A Borrajongó

Szegedi borfeszt I.

2011. május 15. 08:19 - drbarta

Tegnap sikerült kijutni végre a szegedi borfesztre. Laikus társasággal mentem, az én reszortom volt a szórakoztatásuk. Hamar kiderült, hogy nekik a tokaji sárgamuskotályok és late harvestek okozzák a legnagyobb örömet, így ezek fokozottan voltak jelen.

Mellette azért én elkanyarodtam másfelé is :)

Következzen az első nap jegyzete, írtam pontokat is, de csak nagyon durva viszonyításokként kéretik figyelembe venni.

Tovább
20 komment

Gizella pince: Tokaji aszú 6 putt. 2006

2011. május 13. 07:00 - drbarta

Egy igen meggyőző furmint-sor végén kóstoltuk "jutalom-borként" :) Az említett sorról is hamarosan jön írás, addig is nézzük Gizelláék 6 puttonyosát:

Manapság jellegzetes fiatal aszú-illattal indít. Aszalt kajszi, töppedt szőlő, méz, finom botritiszes gombásság, méhviasz.  Semmi szokatlanság, nem is meglepő, de nagyon tetszetős. Elsősorban gyümölcsorientált. Szájban telt, olajos konzisztenciájú kortyot kapunk. Savai jól követhető szép magas íven mozognak, masszív gerincet adnak a bornak, amely sűrűsége mellett egyáltalán nem lesz nehézkes. Olyan érzésem volt, hogy ezek a savak bármekkorra cukortartalommal elbírnának. A másik végletbe azért szerencsére nem csúszik át, nem lesz a korty éles (mondjuk kínosan simára csiszolt se), csak épp meghatározó jelentőségűek a szerkezet felépítése szempontjából. Zamati mélyek, hosszúak, egyelőre még nem annyira komplexek. Érett és aszalt kajszi elsősorban, mellette méz, botritisz. Letisztult, sallangoktól mentes, de nagyon szerethető friss aszúkra jellemző ízek. A bor egésze egyébként komoly anyag, és méreteihez mérten még könnyen is fogyasztható. Jelenleg masszív 7 pontot kap tőlem, idővel kerülhet feljebb is.
Szólj hozzá!

Zöldveltelini-páros IV.

2011. május 11. 06:00 - drbarta

Múltkoriban, egy másik zöldveltelinis bejegyzésnél fölmerült, hogy meg kéne újra kóstolnom Bott Frigyes 2009-esét, hiszen első kóstolása nem volt se nem alapos, nem is tegnap volt.

Gyorsan kerítettem mellé valami referencia-tételt is. Valami kellemes Bernhard Ott-grüner mindig megfelelőnek tűnik erre a célra. A Der Ott idősebb tőkék válogatása, hierarchiában eggyel lejjebb található, mint a többször is bizonyított Rosenberg-dűlőválogatás. Szerepelt már korábban is, de már itt is épp időszerű volt egy "up to date".

Íme:

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő gyöngyszem - AZ Nektár Vióka 2006

2011. május 09. 06:00 - drbarta

Bár össze lehet futni a nevével, de mégis nagyon kevés szó esik Asztalos Zoltánról, az AZ Nektár pince borosgazdájáról.

Területileg is talán kissé kívül esik a fősodortól, a borvidék észak-keleti csücskében, Sátoraljaújhely közelében a Vióka és Kácsárd dűlőkben munkálkodik.

A Vióka dűlőből származó 2008-as félszáraz furmintjával még a 2009-es budavári borfeszten találkoztam először, és rögtön megtetszett. Utána egészen ez év februárjáig nem kóstoltam további borokat tőle, amikoris a Bodóék által szervezett és már megénekelt "ne csak igya..." nevű alkalomra őket is meghívták magukhoz, hogy tartsanak nekünk ízelítőt a munkásságukból. A már említett Vióka furmint mellett a most soron következő bort kiemelkedőnek találtam, így örültem, hogy sikerült egy palackot megcsípni alaposabb kóstolás céljából.

Következzen egy igen komoly kései szüretelésű tétel:

Tovább
2 komment
süti beállítások módosítása