A Borrajongó

Riesling-rovat V.

2012. március 22. 06:00 - drbarta

Rég írtam német rieslingekről, de azért szorgalmasan fogyasztom őket. :) Az elmúlt 1-2 hónap termésének jegyzetei következnek közös csokorba szedve.

Íme:

 

Georg Breuer: Berg Roseneck Riesling Auslese Goldkapsel 2007

Vezető Rheingau-i termelő, Rüdesheim. Botritiszes szemeket is tartalmazó fürt-válogatásból.

Igen komplex, élénk illat. Aszalt kajszi, petrol, vérnarancs, grapefruit-eszencia,  méz, gyógynövények. Közepesnél nagyobb testű, arányos, de véletlenül sem súlytalannak ható korty. Mély ízek, sziporkázó zamatosság, sárgahúsú gyümölcs-kavalkád, érett mézes-petrolosság, avarosság.  Hosszú lecsengés. Jelentős édesség, élénk, már-már éles, vibráló savak. Az ellenkező előjelű intenzitások tűzijáték-élményt adnak.  Nagyon komoly és nagyon finom bor. Szubjektíve jobban szeretem a spatlese/normál auslese borok letisztultabb, áttetszőbb, légiesebb, ugyanakkor nem kevésbé intenzív világát. A stabil 7 pont azért nem kérdés. (91)

 

Weingut Keller: Westhofener Kirchspiel Riesling Auslese 2008

Rheinhessen egyik legelismertebb termelője, volt már róla többször is szó a blogon.

Illatában zöldalma, fehérvirágok, akácméz, meszesség. Szép, de érzékelhetően nagyon más a palás-rieslingekhez képest.  Közepesen telt korty. Jelentős édesség, zamatos indítás, sok szaftos, lágy ízű gyümölccsel, krétaporos porozitásal, érintésnyi mézzel és karamellával.  Savai messze nem a német rieslingekhez társítottan pengeszerűek, hanem szinte puhák, nagyon csiszoltak, ennek ellenére cizellált keretet adnak. A kielégítő tartásuk és észrevétlen, de hatékony ízkiemelésük ellenére azért kissé édességhangsúlyos marad a bor, az arányokat nem érzem a legtökéletesebbnek. Közepesnél kicsit hosszabb lecsengés. Értékét simára csiszoltsága, finom részletgazdagsága adja, gömbölyűsége adja.  Erős 6 pont. (88)

 

Mosbacher: Riesling Forster Ungeheuer GG 2008

Jó nevű pincészet Pfalz-ból.Szintén szerepelt már a blogon.

Citrom, lime, grapefruit, érintésnyi nyers ananász jellemzi gyümölcseit, mellette szikár-sós-köves-krétás ásványosság. Elég mélyről jövő. Szájban közepesen telt. Kemény, acélos, penge-precíz savak vezetik a szerkezet vonalát, velük szemben kellő mélységű ízeket találunk hűs citrusos gyümölcsösséggel, tömör ásványos magot a kortyközépen. A savak azért végig dominánsnak érződnek, még ha egyedül nem is maradnak. Közepesnél hosszabb lecsengés, tiszta, száraz utóíz.  Nem egy kimondottan színes, de szép struktúrájú riesling. Erős 6 pont, egy-egy pillanatban mintha feljebb is akarna villanni.(88-89)

 

Van Volxem:  Riesling GG Gottesfuss Alte Reben 2010

A Saar-vidéken járunk, a világ egyik legidősebb ültetvényén, 120 éves, saját gyökerű tőkék. Kettő korábbi évjáratát is kóstoltam, mind a kettő nagyot szólt, meg is található a leírásuk a blogon.

Szaftos grapefruit, illatos szőlő illata nagy koncentrációban tőr elő belőle. Mellette jellegzetes rieslinges fűszeresség, mélyről jövő kőporos ásványosság. Karakteres, jellegzetes, érződik a szunnyadó kraft. Közepesen telt korty, komoly intenzitású belépővel, koncentrált gyümölcsösséggel, de a lényeg még ezután jön. A kortyközép igencsak besűrűsödik, egymás után jönnek az újabb és újabb ásványos rétegek, átveszik az uralmat a gyümölcsök felett.  Magas, precíz, cizellált savak adják a keretet, de annyi anyag van a borban, hogy a korty teljes hosszán van mivel partiban lenniük. Arányosság, egyensúly, gördülékenység, a bor a tekintély, és a fiatalos rakoncátlanság mellett is igen jól fogyasztható marad.  Így néz ki valahogy ha erő van a borban, bár emlékeim szerint ezen a téren a korábban kóstolt, melegebb évjáratból származó alteregói még nagyobb mélységeket kínáltak.  Egészen megdöbbentőek, letaglózóak voltak, ez „csak” kiemelkedő. :)  7 és 8 pont között. (92)

 

Karthauserhof: Eitelsbacher Karthauserhofberg Riesling Auslese N 33   2005

A Mosel mellékfolyójának a Ruwer vidékén járunk, szintén a környék meghatározó termelőjénél.

Nagyon szép illat. Élénk, tiszta gyümölcsösség, érett grapefruit, vérnarancs, leheletnyi kökényes-feketeribiszkés színezet, finoman fűszerező petrolosság, mézesség, ásványosság. Könnyed hatású, tiszta, áttetsző korty. Jelentős édesség, telt, mély ízek, friss és kandírozott citrusokkal. A kortyközép ásványosabb irányba fordul, dráma nélkül tartanak ki az intenzitások, közepesnél valamivel hosszabb lecsengés. A savak cizelláltak, csiszoltak, talán túlságosan is. A bor általános gazdagsága mindenesetre elbírna acélosabb gerincet, de így is jó arányokkal bír. Nagyon vonzó az a selymesség, ami átszövi az egész kortyot. Tiszta, kellemesen fanyarkás, fűszeres utóízzel búcsúzik. Eléri a 7 pontot. (89-90)

 

A nyitó képen a Gottesfuss-dűlő látható, innen kölcsönöztem a képet: www.saeure-und-tannine.blogspot.com
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr564331595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.23. 23:19:13

ezek eléggé érdekelnek. emlékszel még az árakra?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.26. 10:13:20

@szenvedély S.: Szia! Bocs a kései válaszért, pár napig nem voltam internet-közelben.
A Van Volxem 30 Euro volt,a Karthauserhof és a Keller talán 25 körül. A Breuer és a Mosbacher kapható itthon a riesling.hu-nál, karácsonykor 30%-os kedvezménnyel vettem őket, előbbit 7 ezer valahányszázért, utóbbit 4 ezer x százért.
süti beállítások módosítása