A Borrajongó

Vegyes német rizlingsor

2012. január 19. 03:18 - pardi norbi

Újkeletű, többnyire ázsiai fiatalokból álló kóstolócsapatomnak januárban a német rizlingekbe igyekeztem némi betekintést nyújtani. Sajnos különböző elfoglaltságok miatt ezúttal igencsak szűkkörű volt a kóstoló, de azt gondolom, hogy azért sikerült egy általános, a valóságot tükröző képet kialakítani újdonsült borbarátaimban. Két fontos rizlinges vidék- Rheingau és Nahe- kimaradt, egy-egy tétel szerepelt Pfalz-ból és Rheinhessen-ből, a talán legfontosabb területről, a Mosel vidékről pedig négy bort kóstoltunk. Valamennyi bort a kiválónak tartott 2009-es évjáratból választottam. A felfedezés izgalma miatt többnyire általam kevéssé ismert termelőktől vásároltam a borokat, de azért az esetleges kellemetlen meglepetések elkerülése végett bebigyesztettem a sor végére egy borocskát a nagyrabecsült J. J. Prüm mestertől, nehogy baj legyen. A borokat az alábbi sorrendben kóstoltuk, nem vakon:   

Dr Loosen: „Dr L” Sparkling riesling Ernst Loosen jól ismert mosel-i termelő, nehéz melléfogni vele. Nemrég került piacra ez a pezsgő, gondoltam rápróbálok, újévi köszöntőnek sem volt rossz. Világos citromszín. Visszafogott, kissé édeskés illat citrusokkal (lime, grapefruit) és trópusi gyümölcsökkel (mangó). Semmiféle érlelési jegy nem érzékelhető, csak a kristálytiszta primer gyümölcsösség. Habkönnyű korty, jelentős édességgel és meseszép, vibráló savakkal. Noha érződik a jelentős cukortartalom, mégsem válik nehézkessé a bor, bájos, jól fogyasztható. Viszonylag nagyobb buborékokat lehet látni a pohárban, amelyek finoman, puhán olvadnak szét a szájban. Nem kifejezetten cizellált, vagy összetett pezsgő, teljes mértékben a friss gyümölcsökre épít. Profi munka, a 6 pontba is becsúszik. $13, igen jó vétel.  

Karl Lingenfelder: Scheurebe Musikantenbuckel Kabinett Dry 2009. Korrektnek tartott pfalz-i termelő bora, sok generációra visszanyúló borkészítési hagyományokkal. Világos citromszín. Kissé hűvös karakterű, tipikus rizlinges illat jól definiálható citrusos, fehérvirágos, köves jegyekkel. Könnyed, nagyon tiszta korty primer gyümölcsösséggel (lime, citrom, grapefruit) és szép ásványos karakterrel. Tiszta, acélos savak, közepesen hosszú lecsengés. Nem kifejezetten mély, de szép aromaspektrummal rendelkező, balanszban levő bor. Természetesen bőven van feljebb, 6 pont. $19. 

Dr Hans von Müller: Riesling Spätlese 2009. Nem kifejezetten ismert mosel-i termelő bora. Úgy látszik sok a doktor a Mosel vidéken, minden jel szerint drbartának is ott lenne a helye, főleg, hogy nagyon szereti a német rizlinget. Világos citromszín. Visszafogott, egyszerűbb illat, alapvetően az édesebb citrusos (mandarin, narancs) aromák dominálnak. A korty közepesen telt, virágos-gyümölcsös. Sajnos messze nem olyan dinamikus savakkal rendelkezik, mint sok-sok helybeli társa, már-már lustának is tűnik, a lecsengés is alig közepesen hosszú. Csalódás, alig 5 pont. $16. 

G. A. Schneider: Niersteiner Hipping Riesling Spätlese 2009. Egy kis rheinhessen-i családi pincészet bora, egész jónak bizonyult. Világos citromszín. Közepesen intenzív illat mandarinnal, érett mangóval, viaszos-mézes aromákkal és egy szokatlan, de jól azonosítható kapros jeggyel. Nem mindennapi, de tetszetős. Közepesen testes bor, elsősorban gyümölcsös aromákkal, szépen érett savakkal, jelentős édességgel. Bár semmiképp nem mondanám lusta bornak, de nem rendelkezik azokkal a kimagaslóan pörgős savakkal, amelyeket a műfaj legjobbjaiban rendszerint megtalálunk. Ugyanakkor aromái kifejezetten gazdagok és mélyek. Magabiztos 6 pont. $20. 

Reichsgraf von Kesselstatt: Piesporter Goldtröpfchen Riesling Kabinett 2009. Jónevű pince a Mosel vidékről, széles borválasztékkal. Világos citromszín. Közepesen intenzív illatából édes citrusgyümölcsök, finom mineralitás, méz és egy leheletnyi petrolos jegy szagolható ki. A korty alig közepesen telt, de kifejezetten tetszetős, minden alkotója szép egységben van jelen, remek sav-cukor arány. Ízaromatikája az illathoz hasonlóan elsősorban a gyümölcsös-ásványos vonalon mozog. A savak kifejezetten játékosak, lendületessé és nagyon szerethetővé varázsolják a bort, ugyanakkor komplexitásnak sincs híján. Kiváló, sima 7 pont. $31.        

J. J. Prüm: Graacher Himmelreich Spätlese 2009. Több remek bort is kóstoltunk már Szegeden a Mosel vidék eme jeles termelőjétől, viszont konkrétan ez a nedű még nem keveredett elém. Világos citromszín. Kezdetben kissé visszafogott illat az eddigi Prüm borokban is tapasztalt minerális fülledtséggel. Ez gyorsan távozik, és átveszi a helyét a kifejezett köves jegyekre építő, mellette citrusos és déli gyümölcsös aromákban is tobzódó aromakészlet. A korty szinte könnyednek hat, pedig jelentős mennyiségű savval és maradékcukorral rendelkezik a bor. Az aromák elképesztően mélyek, betöltik a teljes ízlelőfelületet, lenyelés után az utóíz alig akar megszűnni. Zseniális, habkönnyed eleganciával rendelkező habzsolnivaló bor. 8 pont. Szerette a Wine Spectator és Wine Advocate kóstolója is, előbbi 93, utóbbi 92 pontra értékelte. $40.           

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr533585887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.19. 05:35:12

Öröm nekem ilyesmit olvasni.A második bornál a "Scheurebe" az egy szőlőfajtát jelöl.(ha jók az infóim a riesling és sylvaner keresztezésből) Rá volt írva a riesling is?
A Prüm Graacher Himmelreich 09 valóban csodás, nálam 7 és félig futott, és ugye nálunk is kapható.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.19. 14:19:39

@drbarta: Köszi, lehet hogy benéztem a dolgot a Scheurebe-vel. A honlapjukon nem találtam erről infot, a palack már nincs meg. Mindenesetre javítom a hibát.

Olvasni sem rossz, pláne kóstolni:)

A Prüm szuper volt, mint mindig, elképzelhető, hogy erősebb sorban nem éreztem volna ilyen elképesztően meggyőzőnek.
süti beállítások módosítása