Ismét eljött a Szegedi borfesztivál. Valamiért mindig nagyon várni szoktam az eseményt, annak ellenére, hogy a kiállítók listája majdnem állandó évről évre, és egy hardcore borrajongó számára a "lefedettség" mindenképp lehetne teljesebb. Persze lehet válogatni így is.
Első nap csak az esti órákban sikerült kijutni, amikor is már tömeg és hangzavar fogadott, de sebaj, nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a "munkába". :)
Íme az első napi jegyzeteim, zömmel írtam pontbenyomásokat is.
Günzer Zoltán Chardonnay 2011: Alma, virágok, tutti-frutti. Közepesnél nagyobb test, édeskés korty, lágy savak, laza szerkezet. 4
Laposa Cuvée 2010: Zárkózott illat. Ízben picit többet nyújt, friss, de semleges világú gyümölcsös ízek töltik meg szellősen. Viszonylag rövid lecsengés. 4
Laposa Rizling-2 2009: Fülledt, sajtos, picit már tercier illat. Közepes test, gerincesebb savak. Túl sok íze nincs.
Szászi Szent-Györgyhegyi Olaszrizling 2011: Ropogós illat, nyári almával, fehér virágokkal. Alig közepes test, laza szerkezet, a mérethez elfogadható intenzitású zamatok, közepesnél rövidebb lecsengés. Arányos és szerethető bor a kategóriájában. 4+
Szászi Kéknyelű 2011: Citrusok, alma, kellemesen fanyar világ. Gerinces, vibráló savkészlet, tisztaság. Több aromaintenzitás jó lenne. 4+
Szászi Rózsakő 2011: Kissé sauvignon-os világ, citrusok, egres, zöldnövény, fülledtség. Közepes test, tiszta korty. Valamivel teltebb, harapnivalóbb ízek az előzőektől. Struktúrában azért nem kell sokat várni. 5-
Sauska furmint 2011: Ropogós, de semleges gyümölcsösség, kissé többtucategy reduktív „inoxos” hangulat. Karcsú test, ehhez képest korrekt intenzitású ízek, vibráló savak. Közepes hossz. Jól megcsinált, tiszta, egyensúlyos bor, csak épp lehetne akármilyen szőlőfajtából, ill. akármelyik féltekéről származó tétel. (se furmint, se tokaji hangulat.) 4/5
Sauska Cuvée 113 2010: Rögtön érződik a sauvignon blanc jellegzetes zöldnövényi díszítése. Kissé már a fa is megjelenik. Az előzőnél teltebb, a savak fajsúlyosabbak, kissé szétterülősek. A lecsengés picit hosszabb. Jó egyensúly, enyhén krémes konzisztencia. 5
Sauska Cabernet Sauvignon 2010: Érett feketeribizli, fűszerpaprika, hordófűszerek. Közepes test, jó arányok. Korrekt teltségű ízek, tiszta, friss gyümölccsel, kéz a kézben a fahordóval. Közepesnél több tannin, érett, de nem teljesen integrált. A savak élénkek. A közép viszonylag lazább, nem hoz különösebb mélységeket. Közepes lecsengés. Alapvetően jól fogyasztható, még ha az egység nem is az igazi még. 5
Sauska Cuvée 11 2008: Ez is kabernés világú cassis-sal, fűszerpaprikával, de leginkább fa és fa. (puncs,vanília, egyéb hordófűszerek) Szájban eggyel nagyobb súly, de eggyel rosszabb fogyaszthatóság. A hordó teljesen uralja, a cserek integrálatlanok, különösebb mélységek sincsennek benne, amit legalább tisztelni lehetne.
Sauska Cuvée 7 Villány 2008: Fekete gyümölcsök, kapucsínó, füst, toast. Nem az a világ, amit kedvelek, de legalább érződik belőle némi kraft. Szájban telt, de arányos. A tanninok sokan vannak, de bársonyosak, elég jól integráltak. Korrekt savak, kellő mennyiségű anyag végre a kortyközépen. Struktúrában ez már egy viszonylag szebb tétel, de az semmiképp nem szimpatikus, hogy a hordó teljesen uralja az aromatikát. 6-
Sauska Cuvée 7 Siklós 2008: Nagyon kíváncsi voltam rá újra. Nekem legutóbb nagyon nem tetszett, de Akov-nál rendre 7 pont, ráadásul annyiféle kontextusban, társaságban, hogy már teljesen elbizonytalanodtam. Az előzőtől jobb gyümölcs/fa arányt ígérő illat, ugyanakkor a jó adag likőrösség a magas alkoholt vetít előre. Az előző borral összemérhető beltartalom, több, élénkebb gyümölccsel, ami jó. Ugyanakkor az arányok sokkal rosszabbak, a tanninok kilógnak, az alkohol masszívan perzsel, aminek nem tudok örülni. Ha még ezektől elvonatkoztatnék, még akkor se érzek benne olyan kiemelkedő gazdagságot, erőt, ami az egyáltalán nem jó egyensúly ellenére mégis megfogna. Szóval, képtelen vagyok ezt a bort megérteni…
Sauska Cabernet Fr. Feketehegy 2008 : Remek minőségű fekete gyümölcsösség, mélység,fűszerek, némi paprika. A hordó itt is jelen van, de mégis integráltabb, sokkal kevésbé direkt, populáris kivitelben. Tényleg szép. Szájban kifejezetten tiszta, a telt, mély nagyboros gyümölcsösség előtérben , a hordó végre díszítő szerepet kap. Sok tannin, érett, de még nem teljesen integrált, szép, cizellált savak, kibontakozóbb jellegű, komolyabb felépítés. Ez azért már szemrevaló darab, még ha komplexitásban, egységben még jócskán lehet feljebb. 7-
Istvándy Olaszrizling 2011: Jellegzetes darab. Nyári alma, virágok, finom sósság. Tiszta korty, közepes test, korrekt teltségű ízek, közepes hossz. Kicsit olaszrizlingesen szétterülős savak, de remek egyensúly. Finom és szerethető. 5+
Istvándy Laza 2011 : Chardonnay, sauvignon blanc, olaszrizling. Ropogós illat. Alma, egres, citrusok, kis vegetálisság. Tiszta korty, arányos felépítés, kellemes zamatokkal, közepes hosszal. 5
Istvándy Sauv. bl. 2011: Fajtajelleges sauvignon blanc, egressel, citrusokkal, kis zöldnövényi karakterrel. Közepes test, telt ízek, lendültes, integrált savak, tisztaság. Közepes hossz. 5+
Istvándy Szürkebarát 2009: Már harmadik fesztiválon van kinn ez a tétel, jó alkalom a borfeszt követni a fejlődését. Szép illat, mélyről jövő fűszerességgel, mézes érettséggel, mégis elegendő élénkséggel. Komplexebb és mélyebb az eddigiektől.A test közepesnél nagyobb, az alkohol sem elhanyagolható, de az ízek is teltek, szépen kitöltik. Valószínűleg kis maradékcukor is játszik a kerekségben, de jól áll neki. 6-
Vincze Béla Arcanum Cab. fr. 2008: Fekete gyümölcsök, pici fanyar zöldesség, fűszerpaprika, pörkölt magvak. Közepesnél teltebb, sok tanninnal, élénk savakkal. Szétállnak kissé az alkotók. Sok hordó, nem túl finom hordófűszeresség, nyers fa.
Vincze Béla Arcanum Merlot 2009: Érdekes fűszeresség, szerecsendió, pörkölt mogyoró dísziti a fekete gyümölcsöket. Édesebb korty, érettebb tanninokkal,lágyabb savakkal, de mégis valahogy darabos illeszkedésű a korty.
Vincze Béla Bio Syrah 2008: Részben frissnek ható, részben túlérett, de gyümölcsökre épülő világ. Szájban kevesebb tartalom az illathoz képest.
Vincze Béla Bio Syrah 2009: Sokkal fűszeresebb illat, mélyről jövő. Szájban sűrű, kifejezetten koncentrált ízeiben is. Sok tannin, érett, de nem igazán integrált. Van tartalma és arca, de itt is az elegancia hiányzik számomra.
Dúzsi Cab. sauv. rosé 2011: Ribizli, csipkebogyó, fűszerpaprika. Arányos, áttetsző korty, ropogós savak, a szerkezetet kitöltő ízek. Jól esett. 4/5
Feind Villa Quiar Pinot noir 2008: Édes fűszer, puncs, eper. Közepesen telt korty, kevés tannin, kellemes savak, egyszerűbb felépítés. Halvány, kortalan gyümölcsösség, kicsit közhelyes hordófűszerek. Kerek és sima felszínű, de mégis olyan matt. A fajtától jóval több zamatot várok. 4/5
Feind Villa Quiar Shiraz 2009: Fűszerek, szilva, fahéj. Tetszik a korty arányossága. Nem nehéz, mégis ízletes a korty. Közepes tannin, játékos savak. Letisztult, szerethető világ, nem akar világmegváltó lenni, a hordó szépen kiegészít, előtérbe engedi a szőlőből származó értékeket. 6
Royal Tokaji Dűlőválogatás-furmint 2010: Úrágya és Mézes Mály dűlők. Körte, citrus, sütőtök. Közepesnél teltebb, de lazább szerkezet, mint vártam. Gyümölcs és hordó egyaránt meghatározó, viszont koncentráltabb ízeket vártam, ugyanakkor kissé nyers, integrálatlan cseresség levon az értékéből.
Royal Tokaji Mézes Mály furmint 2010: Hasonló világ. Letisztult ízek, fajelenlét.. Nehézkes, cseres, ugyanakkor mélysége se kiemelkedő.
Royal Tokaji Szent Tamás furmint 2010: Itt is hasonló aromákat kell elképzelni, érett alma, körte, hordófűszer, de itt van már jellegzetes ásványosság is. Az előző borokhoz képest végre tömörebb, fókuszáltabb kortylefolyás. Rendben van. 6
Royal Tokaji Áts cuvée 2009: Színes, letisztult aromatika, kajszival, trópusiakkal, mézzel. Laza szerkezet, simaság, kerekség, de viszonylag rövid. A kategóriájában remek, mint mindig. 5+
Royal Tokaji Birsalmás aszú 5p 2005: Birsalmasajt, aszalt kajszi, méz, avar, karamell. Rusztikus világú aszú. Mély ízek, élénk savak, viszont darabos illeszkedése, nem túl sima felszínei nem teszik elegánssá.
Royal Tokaji Nyúlászó aszú 6p 2003: Ez hirtelen nagyon komoly. Mély, és igen komplex illat. Az adekvátabb aszalt kajszis, mézes jegyek mellett finom dohányosság, nem kevésbé finom erdei gombák, egyáltalán tényleg szép palackbukés jegyeket találunk. Szájban telt, de arányos. Az édesség nem túlzó, a savak élénkek, de jól integráltak. Mély, letisztult ízek, szép rétegzettség, élvezetes komplexitás. Gazdagsága, ereje egységgel és finesszel párosul. Visszakóstolva a többi dűlős aszú után is őrzi az est bora címet. 8
Royal Tokaji Mézes Mály aszú 6p 2003: Aszalt kajszi, trópusuiak, méz, finom gombás botritisz. Olajos korty, kellő élénkség. Remek sav-cukor arány. Mély, letisztult,komplex és hosszú ízek. Nehéz megfogalmazni mi hiányzik az előzőhöz képest, de valamiért kisebb a varázs.
Royal Tokaji Szent Tamás aszú 6p 2005: Aszalt kajszi, méz, botritisz, málna. Szerkezetileg sűrűbb, talán mélyebb is az eddigiektől, aromában kevésbé komplex. Nagyon hosszú.
Royal Tokaji Betsek aszú 6p 2005: Kajszi, méz, gombák, kapor, menta. Kicsit más a főbb aromák díszítése, de mégis igen hasonló tétel ez is, mint az előzőek. Mély, hosszú ízek, jelentős édesség, az élénk savak mégis sikeresen mozgatják át.