A Borrajongó

Borleírás II. - A komplexitás

2011. március 02. 06:00 - drbarta

Folytatván az általam használt borleírási kifejezéseknek boncolgatását, következzen egy igen gyakran használt jellemző, a komplexitás.

A komplexitás összetettséget jelent. Az a képessége a bornak , hogy újabb és újabb értékeket fedezhetünk fel benne. Úgy is fogalmazhatunk, hogy minél komplexebb egy bor, annál nagyobb "szellemi" munka a megfejtése és a leírása. Az összetettség érzete, a tuljadonképpeni komplexitás, érintheti a bor felépítését és a díszítőízeit is.
 
A  szerkezet összetettsége
A szerkezet összetettségét elsősorban a savszerkezet felépítésének "bonyolultsága" adja. Ennek megállapításához, szemléltetéséhez ismét segítség az előző részben már említett "koordináta-rendszer". Ezúttal persze, savakról lévén szó, csak a pozitív kilengések a fontosak, azaz a szerkezet "magasságait" okozó érzetek megfigyelése.
Ahhoz, hogy ezen a görbén "regisztrálható" legyen a savak lefutásánask összetettsége még tisztáznék egy másik jelenséget, mégpedig a „savak összeszedettségét”. Ez a  savak azon tulajdonsága, hogy érzetük mennyire követhető egyértelműen, azaz mennnyire ábrázolhatóak a már említett képzeletbeli görbén.
diffúz savak : a savak nem össszeszedettek, bár egyszerűek, de mégse követhetőek. A szájban struktúrálatlan, diffúz savanyúságérzetet keltenek.
gerinces/ fókuszálódott/struktúrált savak : a savak összeszedettsége egy követhető, mindig egy irányba tartó nyalábot, "gerincet" képez.
 
A diffúzabb savak számomra összetettséget nem nyújtanak.  (félreértés ne essék, egy diffúzabb savú bor is lehet finom, és egyensúlyos, csak épp cizellált nem)  
A struktúráltabb savak estén célszerűbb beszélni azok összetettségéről:
 
A savak lehetnek egyszerűbb lefutásúak, vagy egyenes vonalúak. A savérzet, a képzeletbeli „koordinátarendszerben” egyenes és jól követhető görbét, ívet képez, azaz először érzékelhetően emelkedik érzetük, majd csökken.
Vannak ettől sokkal összetettebb savérzetek, melyeket nem lehet egyszerű ívvel jellemezni. Egyes boroknál úgy tűnik, mintha több szálon, vagy íven futnának, a korty időbeni lefolyása alatt többször is képezenek kiugró magasságokat, és értelemszerűen többször is ereszkedik ívük. Az ilyen savakat mondom cizelláltnak. A cizelláltság tehát az összetettebb, komplexebb savszerkezeteket jelöli. A sokszorosan cizellált savaknál már elveszik a savérzet lefutásának követhetősége. Ilyenkor a savak nagy gyakoriságú cikázása vibrálás-érzetet kelt. Bizonyos boroknál ez a vibráció-érzet annyira "látványos" tud lenni, hogy meghatározza az egész korty arculatát. Bizonyos, szerintem különösen elegáns boroknál, pedig a vibrálás mintegy "észrevétlenül" van beépülve a bor szerkezetébe. Az ilyen tipusú vibrálás a zizegés.
  
Az aromák komplexitása
Ha a bor kóstolása során sokféle aromát érzünk, akkor a bor sokszínű, vagy aromatikát tekintve komplex
Az aromakomplexitás ugye független a savaktól, így ha már a sokszor felemlegetett "koordináta-rendszerünkben" szeretnénk szemléltetni, akkor ezúttal csak a lefelé, azaz mélységérzetet okozó intenzitások váltakozásának megfigyelése és regisztrálása szükséges.
A kevéssé komplex borok aromaintenzitását egy egyszerű ívvel lehetne szemléltetni. Hasonló a savakéhoz, csak ez ugyebár mivel "mélységérzetet" és nem "magasságérzetet" okoz, negatív előjelű, azaz lefelé irányul. Az intenzív aromák mély ívet adnak, szerényebb aromák pedig sekélyebbet.  
Ha sokféle aroma van jelen, akkor a mélységek kiugrása is többször bekövetkezik a korty lefutása alatt. Ha az egyes mélységi kiugrásokat okozó aromák jól elkülöníthetőek, akkor ezek az ízek rétegei. Az ilyen borokra mondjuk, hogy rétegzettek. Egyes boroknál előfordulhat az összetettségnek olyan foka, olyan tipusa is, amikor az aromák komplexitása által nyújtott információk, mélységek már nem különölnek el jól regisztrálhatóan az időt tekintve. Ez tulajdonképpen a komplexitás legmagasabb iskolája. Erre a jelenségre nehéz önálló szót találni, én ilyenkor szoktam írni, hogy a bor szétszálazhatatlanul , vagy észrevétlenül összetett.

Folyt.köv.

11 komment
Címkék: borleírás

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr852700385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 11:03:08

Mint előző, nekem ez túlontúl művészies. :) Sok minden összemosódik, aminek eredménye a nem tisztán definiáltság, a túldimenzionáltság. Analitikus paraméterekről 5 dimenzióban gondolkodsz, amelyek egyes dimenziók függetleníthetőek, azaz felesleges bonyodalmat visznek a rendszerbe. Mi van ha - pl. a savak esetén - analitikusan bemondod a szintjét, használsz egy jól definiált jelzőt (pl. darabos, citrusos, sima, finom, stb.) aztán a struktúra részeként értékeled, hogy hogyan járul ez hozzá a bor minőségéhez... nekem ez így volna érthető és ebbe is belefér bármilyen komplex leírás.

btw, a komplexitás szerintem mindig aromakomplexitás. Komplex savakról beszélni, hát, nem tudom... diffúzság és társai is olyan leírások, amik teljesen érthetetlenek számomra.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 11:24:30

@akov: Én is eredendően az aromakomplexitást értem komplex alatt. De van, hogy egy bort rendkívül összetettnek érzek nem az aromái sokszínűsége miatt.
Te soha nem éreztél még olyat, hogy egy bornak sziporkáznak a savai, ami végett már önmagában nem lehet egy egyszerű bor?

A savak tapintatásról majd a következő részben lesz szó.

Te azt írod: miért nem mondom be a sav analitikai szintjét, kiegészítve a tapintási jellemzővel, aztán értékelni struktúrabeli szerepét akár komplexen leírva....
Szerinted én mit csinálok? :) Ezt, csak a "kiegészítő komplex" leírás nálam tartlmazza a sav lefutását.

Diffúzság: azt szokták(szoktam?) mondani, hogy a struktúrálatlan savak savanyúcukor szerűen savanyítják a lecsengést.
Mikor nem szép a savak összeszedettsége, akkor szájbavéve annyi érzik: ez savanya...:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 12:02:50

@drbarta: jó, de miért hívod "diffúznak" ha savanyú? Eddig pl. eddig a posztig azt gondoltam, hogy nálad ez pozitív jelző a savakra! Tévedtem!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 12:38:59

@akov: Látod, ezért már volt értelme a sorozatnak :) Mostmár látod, hogy inkább hiányosságot takar az én olvasatomban.

Találkoztál-e már azzal a kifejezéssel, hogy "savgerinc" ? Szerintem gyakran használatos, szerinted mit jelent?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 12:41:17

@drbarta: a savtartalomra utal, amely a bor struktúráját meghatározza (ugye a gerinctől nem esik össze a hátunk...), de csak jelzővel együtt értelmezhető. Szvsz.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 12:59:29

@akov: szerintem savanyú és savanyú között nagy különbség lehet.
Van olyan sav, amelyik tartást ad, délceg és struktúrált. Ezek nem olyan érzetet okoznak, hogy hú de savanyú ez a bor, hanem milyen jó savai vannak. Ellenben van olyan amelyik szétterül, és bár nem annyira intenzív, nem magas, nem precíz, mégis olyan érzetet kelt, hogy ez a bor bizony savanya.

Egy savanyúcukorka szerinted "szép savgerinccel" rendelkezik?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 13:05:22

@drbarta: analtikiailag értelmezve savanyú érzést a citromsav adhat, a borkősav kevésbé. Egyébként a három gyakran emlegetett sav mellett minimális mennyiségben más savak is vannak. Amikor egy bor savanyú, akkor ez éretlen alapanyagból jöhet csak (szerintem). A savanyúságot és a savasságot semmiképpen nem keverném egybe, ezért nem is tudok válaszolni a feltett kérdésre.

Az előző komment kifejtve: ha egy bor alacsony savakkal rendelkezik, akkor ugyebár lapos (flabby), azaz nincs jó savgerince. Ha van, akkor az aromákkal, extrakttal, cukorral szövetségben struktúrát adhat a bornak, akár tömörséget is, kiegyensúlyozza az utóízt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 13:16:35

@akov: Gyakran fajtától is függ, hogy milyen savakra lesz predesztinálva bor.
Egy rajnainak hamarabb lesz gerinces sava.
Egy olaszrizling gyakran intenzív savanyúérzettel indul, mely utána gyorsan erszkedik és mintegy szétterül. (diffúzzá válik) Persze nem mindig, de mégis elég gyakran.

Olyat még nem tapasaztaltál, hogy egy bor a korty nagy részét tekintve laposnak tűnik, de a lecsengése mégis savanya?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 13:18:11

@drbarta: nem. Olyat viszont igen, ami lapos és fanyar. Talán.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 13:19:39

@drbarta: illetve! Attól még lehet valami savanyú, hogy nincsen nagy sava, hiszen a citromsav savanyíthat, még ha analitikailag sokkal kevesebb is, mint a borkősav. A lapos bornál el tudnék képzelni egy alacsonyabb borkősav tartalmat, plusz hozzá némi citromsavat, ami savanyít. Pl. beleszedték a másodtermést.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 13:41:46

@akov: "A savanyúságot és a savasságot semmiképpen nem keverném egybe"

Ez közös pont tud lenni.:)
Valóban nem, pedig a savanyúságot is savak okozzák. :)
Tehát, ha te nem tudod értelmezni a savanyúcukor savasságát, csak a savanyúságérzetét, akkor borban is elképzelhető olyan, hogy nem annyira jól struktúrált a sava, ezért savlefutás helyett inkább savanyúság ugrik be, mint jellemző...nemde?

(itt jelzném, hogy a diffúzságnak is vannak végletei. Azért, mert egy bor kevésbé összszedett érzetű savakkal rendelkezik, mint a másik, és esetleg elhangzik a diffúz szó, az még nem takarja azt, hogy számomra értelmezhetetlen lenne a sava)
süti beállítások módosítása