A Borrajongó

Tokaji-rovat

2012. június 13. 06:30 - drbarta

A napokban nyílt néhány tétel itthon. Egyszerre ugyan, bár semmiféle tematika nem fűzte őket össze, csak annyi, hogy valamennyien tokajiak.

Íme:

 

Bardon Menon 2008

bardon.jpgA Meszes Major 100 éves furmint ültetvénye adja a bor gerincét, kisebb részben pedig a Lapisról származó hárs.

Érlelt illat, toast, kenyérhéj, kukorica, füst, méz, petrol, később aszalt sárga gyümölcsök. Nem épp szokványos, de mélynek mély, komplexnek is elég komplex. Közepesnél teltebb korty. Lesimult savak, érett, omlósan sima konzisztencia. Kortalan, tercier hangulatú ízek. Van benne anyag jócskán, melyből jut a kortyközépre is, de mégis talán még több denzitást vártam a 100 éves ültetvénytől. Könnyen lehet viszont, hogy a túlzottan lekerekedett savak nem tudják elég kifejezetté tenni a fókuszt. Száraz, közepesnél hosszabb lecsengés. Másnap egy kicsit jobban tetszett, legalábbis a következő tételnél jobban őrizte értékeit.  6 pont. (első nap szűkebben, másnap stabilabban)

 

 

Sauska Birsalmás furmint 2009

sauska.jpgIllatában körtekompót, intenzív pörkölt aromák, toast, édes fűszerek, érintésnyi puncs. Közepesen telt korty. Jó felépítés, vitális, lüktető, de érett és fajsúlyos savai kapják benne a főszerepet. Velük szemben telt ízeket találunk, kéz a kézben a gyümölcsösség és a hordó. A közép már nem szolgál túlzott anyagtartalékkal, kibontakozni váró tartalommal, de az ízek kezdeti koncentrációja, csak lassan halványul, így a savak azért nem maradnak magukra. Közepesnél valamivel hosszabb lecsengés. Másnap egy picit lágyabbnak tűnt, az ízek is jobban elvesztek benne.  6 pont. (első napi teljesítményre, másnap kb. 5 volt)

 

Disznókő Édes Szamorodni 2002

disznoko.jpgAszalt kajszi, törökméz, markáns botritisz gombákkal, avarosság, pici dohány. Elég komplexnek hangzik, de nem annyira mélyről jövő.Közepesnél teltebb korty. Nem túlzó édesség, velük szemben a savak se azok, inkább puhábbak, lekerekedettek. A felépítés így arányos lesz, mégha az intenzitásokat nem is tudja kiemelni. Viszonylag telten induló ízek, aszalt gyümölcsök, botritiszes, ázottabb hangulatú aromák. A későbbiekben viszonylag gyorsan kiürülnek, a lecsengés max. alig közepes. Az utóízben némi cseresség marad leginkább a meghatározó. 5 pont.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr694584839

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.06.13. 13:33:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IWAS 2012.06.14. 10:13:48

Peter Klingler is kóstolta a sor első borát (németül tudók figyelmébe):
borwerk.de/2011/01/06/furmint-harslevelu-birtokbor-2008-h-bardon-menon-tokaj/

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.14. 13:45:07

@IWAS: Sajnos nem tudok németül, csak amennyire a google-translate engedi.

Nem egyszerű bor ez kétségtelen értékei mellett sem..
süti beállítások módosítása