A Borrajongó

Borleírás III. - A bor tapintata

2011. március 03. 06:00 - drbarta

 Eddig tehát ott tartunk, hogy a különböző érzetek megfigyelése révén megállapítottuk a bor intenzitásait, valamint árnyalva a képet tanulmányoztuk szerkezetének és aromavilágának összetettségét.

Mindezek meghatározzák egy bor méretét, tartalmasságát, gazdagságát. Ezeken felül jönnek viszont azok a jellemzők, melyek talán először nem annyira szembetűnőek, de mégis talán leginkább rajtuk múlik, vagy bukik az, hogy mennyire lesz egy egyébként tartalmas bor valóban klasszis. Álláspontom szerint ezek az olykor nehezen megragadható fogalmak lesznek felelősek a fineszért és az eleganciáért.
 
A BOR TAPINTATA
A borról tapintással nyerhető információkat konzisztenciaként, textúraként, felszínként szokás emlegetni. Nehéz ezeket szétválasztani, lehet szükségtelen is. Mégis, ha belegondolok, hogy konkrétan miket jelentenek, akkor akár célszerű lehet a szőrszálhasogatás.
 
A bor konzisztenciája: 
A bornak, mint matériának, az állagának érzékélése. A tulajdonképpeni viszkozitás nyilvánvaló okain (szárazanyagtartalom, alkoholok) kívül  is sok mindentől függ, úgy mint borászati technológia (acéltartály, hordóhasználat, héjonáztatás, seprőntartás stb..) palackérettség foka, és persze alapanyag, termőhely.    A könnyű, friss , sokszor acéltartályos, vízszerűen tiszta borok áttetszőek. A koncentráció, viszkozitás növekedésével, „hordót látottsággal”, palackérettséggel  krémesebb az állag, majd egyre inkább olajosabb.
 
A textúra:
A fő alkotórészek, elsősorban a savak és a tanninok tapintási minősége adja. A teljesség igénye nélkül néhány kifejezés.
-Tanninok tapintata:    Éretlen tanninokkal bíró borok érdes,durva, reszelős érzetűek. Az ilyen bor nekem semmiképp nem tud jó lenni. Jelentős mennyiségű tannin, akár érettek is lehetnek, ha nincsennek kellően „integrálódva” olyan érzetet keltenek, mintha ”összetapasztanák” a szájnyálkahártyát. Ezek az asztringens tanninok. Az erős szájnyálkahártya-összehúzódás végett számomra semmiképp nem kellemes a jelenség (elég alacsony a toleranciám iránta, megfigyelésem szerint a „vörösborosokat” sokkal kevésbé zavarja) mindenesetre idővel az ilyen tanninok is tudnak integrálódni, amikoris szűnhet, vagy csökkenhet az asztringencia érzete. A határozottan asztringenciát mutató, de érett és feltehetőleg integrálódni képes tanninokkal bíró borokra mondjuk, hogy még kemények. A finom tapintatú, kellemetlen szájnyálkahártya-összehúzodást teljesen nélkülöző tanninok puhák. Ha nagy mennyiségű, puha tannin meghatározó szerkezeti alkotóelem, akkor várhatóan bársonyos lesz a textúra. Ha a szerkezetben kevésbé van súlyuk az egyébként puha tanninoknak, akkor a textúra is inkább selymes.
-Savak okozta tapintatok:    A túlzottan intenzív, vékony, éretlen hatású savak élesek. Egy bizonyos szint fölött egyértelműen hiba. Ha tűréshatáron belül van az intenzitásuk, de mindenképp a savak magassága a meghatározó a szerkezetben, akkor a savak kemények, vagy feszesek. A jelentősebb szélességgel is rendelkező savak sima tapintatúak, vagy kerekebb felszinűek lesznek. Ha a savszerkezet egyáltalán nem mutat magassági kiugrást, ha inkább a szélesség a meghatározó, akkor a savak lágyak. Az, hogy valaki a keményebb, vagy lágyabb savú borokat szereti éppúgy ízlés, minthogy a keményebb, vagy puhább tanninokkal bíró vörösborokat. A savakat tekintve viszont a túlzott lágyság hiba. Lapos, savszegény, túlzottan szétterülő, lusta szerkezet van a háttérben.
 
A „illesztések finomhangolása
Azt értem ez alatt, hogy az eddig tárgyalt jelenségek, érzetek  miképpen állnak össze egésszé. Ez megint csak nem egzakt dolog, de mégse lehet elmenni az mellett, hogy egyes borok mennyire „egyben vannak”, mások meg inkább „szétállnak”.
Előre leszögezem, hogy ez sem analitikai jellegű leírás része, hanem a végtelenül szubjektív összbenyomás megfogalmazásához esetleges támpont.
A részletek illeszkedése összetett jelenség, lehet nem is megfelelő külön kezelni, hisz feltehetőleg az eddigiek együtt adják. Viszont én mindig szentelek némi időt annak, hogy ne külön-külön nézzem az alkotókat, hanem a bort egészében. Megnézni, hogy mindaz amiről eddig beszültünk a helyén van-e, mennyire képesek az alkotók „jó csapat-munkára” . Ha a team együtt van, akkor tud jelentkezni harmónia
A textúrában azt elemeztük, hogy az egyes alkotók minősége milyen tapintási jellemzőket ad. Itt most inkább arról van szó, hogy az eddig elhangzott összes jelenség, érzet alapján összeállt „térbeli test” milyen felszínű lesz.  Ha az alkotók mind a helyükön vannak, az érzetek gördülékenyen követik egymást, akkor úgy érződik, hogy az egyes részletek között nincsennek illesztési hézagok. Ilyenkor a bor egésze kiválóan csiszolt és sima felszinű lesz. Van hogy egyes boroknak minden alkotórésze igényes, remek textúrájúak a savak, kiválóak a tanninok, de ezek az alkotók, illetve általuk kiváltott érzetek, mégsem állnak össze harmónikus egésszé. Ez a jelenség képzeletbeli „térbeli testünkön” képzeletbeli szögletességeket, sarkokat képez.   A felszín akkor lesz tökéletes, ha gömbölyű.   

 

 Úgy kb. ennyit gondoltam.

23 komment
Címkék: borleírás

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr602704687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csite 2011.03.03. 09:00:16

A darabos tanninérzetet kihagytad.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.03. 09:17:24

@csite: Én elsősorban a bor egészére(az összetevők együttes "felszinére") szoktam használni azt a kifejezést, hogy "darabos". Lényegében nálam rokonértelmű a végén fejtegetett sarkossággal, szögletességgel, mely érzetet okozhatja a tannin érdességének a fent leírtaknál kevésbé drámai altipusa.

A konkrétan "darabos tannin" mit jelent?

Egyébként nagyon kíváncsi lennék, hogy Te, mint a borvilágban járatos ember, értelmezhetőnek találtad -e a három írás tartalmát együttesen. Kiváncsian várnék egyéb kritikákat is...

Daeril 2011.03.03. 09:52:14

Az "asztringens" kifelyezés, helyett nem lehet a keserű vagy cserző-t használni. Az asztringens nekem annyira anglicizmus...

csite 2011.03.03. 09:53:16

@drbarta: én inkább a tanninra használom a darabos szót, ami olyan érzetet sugall, mint ha valóban apró rögökből állna a bor szárazanyagtartalma.

Az írások nekem tetszenek, még ha akad olyan is amit nem feltétlenül úgy látok, érzek. Nem lehet szerintem nagyon pontosan leírni, amit szeretnél. Nincs univerzális nyelv, csak közelítő, amin mindenki ért. Emberek összecsiszolódnak, ha kóstolnak együtt, és lefordítják egymásnak érzeteiket. Ehhez sokat kell kóstolni, sok idegennel, akkor pontosabb lehet a leírás.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.03. 10:08:43

@csite: igen, a darabos jelzőt én is a tanninra használnám, ámbátor értem drbartát is (darabos = nehézkes, elnagyolt). Angolszász leírásban "grainy" (szemcsés) vagy "chalky" jelzőket szokták használni.

@Daeril: az "asztringens" tannin nem feltétlenül keserű! Miért nem "szárító" v. "összehúzó" (az asztringencia ezt jelentené, ha lenne ilyen szó)?

csite 2011.03.03. 10:11:30

@akov: nekem a darabosság, nem felületleírás (sík) (sima, csiszolt, érdes) kategóriába esik, hanem térbeli érzet. A szemcsésség pedig lehet a darabosság mértéke.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.03. 10:17:34

@akov: @Daeril: A szárítós, vagy összehúzó, vagy épp a keserű az nem igazán tapintatra utal. Talán lehetne tapadós ?

@csite: A szemcsés, vagy darabos tannin valójában érdes érzetet ad nemde?
Esetleg szét lehetne szedni az éretlen tanninból származó "reszelős, durva" érzetet, és az érettebb, ám szemcsésebb állagú tannin által tapasztalható érdességet?

csite 2011.03.03. 10:18:08

@drbarta: ezt mondom én is, hogy a darabos érzet, tovább finomítható

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.03. 10:20:08

@csite: pontosan erre vannak a jelzők (grainy, chalky), ami a szemcsenagyságot jelezné, amit a nyelvünkön érzünk.

A tapadós-ragadós tannin szerintem egy másik kategória, pl. dél-olasz boroknál tipikus. Bár ennek is lehetnek intenzitásbeli eltérései...

csite 2011.03.03. 10:31:50

Ja, és ilyet amúgy is bor mellett lehet jól megbeszélni! Itt így csak kiszárad az ember szája, és már az is lehet, hogy azt írja le :))

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.03. 10:35:26

@csite: :))
Én se tudtam már, hogy miért van úgy össztapadva a szám....

csite 2011.03.03. 10:44:45

@drbarta: mikor tartod a vitanapot? :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.03. 10:53:48

@csite: márc.25-én. Szeretnél csatlakozni?

csite 2011.03.03. 11:07:53

@drbarta: privátba leírod mi lesz?

Daeril 2011.03.03. 11:14:56

Igazatok van, nem keserűség hanem összehúzás, lehetne akkor húzós vagy száraz (szárító érzés, mintha kiszáradna a nyelv)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.03. 11:47:22

@Daeril: Ez mind kb. megfelelő.

@akov: Számomra valahol összefügg a tapadósság és az asztringencia. A nagy mennyiségű, érett, de nem integrálódott tannin tapadós érzetet ad. Úgy tudom elképzelni, hogy a "szemcsénkénti apró asztringenciák" összessége adhatja :) csak hogy bonyolítsuk :)

@csite: ha a szemcseméret nem felületérzékelés, azaz tapintással megszerezhető info, akkor hogyan történik az észlelése?

csite 2011.03.03. 15:00:48

van amit úgy érzékelek (vetítek magam elé) mint ha 3 dimenziós lenne (pl. darabosság), van amit 2 dimenzióban képzelek el, és érzékelek, ezek az érdesség, reszelősség, húzós, éles, ..

ha érthető amit írok .. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.04. 08:12:33

@csite: Benned emberemre akadtam! :))
Értem egyébként nagyjából. A konzisztencia további finomhangolása révén lehetne 3D érzetekről beszámolni.
Egyébként a 3d-s érzet szerintem mindenképp kihatással van a bor összfelszinére. Azaz a göröngyösebb, darabosabb, nagyobb szemcseméretű tannin befolyásolja a bor együttes felszínét. Nemde?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.03.04. 21:24:48

Esetleg ha javasolhatom mindenkinek, csitével és drbartával :)

www.vince2010.com/vince2011/?page_id=94

A magyar bornyelv megújítása-Grecsó Krisztián
Időpont: Vasárnap, Workshopterem, 13.30-15.00
„Borélmény, savkészlet, szép bor”
A fenti kifejezéseket sokan nem szívesen használják, mert furcsak, idegen, netán idétlen. Hát nincsenek a szépséges magyar nyelvben jobb kifejezések? Újítsuk meg a borleíró nyelvet együtt két irodalmár, Grecsó Krisztián és Kőrizs Imre segítségével.

csite 2011.03.05. 08:38:29

@drbarta: Nem kérdés, hogy kihatással van. Ettől függetlenül, én külön értékelem a felszínt(2D) és a "test belsejét"(3D).

csite 2011.03.05. 08:42:12

@Szomjas Gödény: Köszönöm, de ..
Nem vagyok efféle rendezvények hívője :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.05. 16:39:36

@Szomjas Gödény: Szerintem kihagyom ! Nem hiszem, hogy a különböző dimenziókban érzékelendő textúrák témán lesznek! :)
süti beállítások módosítása