indítok boros blogot...:-)

viszont a rajnai lelőhelye érdekel... ott, ahol az előződurrrrrrrrrrrrrrranás linkjei mondják?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.28. 07:11:41

@szenvedély S.: Köszi! Indítsál csak blogot, engem érdekelne :) Jönnék kommentelni, hogy ez meg az szerintem nincs is annyi pont :)

Az előző Klaus Bécsből a Vinothek St. Stephan-ból származott. Már egész biztos nem lehet ott kapni, de ami jó hír a frissen kijött 2011-es is kb. épp ekkora anyag. És mivel most került a piacra, feltételezhetően a palackok se szórnak még annyira.
Ugyan néhány euroval drágább, mint a 09-es volt, de szerintem így is bőven megéri.

shiraz 2012.07.28. 12:58:08

előre borítékolható, hogy ezen a szinten a 08-ast megelőzik a 09-esek.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.28. 13:54:57

@shiraz: A DZ Lapisok közül szerintem a 08-as jobb, mint a 09-es

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.07.28. 14:41:45

@drbarta: na hogy ne legyél úgy elanyátlanodva a DZ Lapis véleményeddel egyetértek!:-)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.07.28. 14:43:52

apropo. hallott már valamelyikőtök Szepsytől bármilyen 11-es bor piacra kerüléséről?

bukovics 2012.07.28. 20:30:40

@ungert: már csak olyan 3 hónapot

shiraz 2012.07.30. 13:12:25

@drbarta: nem kell mindig egyetértenünk :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.08.01. 09:35:11

Szepsyt én akár egy nappal korábban bontanék, meg sem rezdülnek eddig tapasztalataim szerint, és sosincs problémám az illatal. De 3-4 óra is elég.

@shiraz: Azt képzelem néha, hogy Szepsynél egyébként is meg fogják előzni, de persze 09-est még alig láttam.

@szenvedély S.: lol. Tényleg indíts blogot, élményszámba megy :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.08.01. 14:45:41

@Szomjas Gödény: kösz, de most, hogy a nagy nevek is visszatérnek a blogolás világába, nagyjából egy lennnék a jópár előélet nélküli blogolóból.

ráadásul most, hogy idekint fogynak a készleteim, egyre kevesebb magyar bort iszom és engem pl nem érdekel, hogy számomra nem elérhető vagy drága külföldi borokról mit írnak a többiek. (sajnos még a Vega Sicilia sorozatot sem volt erőm végigolvasni, ráadásul elkezdeni aztán meg abbahagyni sincs nagyon értelme).

egyedül azt látom jó lehetőségnek, amit az Ausztráliában élő kolléga tett: egy évig keresni a jó borokat, majd hazamenni és lekóstoltatni. aztán majd mások írnak a különlegességekről...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.08.01. 14:48:53

OFF: segítséget kérek!

ismertek olyan komoly borszállítót, aki Magyarországról IS szállítana ki csomagokat és mondjuk nem olyan horror áron, mint pl. a bortársaság???

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.08.01. 23:23:41

@szenvedély S.: Bocs, csak annyi, hogy ezeket a hosszú posztokat nem azért írtam, hogy bárkiben is drága borokra irányulú kielégíthetet vágyat keltsek. Koránt sem. Azt próbáltam leírni, hogyan lehet kiemelkedő bort csinálni, hogyan kell ezt a bizniszt marha jól vinni.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.08.02. 14:58:26

@szenvedély S.: Azt is lehetne hogy hazahoznál időnként érdekes borokat kintről, cserébe meg kapnál egy pakkot az itthoniakból.

117 2012.08.07. 18:59:15

@szenvedély S.: Elvileg a Birsalmásra már elkészült a címke...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.05. 15:39:52

@akov: éppen idetévedtem és jelentem, elolvastam a Pingusodat. az annyira sok felkészülést tartalmazott és olyannyira informatív volt, hogy lehet, nekiugrok a Vega Sicilia sorozatnak, ha hasonló.

@drbarta: nem fogod elhinni, de tegnap Innsbruckban egy közönséges MPreisban találtam a 09-es Klausból sokat 34,5 €-ért. egyelőre csak egyet vettem, de lehet, visszamegyek, mert itt azt olvasom, aranyra leltem...:-) még vagy 2 elkélne...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.05. 15:41:13

@szenvedély S.: Köszi, megtisztelnél vele. Hasonló, ilyen szempotból. Kösz.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.05. 15:55:45

@drbarta: mindenképpen, mert vettem mellé egy 09-es GV Achleitent is 30 €-ért, de a leírásaitokból úgy néz ki ár/értékben a riesling jobb.:-) előbbit mindenesetre összeugrasztanám a 09-es szomolyai zöldveltellinivel...
süti beállítások módosítása