A Borrajongó

A merlot igézete

2012. február 20. 06:00 - akov

sor.jpgMit is lehetne elmondani a merlot szőlőfajtáról? Sokat és mégis nagyon keveset, hiszen mindannyian jól ismerjük és szeretjük a belőle készülő borokat. A világ legnagyobb területen ültetett (kb. 260.000ha) és legkedveltebb kékszőlőfajtája számtalan stílusban teljesíti be a fogyasztó álmait: a friss, piros bogyós jegyek vezette könnyed, alig cseres „vacsoraboroktól” a nagytestű, tanninos, így a kisfahordós érlelést megháláló nagyboros tételekig minden területen bevethető. Az örök verseny- és házastárs cabernet sauvignonhoz képest hűvösebb klímán is termeszthető, korábban érik, alacsonyabb sav és tannintartalma miatt kedvesebb, megközelíthetőbb borokra képes. Nőies karakter, csenghet fülünkben a bugyuta beskatulyázás.

A bordeaux-i eredetű szőlőfajtát írásos források a 18. század közepétől említik, a genetikai vizsgálatok azt sejtetik, hogy – hasonlóan a cabernet sauvignonhoz – a cabernet franc és a sauvignon blanc fajták vadkereszteződéséből származik. Talán ennek köszönhető, hogy nem ideális termesztési körülmények között a merlot borában is megjelenhet a kellemetlen zöld- vagy fűszerpaprikás aromákkal operáló metoxipirazin. A Bordeaux-ban örök másodhegedűs fajtát hosszú ideje használták már a cabernet sauvignon brutalitásának tompítására, amikor a nyolcvanas években brit és amerikai szakértők felfedezték a jobb parti St-Emilion és Pomerol kedves eleganciával operáló, de koncentrált borait. A brand-teremtő világhírt mégis egy amerikai talkshow hozta meg, az egészségesség ígéretét pedig a borkultúrát milliók számára feltáró merlot biztosította.

A kóstolót a Bor és Gourmet Akadémia szervezte, a cél a merlot sokféle arcának megmutatása volt. A magyar és nemzetközi palackok a Bolyki Pincészet által nemrég megnyitott Gepárd és Űrhajó étteremben nyíltak. A kellemes bisztrókonyhát kínáló hangulatos helynél jobb sem kellett a merlot mélységi felfedezéséhez.

Szeleshát Szekszárdi Merlot 2009

A szekszárdi pince alap merlot-ja kerül elsőként pohárba. Közép rubin szín. Illatában először fülledt, olcsóboros hangulattal nyit, de később kirúgja magát, érezhetővé válnak a visszafogott fás jegyek, mellette nagyon érett piros bogyós gyümölcsösséget mutat, a kevés fahatás tökmagos felhangokkal játszik, aztán némi fűszerpaprika is megjelenik. Kóstolásra nem túl koncentrált, itt is a piros bogyós gyümölcsösség a meghatározó, a közepesnél valamivel magasabb savtartalom megteremt egyfajta frissességet, az alkohol magas, a fás jegyek visszafogottak, a tannintartalom rendben van, a lecsengés közepes. Kellemes, jól fogyasztható tétel. Erős 5 pont. 14,5%. 2.500Ft (Bortársaság)

Concha y Toro Casillero del Diablo Merlot 2010

Mély szín. Az illat a közepesnél valamivel intenzívebb, fekete bogyósokkal, lekvárral, kátránnyal, valamint a hordótól származó fűszerekkel és vaníliával. Sajnos itt is megjelenik a nem kívánt fűszerpaprika és mellé valami kis zöldes stikk. Szájban viszonylag telt, elsőként a paprikássággal találkozunk, a közepes sav mellé magas tannin és viszonylag jó koncentráció jár. Természetesen akad fekete bogyós gyümölcsösség is, főleg lekváros alakban. Jól összerakott bor, zavaró jegyekkel. 5 pont. 2000Ft (Tesco)

Bolyki Egri Merlot 2009

Mély rubin szín, láttatja, hogy érettebb alapanyaggal van dolgunk. Illatában pörkölt olajos magvak, grillázs, nagyon érett piros és fekete bogyós gyümölcsök, fűszeresség és virágok. Ahogy szellőzik, egyre inkább a túlérett gyümölcsös jelleg kerül előtérbe, amelyet fura rothadásos jegyek is színeznek. Alig észrevehető, de sajnos szembe ötlik. Elég telt, alapvetően túlérett meggyes és fekete bogyós gyümölcsökkel, sok-sok keserű érzetű tanninnal, jó koncentrációval, magas, már-már citrusos érzetű savval. A hordó jól érezhető, a lecsengés elég hosszú, a sok tannin és szín hosszú és mozgalmas macerációt sejtet. Egész jó kis bor, de nem áll össze a kép. 5/6 pont. 14,5%. 3.300Ft. (Bortársaság)

gepard.jpg

Montes Alpha Merlot 2008

A Bortársaság jóvoltából hazánkban is jól ismert chilei nagypince. Az illat tényleg letaglózóan durva paprikás illattal nyit, nem is érezni mást, mint bekoncentrált szegedi fűszerpaprikát. A test közepes, az enyhe édességre a szájban is rárakódik ez a penetráns paprikásság, amely a lekvárossággal, a fa tisztán érezhető pörköltes aromáival egy komplett borzalmat teremt meg. Minden szinten vállalhatatlan a bor, főként ilyen áron. Nagyon meglep, hiszen a pince borai jól fogyaszthatóak és híresek jó ár-érték arányukról. 3 pont. 14,5%. 4.600Ft (Bortársaság)

La Gravette de Certan Pomerol 2008

A pomeroli Vieux Château Certan másodbora egy olyan gyenge évjáratból, amelyben sajnos sok első bor sem viszi át a lécet. A merlot mellett itt megjelenik némi cabernet franc és sauvignon is, az arányok nem ismertek. Közel mély rubin színt mutat a pohárban, illata a közepesnél jóval visszafogottabb, nem túl összetett. Érezhető egyfajta hűvös hatás, de abszolút nem zöld, inkább csak fülledt, fát alig érezni. Szájban elég telt és koncentrált, a karaktert némi fekete bogyós és meggyes gyümölcsösség és visszafogott fahatás adja. A tannintartalom magas, érett és nagyszemcsés állagú, a sav csak közepes, semmiféle frissítő vibrálást nem ad, nem képes megtartani a bor struktúráját. Nincsen aromamélység, a korty közepe kissé vizes és lyukas, miután leszalad visszatérnek ugyan az ízek, de már túl késő a kiválósághoz. Brutális árazás. 6 pont. 13,5%. 12.800Ft. (Bortársaság)

Peter Lehmann Barossa Merlot 2002

A mély rubin szín nemigen mutatja a tíz éves kort. Illata a Coonawarra borainál megszokott mentolossággal kedveskedik, mellette porrá aszalt gyümölcsök, szilva, virágosság, hordós fűszerek és dohány jelennek meg. Van itt még kókusz, szén és talán a fából származó tipikus aussie-s petrolosság. A test sűrű, húsos állagú, meggyel és aszalásba hajló fekete bogyósokkal. Érezhető az illatban felfedezett kókuszosság, petrol, valamint a rendesen használt, de talán beépültnek mondható fa. Aromái nem túl intenzívek már, de azért letagadhatna pár évet. Örömborozáshoz kiváló. 6 pont. 5.500Ft (IFDT)

Salentein Primus Mendoza Merlot 2003

etterem.jpgArgentin nagypince, borunk alapanyaga a mendozai Uco-völgyből származik, 18 hónapos érlelést kapott francia hordókban, majd szűretlenül került palackba. Korát megtagadó mély, feketén csillogó rubin szín. Orrolásra elsőként a likőrös-alkoholos vonal köszön be, némi csokival, feketeszederrel, áfonyával és fás jegyekkel. Sajnos megjelenik egy zavaró illósság is, gondolom a túlérett alapanyagnak és a hosszas hordós érlelésnek köszönhetően. Nem valami összetett, de szellőzik és változik. Előbújnak a fás-fűszeres jegyek, uralkodóvá válik a túlérettség, a kókusz, még később megjelenik a vanília, a szappan és a rózsa. Érdekes, maradjunk annyiban. Kóstolásra brutális sűrűséggel szembesülünk, az óriási extrakttartalom majdnem képes elrejteni a magas alkoholt. Az egész miliő természetesen a Douro völgyét juttatja eszünkbe. A visszafogott illósság szájban is érezhető, a vastag és húsos állag mellé friss és töppedt fekete bogyós gyümölcsösség, meggy, csoki, kakaó és fekete föld társul be. A sav rendben van, felnő a beltartalomhoz, a tannin elég magas, enyhén kesernyés. Az utóíz hosszú, ugyan kiegyensúlyozottságról és eleganciáról nem beszélhetünk, de ha nincsen otthon portói, akkor nyugodt szívvel bontsunk egyet a csokitortához. A bor értékei elvitathatatlanok (intenzitás, struktúra, komplexitás), azonban mindig gondban vagyok, hogy enyhe hibákkal (illósság, portóis karakter) hova is kellene visszaminősíteni. Ízlés szerint legyen a 6 és a 7 pont között, talán picit közelebb az utóbbihoz. 15,5%. 13.800Ft (IFDT)

Takler Primarius Merlot 2007

A jó öreg Primarius Szekszárdról. Mély rubin szín. Az illat közepesen intenzív, azonnal felfedezhető a már orrban csipkelődő alkoholtartalom. Túlérett karakterű, marcipános, portóis-likőrös hatású, nem túl összetett. Kis szellőzés után fekete bogyósokat, fahéjat, csokit, vaníliát és földességet fedezhetünk fel benne. A gyümölcsössége az a fajta, amit a fáról/bokorról éppen lepottyanni készülő, már-már ráncosodó fekete bogyósokhoz asszociálhatunk. Mindezek mellett valami kis zöldes stikk is jelen van, de nagyon visszafogottan. A test nagy, elsőre feltűnik a sok-sok alkohol, rendesen éget és csíp hátul. A tannin jelentős mennyiségű, de érett és finomszemcsés állagú, még nem épült be. A gyümölcskaraktert itt is a túlérett jegyek adják, aszalt formában is megjelennek a fekete bogyósok. A hordó fűszerei mellett földességét és bujkáló fűszerpaprikát is érezhetünk. A kortyközepet fellágyítja a sok alkohol, a lecsengésben a tannin uralkodik, meggymagos kesernyével búcsúzik. A Primus nem Primarius ugyan, mégis egy pályán fociznak. Míg előbbi a sivatagos Mendozában készül, addig az utóbbi csak a szekszárdi dombság meleg-kontinentális lankáin. Ezért értem kevésbé a döbbenetes alkoholt. Legyen ezúttal erős 6 pont. 16,0% (!). 11.000Ft (Bortársaság)

Gere Attila Solus 2007

Magyarország elsőszámúnak tartott merlot-ja a Kopárból. Mély rubin szín, szinte fekete. Illata a közepesnél valamivel intenzívebb, fülledt, sok-sok fával, kapuccsínós-puncsos hatással, szurokkal, kátránnyal, meggyel és fekete bogyósokkal. Van itt még kávé, kakaó, ánizs és egy kis vegetális csavar is. Letagadhatatlanul „gerés”. Ahogy szellőzik, inkább a túlérettség a meghatározó. Telt érzetű, sok fekete bogyóssal, ánizzsal, bőrösséggel, kátránnyal és aszalt gyümölcsökkel. A sav magas, citromos érzetű, a tannin nagyon sok, uralkodik az utóízben, de érett és finomszemcsés, nagyjából felnő hozzá az aromaintenzitás. A beltartalom és alkohol kevés édességet kölcsönöz a kortynak, a lecsengés hosszú, benne a tannin meghatározó. Egyelőre nehézkes, nehezen fogyasztható a bor. Lehet azonban bízni, hogy türelemmel lesz még szebb is. Eléri a 7 pontot. 15,0%. 12.700Ft (Bortársaság)

Érdekes és sokarcú sort kóstolhattunk. Azt gondolhatnánk, hogy teljesen világos a merlot üzenete, a legtöbb bor mégis erősen megosztotta a kóstolótársaságot. Így vagy úgy, ez a „könnyen jót” kategóriába sorolt fajta is csak ritka kezekben válhat igazai kiválósággá.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1004129648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.02.20. 10:06:54

Bocs az off-ért de ez valahogy mindig beugrik ha merlotról van szó:

www.youtube.com/watch?v=5pbc_vloYRk

Bár én nem nem értek egyet Milesal, de mindig jókedvre tud deríteni ez a jelenet. :)

A témához hozzászólva, néztem én is ezt a kóstolót és nem tudtam rá elmenni, de feltűnt hogy nem teljesen az a sor ami meg volt hirdetve:

borakademia.com/hu/kostolok/wset-merlot-kostolo/62

Vylyan, Vida nem volt?

zoli 2012.02.20. 10:26:46

Gondolom ezúttal is a wikipédiához nyúltál, ami sokszor visz vakvágányra. Tudtommal még mindig az airen a világ legelterjedtebb borszőlő-fajtája, illetve a nálunk szultánként ismert (másutt sultanina, thompson seedless) mazsola-, illetve csemegeszőlő fajtát is nagyobb területen termesztik.
A másik a sauvignon. A legfrissebb DNS-vizsgálatok szerint a cf mellett a magdeleine noire des charentes nevű fajta a merlot másik szülője.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.20. 10:31:56

@zoli: ezúttal (sem) a Wikipédiához nyúltam (mert egyszer az olaszrizlinges képet onnan vettem, jaj nekem). Forrás: Oz Clarke - Grapes & Wines. Max. 2-3 éves kiadás. Elnézést nem írtam oda, kékszőlőről van szó és nem fehérről (airen). A kiadvány említi szintén az akkori DNS vizsgálatok alapján kurrens sejtéseket, ott még sauvignon blanc szerepel. Bevallom, nem néztem utána, hogy vannak-e frissebb eredmények a témában, féltem, hogy a Wikipédia vakvágányra vihet. :)

zoli 2012.02.20. 10:52:01

@akov: mindenesetre jó szívvel tudom ajánlani kutakodásra ezt az oldalt a jövőben: www.vivc.de/
illetve ha megy a francia vmennyire, az ő fajtáikról itt érdemes kutakodni: lescepages.free.fr/cepmc.html
Üdvözlöm Wikit:)

európai 2012.02.20. 22:48:45

"Érdekes és sokarcú sort kóstolhattunk. Azt gondolhatnánk, hogy teljesen világos a merlot üzenete, a legtöbb bor mégis erősen megosztotta a kóstolótársaságot. Így vagy úgy, ez a „könnyen jót” kategóriába sorolt fajta is csak ritka kezekben válhat igazai kiválósággá."

És itt a pont. Én nem szeretem a merlot-t amikor közepes bort ad, viszont imádom, mikor nagyot üt. Az eléggé ritkán fordul elő. Ui:Igazán élvezetes és olvasmányos cikk. Feldobta a reggelemet a kolumbiai eszpresszó kávém mellett.

IWAS 2012.02.21. 09:15:38

Kóstolta valaki a Jánoshegyi Merlot 2007-et Légli Gézától? Nekem kifejezetten tetszett (hozzátéve, hogy 2010. decemberében kóstoltam, most nem tudom milyen lehet). Ráadásul nagyon kedvező is volt az ára.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.21. 10:58:50

@európai: kösz, egészségedre! :)

@IWAS: anno igen, szoktam szeretni Géza vörösborait.
süti beállítások módosítása