A Borrajongó

Rombor boogie

2012. március 12. 06:00 - akov

geret97.jpgIsmerős, mikor néhány kellemes vecsernyéléshez vásárolt palack csak úgy megragad a készletben és sakkban tartja a borhűtőt vagy már eszeveszettül kanyarodik fel a pince falára? Teszegetjük ide, rakogatjuk oda és egyszerűen nem kerekedik alkalom a felbontásukhoz. Előbb-utóbb tartani lehet attól, hogy a vendégek már megsértődnének érte, a haveri kóstolótársaság érdeklődési „görbéjét” meg szimplán alulról súrolják. Pár kedves barátom találta magát ebben a felettébb kellemetlen helyzetben és gondolták összerántanak egy könnyed, gyermeki várakozásoktól mentes szeánszot. Közelebbi tematika nincs, csak szertelen csapongás térben és időben. A határokat ezúttal a borkészletező kispajtásokat markában tartó láthatatlan erő, a félelem rajzolta fel.

Tóth István Egri Bikavér Superior 2005

Illata földes, van benne friss gyümölcs is, ribizli, tökmag, deszkás fa és lekvár. A közepesnél teltebb, a sav magas, eléggé kilóg, a tannin alacsony, az aromák már halványulnak, ribizlis, lekváros, aszalt gyümis, kissé zavaros ízképpel, enyhén dohos, régi hordós. A lecsengés maximum közepes. 4 pont.

Tóth István Egri Merlot 2004

Fűszeres illat, fekete bogyós gyümölcsök, lekvár, érlelt lekvár, kis szappannal. Kóstolásra nagyon visszafogott, közepes tannin, közepes sav, húsos aromák, kesernyés, halványuló gyümölcsökkel. A lecsengés rövid, benne főként a tannin érzékelhető. 3 pont. 12,5%

weni.jpgWeninger Spern Steiner Kékfrankos 2000

A gránát szín jelzi a tisztes kort. Illata bőrös, húsos, a hordó világosan érezhető, némi kávé a háttérben, fekete bogyósok, medvecukor. Ez utóbbi nagyon meghatározó, már-már a vérbőséget okozó sportkrémekre hajaz. Van még kakaó, fahéj és keleti fűszeres hangulat is. A test a közepesnél teltebb, a savak határozottak, jók az arányok, találunk még aszalt és lekváros gyümölcsöket is. A lecsengés közepes, a bor szépen összeérett, van benne még élvezet, de azért járjunk a végére, ha raktározunk belőle. 5 pont. 13,5%

Weninger Spern Steiner Kékfrankos 2002

Meglepő mély rubin szín, átlátszatlan, kevés gránát a széleken. Illata nem öregboros, fűszeres, ánizsos és mentolos, bőr, pörkölés, a háttérben fekete bogyósokkal, hecsedlivel és földdel. Elég telt, a sava közepes-magas, a tanninja közepes, szépen megérett, aszalt fekete bogyós hangulatú, meggyel, fekete cseresznyével, még friss gyümölcsökkel. Van koncentráció, jó a kortyközép, csábítóan fűszeres. Jó inni, valami kajához szuper lehet. Eléri a 6 pontot. Mindig is tudtuk, hogy a soproni, ezen belül a Weninger borok remekül érnek.

Gere Tamás Villányi Cabernet Sauvignon Barrique 1997

Mély rubin szín, ici-pici gránáttal a szélen. Illata földes, erőteljesen dohos, valószínűleg a dugó okozhatta, de nem klasszikusan dugós. Van még fekete bogyós gyümölcs, virág, mentol és sportkrém, nagyon aszalt gyümölcsök és persze az oxidáció jegyei is. A test közepes, a tannin magas, poros és kesernyés. A szájban is dohos sajnos, pedig még friss gyümölcsös ízeink is vannak. A sok-sok tercier aroma miatt nehéz fogyasztani, erősen bőrös, mellékízek tarkítják, a zöldes tannin uralkodik, hosszan felrakódik. 2 pont. 13%

Thummerer Egri Cabernet Sauvignon 2003

Fáradó rubin szín, biztos úton a gránát felé. Illatban kávé, fekete bogyós gyümölcsösség és aszalványok, valamint föld. A közepesnél teltebb, fűszerpaprikás és komolytalanul édeskés. A kortyközép már kissé üres sajnos, a tannin sok és keserű, pedig van itt még gyümölcs is, de mindent teljesen tönkretesz a túlzó cukor. 4- pont. 13,5%

Vincze Béla Egri Merlot 2002

Mély rubin, indul a gránát felé. Tiszta illat, izgalmas fűszerekkel, vaníliával, bőrrel, földdel és gyümölcsökkel. Utóbbiak lekváros és sült érzetűek. A test elég nagy, a sav és a tannin jelentős, a gyümölcsösség inkább lekváros, de azért friss jegyek is felvonulnak. A ribizli, eper és cseresznye mellé bevág a sok-sok tannin és a kesernyés hordóhatás. Itt is érezhető egy oda nem illő édeske. 4 pont. 12,5%

Chateau Teleki Villány Cabernet Franc Hársos-dűlő 2003

Mély rubin szín, nem öreges. Illatában fűszer, ánizs, fekete bogyósok, bőr, fekete föld és gyanta érkeznek. A bor telt, fekete földes, bőrös, fekete cseresznyés, a gyümölcsösség nagyon érett és aszaltas fajta, kifejezetten imponáló. A tannin sajnos brutális, mindent elmos, porosan száraz, hosszan kellemetlenkedik. Ez azért már egy pozitív meglepetés, szinte nincs is nagyon zavaró tercier aroma. Erős 5 pont, csak az ultrasok tannin miatt nem több. 13,5%

Chateau Teleki Villány Cabernet Franc Hársos-dűlő 2002

Mély rubin, majdnem fekete, a gránát már indul a szélen. Illata földes, virágos, mentolos, aszalt fekete bogyós gyümölcsökkel, lekvárral, fűszerekkel, fahéjjal és egy pici dohhal. A test nagy, a koncentráció jó, a gyümölcsösség aszalt áfonyás. A tannin jó sok, a sav talán picit kevés ehhez a sűrűséghez, a lecsengés viszont hosszú. Újabb kellemes meglepetés. Erős 5 pont. 14,0%

Gere Tamás & Zsolt Villányi Merlot 2003

Mély rubin, nem öreges szín. Illatában tej, tökmag, túlérett gyümölcsök, lekvár, föld, fekete bogyósok, hecsedli és visszafogott fa. Nem túl telt, inkább lekváros a gyümölcsössége, kis édeskésség is betársul, a tannin jó magas és poros állagú. Mást nem nagyon lelek. 4 pont. 13,0%

Malatinszky Noblesse Villányi Merlot 2004

Közepesen intenzív illat, kis vaníliával, fahéjjal, bőrrel, lekvárral, fűszerrel és földdel. Poros és száraz hatású. Szájban a közepesnél teltebb, nincsen túl sok aromája, a tannin viszont rendes mennyiségű. A gyümölcsösség piros bogyós féle, inkább lekváros formában. Az utóíz csak közepes. Eléri az 5 pontot. 13,5%

Takler Szekszárdi Bikavér Reserve 2003

taki.jpgKékfrankos, merlot, cabernet sauvignon és franc, valamint kadarka házasítása. 15 hónapot volt hordóban, amelyből 60% ászok, 40% új kisfahordó – hirdeti a hátcímke. Pannon Bormustra 2005 Csúcs Bikavér címmel büszkélkedik. Mély rubin, nem látható korosodás. Az illat nem túl intenzív, fűszeres, fekete bogyós, meggyes, nem túlzottan összetett. Kóstolásra szép telt hatású, azonnal érezhető a magas alkohol, édeskés gyümölcsök díszítik, fekete földességet érezhetünk, mellé ott vannak a hordó finom jegyei. Elég sok fekete bogyós gyümölcsöt kínál, zömmel fiatalabb formában, de ott bujkál némi lekvárosság és bőrösség is. A tannin sok, poros állagú, nem bánt, illeszkedik az aromaintenzitáshoz. Ami komolyan felróható neki az a nagyon-nagyon visszafogott savtartalom, ami sokat elvesz az élvezhetőségből és a struktúrából. A lecsengés azért sav nélkül is elég hosszú. Nagyon kellemes meglepetés! 6 pont. 14,0%

Romborok vagy sem, egy újabb érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb. Majdnem minden bor jelentősen leépült és uralkodóvá váltak a kellemetlen, főként bőrös és ánizsos tercier aromák. Az elhalványult intenzitás mellett pedig előtérbe került az a bizonyos soha nem beépülő, a gyümölcsöket nem követő tannintartalom. Némelyik bort igazán durva extrakcióval készítették el, amely például a kiválónak tartott 2002 és 2003 évjáratokban frissen bizonyára még szinkronban lehetett a többi alkotóval. Két dolog jut eszembe még. Az egyik: 10 évvel ezelőtt 12,5-13,5% alkoholtartalom is elegendő volt a paprikamentes cabernet-hez. A másik egy hülye favicc mély tanulsága: forró téglával ne moss fogat!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr624301457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.03.12. 09:42:18

Fájdalom, egyetértek. Nálam különösen sok ilyen rombor volt anno.

2duc 2012.03.12. 12:04:55

Még annyit háttérinformációnak, hogy a kóstoltak közül hét tételt a Veritasnál lehetett kapni pár hónapja, igen baráti áron. Az ígéretesebb borokat pár nap alatt elkapkodták.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.12. 12:05:29

@2duc: így van, ezek egy része is onnan származik. Kösz.

117 2013.05.18. 19:32:21

Nálam is akadt a hétvégére két idősebb, pincemélyen talált tétel: a Márkvárt pince 2003-as évjáratú bikavér, és Taklertől egy merlot- cabernet franc - cabernet sauvignon házasítás 2000-ből. Nos, jelentem, mindkét szekszárdi tétel remekül van, utóbbi valószínűleg éppen túl a csúcsán, az előbbiről megkockáztatom, hogy a zeniten. A Taler-bor egészen sötét, átlátszatlan, pici barnás széllel, a tannin még ma is (apró)szemcsés, a savak rendben. A másnapra eltett fél üveg tartalmán már érződött egy kis oxidáció (vákumozva volt), de egy étteremben ezt sem küldtem volna vissza. Ízben igazán érett meggy-cseresznye, brutális test, hosszú lecsengés.

A Márkvárt bikavér 2006-ban aranyakat nyert a Challange du vin, és a Vinagora versenyeken. 2 billog, nemzeti, címeres szalag. Elsőre nem túl bizalomgerjesztő cicoma-had. De nyitva gránát szín, barnás árnyalatnak semmi nyoma, kristálytiszta. Illatban feketeribizli, utóbb cseresznyebefőtt. Nem mertem dekantálni, de egyre jobban kinyílt a bor. A savak élénkek, a tannin teljesen belesimult. A gyümölcsök frissek, mellette finom fűszeresség. Nagyon meggyőző volt. Kifejezetten érződött, hogy a kékfankos alkotja a gerincét. Szépen kitartott. (Kékfrankos, cabernet sauvignon, kadarka, blauburger és zweigelt alkotja egy internetes forrás szerint).

Mindkét bor 13% alkoholt tartalmazott. Előbbi 5-6, utóbbi 6-7 pontos kategória - nem nézve az évjáratot!
süti beállítások módosítása