A Borrajongó

Szegedi borfeszt I.

2011. május 15. 08:19 - drbarta

Tegnap sikerült kijutni végre a szegedi borfesztre. Laikus társasággal mentem, az én reszortom volt a szórakoztatásuk. Hamar kiderült, hogy nekik a tokaji sárgamuskotályok és late harvestek okozzák a legnagyobb örömet, így ezek fokozottan voltak jelen.

Mellette azért én elkanyarodtam másfelé is :)

Következzen az első nap jegyzete, írtam pontokat is, de csak nagyon durva viszonyításokként kéretik figyelembe venni.

 

Badacsony borbár
Borbély: Badacsonyi olaszrizling 09 (1.5l)-Friss gyümölcsök, alma, fehér virágok. Közepesen telt, sima felszínek. Kifejezetten kerek. Nem komplex, de viszonylag zamatos, és jóivású. Nem rossz kezdés. (5p alja)
Villa Tolnay: Zöldveltelini 09- Zárkózott illat. Közepesen telt. Édes (nem harsogó, picit tompa) gyümölcsök, leheletnyi édes fűszer, pici sós ásványosság. Zamatai nem igazán mélyek, nem tudják kitölteni a szájüreg pontjait. Viszonylag élénk, de egyszerű savak. Fajtajelleg nem igazán felismerhető. (4-5p)
Villa Tolnay: Rajnai rizling 08-Fajtajelleges illat, élénk citrusok, citrom, lime, ásványok, pici petrol. Közepesen telt, vitális, rajnais savgerinc. Jellegzetes aromatika, hűvösebb fajtából, lsd illat. A tartása és szigorúbb zamatai mellett sem lesz éles, vagy szikár. Hossza is rendben. A hazai kínálatban igazán nem rossz. (6p)
Szászi Endre: Kéknyelű 09-Zöldalmás, tutti-fruttis illat. Szájban közepesen telt. Savak igen ellustultak egy év alatt, nem igazán emelik ki a zamatokat. (4p)
Szászi Endre: Szent-György hegyi olaszrizling 09: Alma, virágok, sós ásványok. Karcsúnak ható test, szép savak, szinte vibrálóan élénkek. Zamatmélységről, komplexitásról nem beszélhetünk, kissé hígnak hat, de frissítő és jóivású. (4-5p)
Szászi Endre: Badacsonyi olaszrizling Liliomfi 09: Nagyon kíváncsi voltam rá, egy éve nagyon bejött, ajánlottam fűnek-fának, de másoknak nem igazán akart tetszeni.  Zárkózott illat, de sejlenek a felszín alatt a tartalékok. Érett, picit trópusi színezetű, de véletlen se túlérett gyümölcsök, fehér virágok, mélyről jövő sós ásványosság.Túlzások nélküli, de mégis izgalmas és elegáns. Szájban közepesnél picit teltebb. Az illatban is megismert zamatvilág nem mondhatni hangosnak, de jóval nagyobb mélységet, változatosságot, hosszúságot ad, mint eddig bármelyik tétel. Ásványossága komoly, nem egyszerűen sós, hanem komplexitása behálózza az egész kortyot. Sima felszinű, puha , de mégis remek tartást adó cizellált savak. Az egyik legjobb olaszrizling, amihez eddig szerencsém volt, (ennek ellenére sem igazán éri meg az árát) (7p alja)
 
Matias
Zöldveltelini 08: Zárkózott illat, picit tercier jegyekkel. Közepesen telt, ízei visszafogottak. Alapvetően intenzív, de nem igazán szépen struktúrált, diffúzan savanyító savak. Hiába van teste, tartalma, a fajtától elvárható gömbölyű zamatosságból nem ad semmit.(3-4p)
Cirfandli 08: Érett fehérhúsú gyümölcsök, édes fűszerek, marcipán. Illatosabb és zamatosabb bor, gerincesebb savakkal. Darabossága levon élvezeti értékéből.(4-5p)
 
Gróf Degenfeld
Muscat lunel 09 (félszáraz): Illatos és zamatos. Muskotályos szőlő, illatos virágok, citrusok, licsi. Légiesen könnyed, tiszta, áttetsző és arányos. A kategóriájában remek. (5p)
Kövérszőlő 09: Érett fehérhúsú gyümölcsök, tutti-frutti. Közepesen telt, mélységet is adó finom zamatok, trópusi gyümölcsök, marcipán. Tiszta textúra. Savakban elég lágy, picit geil-nek hagyják a kortyot. (5p alá)
Fortissimo 08: Tipikusabb tokaji LH, töppedt szőlő, kajszi. Tiszta és gyümölcscentrikus. Előző kettőnél tartalmasabb, de viszonylag gyorsan lecseng. (5p)
Aszú 5 putt. 02: Aszalt kajszi, gomba, tea, dohány, törökméz. Érettebb aszú, van benne mélység és komplexitás is. Kár, hogy a tartalmassághoz képest viszonylag rövid.(6-7p)
 
Hétszőlő
Sárgamuskotály 06 (édes): Muskotályos szőlő, méz, licsi, parfümösség.Közepesnél teltebb, zamatos korty. Gyorsan lecsengő ízek, gyorsan halványuló savak, de amíg tart, addig tiszta és tetszetős. (4-5p)
Fordítás 03: Mézes-petrolos, nehéz illat. Közepesnél teltebb, sok tercier aromával. Édes is, savas is, cseres is. Nem alkot összesimult egységet. (3-4p)
 
Royal Tokaji
Sárgamuskotály 09 (félszáraz): Visszafogott intenzitás, de kedves és elegáns, muskotályos szőlő, virágok, citrusok, licsi. Karcsú, légies, tiszta és áttetsző. Remek arányok. (5p)
Áts-cuvée 08: Jól megszokott, letisztult karakterű alap LH. Barack, töppedt szőlő, méz. Arányos, tiszta, könnyen csúszik. (5p)
 
Disznókő: Sárgamuskotály 09(édes) Éppen olyan mint az eddigiek, tipikus fajtajelleg. Közepesnél teltebb, zamatos, de kissé lusta.(4-5p)
 
Dúzsi: Kékfrankos rosé 10: Eper, cseresznye, tutti-frutti. Könnyű, tiszta, pezsgős. Nem valami tartalmas, de frissítő. (4p alá)
 
Légli Landord 09: Friss gyümölcsös illat. Alma, ananász citrusok. Tiszta és tartalmas. Szájban közepesen telt. Lendületes savak, tömörebb mag, ropogós gyümölcsök, citrusok, zöldalma. Tetszetősen tiszta és gyümölcsorientált, nem hiányzik a hordó. (6-7p)
Konyári Szárhegy 09: Citrus, fehérhúsú barack, vegetális jegyek.Közepesen telt, talán túlságosan is kerek korty. Savak elegendőek, de lehetnének ropogósabbak. Egyébként zamatos, tiszta,gyümölcsorientált kortyot kapunk itt is, megfelelő mélységgel (6p)
 
Nagy vörösek
Sauska cuvée 7 Siklós 08: Erdei gyümölcs, hordófűszerek. Szájban közepesnél teltebb, közepesen intenzív zamatok. Feketeribizli, hordó szájban is. Érett, de nem igazán integrált tanninok, lendületes savak. (6p)
Sauska cuvée 7 Villány 08: Mélyebb, talán összetettebb is. Kevésbé tisztán gyümölcsös, inkább fűszeresebb. Finom, minőségi kapucsínó. Érett tanninok, puhább savak. (6p)
Bock cuvée 06 : Nagyon szép, komplex illat. Feketebogyós gyümölcsök,dohány, hordófűszerek, kék virágok, szerecsendió. Mindez igazán remek egységben. Szájban telt és mély. Illatnak megfelelően komplex. Savai szépek, érzékeinket hosszan vezetik, a kortyba szépen integráltak. A tannin sok és érett, de lehetne egy kicsit finomabb szemcséjű és jobban beépült, de így is remek bor. (7p alsó határ)
Szeleshát Nomád 08: Feketebogyósok, fűszerek, füst, kapucsinó, némi bőr. Telt, lendületes, fajsúlyos érett tannin, fajsúlyos savak. Van mélysége, alkotói fiatolosan kócosak, de jó anyag. (6p)
20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr662904727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodomi 2011.05.15. 10:32:41

Úgy érzem, a Royal Tokaji nem a 100 pontos aszúkat akarja itt eladni. Meg a többiek se a csúcs boraikat hozták ki a placcra.Jó közepes vagy néha kicsit jobb, oszt jónapot.

lackó 2011.05.15. 12:03:24

Nem látom a kalandvágyat, Doktor Úr! :D

Bodomi 2011.05.15. 14:18:16

@drbarta: Az USA egyik borrajongó újságja szerint kaptak a Royalék már 2 alkalommal 100 pontot a termékükre. Ja,igaz, nem itt mérették meg magukat a Széchenyi téren.

Kabócás 2011.05.15. 19:38:59

@Bodomi: A "Wine and Spirit" amerikai magazin 2006. decemberi számában a Royal Tokaji Essencia 1999 elnyerte a nagyon áhított és igen megérdemelt maximális 100 pontot. A „Wine & Spirit” magazin fennállása során először ítélte oda a maximum pontot egy bornak.

Tehát nem aszú kapta :)

Kabócás 2011.05.15. 21:51:07

Én 1 üveg Istvándy kéknyelűt kóstolgattam (míg el nem fogyott) :))

lackó 2011.05.16. 00:57:00

Pfneislpinksparkelina :D

Bodomi 2011.05.16. 07:43:54

Kabócás koma, miből lesz az a tokaji esszencia? Csak, hogy tanuljunk már valamit, ha Raskó Gyurka uram nem is ért hozzá ennyire.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.16. 08:11:34

@Bodomi: Nekem is az rémlett, hogy valamelyik natur-esszencia tételük kapta az ominózus 100 pontot.

Az esszencia pedig tudomásom szerint nem egyenlő a tokaji aszúval, akkor se, ha minden cseppje ugyan aszúszemekből származik. Az aszú-bor elnevezés, mint tokaji borkülönlegesség, nem csak az aszúszem-eredetre vonatkozik, hanem a borkészítés technológiájára. Az pedig nem ugyanaz az esszencia és az aszú esetén.

Egyébként ki az a Raskó Gyurka uram?

Kabócás 2011.05.16. 09:29:06

@drbarta: Nagyon tetszett, könnyed, itatta magát. Száraz mivolta "ellenére" szerettem :)
Akkor és ott kiosztottam neki egy 6-ost.

tunderninja 2011.05.16. 17:43:22

Ja és a Villa Tolnay Rajnai Rizling ha a tavasz sorozatból van akkor az best buy is,igen erősen.
1.490.-Ft-ért.
A Nomád volt szerencsém hozzá még Február-Március tájékán már rebesgette szárnyait,beszélgetve azokkal akik összerakják a bort,tudomásom szerint ez jelen pillanatban 6embert takar,ők mondták,hogy 2008-ban náluk a napsütötte órák száma meghaladta a 2007-esét,akkor elvileg ha nem emelnek árat akkor ez is szintén best buy lesz.Nem emlékszel véletlenül mennyiért adták palackját?Üdv

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.17. 08:11:25

@tunderninja: Szia! Sajnos nem emlékszem, de ha legközelebb is kimegyek, igyekszem csekkolni.

Bodomi 2011.05.17. 09:17:15

A Raskó Gy. kicsoda? Hát, annyi köze neki is van a Royal Tokaji céghez, mint aszúszemnek az esszenciához. De nem ő a pincemester, hanem a marketing mester.

lackó 2011.05.17. 12:45:48

@drbarta: tegnap kicsit szétnéztem, Maczkó Robi '10-es sándornéja egész pofás, de Szászi '09-ese is nagyon tetszett. Vörösben bejött Pálffyék pinot-ja, ahogy szerintem Günzeré és Béla Zolié is nagyon szép. A Matisnál a Zweigeltet és a Franc-t kóstoltam, nekem tetszettek. Kicsit hazabeszélek, de mindenképp kóstoljátok meg Lantosék rozéját, sillerét és Zweigelt válogatását.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.18. 12:50:06

@lackó: Tegnap eljutottunk Lantoshoz, valóban érdemes volt, kösz a tippet. A héten lesz majd írás arról is.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.18. 12:50:52

@tunderninja: 5500-ért volt kint a Nomád 08 is, meg a Nyék 07 is.

tunderninja 2011.05.18. 13:02:04

@drbarta: Az teljesen jó.
Korrekt.
Köszi a választ.
süti beállítások módosítása