A Borrajongó

Borleírás I. - A szerkezet dimenziói

2011. március 01. 06:00 - drbarta

Egy borleírás megszületését sok kóstolás és sok olvasás előzi meg. Tanulmányozni  célszerű a hazai és külföldi leírások terminológiáját, bővíteni a repertoárt, hogy minél inkább papírra vethetőek legyenek a kóstolások élményei. Sok kifejezés van, amelyik könnyen érthető és alkalmazható és van sok melyek megértéséhez fantázia is kell, nyílt alkalmazásához meg bátorság. :) Nehezen lehet olyan forrásokat találni, ahol a borleírás minden "fortélyát" szájbarágósan megmagyaráznák, így marad az, hogy a begyűjtött információkat mindenki úgy értelmezi, ahogy logikusnak tűnik.

Nem állítom, hogy én mindent helyesen értelmezek és használok, de úgy érzem az eddigi tapasztalatok alapján összeállt valamiféle rendszer a fejemben, mely alapján igyekszek végigmenni a kóstolt borokon. Ezt szeretném most megosztani.

Igyekszem az "elvontabb" részt boncolgatni, nem pedig azokat a kifejezéseket , melyeket feltehetőleg mindenki tud. Ha valaki valamivel nem ért egyet, máshogy gondolja, szeretné korrekcióra felhívni a figyelmemet, akkor azt szívesen várom.
 
 Mint mondottam kifejezetten nem szeretnék elcsépelt, minden borkönyvben szereplő "szótárt" összeállítani, de először mindenképp tisztázásra vár egy-két dolog.
Általában érdemes szétválasztani és különkezelni a bor szerkezetét és aromatikáját.
Struktúra/szerkezet: A bor ízeinek, zamatainak karaktere nélkül alkotott váza. Azon összetevők összessége, mely befolyásolja egyensúlyát és tapintatát. Ezen alkotók a bor szárazanyagtartalma, a bor savai, a bor tanninjai, a bor alkoholtartalma, a bor maradékcukor tartalma.
Az ornamentika, vagy aromatika:   a díszítőízek összessége. Karakterüknek nem szoktak túlzott jelentőséget tulajdonítani egy bor minőségének, nagyságának megítélésekor.
 
A SZERKEZET ÁBRÁZOLÁSA
A szerkezet megragadása, értelmezése és lehetőség szerinti hű visszaadása a borleírások talán leglényegesebb része. Ez az én olvasatomban sokszor afféle „térlátást” kíván. :) A bor szerkezetének szemléltetésére gyakran alkalmazunk olyan kifejezéseket, melyek mintegy "térbeli testként" igyekeznek ábrázolni. Egy térbeli testnek pedig vannak dimenziói, vannak felszínei, van tapintata. 
 
A szerkezet dimenziói:
A különböző felépítésű szerkezetek  különböző irányokba (dimenziókba)  kilengő „érzeteket” okoznak.  Nekem sokszor nagy segítség, ha ezeket az érzeteket a képzelet keretein belül egy „koordinátarendszerben” (görbén) örökítem meg, azaz az intenzitásokat ábrázolni a korty szájbavétele óta eltelt idő függvényében.  Ezek az intenzitások, érzetek lehetnek a görbén felfelé (magasság), illetve lefelé (mélység) irányulóak. Egy több irányban is intenzív bornak van magassága és mélysége is. Egy teljesen jellegtelen bor viszont közel lesz a vizszintes vonalhoz, azaz lapos és sekély.
Hogy lesz a szerkezetnek magassága?
A pozitív, azaz felfelé irányuló kilengések a magasságok. Ennek hátterét pedig a savérzetek össszessége, azaz a bor savszerkezet adja.         
-Magas szerkezet: intenzív savérzetettel rendelkező borok.
-Lapos szerkezet:  A savérzetnek nincs kiugró intenztása
-Szélesség: a savaknak „a savanyú”-érzet intenzitásán túl van vastagság érzetük. A széles savak érett érzetűek, magasságérzetttel társulva se tűnnek élesnek. A vékony savak éles érzetűek. Szemléltetés: egy vastagabb eszközzel, vagy egy vékonyabb eszközzel fejtünk ki ugyankkora erőt, akkor a vékonyabb( élesebb) eszköz képes nagyobb nyomásra.
-Hosszúság:  a savak lefutása lehet időben rövidebb és hosszabb. Nem összetévesztendő az utóízzel, abban mindenestre hasonlítanak, hogy a korty hosszáért ez is alapvetően felelős. 
 Hogy lesz a bornak mélységérzete?
Nehezebben megragadható fogalom. Úgy tudnám összefoglalni, hogy a bor gazdagságérzete, a savakon kívüli „lehengerlési képessége” (?) adja. A jellegtelen bor szájbavéve sekélynek tűnik. Ha egy kiemelkedően gazdag bort kóstolunk, akkor szinte meg is lehet szédülni a jelentkező „mélységérzettől”.   A nagy mélységű borok gazdagsága  mintegy „örvénylik” :  érzékeinket megragadja és „mélybe rántja”, ahonnan csak a savak képesek kiemelni :)   
Milyen komponensek adják?
-Vastagságérzet:  A test és a maradékcukor adja. Inkább az alapvető sav-édesség egyensúly szempontjából érzem jelentősnek, mint mélység szempontjából . Egy vastag bor még nem feltétlen okoz mélységérzetet, símán maradhat sekélyebb. A vastagságérzet jön-megy, a savak könnyedén képesek uralni. 
-Tömörségérzet:  Nehezen megfogalmazható jelenség. Ez is egyfajta „koncentráció-érzet”.  A vastag borokkal ellentétben a nagy tömörségű borok „koncentrációérzete” azonban mély lenyomatot hagy, mintegy „beleivódik” a szájba. Akkor is érződik , amikor a savérzet már tetőzik. A nagy tömörségű borok „koncentráció-érzete” úgy szemléltethető, mint egy „gravitációs mag” . A tömörség-érzet összefügghet, de semmiképp nem egyenesen arányos a vastagságérzettel. Kíváncsi vagyok mitől függ a jelenléte.  Megfigyeléseim szerint egy öregtőkés bor nagyobb valószínűséggel ad tömörebb bort, mint egy fiataltőkés tétel. Ez mellett bizonyos fajták rendre tömörebb bort képesek adni, mint mások, illetve bizonyos terroirokon nagyobb tömörségérzetű bor jelentkezik. Egyébiránt nem tudom mitől függ,  mely anyagok jelenlététől, vagy hiányától, hogy egy bor szárazanyagtartalma csak vastagságérzetet képes –e adni, vagy tömörségérzetet is?
-Aromamélység, az ízek intenzitása:  Az aromák intenzív jelenléte végett a szájüreg pontjai rövid idő alatt teljesen kitöltődnek zamatokkal. A mély lenyomatot hagyó zamatok mintegy „harapnivaló” érzetűvé teszik a kortyot. Ez a jelenség teljesen független attól, hogy mekkora testű borral állunk szemben.  Muszáj kiemelnem viszont, hogy ez az a pont számomra, ahol az aromák és a szerkezet kissé összefonódnak és nehezen lesznek szétválaszthatóak. Ugyanis a borok „gyümölcsössége”, illetve tágítva a kört, egyéb aromáinak mélysége, abszolút képes beleszólni egy bor egyensúlyába, harmónikusságába.  Azt szokták mondani, hogy a szerkezet számít a bor megítélésében és nem az aromák.  Én azt vallom, hogy az aromák milyensége, karaktere tényleg egyéntől függ, hogy tetszetős-e,  nem kell nagyon nagy jelentőséget tulajdonítani neki. De az hogy az aktuális aromák milyen intenzitással, azaz milyen mélységben képesek a bor egyensúlyát, arculatát meghatározni, az „egyfajta szerkezeti alkotóelemmé” teszi őket.

 

 

A szerkezet dimenziói a bor nagyságát határolják be. Megszabják, hogy milyen "keretek" között van lehetősége az adott bornak  bemutatni árnyaltabban az értékeit. Nem szól viszont a bor komplexitásáról, tapintatáról. Ezekről majd a következő részekben.

25 komment
Címkék: borleírás

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr482698831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodomi 2011.03.01. 08:47:57

Na, majd minderre odafigyelek pénteken, márc.4-én, a hungarikum borok kóstolóján!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.01. 12:08:09

Uff, nekem ez nagyon idegen. Szerintem szükségtelenül egyéni és akadémikus, és főként azt írja le a módszer, ahogy a bort Te megéled. Az ilyen rendszerrel az a baj, hogy tk. nem rekonstruálható a jegyzetek alapján, hogy milyen is a bor. Ez pedig az elsődleges fontosságú, ha másoknak írsz róluk!

A szerkezet esetében az általad "ornamentikának" nevezett aromákat nem lehet elválasztani - szerintem - a bor többi részétől. A szerkezet/struktúra attól 3D, mert vmi időben való lefutást, azaz lecsengést próbál leírni (ehhez képest a textúra, ugye, az 2D, ami bornál ritkább, de pl. tanninnál lehet).

Számos olyan dologról írsz itt, ami nem definit, vagy komoly áthallások vannak közöttük, talán jobb lenne szétválasztani és külön értékelni az egyes komponenseket, majd az értékelésben és a struktúra leírásában egyesíteni. Pl. miért kell "vastagságérzet", ha egyszer a bornak a testét (vékony, közepes, nagy) egyszerűen le tudjuk írni. Miért függ a test össze a sav-cukor aránnyal, ha a cukor és a sav mennyisége külön leírható, majd a struktúra az, ami a testet és a cukor, a sav, valamint az intenzitás egymáshoz viszonyított arányát képes szépen kifejezni?

Nem értem, hogy az egészhez hogyan viszonyul a "tömörségérzet" például. Ott az aromaintenzitás, a test, a struktúra. Ezekkel mindent le tudsz írni...

No mind1, majd megvitatjuk 1x...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.01. 13:29:46

@akov: Köszi a kommentet!

"Számos olyan dologról írsz itt, ami nem definit"

Valóban! Mint ahogy írtam is, az volt a célom, hogy ezekről a nem tisztázott, nem definit jelenségekről írjak.

"főként azt írja le a módszer, ahogy a bort Te megéled"

Így van! Mivel kialakult bennem egy "rendszer" és én márpedig így kóstolok, ezért szükségesnek éreztem (ha már publikálok jegyzeteket) nekiszentelni egy fejezetet annak, hogy ÉN mi alapján írom le azt, amit leírok.

"Nem értem, hogy az egészhez hogyan viszonyul a "tömörségérzet" "

Vannak esetek, amikor úgy érzem egy bornak nem túl intenzívek az aromái, mégis megvan a "mélysége". Felidézve ezeket a borokat, próbáltam megfejteni, hogy mi okozhatja ezt az érzetet.
Az aromainenzitás érzete és a tömörségérzet valahol hasonló hatást váltanak ki, csak míg az aromáknál ízeket, zamatjegyeket tudunk érzékelni, addig a tömörségnek nincs "íze", csak "koncentráció-érzete"

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.01. 13:50:00

@akov: Még valami!

"Az ilyen rendszerrel az a baj, hogy tk. nem rekonstruálható a jegyzetek alapján, hogy milyen is a bor."

Na ez az amiben nem értek egyet! Épp azzal a célzattal próbáltam összszedni ezeket a gondolatokat, hogy jobban rekonstruálhatóak legyenek a bor által kiváltott érzetek.

Nekem például azzal nem lesz rekonstruálható a bor, hogy pl. közepes test, közepes+ sav, közepes- tannin közepes+ aromaintenzitás.
Ez is informatív, de számomra túlságosan "fapados" ahhoz, hogy elolvasva szinte érezni tudjam az érzeteket.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.01. 14:08:26

@drbarta: nehezen összerakhatóak a leírásaid, pont a nem széleskörben definiált fogalmak szerint. Azt tartom jónak, ha fogunk egy elfogadott rendszert (pl. WSET), ami definit, aztán arra húzzuk rá a saját pluszt. A széleskörben elfogadott rendszer analitikus, azaz mindenen végigmegy, a végén pedig bármilyen terjedelemben értékelhetsz. Nyilván blog formában ezt nem igen lehet, mert marha unalmas lenne!

Az angol borszakírás odáig elmegy, hogy minden jelzőt definiálnak, pl. savakra "sharp", "vivid", "lively", stb. mind-mind megvan, mire kell használni. A tannin esetében "grainy", "chalky", "silky", "velvety", stb.

CSAK így tudja vki rekonstruálni, hogy milyen a bor. Az ilyen - analitikus - leírások segíthetnek az ételpárosításban is. A "tömör", a "rétegzett", stb. addig nem jelentenek semmit, míg vki nem definiálja, aztán ha széleskörben értjük miről van szó, akkor mindenki tudja mire gondol a kóstoló.

A mineralitással is pontosan az a bajom, hogy minden kóstoló mást ért alatta. Bólogatnak, hogy minerális, aztán mélyebbre menve kiderül, hogy mindenki mást ért alatta: éles savakat (ld. MA cikk), mindent ami nem aroma és hordó, köves(nek tűnő) aromákat, stb. Ez igen komoly zavart jelez.

Ha nem definit dolgokat használ az ember, akkor csak maga érti, miről van szó. Persze, sejtések mindig lehetnek...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.01. 14:10:11

@drbarta: a szakmai igényű borleírás egy protokoll, egy közösen értett nyelvezet. Persze, attól függ, mi a cél. Ha a cél a bor, mint élmény átadása, akkor ebben természetesen más is belefér...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.01. 14:22:34

@akov: Kicsit elbeszélünk egymás mellett!

Visszatérve a poszthoz:

Nem az én kútfejemből pattantak ki a kifejezések.
Ha te valahol azt olvasod, hogy : "magas szerkezet", "lapos bor", vagy éppen "tömör szerkeztű bor", esetleg "hiányoltam belőle a mélységet" akkor te mire gondolsz?
(ezek szerintem gyakran előforduló kifejezések, és nem látom, hogy nagyon meg lehetne találni, hogy mit jelentenek definit módon)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.01. 17:28:29

@drbarta:

Lapos bor: ezt értem, angol szakirodalomban sokszor "flabby", azaz lapos, petyhüdt. Nincs elég sava, aminek a következménye általában a rossz struktúra.

Magas szerkezet: nem értem, soha nem találkoztam vele! A szerkezet összetett, nem?

Tömör szerekezetű bor: itt sejtem mire gondolsz, bár ez valóban használt fogalom, de nem boncolgattam mit jelenthet pontosan (kinél mit...). Szerintem: jó sav-aroma-(cukor)-test arány, jó struktúra, hosszú lecsengés. Vmi ilyesmi.

Mélység hiánya: kevés komplexitás, rövid utóíz, stb.

A fentiek btw inkább az értékelés részei lehetnek, hiszen vmi pozitív v. negatív észrevételt fogalmaznak meg, míg az analitikus jellemzők objektívek (kis szórással, pl. magas savú bor az magas savú bor).

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.01. 19:07:07

@akov:
Én magyar nyelvű borleírásokban (főleg Borbarát) gyakran találkoztam magas szerkezet kifejezéssel. De logikusnak is tűnik. Ha lehet egy bor lapos elégtelen savakkal, akkor a délceg acidokkal miért is ne lehetne magas?

A szerkezet összetettségéről majd holnap reggel.

Ha gyakran olvassuk és alkalmazzuk (én legalábbis) a tömörséget, mint kifejezést, akkor megér egy próbálkozást a definiálásának megkisérlése nemde?

Mindezek mellett leszögezem, hogy nem felülírni akarom az eddig bevált fordulatokat. A fentiek arra szolgálnak, hogy segítsenek szemléltetni a bor kóstolása során tapasztalt érzeteket. Útmutatás az én leírásaimhoz.

Egyszerűen így lehetne összefoglalni a fentieket:
Ha azt látod egy leírásomban, hogy megvan a bor magassága, akkor értsd, hogy kellő intenzitású savakkal bír.

Ha azt, hogy megvan a mélysége, akkor ez nálam vagy azt jelenti, hogy kellő intenzitású aromákkal bír, vagy ha nem tűnik különösebben zamatosnak, akkoris van valamiféle "hosszan szájabivodó neutrálisabb karakterű tömörségérzete". ( ez utóbbit azonosítom én a tömör borokkal, de ha nem helyesen teszem, kíváncsi lennék te mivel azonosítanád ezt a jelenséget?)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 10:24:22

A tömör - ahogy írtam - már inkább értékelés vagy vmiféle komplex jelző és nem analitikus jellemzés. Ez azért is igaz lehet, mert több paraméterre együttesen utal, míg az analitika egyetlen dologra megy rá.

Nekem a tömörség vmi ilyesmit jelent: aromagazdag, jól strukturált, van eleje, közepe és szép a lecsengése. Kis helyen sok minden, ez a tömörség, nem? :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 11:00:14

@akov: Nem az volt a célom, hogy analitikus jellemzőkről írjak. Arra jó az egyensúly. Én "érzeteket" próbálok megfogalmazni, és fejtegetni, hogy mi lehet azok hátterében.

Az alkszen volt pár hónapja egy cikk, miszerint Matt Kramer fejtegette, hogy milyen tulajdonságok jelezhetik a bor potenciálját, azaz azon képességét, hogy korral nemhogy elállni, de fejlődni is képes. Ott hangzott el egy olyan kifejezés, hogy: "kortyközépi sűrűség". Nem tudom rémlik-e.(most nem akarok kitérni arra, hogy valóban ettől függ-e a potenciál)
Mindenestre ez sem igazán egzakt megfogalmazás, de nekem mégis kellően informatív.
Én ezalatt a "kortyközépi sűrűség" jelenséggel azonosítom a "tömörségérzetet".De lehetne "aromák nélküli mélység", vagy épp "neutrális szálbaivódó koncentráció-érzet" is. Számomra ez a kulcsa annak, hogy egy összetett savú, nem igazán aromaközpontú tétel hogyan képes gömbölyűnek lenni. (pl. Homonna Határi furmint 07, vagy nekem ilyesmi volt a hét elején felrakott premier cru chablis is)

Ha esetleg el tudod képzelni, hogy milyen érzet lehet az, amit "tömörség"-érzetként írok le, kíváncsi lennék te milyen létező és definit jelenséggel azonosítanád?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 11:09:45

@drbarta: a kortyközepi sűrűség Kramer esetében is szerintem arra utal, hogy van közepe a bornak. Ő csak annyit mondott, hogy ha nincs, akkor nem áll el soká.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 11:12:53

@akov: És milyen az, amikor egy semlegesebb aromavilágú bornak van közepe?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 11:19:04

@drbarta: Egyrészt Kramernek nem feltétlenül van igaza. Másrészt van egy csomó pl. egyszerű reduktív bor, aminek van közepe és mégsem áll el. Szerintem nála is ez egy szükséges, de nem elégséges feltétel volt (bár vissza kellene olvasni az eredeti cikket). Eszerint, ha pl. egy 2005-ös burgundinak nincsen közepe, akkor nem lehetet eltartani...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 11:27:26

@akov: írtam, hogy nem ebbe a potenciálos irányba szeretném terelni a beszélgetést.
Te hogy definálnád azt a jelenséget, amikor érzetre van közepe egy semleges aromavilágú bornak?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 11:39:28

@akov: De egy rövid kitérés erejéig: ha feltételezzük, hogy én értelmezem jól a kifejezést, én még soha nem tapasztaltam könnyű reduktív bornál azt hogy lenne tömörsége, Szóval nem hiszem, hogy kortyközépi sűrűség=érzek ízeket a korty közepe felé (nem egyenlő szerintem az angol midpalate-tel)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 12:00:32

@drbarta: írtam, hogy a midpalate és a tömörség, szerintem mást jelent. A midpalate = van közepe, a tömörség meg egy komplex jelző, azaz intenzív aromát, testet, elejét, közepét és jó lecsengést, stb. együttesen jelezhet. Vélhetően egyszerű reduktív bornál nem fogsz ilyet érezni.

A tömörség definíciódhoz egyelőre nem vagyok közelebb... nem értem.

A Kramer-féle kortyközepi sűrűségről szóló cikket visszakerestem (sajnos nem az eredetit, az angol nem tudom elérhető-e szabadon):

alkoholista.blog.hu/2010/08/10/kilatszik_a_hernyobol_a_pillango

Itt nem definiált, hogy mit jelent a fogalom. Szerintem továbbra is azt, hogy van midpalate, ami kirobbanóan aromás közép sztem. A magyar adaptációból btw a cikk egy jó kis, tipikus amerikai, felületes, "most is irtunk egy cikket" hasbaakasztásnak tűnik, ezért ne vegyük referenciapontnak. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 12:34:21

@akov: Nekem mégis jelentett valamit a kortyközépi sűrűség, mert az általam tömörség-érzetnek nevezett jelenséghez már volt szerencsém, így örültem, hogy talán más is tulajdonít neki jelentőséget.

Jelen állás szerint a te álláspontod: midpalate=kirobbanóan aromás közép=kortyközépi sűrűség

Szerintem kortyközépi sűrűségérzet létrejöhet intenzív és semleges aromákkal egyaránt.

Ha intenzív aromákkal, akkor kirobbanóan aromás közép (értsd aromamélység) = kortyközépi sűrűség

Ha aromákat tekintve semlegesebb a közegünk, akkor, de mégis van kortyközépi sűrűség akkor annak hátterét a tömörségérzet adja.

Az aromamélység és tömörség rokon érzeteket váltanak ki, nem véletlenül tárgyaltam együtt, a mélységérzetnél.
A tömörség számomra úgy írható le, mint egy "kirobbanóan intenzív neutrális aroma"
/erre írtam, hogy nem aroma, hanem egy neutrális koncentrációérzet, mintegy beleivódik a szájnyálkahártyába/

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 12:35:53

@drbarta: utolsó előtti bekezdés az első "akkor" kéretik figyelmne kívül hagyni :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 12:36:08

@drbarta: az aromán kívül mi lehet koncentrált egy borban ha egyébként "neutrális"? A sav? A cukor? A test? ...?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 12:48:28

@akov: Én feltételezem, hogy a bor szárazanyag-tartalmával függ össze. De, mint a posztban kifejtettem nem tudom, hogy miképp alakul ki. Nem tudom, hogy mitől függ, hogy egy nagyobb testű bor egyes esetekben szimplán koncentrált, vastag érzetet ad, de nincs "kortyközépi sűrűség", illetve másik esetben egy esetlegesen nem is olyan nagy testű bor mégis rendkívül "tömör".
Fajta? Terroir? Öreg tőkék rejtelmei?
(Néhány példa, megfigyelés: vegyük Tokajt)
-Furmint általában tömörebb, mint hárs, és sokkal tömörebb, mint sárgamuskotály.
(ugyanakkor aromaintenzitásban sokszor fordítva, eredendően a furmint a leginkább neutrális aromájú)
-Öreg Tőkék termése ált. tömörebb, mint fiatal tőkéké
- vulkanikus, összetett, riolittufás talajok tömörebb szárazakat adanak, mint a Tokaji hegy lösztalajáról származóak (általában)

Daeril 2011.03.02. 20:08:47

Kitűnő és hasznos írás!
Mindig hasznos, ha egy publikus kóstolóember kifejti az általa használt kifelyezések értelmét segít megérteni az élményt amit a leírt bor adott.
Szinesztézia az a jelenség amikor valaki egy érzékszerve (vagy tudati működése) által érzékelt információt átfordít egy másik érzékszerv (tudati működés) területére. A két érzet szimultán jelentkezik és értelmezési mélységet ad.
Így lehet egy matematikai egyenlet "dallamos", vagy egy íz "meleg" "vibráló" "kiegyensúlyozott".
Szinesztézia nem megy mindenkinek, ezért hasznos ha beavatnak mire gondol a leíró.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 22:45:03

@Daeril: Köszönöm a bátorítást! Már kezdtem elásni magam :))

Daeril 2011.03.03. 09:44:17

@drbarta: Semmiképpen ne ássa el magát. Nem kell nemzetközi sztenderd borleírást használni, ha megmagyarázza jól mire gondol.
süti beállítások módosítása