A Borrajongó

Szegedi borfesztivál 2012- másfeledik felvonás

2012. május 21. 14:00 - drbarta

Tegnap este nem volt időm érdemben kimenni a borfesztre, viszont este, itthon szívesen kóstoltam volna valamit. Így a tavaly is bevált "kompenzációs" módszerhez fordultam. Fogtam néhány darab decis üvegcsét, kiszaladtam a fesztiválra, vásároltam néhány borból kóstolót elvitelre, majd otthon, családi körben, nyugodtan megnézegettem a mintákat.

Következzen pici kiegészítés az első napi merítéshez:

Vylyan Pinot Noir Gombás 2008

Vylyanék pinot-ját szokták dicsérni, én eddig lemaradtam róla. Most pedig kijöttek egy elég prémium árazású dűlőválogatással. Nosza, mit tud. Kicsit zárkózott az illat. Pici cseresznye és málna hamarosan felsejlik, először kissé kortalannak ható kivitelben, később már inkább frissnek tűnik. Mellettük pici avar, puncsos hordófűszerek, meg valami fanyar fémes-érces jegy. Szájban közepes testű korty fogad. Az aromaintenzitás is amolyan közepes, várná az ember az attackot, de kissé visszafogottan jönnek piros bogyós gyümölcsös, fűszeres, fémes  ízek.  Alig közepes tannin, élénk, feszes savak.  A kortyközép már nem rejt újabb izgalmakat, az ízek fokozatosan halványulnak egy közepesen hosszú lecsengés erejéig. Az utóízben némi integrálatlan cseres érzet zavar be egy picit. Igazából egy jó gasztro-bornak el tudom képzelni, így magában nem volt túl élvezetes. 5 pont körül.

 

Heimann Kadarka 2009

Édesen fűszeres illat, mellette kissé szörpös málna. Idővel inkább a fűszeresség tűnik egyre bujábbnak és gazdagabbnak, ami jól áll neki. Szájban is egy kifejezetten kedves bort kapunk. Közepes test, kevés tannin, puha, de jelenlevő savak. Lágy, sima textúra, kellően telt és harapnivaló ízek, primer, édes piros bogyósokkal, fűszerekkel. Laza szerkezet, semmi komolyság, közepesen hosszú lecsengés, kerekség. Igazából bármikor szívesen fogyasztanám. 5 pontnál többet persze nem gondolok.

 

Heimann Barbár 2009

Igen mélyről jövő illat szuperérett fekete gyümölcsök, átható fűszeresség, szerecsendió, fekete olíva. Nagy testű korty, kissé édesebb, mint vártam, de kétségtelenül vastagon beterítik az ízek a szájat. Gyümölcs és fűszer egyaránt sokan vannak. Sok tannin, érett, bársonyos, nem tökéletesen integrált, de egyáltalán nem zavaró, legalábbis az asztringencia sokkal kevésbé jelentős, mint a bor kétségtelen mélysége. A kortyközép is tartogat még erőt, anyagot, a lecsengés így elég hosszú. A savakat feszesnek nem mondanám, de az egyensúly rendben van, épp megfelelőek a bor buja stílusához. Az alkotók egysége még fiatalosan rakoncátlan, de tetszett. 6 és 7 pont között, talán közelebb is az utóbbihoz.

 

Bock: Cabernet Franc Fekete-hegy 2008

Igen mély illat. Itt is nagyon érett, de nem lekváros fekete bogyós gyümölcsöket találunk, fűszerpaprikával, egyéb fűszerekkel,  kétségtelen, de mégis minőségi hordós jegyekkel. Nagy test, sűrű szövésű korty. Sok, de érett és bársonyos tannin. Nem tökéletesen integrált még, de a bor gazdagsága mellett így is besimul az összképbe. Mély ízek, jobban tetszik, hogy nem olyan édeskés a korty, de mégis koncentrált gyümölcsösséget kínál, sokféle fűszerességgel,  persze a hordó is számottevő. A kortyközép ha nem is kap újabb erőre, de a kezedeti intenzitások még itt is jócskán kitartanak ahhoz, hogy szép hossza legyen a bornak. A savak rendben vannak, az egyensúlyra se lehet panasz. Villányi tanninbomba ide, vagy oda ez azért komoly anyag. Eléri a 7 pontot. Tavaly ilyenkor a 2007-es sokkal inkább "monster"-jellegűnek tűnt, szerintem jól áll ennek a bornak, ha nem a legforróbb évből származik. :)

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr984529629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

117 2012.05.22. 20:13:24

Ebből a sorból volt szerencsém mindegyiket kóstolni, (némelyiket kevéssé tudományos körülmények között). A pontszámok jól tükrözik az általam érzékelteket.
A Gombástól sokkal többet vártam, de objektíve sem tud többet, szerintem.
A 09-es kadarkát úgy jellemezte Heimann úr, hogy "picit kurvás" (a 08-ashoz hasonlította): az egyik kedvencem.
A Barbár meghazudtolja a nevét: picit több savval és kevésbé (túl)érett alapanyaggal igazán szép lenne.
Bockék szépet alkottak ezzel a tétellel, kellemes meglepetést okozott.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.22. 21:17:47

Köszi, jól esik mindig az egyetértés :) Megmondom, kissé gonosz módon nem volt túl sok elvárásom a Gombástól. Valahogy az a véleményem , hogy pinot noir témában messze van még itthonról a nagy dobbantás. Ez mellett persze nagyon örülök, hogy csak egy decit vásároltam belőle :)
A másik három borral elégedett voltam. A Heimann kadarka tényleg "olyan". :) Lehet szeretni és inni gondolkodás nélkül.
A Bock kellemes csalódás volt, pedig nem hiszem, hogy túl sokan vádolnának azzal, hogy a stílus nagy rajongója lennék :) De ami jó, az jó.
Ezzel együtt is nem vagyok megbizonyosodva arról - és az a Barbárra még inkább igaz, hogy akármilyen sorba eddig jutnának.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.27. 12:51:06

@drbarta: a Gombás többi évjáratával kapcsolatban szereztél tapasztalatot a múltban?

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.27. 13:19:56

@drbarta: na mindegy, csak azért kérdeztem, mert elvileg a legnagyobb tiszteletnek örvendő magyar pinot noir. kíváncsi voltam, hogy most csak ebben az évjáratban lufi, vagy amúgy is, de olybá tűnik, rá kellene kóstolni a jövőben.
süti beállítások módosítása