Folytatva a VinCE-vel kapcsolatos kalandozásokat, a Spurrier-féle sauvignon kóstoló után jöjjön Villány és a cabernet franc. A 2007 és 2009 közötti tételek kóstolója előtt Malatinszky Csaba egy igazán remek előadást celebrált a szőlőfajta jellemzőiről és optimális termesztési körülményeiről. Természetesen részletesen hallhattunk Villány és a franc nexusáról is. Elhangzott, hogy különleges ajándék a Villányi borvidék elhelyezkedése, hiszen a kontinentális klímazóna déli része mediterrán hatással kényezteti a szőlőket. A csapadék optimális mennyiségének hála a bordeaux-i fajták kiválóan alkalmazkodnak a borvidékhez, a legtöbb évjáratban megbízhatóan elérhető a fiziológiai érettség.
A franc egyébként Villányban – átlagos évjáratot tekintve – a merlot után kb. egy héttel érik. Középérésű fajta, a szüretek jellemzően szeptember vége és október eleje közé esnek. Malatinszky a franc kiváló tulajdonságai közül a jó fagytűrő képességet, valamint a lisztharmattal és a rothadással szembeni ellenállást emelte ki. A franc kis-közepes hozamú, fürtje közepes nagyságú, átlagosan 100g tömegű. A kisméretű, gömbölyű bogyók hamvasak, héjuk vastag és szívós, tannintartalmuk magas. A kiváló minőségű alapanyaghoz jó vízelvezetésű talaj és minimálisan 5000 tőke/hektár sűrűség tanácsos.
A borok kóstolása nem vakon történt. Az egyes tételek kóstolása előtt a pincészetek képviselői mondtak néhány szót a bor készítéséről, ezek lényegét szintén megpróbálom közre adni. Lássuk:
Gere Tamás & Zsolt 2009
20% újfa, 5 hektós hordók, 1-2% francia. Nemrég került palackba, érnie kell még, majd 1.5 év múlva kerül piacra. Fülledt illat, kevés lekvár, virág, érett piros és fekete bogyósok, hordós fűszerek. A közepesnél teltebb, nem túl friss, érett és túlérett bogyósok, visszafogott fa, közepes lecsengés. A tannin közepes, az alkohol nem magas. Vajon miért kellene még 1.5 évet tartogatni ezt a bort? Luxus! Erős 5 pont.
Kiss Gábor Code 2009
Újfa, 225 és 500 literes hordók, kb. 1800 palack készült belőle. Puncsos, virágos illat, eléggé zárt, poros-krétás érzetű. Jó koncentráció, érett és aszalt cassisos és fekete bogyós gyümölcsösség jellemzi. A tannin sok, de nem túlzó, az utóíz hosszú, az alkohol éget. Lehetne frissebb, de tetszik. Erős 6 pont.
Malatinszky Kúria CF 2009
500 literes hordók, 60%-ban új. Virágos, friss fekete bogyós és áfonyás illat, nincsen túlérés, tiszta, szép fűszerekkel, minőségi fahatással. Melegedés és szellőzés után előbújik egy pici lekváros karakter és a hordó fahéjas jegyei. Telt, de nem hömpölyög, picit talán zárt, gyümölcsössége szikár, nem túl intenzív. A tannin sok, poros textúrájú, egyelőre uralja az így is szép lecsengést. Az alkohol rendben van, besimul a borba. A sor leghaladóbb tétele, tetszik, de fiatal, fel kell még szednie egy kis komplexitást. 6/7 pont.
Maul Lator 2008
18 hónapos kisfahordós érlelés. Illatban brutális mennyiségű fa, uralkodnak a kávés, kapucsínós, csokis és pörköléses jegyek. A fekete bogyósok itt másodhegedűn játszanak, éppen csak kibukkannak az eszpresszóból. Természetesen telt a bor, ízben is a kávé és a szenes pörkölés a meghatározó, mellettük azért érezhetők a fekete bogyósok is. A tannin sok, szárazporos állagú, hosszan felrakódik. Az utóízen szintén tort ül a fa. Nagyon meg lennék lepve, ha képes lenne ezt a famennyiséget integrálni. Eléri az 5 pontot.
Csányi Pincészet 2008
18 hónap hordós érlelés. Virágos, szörpös és lekváros illat, visszafogott fás jegyekkel. Szájban a többi borhoz képest kissé híg, kevés friss gyümölcsöt mutat, a fahatás visszafogott, a tannin sok és poros szerkezetű. Végül kevés fűszerpaprika is felüti a fejét. Eléri az 5 pontot.
Heumann 2008
Fűszeres, édeskés, olajos-petrolos illat, pici virággal és vaníliával. Elsősorban túlérett, nem túl friss gyümölcsökkel, kávéval, kapucsínóval, nagyon sok durván extrahált tanninnal, amely zöldes és kesernyés érzettel távozik. Az alkoholt magasnak érzem, az intenzitás kevés ehhez a tanninhoz. 5 pont.
Tiffán Ede & Zsolt 2008
225 literes francia hordók, fele-fele arányban első- és másodtöltésűek. Illatban elsőként egy szardellakonzervre emlékeztető (kén?) fura jegy fogad, mellette tökmag és fekete bogyósok. Összességében eléggé zárt. A korty telt, közepesen intenzív, fekete bogyósok, kávé és kakaó, valamint közepes sav jellemzik. Eléggé durva a tanninja, a lecsengésben főszerepet visz. Eléri a 6 pontot.
Gere & Weninger CF Selection 2008
45 éves tőkék, Csillag-völgy. Szerintem minden évben konzisztensen a top 5 villányi cabernet franc között. Korábbi évjáratai itt és itt szerepeltek. Kávés, virágos, parfümös és ánizsos illat, aprócska vegetálissággal és brettel. Ez utóbbi kordában van, fokozza komplexitást, nem tiltakoznék ellene. Telt, kissé túlteng az alkohol, de a korty szép magja kárpótolja a kóstolót. Aszalt és sötétre érett fekete bogyósok, ánizs és egyelőre a kelleténél picit több hordó határozzák meg az aromákat. A sav emelkedett, frissességet ad, a lecsengés szép hosszú. Erős 6 pont, de bőven van miből fejlődni.
Bock Fekete-hegy 2007
2 év újhordós érlelés. Túlérett, szörpös világ, finom virágokkal, parfümmel, áfonyával. Elég jó a korty közepe, sok a túlérett jegy, ahogy melegszik úgy veszít a frissességből. A fa jó minőségű, de kissé több a kelleténél. A lecsengés hosszú, a nagyon magas (15,5%) alkohol sajnos ráül a borra. Erős 5 pont.
Polgár Pince 2007
500 literes hordók, 20 hónap. Puncs, kapucsínó, kávé, mentol, ánizs, virág, fűszerek és friss fekete bogyósok az illatban. A szájban szikár gyümölcsösség, sok és durva csersav, fahéj, fűszerek és kávé. A sav csak közepes, nem teszi túl élettelivé a bort. A hosszan felrakódó tannin kibillenti szegénykét az egyensúlyból. 5/6 pont.
Vylyan Mandolás 2007
60%-ban zempléni és mecseki újfa, 40%-ban másod- és harmadtöltésűek. A legjobb hordók válogatása kerülhet csak ebbe a borba. Zárt, picit hűvös és zöldes hatású, fekete bogyósokkal, vaníliával. Nagy test, szép koncentráció, meggy, szilva, áfonya, cassis és édesre érett és túlérett gyümölcsök egyaránt jellemzik. A tannin nagyon sok, a lecsengésben uralkodik, de azért így is hagyja érvényesülni a gyümölcsöket. Enyhe édeskés érzet marad a szájban, ami rombolja a bor tekintélyét. Erős 6 pont.
A margóra annyit, hogy borhűtő hőmérsékletről indultak a borok, kaphattak volna több szellőztetést. A 2009-es tételek hátrányból rajtoltak, hiszen nem túl rég kerültek palackba. Ezzel együtt néhány bornál talán túlzottan is meghatározó volt a fa alkalmazása és a magas alkohol. A Malasztinszky tétel például jól mutatja, hogy lehetséges a jó hordóválasztás és a szesz kezelése. Még mindig sok a meghatározóan túlérett jellegű tétel, több sav és frissesség, valamivel kevesebb édesség csodákat művelhetne.