Erről a pincéről még nemigen hallottam. Kedvelt szegedi beszerzési helyemen ajánlották a bort jószívvel a figyelmembe, ha szeretnék valami nagyon gyümölcsös, ropogós, könnyen csúszó tételt.
Erről a pincéről még nemigen hallottam. Kedvelt szegedi beszerzési helyemen ajánlották a bort jószívvel a figyelmembe, ha szeretnék valami nagyon gyümölcsös, ropogós, könnyen csúszó tételt.
Eddig tehát ott tartunk, hogy a különböző érzetek megfigyelése révén megállapítottuk a bor intenzitásait, valamint árnyalva a képet tanulmányoztuk szerkezetének és aromavilágának összetettségét.
Folytatván az általam használt borleírási kifejezéseknek boncolgatását, következzen egy igen gyakran használt jellemző, a komplexitás.
Egy borleírás megszületését sok kóstolás és sok olvasás előzi meg. Tanulmányozni célszerű a hazai és külföldi leírások terminológiáját, bővíteni a repertoárt, hogy minél inkább papírra vethetőek legyenek a kóstolások élményei. Sok kifejezés van, amelyik könnyen érthető és alkalmazható és van sok melyek megértéséhez fantázia is kell, nyílt alkalmazásához meg bátorság. :) Nehezen lehet olyan forrásokat találni, ahol a borleírás minden "fortélyát" szájbarágósan megmagyaráznák, így marad az, hogy a begyűjtött információkat mindenki úgy értelmezi, ahogy logikusnak tűnik.
Nem állítom, hogy én mindent helyesen értelmezek és használok, de úgy érzem az eddigi tapasztalatok alapján összeállt valamiféle rendszer a fejemben, mely alapján igyekszek végigmenni a kóstolt borokon. Ezt szeretném most megosztani.
Az a nagy helyzet, hogy mostanság kóstoltam előszőr Chablis-t. Egy „borbloggertől” ez biztos égő, de valahogy mindig elmaradt. :)