A Borrajongó

Két kedvenc délről

2012. február 22. 06:00 - akov

szolo.jpgNem oly régen két déli liebling is keresztezte az utamat. Egyik Villány, másik Szekszárd, egyik franc, másik merlot. A bordeaux-i fajtákon kívül a közös bennük, hogy mindkettőt profin és jó ízléssel készítették el, nagyon tetszettek. Vágyom azt a fajta jó ihatóságot és ésszerű eleganciát, amelyet ezekben a borokban megtaláltam. Ha ez még jó árazással is társul, esetleg kedves vacsoravendégek által kerülnek a borok az asztalra, akkor még nagyobb elégedettségre lehet kilátás.

Gere & Weninger Cabernet Franc Selection 2006

Már kifutott, az egyik hiperben volt megtalálható tényleg röhejes áron. A 2007-es évjáratot itt kóstoltam, nagyon kedvemre volt. Ez itt mély rubin színnel kecsegtet. A közepesen intenzív, tiszta illat diszkrét gyantássága Bordeaux-t juttatja eszembe. A hordó által keretbe fogott illat vaníliás, fahéjas, fűszeres, kávés és kakaós világát vonzó fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, fekete cseresznye és keleti fűszerek töltik ki. Igazán szerethető és sallangmentes. A szájban telt érzetünk van, de hömpölygésről szó sem lehet. A sav magas, a korty elég fiatalos, áfonya és cassis díszítik friss és porrá aszalt formában. A kortyközépi koncentráció szép, a hordó kakaóval és fűszerekkel játszik. A tannintartalom természetesen meghatározó, elég magas, de túlextraháltságról szó sem lehet. A gyümölcsök hosszan tapadnak a tanninhoz, kis alkoholtöbbletet érezhetünk, de az elegancia megmarad, a hosszú utóíznek semmi sem állhat az útjában. Erős 6 pont, talán egy gyenge pillanatomban több is. 2.000Ft (Interspar)

Szeleshát Nomád Merlot Válogatás 2007

Nem csak én, de más is szerette ezt a bort. Ritkán találkozni Szekszárdról ilyen kiválóssággal. A legtöbb bor azonnal felismerhető, szép darab, de lekvárossággal, lágysággal és alkohollal, sőt gyakran édeskés hatással operál. Az igazi struktúra azonban kevés tételnek adatik meg az alapvetően löszös talajon. Szemre mély rubin szín, fiatalos megjelenéssel, fekete maggal. Vonzó illattal van dolgunk, vaníliával, fahéjjal, rózsával, sok-sok fekete bogyós gyümölccsel, szederrel, meggyel, fekete cseresznyével és a hordó adta finom édesfűszerekkel. Hosszan tudnám szagolgatni. A korty telt érzetű, húsos, jól kiegészítik egymást a hordóból származó kávés, kakaós, vaníliás aromák a kiváló alapanyag adta tiszta gyümölcsös ízekkel. Van itt minden: meggy, szilva, feketecseresznye és más fekete bogyósok. A tannintartalom magas, nagyszemcsés érzetű, az alkohol szintén magas picit, de integrálja a bor. A lecsengés irigylésre méltóan hosszú, szájhoz tapadó gyümölcsökkel. Erős 7 pont. 15,0%. Nem tudom mennyibe kerülhetett, 5-6.000Ft környékére tippelnék. (Bortársaság)

(a képet a Szeleshát Szőlőbirtok weblapjáról kölcsönöztem)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr304129735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.02.22. 08:56:00

baaaazz, 2k ezért a borért? jájj, ha tudtam volna!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.02.22. 13:41:28

miattad néhány hónapon belül újrakóstolom a Nomádot, de fél éve ez feleennyire jó bor nem volt, mint amit itt leírtál v. az enyém is csak egy más ízlés...

mindenesetre nekem nagyon fás volt v. nagyon keverem egy másik Szelesháttal!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.22. 14:31:39

@szenvedély S.: Őszinte leszek, nálam se ekkora eresztés a Nomád. Emlékeim szerint is sok a fa, illetve a fent leírt nagyszemcsés tannin a picit magas alkohollal kombinálva se szokott a zsánerem lenni. Mondjuk én se tegnap kóstoltam. :)
Hiába, még szerzőtársakkal is megesik a különböző ízlés :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.22. 18:15:08

@Parci: ja, de csak egyik Auchanban volt, egy másikban néztem és nem találtam.

@drbarta: nekünk - társaságban - egységesen tetszett, Pardi Norbi is kóstolta, meg a szokásos többiek. Azaz nem csak egy nagyon hirtelen agymenésből dobtam ezt, sőt 2 napig is kóstolgattam a bort, remek darab. Ugye nemzetközi mércével pontozzunk, ezt a tételt azért NEM lehet "leötpontozni"!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.22. 19:51:47

azt semmikepp nem lehet:) nalam kb. 6 szokott lenni

európai 2012.02.23. 13:00:49

Hozzátenném, hogy Szeleshát munkatársakkal kóstoltam ezt a bort (Nomád) és a kóstolón két egymás után nyitott bornak teljesen más ízvilága volt. Kiderült, a Nyék cabernet körül is volt egy kis palackozási probléma, a merlot pedig alapból a szembetűnően magas alkohollal küzd, de ennek ellenére, a potenciált óriásinak tartom ennél a borászatnál. "Jó" letöltéseket értékelve, akov pontozásával tökéletesen egyetértek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.23. 19:12:49

@európai: kosz az adalekot, erdekes! Kar, hogy ezt nem irjak ra a cimkere!
süti beállítások módosítása