A Borrajongó

Vie Vinum 2012/2- Alsó-Ausztria, Burgenland

2012. június 07. 06:00 - drbarta

Folytatnám a beszámolót a Vie Vinumról. A második részben összegyűjtöttem azon borok jegyzeteit, melyeket Alsó-Ausztria Wachaun kívüli vidékeiről, illetve egy érintőleges burgenlandi merítésből sikerült kreálni.

Íme:

Alsó-Ausztria (Kremstal, Kamptal, Wagram)

Petra Unger GV Gottschelle 2010-Kissé fülledt, de inkább fűszeres illat. Közepes test, szép aromaintenzitás, közepesnél picit hosszabb lecsengés. A fajtához képest feszes savak, remek egyensúly. Nem sok, de arányos, elegáns. 6

Petra Unger GV Gottschelle 2011-Kedvesebb, mélyebben fűszeres illat. Ízben is teltebb, intenzívebb. A közép szépen kitöltött anyaggal, bár látványos mélységekről nincs szó. Közepesnél hosszabb lecsengés. A savak lágyabbak, kerekebbek. 6

Petra Unger Oberfeld Alte Reben 2011- Egy nagyságrenddel mélyebbről jövő, komplexebben fűszeres illat. Igen szép. Közepes test, az előzőektől teltebb, harapnivalóbb ízek. A közép szemrevaló mélységeket kínál, a lecsengés így egészen hosszú. Erő is érzik a borban, ugyanakkor elegáns, jól fogyasztható marad. 7

Petra Unger Riesling Gaisberg 2011-Lédús gyümölcsök, érett citrusokkal, barackkal, kőporos ásványossággal. Nagyon szép korty. Mély ízek, fókuszált közép, vibráló savak. Egyensúly, hosszúság. Nagyon szép! 7

 

Bernhard Ott GV Der Ott 2011- Kedves, megnyerő, édesen fűszeres illat. Közepesen telt korty, arányos felépítés. Közepesen intenzív ízek, szép, kerek savak, csiszolt részletek. 6

Bernhard Ott GV Spiegel 2011- Eggyel több. Finom, buja fűszeresség, picit nagyobb test, és egy lépéssel mélyebb, intenzívebb ízek. A savak ugyancsak szépek, kerekek, az egyensúly kiváló, a felszínek simák. 7-

Bernhard Ott GV Stein (Kamptal) 2011- Szintén igen nagy mélységű illat, de az átható fűszerek mellett komoly ásványokat is találunk.Szájban közepesnél teltebb. Mély zamatok, az előzőtől sűrűbb, ásványosabb mag. A komoly strukturális elemek és hosszúság mellett csiszolt, kerek savakat találunk. Nagyon jó! 7/8

Bernhard Ott GV Rosenberg 2011-Itt is komplexen fűszeres, mély az illat. Közepesnél teltebb, gömbölyű korty. Kedves, intenzív ízek, hosszú lecsengés, csiszolt részletek, elegancia. A kortyközép itt is tartalmas, kitöltött, de kevésbé sűrű és mély, mint az előzőnek. 7

Bernhard Ott  GV Qvevre 2010- Földbe ásott grúz amfora-edényekben erjedt válogatás tétel. Mélyről jövő, émelyítő illat, mézes, fűszeres, „libamájas” karakter. Ízben nem olyan friss, gyümölcsei inkább kortalanok. A szokatlanabb ízek mellett, mély struktúrájú a korty, a lecsengés hosszú, a felszín a finom cseresség mellett is sima felszínű. 7

 

Bründlmayer GV Lamm Kamptal res. 2011- Friss, hűvös citrusok, finom fűszerek, egzotikusabb színezetek. Finesz. Közepes test, intenzív aromák, szépen bontakozó korty. Hosszú lecsengés. Kifejezetten fineszes bor. 7

 

Burgenland-vörösek

Moric BF 2010-Elegáns illat, gyümölcsökből építkezik, nem hordóból. Letisztult ízek, sok sav, alig közepes, mégis elég kemény tannin. Közepesen hosszú, fanyar lecsengés. 5+

Moric BF Res. 2010- Kicsit mélyebb, szép piros és fekete bogyós gyümölcsösség. Cizelláltabb felépítés, sok sav, jó tanninok, közepesnél hosszabb utóíz. 6

Moric BF Lutzmansburg Alte Reben 2010-Még nagyobb a mélység, a sok gyümölcs mellett ezt már ásványosnak is lehet mondani, de továbbra se hordó-orientált. Közepes test. Koncentrált ízek, sűrű, mély közép, fókusz, hosszú lecsengés.  A tannin elég sok,  nem is tűnt még besimultnak.

Moric BF Neckenmarkt Alte Reben 2010-Itt is tetszik, hogy olyan értékeket vonultat fel, mely feltehetőleg a gyümölcsből, illetve a terroir-ból származik. Gyümölcsös koncentráció, kövek, sűrű, fókuszált közép, szépen vezetett korty, hosszú lecsengéssel. A tanninok és a savak ha lehet még eggyel keményebbek.

Moric BF Res. 2009- Mély gyümölcsösség, érett, kedves, kifejező. Közepesen test. Elég sok tannin, érett, szilárd, akárcsak a savak, szintén érettek és gerincesek. 6+

Moric BF Lutzmansburg Alte Reben 2009-Mélyről jövő illat, piros és fekete gyümölcsök mellett fémes-tintás jegyek. Közepesnél teltebb korty. Ízeiben is vastag, a közép fókuszált, a lecsengés hosszú. Sok tannin, érett, de igen kemény, savak is masszívak. Komoly tartalom, még jócskán összerázódásra váró alkotók.

Moric Neckenmarkt Alte Reben 2009-Nagyon mély illat. Koncentrált gyümölcsös-ásványos világ. Intenzitás, tömörség, tisztaság, masszív, kemény szerkezet.

Moric-Jagini Zagersdorf 2009-Mélyről jövő tintás-fekete gyümölcsös hatású illat. Koncentrált tétel, szép középpel, vitalitással, de az előző kettőhöz képest egy lépéssel kevesebb mélységgel, fókusszal.

Moric-Jagini Zagersdorf 2008-Hasonló élmény.

Moric-Jagini Zagersdorf 2007- Kerekebb bor az eddigiektől, de nyilvánvalóbb, tipikusabb hordós jegyek is nagyobb hangsúlyt kapnak.

Bevallom kissé holt ponton voltam ekkor. A tanninok kemények, az érettség mellett is asztringens érzetűek voltak, nem tudtam eldönteni, hogy a megfáradt szájnak adják csak fel így a leckét, vagy egyszerűen (még) nem integráltak. Ez végett csak igen szórványosan írtam pontokat, főleg az alapabb, könnyebben fogyasztható és érthető borokra. De leszögezném, hogy tele voltak olyan értékekkel a borok, melyeket kifejezetten szeretek és keresek: tiszta, jól definiált, koncentrált gyümölcsösség, tömör, fókuszált szerkezetek, nem hordóból építkező komplexitások.

 

Anita&Hans Nittnaus Cuvée Commondor 2009- Piros és fekete gyümölcsök. Közepesen telt korty. Semmi extra.

 

Umathum BF Kirschgarten 2009-Sok minőséginek tűnő hordós jegy. Jó arányokkal bíró korty, ízei szépen kitöltik, de nem mutat semmiféle középi mélységet, kibontakozást, itt és most elég egyszerűnek hat.

 

Burgenland-édesek 

Feiler-Artinger Beerenauslese 2010- Rusztikus világ, sütőtök, méz, törökméz. Telt ízek, széles savak, végén kissé savanyúcukorkásak, de finom bor.

Feiler-Artinger Ruster Ausbruch 2008-Intenzív illat. Aszalt kajszi, törökméz, leheletnyi technokol, rusztikusság. A korty nagyon mély, komplex ízrétegekkel, hosszú lecsengéssel, szép savak, megfelelő tartással támogatnak. Rendben van. 7

Feiler-Artinger Ruster Ausbruch Pinot-cuvée 2008-Tulajdonképpen egész hasonló.

 

Kracher Auslese 2010- Kajszi, alma, méz. Jó egyensúlyú, szép bor, lehetne mélyebb. 5/6

Kracher Beerenauslese 2009- Teltebb testben is, ízben is, de a savak lágyabbak.

Kracher TBA No3 2009- Mély illat, aszalt kajszival, lágyság ígéretével. Nagyon vastag, olajosan folyó korty. Igen mély és hosszú ízek, kissé valóban lágy savak, de tulajdonképpen elegendőek egy esztétikusan piknikus egyensúlyhoz. 6/7

Kracher TBA Grande Cuvée 2009- Akácméz, aszalt kajszi, fehér virágok. Hasonló felépítés, olajos sűrűség, mélység, hosszú lecsengés, lágy kerekség. 6/7

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr734568237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.07. 08:37:27

A nyalkahartya mar 5-6-7 bor utan sokkal erzekenyebb a tanninra, sokkal erosebb az asztringencia. Ilyenkor vagy nem szabad ertekelni vagy visszakostolasok utjan be kell loni a sajat erzekenyseget es kompenzalni.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.07. 15:36:34

@akov: Hát, ha nem is 5-6-7, de 80 körül már biztos :))
Ilyenkor én is mellőzőm az értékelést, csak az alsóbb szintű Moric-borokhoz írtam kb-pontokat, mert azok kevésbé voltak kemények, és ha már nem kezdték ki a szájat, akkor miért is ne :)

Zárójelben, azért valamennyire van már tapasztalatom ilyen fesztiválos kóstolásokról, és azért szokott ötletem lenni megfáradtabb szájjal is, hogy vajon nyugodtabb körülmények között az adott bor mennyire lenne adsztringens. Játékon kívül, a fenti Moric-csúcsborok szerintem fáradt szájtól függetlenül is még jócskán integrálatlan tanninokkal rendelkeznek, annak ellenére hogy a világukat kifejezetten kedveltem.
süti beállítások módosítása