A Borrajongó

Bankert Hegyszentmártoni Szőlőbirtok: Siklósi Zöldveltelini 2010

2011. március 04. 06:27 - drbarta

Erről a pincéről még nemigen hallottam. Kedvelt szegedi beszerzési helyemen ajánlották a bort jószívvel a figyelmembe, ha szeretnék valami nagyon gyümölcsös, ropogós, könnyen csúszó tételt.

Intenzív, buja illatok. Hűvös citrusok, lime, egres, bodza, zöldnövények. Jólesően direkt. Szájban könnyű, légies, áttetsző korty. Azt lehet mondani, hogy intenzívebb aromákkal indít, mint amire számítottam. Egészen harapnivaló, valószínűleg némi maradékcukor is közrejátszik. Karakterében épp az illatnak megfelelő jegyekkel, őszintén szólva inkább „univerzális reduktív sauvignon blanc”-ra emlékeztet. A savak egyszerűek, gyors lefutásúak, a co2-ös pezsgés jótékonyan fokozza az élénkséget.  A savakkal együtt az aromák is viszonylag gyorsan távoznak. Korrekt tétel, nagyon csúszik. A bor nagysága, felépítése, univerzális mivolta  4 pontot feltételez. Fogyasztási élvezete viszont inkább 5 ponthoz közelíti.
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr722708882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2011.03.05. 06:43:44

A Bankert-borok nekünk is nemrégi felfedezésünk, a chardonnay-t novemberben kóstoltuk, 86 pont kiosztása mellett olyanokat írtunk, hogy "Akár a trópusokon, banán és mangó az illatban, zamatában pedig még ananász is társul a gyümölcsökhöz. Szépen csiszoltak, tiszták az aromák, a szőlő érettségét pedig sikerült nagyon jól elkapni, gördülékeny, jó savú a korty, de húsos-zamatos is egyszerre."
A 2010-es zöldvelteliniről meg azt jegyzeteltük: "Halvány szalmasárga szín, kis zöldes beütéssel. Nagyon illatos, nagy dózisokban kapjuk a virágokat, déli gyümölcsöket, grape fruitot. Ízeiben nem túl összetett, és picit vékony is. Savgerince szép, friss és ress gyümölcsökkel, pici zöldes ízzel. Szén-dioxid és a korty végén egy kis maradék cukor teszi kedvessé. Lecsengése a közepes környékén. 85 pont"
Bár mindig leszóljuk/ják a dél-pannon fehéreket, hogy ez túl meleg borvidék, megjegyezném, hogy tőlünk délre, a határ túloldalán, alig pár tucat kilométerre kiváló fehérboros borvidékek vannak. Talán nem véletlenül...

Bodomi 2011.03.05. 11:23:41

Nem tudom, zoranka, a Szerémség hány tucat km, mitőlünk, Szegedről van az 20 tucat is vagy több. De ott évszázadok óta jó fehér borok voltak. A tokaji szőlők előtt az volt a Magyar Királyság legjobb fehérboros területe, a vörösben meg az aradi hegyek. A török sajnos már 1398-1400 körül teljesen kipusztította pl. az egyik híres borkereskedő várost és a környékét is, ma is puszta van a helyén. Eng volt a neve, a történelmi Valkó vármegye egyik borkereskedelmi központja volt. A régi szegedieknek is voltak arra érdekeltségeik, amiképpen Arad-hegyalján is.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.05. 16:35:45

@zoranka: Szia! Üdv az oldalon, és kösz a kommentet!
Ez a veltelini 100-as rendszerben olyan 82-83 körül lenne nálam. Szóval nem vagyunk annyira messze :) Ezzel a fajtával lehet szigorúbb vagyok, hisz a 4-5 kedvenc fehérfajta között van nálam.
Mégegyszer hangsúlyozom, ez egy olyan bor volt, aminek fogyasztási értéke nagyobb volt, mint "pontozási" értéke. 1600 forintért mindenesetre korrekt vétel.

117 2011.06.16. 17:35:23

El vagyok ragadtatva a bortól! Pont nyári - pont könnyed. Nem alkoholos, nem fás, nem savas. Nem akar lehengerlő lenni. Jellegében kicsit olyan, mint a sógorok veltlinerje. A csavarzár is nyerő! Lehet még valahol kapni?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.06.16. 20:28:12

@117: Üdv az oldalon! Nem tudom másutt hol kapható, Szegeden lsd. fenti link. Kicsit olyan mintha féluton lenne egy sógorok féle alapveltelini és egy alap fajélesztős tartályos sauv.bl. között. :) Összességében remek ital, szívesen innám bármikor.

117 2011.06.18. 17:07:13

@drbarta: Köszönöm figyelmességed és egyetértek. Most nyitottam meg egyébként egy kartont belőle, és csodálkoztam, hogy a korábbi csavarzáras megoldás helyett most dugózott. Pedig ugyanott vettem (másodjára drágában mint először, de kifogytak ebből is, úgy tudom, egy szállodalánc lekötötte a maradékot: úgyhogy most még lehet vételezni...).

117 2011.06.18. 17:19:51

@zoranka: Ajánlásotok nyomán épp most pattintottunk egy chardonnay-t. Meg tudom erősíteni: trópus! :-) És igen, jól jön a vidékről a "fogyasztóbarát" fehérbor. (Ezt Villányra értem)
süti beállítások módosítása